el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Boxing day : Μπάλα και γιορτή !

Τον Μάιο του 1707 υπήρξε η συνένωση Αγγλίας – Σκωτίας ως Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και τον δέκατο έβδομο αιώνα αρχίζει και η ιστορία της boxing day. Της επόμενης ημέρας μετά τα Χριστούγεννα. Σχετικά τώρα με το συνθετικό bοx, κουτί στα ελληνικά, αφορά το πακέτο με τα δώρα που έδιναν οι έχοντες στους μη έχοντες, για τις εργασίες που προσέφεραν αλλά και λόγω των Χριστουγέννων.

Θρησκευτικοί ήταν οι λόγοι της ονομασίας, η οποία μετέπειτα πέρασε και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσημη αργία σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, χωρών που αποτελούν τη Μεγάλη Βρετανία. Η συγκεκριμένη ημερομηνία, συμπίπτει με την ημέρα έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων και από τη στιγμή που οι Βρετανοί έχουν συνδυάσει τις γιορτές με τα σπορ, δεν θα μπορούσε να μην περάσει στο ποδόσφαιρο.

Μια συναρπαστική προσφορά για την boxing day, σε περιμένει στη Novibet!


Μικρές αποστάσεις και χωρίς ντέρμπι

Με τη λογική πως τα ματς είναι την επομένη των Χριστουγέννων και όλοι είναι συγκεντρωμένοι με τις οικογένειές τους, υπάρχει πρόβλεψη από τη διοργανώτρια αρχή να αποφεύγονται τα μεγάλα ντέρμπι αλλά και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τις αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη (26/12), το ματς με τη μεγαλύτερη απόσταση είναι το Λίβερπουλ – Νιούκαστλ. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ καλείται να διανύσει 174 μίλια. Το αμέσως επόμενο είναι το Κρίσταλ Πάλας – Κάρντιφ, με την τελευταία να αγωνίζεται 172 μίλια μακριά από την Ουαλία.

Η Κρίσταλ Πάλας ήταν και η ομάδα που έκανε τη μεγάλη έκπληξη την αγωνιστική που προηγήθηκε για την Πρέμιερ Λιγκ με τη νίκη 3-2 στο Μάντσεστερ, απέναντι στη Σίτι. Η Πάλας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι οι μοναδικές ομάδες που υποχρέωσαν την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα σε εντός έδρας ήττα, στο 2018.

Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι: Οι δύο τελευταίες νίκες, στα πέναλτι

Στο Λέστερ αγωνίζεται την boxing day η Μάντσεστερ Σίτι, μία έδρα που την δυσκολεύει. Οι δύο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της στο «κινγκ πάουερ», αμφότερες για το θεσμό του Λιγκ Καπ, επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι. Δεκατέσσερις νίκες, 12 ισοπαλίες και 17 ήττες ο απολογισμός της στη συγκεκριμένη έδρα (σε 90 λεπτο και για όλες τις διοργανώσεις). Για πρώτη φορά θα τεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του ο Ράιαν Μαχρέζ, με τον Μαροκινό να μεταγράφεται το καλοκαίρι στη Σίτι έναντι 68 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 27χρονος Αλγερινός, ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του τίτλου το 2015-16 από τη Λέστερ.

Ακόμα μία «μεγάλη» που συναντά δυσκολίες απέναντι σε «μικρή», είναι η Τσέλσι. Φιλοξενείται στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ» από τη Γουότφορντ, σε μία έδρα που ηττήθηκε πέρσι με βαρύ σκορ (1-4) ενώ από το 1984 έως και σήμερα έχει απολογισμό 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες. Την τελευταία διετία πάντως τα μεταξύ τους ματς, ανεξαρτήτως έδρας, προσφέρουν γκολ και θέαμα (τα σκορ: 2-1, 4-2, 4-3 νίκες για Τσέλσι, 4-1 η Γουότφορντ).

Θύμα έκπληξης από την Μπράιτον, έπεσε πέρσι η Αρσεναλ. Ετσι, σε επίπεδο πρωταθλήματος, η τελευταία νίκη των «κανονιέρηδων» στην έδρα των «γλάρων» χρονολογείται το 1981. Ηττήθηκαν το 1982 αλλά και την αμέσως επόμενη χρονιά. Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν δύο ακόμα αναμετρήσεις για τους θεσμούς των Κυπέλλων με την Αρσεναλ να επικρατεί και στις δύο περιπτώσεις με το ίδιο σκορ (3-2).


Λίβερπουλ – Νιουκάστλ: Αήττητο 24 χρόνων για τους «ρεντς»

Την πορεία της προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της μετά το 1989-90, συνεχίζει η Λίβερπουλ. Πλέον παραμένει και η μόνη αήττητη τη φετινή σεζόν και βρίσκεται στο +4 από τη βασική διεκδικήτρια, Μάντσεστερ Σίτι. Υποδέχεται τη Νιούκαστλ, από την οποία ηττήθηκε τελευταία φορά ως γηπεδούχος το 1994. Σε αυτά τα 24 χρόνια ο απολογισμός της είναι 18 νίκες και 4 ισοπαλίες. Αξιο αναφορά το γεγονός πως η Λίβερπουλ έχει δεχθεί γκολ φέτος μόνο σε δύο εντός έδρας ματς. Στις νίκες με Κάρντιφ (4-1) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1).

Από τα άλλα ματς της ημέρας στην boxing day, ξεχωρίζει το πρώτο εντός έδρας ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό τις οδηγίες του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός αντικατέστησε τον Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία, ανέλαβε αρχικά μέχρι το τέλος της σεζόν και στο ντεμπούτο του η Γιουνάιτεντ επικράτησε 5-1 στο Κάρντιφ.

Για πρώτη φορά και στη Serie A


Διεξήχθη πέρσι για πρώτη φορά στις 26/12 αγωνιστική στη Β Ιταλίας και φέτος ακολουθεί και η Serie A. Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει προγραμματισμένη από την αρχή της σεζόν αγωνιστική την boxing day. Το ματς που ξεχωρίζει είναι αυτό μεταξύ Ιντερ – Νάπολι. Πρόκειται για αγωνιστικό ντέρμπι, μεταξύ ομάδων που έχουν ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος και είναι το τελευταίο χρονικά ματς που διεξάγεται (21:30). Σύμμαχος για τη Νάπολι η πρόσφατη παράδοση, με 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα στις 4 τελευταίες επισκέψεις της στο «Τζιουσέπε Μεάτσα».  Να σημειωθεί, πως από πλευράς Ιντερ θα λείψει ο Ράτζα Ναϊνγκολάν. Ο Βέλγος μέσος έχει τεθεί εκτός πλάνων από τη διοίκηση λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Μπολόνια – Λάτσιο: Τα αδέρφια Ιντζάκι

Είναι η πρώτη φορά που τα αδέρφια Ιντζάκι θα βρεθούν αντίπαλα σε επίσημο ματς, ως προπονητές. Ο Πίπο Ιντζάκι βρίσκεται από την αρχή της περιόδου στην τεχνική ηγεσία της Μπολόνια και ο Σιμόνε, από το 2016 στη Λάτσιο. Ανέλαβε αρχικά το 2010, τα τμήματα υποδομής, έπειτα ως υπηρεσιακός και το 2016 μονιμοποιήθηκε.  Στα συν για τη Λάτσιο η παράδοση. Η τελευταία ήττα στην εν λόγω έδρα σημειώθηκε το 2011. Εκτοτε μετράει 3 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες στο «Ρενάτο Νταλάρα».

Για Βενγκέρ στη Μίλαν, γράφουν οι Ιταλοί

Η μετριότατη παρουσία της Μίλαν το τελευταίο διάστημα σε όλες τις διοργανώσεις, έχει φέρει τον Τζενάρο Γκατούζο σε δύσκολη θέση, αναφορικά με την παραμονή του στην τεχνική ηγεσία των «ροσονέρι». Τα δύο επόμενα ματς αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη στιγμή που στην ομάδα έχει προσληφθεί εδώ και λίγο καιρό ως τεχνικός διευθυντής ο Ιβάν Γαζίδης (με μεγάλη θητεία στην Αρσεναλ), ο Αρσέν Βενγκέρ φαντάζει ως ο επικρατέστερος να αντικαταστήσει τον Ιταλό.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ