el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπουντεσλίγκα: Η ανάλυση για τη μάχη του τίτλου

Η Μπουντεσλίγκα επιστρέφει το Σάββατο (16/5) και η Μπάγερν θα επιδιώξει να κατακτήσει τον 8ο συνεχόμενο τίτλο της. Ομως, η κούρσα του τίτλου είναι ανοιχτή για ακόμα 4 ομάδες. Διαβάστε την ανάλυση.

Το γερμανικό πρωτάθλημα είναι το πρώτο που επαναρχίζει από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες μετά τη δίνη του κορονοϊού που τόσο ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τη γηραιά ήπειρο. Θυμηθείτε ποια είναι τα δεδομένα και για τις 18 ομάδες.

Αυτό το Σάββατο γίνεται η επανεκκίνηση με έξι αναμετρήσεις. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο ματς την Κυριακή και το πρόγραμμα θα κλείσει τη Δευτέρα με το Βέρντερ – Λεβερκούζεν, διότι η ομάδα της Βρέμης είναι η τελευταία χρονικά που επέστρεψε στις προπονήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής

Σάββατο (16/05)
Ντόρτμουντ – Σάλκε
Λειψία – Φράιμπουργκ
Χοφενχάιμ – Χέρτα
Φορτούνα Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν
Αουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Γκλάντμπαχ

Κυριακή (17/05)
Κολωνία – Μάιντς
Ουνιόν Βερολίνου – Μπάγερν

Δεύτερα (18/05)
Βέρντερ Βρέμης – Λεβερκούζεν

Η Μπάγερν κάνει το απόλυτο κουμάντο στο γερμανικό πρωτάθλημα εδώ και επτά χρόνια. Ασφαλώς είναι και φέτος το γκράντε φαβορί για την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα.

Τη στιγμή, ωστόσο, που στην Αγγλία ο πρώτος με τον δεύτερο έχουν απόσταση 25 βαθμών, στη Γερμανία η δεύτερη Ντόρτμουντ απέχει μόλις τέσσερις βαθμούς από την κορυφή και η πέμπτη Λεβερκούζεν οχτώ.

Η Μπουντεσλίγκα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι θα προσφέρει την πιο συναρπαστική μάχη τίτλου ανάμεσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οι περισσότεροι προφανώς πιστεύουν ότι η Μπάγερν θα διατηρήσει το στέμμα της, εντούτοις μετά από δίμηνη διακοπή λόγω κορονοϊού δεν αποκλείεται η συμπεριφορά των ομάδων στην επανέναρξη του πρωταθλήματος να κρύβει εκπλήξεις.

Παρακάτω τα δεδομένα και το πρόγραμμα των πρώτων πέντε ομάδων της κατάταξης.

Live Streaming* όλοι οι αγώνες | Νέες αγορές

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

ΜΠΑΓΕΡΝ

Η Μπάγερν από την ίδρυση της Μπουντεσλίγκα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα 28 φορές, όσες δηλαδή το έχουν κάνει μαζί όλες οι υπόλοιπες ομάδες που έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες από το 1964 έως σήμερα (Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ, Βέρντερ, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Καϊζερσλάουτερν, Κολωνία, Μπραουνσβάιγκ, Μόναχο 1860, Νυρεμβέργη, Βολφσμπουργκ).

ΑυτΟ σημαΙνει Οτι το 2020 μπορεΙ να εξελιχθεΙ σε μΙα ιστορικΗ χρονιΑ για τους ΒαυαροΥς διΟτι αν κατακτΗσουν τον τΙτλο θα αυξΗσουν το ποσοστΟ επιτυχΙας τους πΑνω απΟ το 50%, Εχοντας στη συλλογΗ τους περισσΟτερα πρωταθλΗματα ΜπουντεσλΙγκα απ’ Ο,τι ολΟκληρη η υπΟλοιπη ΓερμανΙα!

Στην επταετή κυριαρχία της, η Μπάγερν συνήθιζε να κατακτά τα πρωταθλήματα με άνεση και διψήφιες διαφορές – μεγαλύτερη όλων οι 25 βαθμοί το 2013. Αυτή όμως η συνήθεια την τελευταία διετία έχει αλλάξει. Πέρυσι η ομάδα του Μονάχου υπερκέρασε την Ντόρτμουντ μόλις με δύο βαθμούς. Φέτος η μάχη παραμένει ανοιχτή και αμφίρροπη παρά το +4.

Η Μπάγερν επανέρχεται στη δράση με την έξοδο στο Βερολίνο κόντρα στη σκληροτράχηλη, νεοφώτιστη Ουνιόν. Ακολουθεί το βατό εντός έδρας ματς με την Αϊντραχτ και εν συνεχεία έρχεται το κομβικό Κλάσικερ στο Ντόρτμουντ, όπου μάλλον είναι προς όφελός της ότι θα διεξαχθεί χωρίς θεατές.

Από εκεί και πέρα έχει τρία ματς του χεριού της (Φορτούνα, Βέρντερ, Φράιμπουργκ) στις εννιά αγωνιστικές που απομένουν. Η πιο ζόρικη αποστολή αναμένεται αυτή στο Λεβερκούζεν, εκεί όπου η Μπάγερν έχει πετύχει μόνο μία νίκη στα τελευταία έξι παιχνίδια της για το πρωτάθλημα.

Επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηριστεί και το εντός έδρας ματς με την Γκλάντμπαχ, δεδομένου ότι τα «πουλάρια» έχουν κόψει βαθμούς από τους Βαυαρούς πέντε φορές στις οχτώ πιο πρόσφατες επισκέψεις τους στην «Αλιάντς Αρίνα». Το πρόγραμμα των πρωταθλητών κλείνει στο Βόλφσμπουργκ, μία έδρα που λογικά δεν αποτελέσει υψηλό εμπόδιο εφόσον κρίνεται ο τίτλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Μπάγερν: Ουνιόν Βερολίνου (Ε), Αϊντραχτ Φρ. (Μ), Ντόρτμουντ (Ε), Φορτούνα Ντ. (Μ), Λεβερκούζεν (Ε), Γκλάντμπαχ (Μ), Βέρντερ (Ε), Φράιμπουργκ (Μ), Βόλφσμπουργκ (Ε).

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Η Ντόρτμουντ ξεκίνησε τη σεζόν κάνοντας λόγο ανοιχτά για πρωτάθλημα. Η πορεία της στο πρώτο μισό παρέκκλινε από τους αρχικούς στόχους, όμως η έλευση των Χάαλαντ και Τσαν τον Ιανουάριο έδωσε νέα πνοή στους «κιτρινόμαυρους» οι οποίοι με επτά νίκες στις οχτώ αγωνιστικές του δεύτερου γύρου επέστρεψαν δριμύτεροι.

Η Ντόρτμουντ έχει κατακτήσει πέντε φορές την Μπουντεσλίγκα, με τελευταία το 2012 επί Γιούργκεν Κλοπ. Εκτοτε ξεκίνησε το σερί της Μπάγερν, με τους Βεστφαλούς να τερματίζουν τέσσερις φορές στη δεύτερη θέση. Φέτος η ομάδα του Λουσιάν Φαβρ θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη βαυαρική ηγεμονία εκμεταλλευόμενη και την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό.

Για την Ντόρτμουντ είναι καθοριστικό να πάει στο Κλάσικερ της 28ης αγωνιστικής χωρίς να έχει ανοίξει η διαφορά της με την Μπάγερν. Τα δύο ματς πάντως που μεσολαβούν μέχρι το σταύρωμα τίτλου με την Μπάγερν είναι πολύ επικίνδυνα διότι στην επανέναρξη θα φιλοξενήσει τη Σάλκε στο μεγάλο ντέρμπι του Ρουρ και την ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστεί στο Βόλφσμπουργκ.

Αν η Ντόρτμουντ καταφέρει να πλησιάσει σε απόσταση βολής την Μπάγερν μετά το μεταξύ τους ντέρμπι θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητές της να στεφθεί αυτή πρωταθλήτρια διότι στα έξι παιχνίδια που θα απομένουν, μόνο εκείνο με τη Λειψία εκτός έδρας την προτελευταία αγωνιστική είναι πραγματικά δύσκολο.

Συν τοις άλλοις οι Βεστφαλοί έχουν την καλύτερη έδρα στο πρωτάθλημα με 30 βαθμούς συγκομιδή, είναι αήττητοι (9-3-0) στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» και στο υπολειπόμενο πρόγραμμα έχουν πέντε ματς εντός έδρας και τέσσερα εκτός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ντόρτμουντ: Σάλκε (Μ), Βόλφσμπουργκ (Ε), Μπάγερν (Μ), Πάντερμπορν (Α), Χέρτα (Μ), Φορτούνα (Ε), Μάιντς (Μ), Λειψία (Ε), Χοφενχάιμ (Μ).

ΛΕΙΨΙΑ

Η Λειψία αποτελεί τη νέα ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ως νέο φρούτο χωρίς ιδιαίτερη ποδοσφαιρική παράδοση έχει διαιρέσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη.

Η αλήθεια είναι πως οι «ταύροι» θεωρούνται στη χώρα η πιο μισητή ομάδα καθώς ξεπετάχτηκαν από το πουθενά λόγω της επένδυσης που έκανε η Red Bull. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι με μόλις 11 χρόνια ζωής κατάπιε τις μικρές κατηγορίες και έχει ήδη καθιερωθεί στα υψηλά κλιμάκια της Μπουντεσλίγκα συμμετέχοντας μάλιστα και δύο φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Λειψία έπαιξε για πρώτη φορά στην Μπουντεσλίγκα το 2016/17 τερματίζοντας δεύτερη, που είναι η καλύτερη θέση της ιστορίας της. Φέτος βρίσκεται στο -5 από την πρωτοπόρο Μπάγερν, όταν πέρυσι στους ίδιους αγώνες απείχε από την κορυφή 11 βαθμούς.

Υπό την καθοδήγηση του Γιούλιαν Νάγκελζμαν, ο οποίος θεωρείται το next best thing των γερμανικών πάγκων, η Λειψία μπορεί να ονειρεύεται αν όχι φέτος ότι τα επόμενα χρόνια θα κατακτήσει τον παρθενικό της τίτλο. Αλλωστε, οι «ταύροι» δουλεύουν με τα πιο σύγχρονα πρότυπα και βασίζονται σε ένα νεανικό και ταλαντούχο σύνολο αναδεικνύοντας πρωταγωνιστές που απασχολούν τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τίμο Βέρνερ, ο οποίος με 21 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, βρίσκεται στα ραντάρ της Λίβερπουλ.

Η Λειψία, παρΟτι Εχει Ενα χΑντικαπ πΕντε πΟντων, εΙναι λΑθος να βγει απΟ την κουβΕντα του τΙτλου διΟτι ξεμπΕρδεψε με τα ματς κΟντρα στην ΜπΑγερν φΕρνοντας δΥο ισοπαλΙες και Εχει το καλΥτερο πρΟγραμμα μΕχρι το φινΑλε της σεζΟν

Στις εννιά αγωνιστικές που απομένουν θα δώσει έξι ματς απέναντι σε ομάδες από το δεύτερο μισό της βαθμολογίας και μοναδική κόντρα με ομάδα της εξάδας θα είναι αυτή με την Ντόρτμουντ εντός έδρας την προτελευταία στροφή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Λειψίας: Φράιμπουργκ (Μ), Μάιντς (Ε), Χέρτα (Μ), Κολωνία (Ε), Πάντερμπορν (Μ), Χοφενχάιμ (Ε), Φορτούνα Ντ. (Μ), Ντόρτμουντ (Μ), Αουγκσμπουργκ (Ε).

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Η Γκλάντμπαχ στην πραγματικότητα δεν αποτελεί ισχυρή διεκδικήτρια του τίτλου. Μοιάζει απίθανο σε εννιά αγωνιστικές να βρει έξι βαθμούς παραπάνω από την Μπάγερν και να βάλει από κάτω τρεις ομάδες. Παρόλα αυτά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τίτλου διότι την 31η αγωνιστική αγωνίζεται στο Μόναχο.

Για την Γκλάντμπαχ βασικός στόχος φέτος είναι η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016/17. Σε αυτήν την κούρσα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τη Λεβερκούζεν, την οποία φιλοξενεί στην 27η αγωνιστική.

Από εκεί και πέρα η Ευρώπη θεωρείται εξασφαλισμένη αφού βρίσκεται στο +13 από την έβδομη Βόλφσμπουργκ. Το πιο σημαντικό απ’ όλα πάντως για τα «πουλάρια» είναι ότι στο πρόσωπο του Μάρκο Ρόζε φαίνεται ότι βρήκαν έναν τεχνικό που μπορεί να οδηγήσει τον σύλλογο ξανά σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο πιο πρόσφατος τίτλος της Γκλάντμπαχ είναι ένα κύπελλο το 1995 και η τελευταία της κατάκτηση Μπουντεσλίγκα το 1977!

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Γκλάντμπαχ: Αϊντραχτ Φρ. (Ε), Λεβερκούζεν (Μ), Βέρντερ (Ε), Ουνιόν Βερ. (Μ), Φράιμπουργκ (Ε), Μπάγερν (Ε), Βόλφσμπουργκ (Μ), Πάντερμπορν (Ε), Χέρτα (Μ).

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

Η Λεβερκούζεν κάθε χρόνο ξεκινάει με την ταμπέλα του ισχυρού αουτσάιντερ ωστόσο δεν έχει καταφέρει ποτέ να κόψει το νήμα πρώτη. Πέντε φορές στο παρελθόν τερμάτισε δεύτερη, πιο πρόσφατη το 2011 πίσω από την Ντόρτμουντ.

Η πιο οδυνηρή σεζόν στην ιστορία της ήταν το 1999/00 όταν έχασε στη διαφορά τερμάτων το πρωτάθλημα από την Μπάγερν γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από την Ουντερχάκινγκ την τελευταία αγωνιστική κι ενώ της αρκούσε μία ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Δύο χρόνια μετά απώλεσε τον τίτλο στον πόντο από την Ντόρτμουντ διότι στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές έκανε μόνο μία νίκη.

Οι «ασπιρίνες» δεν προβλέπεται φέτος να φτάσουν τόσο κοντά στη μεγάλη έκπληξη, όπως το 2000 ή το 2002, δεδομένου άλλωστε ότι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο -8 από την Μπάγερν.

Παρόλα αυτά το σύνολο του Πέτερ Μπος μπορεί να υπερηφανεύεται πως ήταν από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Γερμανίας πριν τη διακοπή μετρώντας επτά νίκες στις εννιά τελευταίες αγωνιστικές. Με αυτό το σερί η Μπάγερ ήρθε σε απόσταση αναπνοής από την τετράδα, που είναι ο βασικός της στόχος φέτος στο πρωτάθλημα.

Για τη Λεβερκούζεν το πιο σημαντικό παιχνίδι για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ θα έρθει την 27η αγωνιστική κόντρα στην Γκλάντμπαχ στο «Μπορούσια Παρκ». Από εκεί και πέρα η παρέα του Κάι Χάβερτς αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη μάχη του τίτλου διότι φιλοξενεί την Μπάγερν την 30ή αγωνιστική, στην πιο δύσκολη αποστολή της μέχρι το φινάλε.

Γενικά το πρόγραμμά της θεωρείται ζόρικο διότι απομένουν τέσσερα ματς εντός έδρας, εκ των οποίων το ένα με τους πρωταθλητές και πέντε παιχνίδια μακριά από την «ΜπαϊΑρένα».

Η Λεβερκούζεν, πάντως, έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί διότι είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα εκτός έδρας στη λίγκα υστερώντας σε συγκομιδή μόνο απέναντι στην Μπάγερν και τη Λειψία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Λεβερκούζεν: Βέρντερ (Ε), Γκλάντμπαχ (Ε), Βόλφσμπουργκ (Μ), Φράιμπουργκ (Ε), Μπάγερν (Μ), Σάλκε (Ε), Κολωνία (Μ), Χέρτα (Ε), Μάιντς (Μ).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ