el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μπουντεσλίγκα: Τα 10 συμπεράσματα της επανέναρξης

Η Μπουντεσλίγκα το περασμένο Σάββατο (16/5) έγινε το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που επιστρέφει στη δράση έπειτα από ένα δίμηνο απραξίας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Αυτά είναι τα 10 συμπεράσματα της επανέναρξης.

Η γερμανική λίγκα εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής και απέδειξε πως το να παιχθεί ποδόσφαιρο υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είναι αδύνατο.

Παρά την έλλειψη θεατών και την παγωμένη ατμόσφαιρα, το πείραμα σε πρώτη φάση κρίθηκε επιτυχημένο. Η Μπουντεσλίγκα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης και χάραξε τον δρόμο για τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία), που σχεδιάζουν τη μεγάλη επιστροφή.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας δίδαξε η επανέναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος στις μέρες του κορονοϊού.

1. Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Η εμπειρία να παρακολουθείς ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου να παρατάσσονται σε παντελώς άδεια γήπεδα για αγώνα πρώτης κατηγορίας ήταν σουρεαλιστική.

Τα πλάνα της μετάδοσης, πάντως, ήταν προσεκτικά, επικεντρώνονταν στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούσαν να αποφύγουν τις εικόνες με τις κενές εξέδρες για να μην εντείνεται αυτή η έλλειψη.

Ασφαλώς ο παλμός και η ορμή που δίνουν οι οπαδοί έλειπε και ειδικά στο ντέρμπι του Ρουρ όταν έπαιξε από τα μεγάφωνα το «You Never Walk Alone» η στιγμή ήταν αμήχανη αφού δεν υπήρχε κανένας φίλαθλος της Ντόρτμουντ να το τραγουδήσει.

2. ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Η έλλειψη των παθιασμένων υποστηρικτών αφαιρεί στην πραγματικότητα το πλεονέκτημα της έδρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στους εννιά αγώνες της 26ης αγωνιστικής, οι οποίοι φυσικά παίχθηκαν όλοι κεκλεισμένων των θυρών, μόνο η Ντόρτμουντ κατάφερε από τους γηπεδούχους να κερδίσει. Από εκεί και πέρα σημειώθηκαν πέντε νίκες φιλοξενούμενων και τρεις ισοπαλίες!

«Είναι παράξενο και πρωτόγνωρο, κάνει την καρδιά σου να αιμορραγεί», σχολίασε ο Μίχαελ Τσορκ, αθλητικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, για το γεγονός ότι σε κάθε γήπεδο επιτρέπεται πλέον η είσοδος το πολύ σε 300 άτομα.

3. ΟΙ… ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Η ορολογία social distancing έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας και φυσικά δεν θα μπορούσε να την αγνοήσει η Μπουντεσλίγκα.

Προφανώς τα μέτρα που πάρθηκαν έχουν περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα διότι οι εικόνες από τις αναμετρήσεις της 26ης αγωνιστικής μεταδόθηκαν σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι παίκτες και οι προπονητές έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλα τεστ, είναι απόλυτα υγιείς και στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του ιού αναμεταξύ τους. Η Μπουντεσλίγκα όμως ως όφειλε έστειλε το μήνυμα: «Προσέξτε γιατί ο ιός είναι ακόμη εδώ».

Για αυτό λοιπόν είδαμε τους αναπληρωματικούς να φορούν μάσκες και να κάθονται στην εξέδρα σε απόσταση δύο ή τριών καθισμάτων. Είδαμε τους παίκτες να μην κάνουν high five αλλά να δίνουν τους αγκώνες. Είδαμε να μην υπάρχουν χειραψίες στο ξεκίνημα, να μην υπάρχουν μασκότ και να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο μόνο τέσσερα ball boys, φορώντας ασφαλώς μάσκες.

4. ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ

Στο πλαίσιο του social distancing δόθηκε σαφής οδηγία να μην υπάρχουν ομαδικοί πανηγυρισμοί στα γκολ. Ακραία εικόνα, ασφαλώς, διότι πριν πέντε λεπτά δύο αντίπαλοι μπορεί να ήρθαν σε άμεση επαφή μετά από ένα τάκλιν αλλά στο γκολ δύο συμπαίκτες δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Ο Χάαλαντ «χόρεψε» μόνος του στο κόρνερ μετά το 1-0 επί της Σάλκε. Ο Τιράμ στο δεύτερο γκολ της Γκλάντμπαχ σήκωσε τα χέρια ψηλά και… απομάκρυνε τους συμπαίκτες του χαμογελώντας. Γενικά υπήρχε ένα… μάγκωμα και οι περισσότερες ομάδες τήρησαν τους κανόνες πανηγυρίζοντας με αγκώνες.

Μόνο η Χέρτα τα… έκανε όλα λάθος, με φιλιά, αγκαλιές και τον Κούνια να πανηγυρίζει σαν μωρό με το δάχτυλο στο στόμα, στο 3-0 επί της Χοφενχάιμ. Ο Μπρούνο Λαμπαντία (τεχνικός της Χέρτα), πάντως, τόνισε πως «δεν θα γίνουμε και χορωδία εκκλησίας»!

5. ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Η απουσία των οπαδών συνεπάγεται και έλλειψη θορύβου, συνεπώς οι προσταγές των διαιτητών κατά τη διάρκεια των αγώνων γίνονται ευκολότερα αποδεκτές και αντιληπτές από τους ποδοσφαιριστές.

«Παρατήρησα ότι σε περίπτωση αμφισβητούμενης φάσης δεν έπεφταν όλοι κατά πάνω μου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γκουίντο Βίνκμαν, διαιτητής του Κολωνία – Μάιντς.

Και ο επικεφαλής της γερμανικής διαιτησίας, Λουτς Φρέλιχ παραδέχθηκε ότι ελλείψει οπαδών δεν υπάρχουν έντονα συναισθήματα και μειώνεται η πίεση προς τους διαιτητές, ενώ με τη σειρά τους οι παίκτες επικεντρώνονται περισσότερο στο ποδόσφαιρο και λιγότερο στις διαμαρτυρίες…

6. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Στην πρώτη αγωνιστική της επανέναρξης παίχθηκαν κατά μέσο όρο 59 λεπτά καθαρού χρόνου στα εννιά ματς της Μπουντεσλίγκα, όταν ο μέσος όρος φέτος είναι 57:05.

Στο 0-0 της Φορτούνα με την Πάντερμπορν παίχθηκαν τα περισσότερα λεπτά (62:28), ενώ ο χαμηλότερος χρόνος καταγράφηκε στο 2-2 της Κολωνίας με τη Μάιντς (52:23).

Το δείγμα είναι μικρό, ωστόσο όταν τα γήπεδα είναι άδεια και οι οπαδοί δεν μεταφέρουν την έντασή τους στον αγωνιστικό χώρο, είναι λογικό να υπάρχουν λιγότερες διακοπές, να εκτελούνται γρηγορότερα οι στημένες φάσεις και να παρατηρείται μία πιο καθαρή ροή.

7. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το ποδόσφαιρο είναι κατ’ εξοχήν άθλημα επαφής, άρα ήταν λογικό να καλλιεργηθεί μία ανησυχία για το πώς θα συμπεριφερθούν οι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η αλήθεια είναι πως δεν παρατηρήθηκε φόβος. Υπήρξαν δυνατές μονομαχίες, τάκλιν και «στενές» επαφές στις στημένες φάσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα νούμερα των κίτρινων καρτών κινήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα: 36 κάρτες έδειξαν την προηγούμενη αγωνιστική οι διαιτητές.

8. ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών δεδομένου ότι έκαναν μόλις μία εβδομάδα κανονικών προπονήσεων πριν επιστρέψουν στη δράση. Φυσικά δεν έλειψαν κάποιοι τραυματισμοί και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκονται στο 100% έπειτα από δίμηνη απραξία.

Τα νούμερα όμως έδειξαν ότι δεν αλλοιώθηκε σημαντικά εικόνα του παιχνιδιού. Ναι μεν μπορεί σε κάποιες αναμετρήσεις να υπήρξαν κενά διαστήματα και απουσία ρυθμού, εντούτοις οι ομάδες όσα τρεξίματα έβγαζαν πριν τη διακοπή τόσα έβγαλαν και μετά!

Στην 26η αγωνιστική μετρήθηκε ότι οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα έτρεξαν κατά μέσο όρο 116,4 χιλιόμετρα, όταν ο μέσος όρος της σεζόν είναι 116,2. Για παράδειγμα η Φορτούνα στο 0-0 με την Πάντερμπορν έτρεξε σχεδόν 120 χιλιόμετρα (119,6 για την ακρίβεια)!

Ενθαρρυντική ήταν η καταγραφή και των σπριντ ανά ομάδα. Ο μέσος όρος φέτος στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι 220,3 και στην 26η αγωνιστική μετρήθηκαν 220,1.

9. ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η νέα σημαντική αλλαγή που έφερε ο κορονοϊός είναι το δικαίωμα των πέντε αλλαγών.

Ο IFAB κρίνοντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών, πρότεινε να αυξηθούν οι αλλαγές για να φρεσκάρονται καλύτερα οι ομάδες, πρόταση που έκανε αποδεκτή η DFL, αν και οι πολλές αλλαγές χαλούν το ρυθμό των αγώνων. Οι περισσότεροι προπονητές το αξιοποίησαν, παρότι η εικόνα των διπλών ή τριπλών αλλαγών θυμίζει περισσότερο φιλικά προετοιμασίας και λιγότερο επίσημη αναμέτρηση.

Στην 26η αγωνιστική οι ομάδες που έκαναν πέντε αλλαγές ήταν οι Σάλκε, Χέρτα, Πάντερμπορν, Αϊντραχτ, Γκλάντμπαχ, Μάιντς, Ουνιόν, Λεβερκούζεν και Βέρντερ.

Πέντε ομάδες (Ντόρτμουντ, Φορτούνα, Φράιμπουργκ, Χοφενχάιμ και Αουγκσμπουργκ) έκαναν τέσσερις αλλαγές, ενώ οι Λειψία, Βόλφσμπουργκ και Μπάγερν έμειναν πιστές στα κλασικά πρότυπα πραγματοποιώντας μόνο τρεις.

10. ΕΛΠΙΔΑ

Παρά τα άδεια-ήσυχα γήπεδα, τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις, αυτό που μάθαμε από την Μπουντεσλίγκα είναι ότι υπάρχει πλέον ελπίδα να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.

Ο κορονοϊός σταμάτησε ολόκληρες οικονομίες και εκ των πραγμάτων δημιούργησε προβλήματα και στον αθλητισμό. Η επιστροφή της Μπουντεσλίγκα, όμως, μας έδωσε τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι θα ξαναβρούμε στο μέλλον τα κανονικά μας Σαββατοκύριακα, αυτά με τους αγώνες ποδοσφαίρου σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης.

Εδώ και δύο μήνες υπήρχε απόλυτη σιγή. Τώρα υπάρχει σιγή στις εξέδρες, αλλά ακούγονται τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ