el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπράγκα vs ΑΕΚ: Αήττητη εκτός έδρας από το 2011

Η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην Μπράγκα την Πέμπτη (22/10, 22:00), στο πρώτο της παιχνίδι στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, για τη σεζόν 2020/21. Διαβάστε την ανάλυση.

Εννέα χρόνια πριν, στη Μόσχα, χρονολογείται η τελευταία εκτός έδρας ήττα της Ενωσης σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ. Δέκα ματς έκτοτε, με 5 νίκες και 5 ισοπαλίες απολογισμό.

Τη θετική αυτή παράδοση θέλει να συνεχίσει η ΑΕΚ και στην Πορτογαλία, στην αναμέτρηση με την Μπράγκα (22/10, 22:00), από την οποία φιλοξενείται στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του 7ου ομίλου, τον οποίο συμπληρώνουν Λέστερ και Ζόρια.

Μπράγκα

braga_novibetgrΓια έκτη φορά δίνει το παρών σε φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ η φιναλίστ του 2011 (ηττήθηκε από τον Πόρτο 1-0), ενώ έχει περάσει από την πρώτη φάση στις τέσσερις από τις πέντε προηγούμενες περιπτώσεις.

Σύμμαχος για τους Πορτογάλους εν όψει της αναμέτρησης το γεγονός πως έχει θετική παράδοση απέναντι σε ελληνικές ομάδες (δύο νίκες επί της ΑΕΚ με 1-0 και 3-1 το 1966 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ισοπαλία 1-1 στο Χαριλάου με τον Αρη το 2007) αλλά και ο παράγοντας έδρα, όπου μετράει 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα στα 10 πιο πρόσφατα ματς στη διοργάνωση, στην οποία πέρσι αποκλείστηκε στη φάση των 32 από τη Ρέιντζερς.

Η ήττα από τους Σκωτσέζους, τερμάτισε και ένα αήττητο σερί 13 αγώνων (9 νίκες, 4 ισοπαλίες) που έτρεχε η Μπράγκα στη διοργάνωση. Φέτος συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ ως τρίτη του περσινού πρωταθλήματος Πορτογαλίας, επίδοση που κατάφερε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ στο πρωτάθλημα είναι η 2η, τη σεζόν 2009-10.

Προπονητής της είναι από τον Αύγουστο του 2020 ο γνωστός από την παρουσία του στην Ελλάδα και στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ που προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν στο πάγκο της Ρίο Αβε.

Το 4-2-3-1 είναι το σύστημα που εφαρμόζει ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος δύσκολα θα υπολογίζει στον νεοαποκτηθέντα μεσοεπιθετικό Νικόλας Γκαϊτάν, γνωστό από την παρουσία του επί σειρά ετών στην Μπενφίκα ενώ εκτός πλάνων παραμένει ο έμπειρος επιθετικός Ρουί Φόντε.

Πιθανή 11άδα (4-2-3-1): Ματέους – Εσγκάιο, Μπρ. Βιάνα, Κάρμο, Σεκέιρα – Φρανσέρζιο, Αντρέ Κάστρο – Μεδέιρος, Ρ. Ορτα, Γκαλένο – Παουλίνιο

ΑΕΚ

aek_novibetgrΕνα χρόνο μετά, η ΑΕΚ επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα δώσει το παρών για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

Το 2017-18, στην τελευταία της υποχρέωση, τερμάτισε αήττητη στη φάση των ομίλων και έγινε η μοναδική ομάδα που το έκανε πράξη. Η Ενωση παραμένει επίσης και η μόνη ομάδα της χώρας μας που έχει ολοκληρώσει αήττητη και τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (έξι ισοπαλίες το 2002-03).

Οπως και η Μπράγκα, έτσι και η ΑΕΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή της ως τρίτη του πρωταθλήματος, η διαφορά όμως είναι πως έδωσε και προκριματικά για να μπει στους ομίλους, αποκλείοντας Σεν Γκάλεν (1-0 εκτός) και Βόλφσμπουργκ (2-1 εντός).

Παρά τη δυσκολία του ομίλου, αφού υπάρχει και η Λέστερ, η ΑΕΚ θέλει την πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ και δεν θα αρκεστεί απλά σε μία αξιοπρεπή παρουσία.

Ο Μάσιμο Καρέρα οριοθέτησε τους στόχους πρόκρισης και σήμερα ο Ιταλός προπονητής αναμένεται να παρατάξει την ομάδα σε διάταξη 3-5-2 στην προσπάθεια η ΑΕΚ να αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς.

Δεν μπορεί να υπολογίζει στον ανέτοιμο Μπακάκη, με τον Βασιλαντωνόπουλο να αναμένεται στη θέση του δεξιού μπακ-χαφ. Στην επίθεση, Ολιβέιρα και Ανσαριφάρντ (σκόρερ του νικητήριου γκολ με Βόλφσμπουργκ) φαίνεται να έχουν το προβάδισμα αντί του Λιβάγια ενώ θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικεί με λιγότερες πιθανότητες και ο Τάνκοβιτς.

Εκτός πλάνων πλην του Μάνταλου βρίσκονται και οι τραυματίες Γκαρσία, Σιμόες.

Πιθανή 11άδα (3-5-2): Τσιντώντας – Νεντελτσιάρου, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι – Βασιλαντωνόπουλος, Κρστίτσιτς, Σάκχοβ, Μάνταλος, Ινσούα – Ανσαριφάρντ, Ολιβέιρα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ