el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπουντεσλίγκα: Τρεις εκκρεμότητες στο φινάλε

Τελευταία αγωνιστική στην Μπουντεσλίγκα το Σάββατο (27/6), με τους Γερμανούς να αποδεικνύονται απόλυτα συνεπείς στον προγραμματισμό τους για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος πριν μπει ο Ιούλιος.

Ολα κύλησαν ομαλά στο γερμανικό πρωτάθλημα, το υγειονομικό πρωτόκολλο δούλεψε άψογα, κρούσματα κορονοϊού στις ομάδες δεν εμφανίστηκαν μετά την επανέναρξη και γενικά η DFL μπορεί να νιώθει δικαιωμένη για τις πιέσεις, που είχε ασκήσει στην πολιτική ηγεσία, για επανεκκίνηση της Μπουντεσλίγκα μέσα στον Μάιο.

Ο πρωταθλητής, δηλαδή η Μπάγερν, έχει κριθεί μαθηματικά από την 32η αγωνιστική, στην προτελευταία στροφή η Ντόρτμουντ και η Λειψία κλείδωσαν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ καταδικασμένη εδώ και καιρό ήταν η ουραγός Πάντερμπορν, που επιστρέφει άμεσα στην Τσβάιτε.

Ολη η Μπουντεσλίγκα σε Live Streaming* και με Ειδικά Στοιχήματα Αγωνιστικής

Τι μένει να απαντηθεί στην τελευταία αγωνιστική;

Ποια θα είναι η τέταρτη εκπρόσωπος των Γερμανών στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια ομάδα θα πάει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και ποια θα αναγκαστεί να μπει σε διαδικασία προκριματικών. Ποια θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία σωτηρίας μέσω των μπαράζ και ποια θα ακολουθήσει την Πάντερμπορν στη Β’ Κατηγορία.

Η μάχη για μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ

Στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ, η Γκλάντμπαχ κρατάει την τύχη στα πόδια της.

Τα «πουλάρια» βρίσκονται στην τέταρτη θέση με δύο βαθμούς περισσότερους από τη Λεβερκούζεν και υπερτερούν σε πιθανή ισοβαθμία με +9 γκολ. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Μάρκο Ρόζε χρειάζεται πρακτικά έναν βαθμό στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Χέρτα για να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, η Λεβερκούζεν για να έχει ρεαλιστικές ελπίδες θα πρέπει η Χέρτα να κερδίσει μέσα στο «Μπορούσια Παρκ» και αυτή με τη σειρά της να επικρατήσει της σωσμένης Μάιντς.

Υπενθυμίζεται, ότι οι «ασπιρίνες» την πάτησαν την προηγούμενη αγωνιστική από τους πρωτευουσιάνους, χάνοντας με 2-0 στο «Ολυμπιακό Στάδιο» και τώρα περιμένουν από την ομάδα του Μπρούνο Λαμπαντία να κάνει τη ζημιά και στην Γκλάντμπαχ για να… επανορθώσει έτσι την αλλαγή ισορροπιών, που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα στην κούρσα της 4ης θέσης.

Βόλφσμπουργκ και Χοφενχάιμ για την 6η θέση

Για την έκτη θέση κονταροχτυπιούνται η Βόλφσμπουργκ και η Χοφενχάιμ. Αμφότερες εξασφάλισαν ευρωπαϊκό εισιτήριο με τις άνετες νίκες, που πέτυχαν την προηγούμενη αγωνιστική, κόντρα σε Σάλκε και Ουνιόν αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή ισοβαθμούν στους 49 βαθμούς, όμως η Βόλφσμπουργκ υπερτερεί με +10 γκολ στη διαφορά τερμάτων, άρα χρειάζεται τουλάχιστον ίδιο αποτέλεσμα με τη Χοφενχάιμ την τελευταία αγωνιστική προκειμένου να διατηρήσει την έκτη θέση, η οποία οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σε αντίθεση με την έβδομη, που στέλνει στον 2ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

Και οι δύο πάντως έχουν δύσκολη αποστολή στο φινάλε της σεζόν, αφού η μεν Βόλφσμπουργκ φιλοξενεί την αήττητη μέσα στο 2020, πρωταθλήτρια Μπάγερν, η δε Χοφενχάιμ δοκιμάζεται στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» με την Ντόρτμουντ.

Η τελευταία ευκαιρία για το μπαράζ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη 16η θέση, που δίνει ευκαιρία σωτηρίας μέσω μπαράζ, η Φορτούνα Ντίσελντορφ έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο σε σχέση με τη Βέρντερ, δεδομένου ότι μπαίνει στην τελευταία αγωνιστική με πλεονέκτημα δύο βαθμών.

Η Φορτούνα σε περίπτωση που κερδίσει στο Βερολίνο την αδιάφορη Ουνιόν τερματίζει οριστικά 16η και θα περιμένει να μάθει την Κυριακή τον αντίπαλό της (Χαϊντενχάιμ ή Αμβούργο) στα μπαράζ παραμονής. Η Βέρντερ για να γλιτώσει τον πρώτο υποβιβασμό της έπειτα από 40 χρόνια και δεύτερο στην ιστορία της, χρειάζεται ήττα της Φορτούνα στο Βερολίνο και δική της νίκη κόντρα στη σωσμένη Κολωνία.

Η Βέρντερ έχει πιθανότητες να προλάβει το μπαράζ και σε ενδεχόμενη ισοπαλία της Φορτούνα μέχρι 3-3, εφόσον βέβαια κερδίσει την Κολωνία με τέσσερα γκολ διαφορά. Και αυτό διότι οι «κόκκινοι» του Ντίσελντορφ έχουν τώρα 36-64 γκολ (-28), ενώ οι «πράσινοι» της Βρέμης 36-68 γκολ (-32).

Στο ακραίο σενάριο, όπου η Φορτούνα θα έρθει ισόπαλη 4-4 με την Ουνιόν και η Βέρντερ κερδίσει με 4-0 την Κολωνία, τότε οι ομάδες θα τερματίσουν με τους ίδιους βαθμούς (31) και την ίδια ακριβώς διαφορά τερμάτων (40-68). Σε αυτό το ενδεχόμενο πάμε στο τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας, που είναι τα μεταξύ τους ματς, άρα κερδισμένη θα βγει η Φορτούνα καθώς είχε νικήσει 3-1 στη Βρέμη, ενώ η Βέρντερ είχε επικρατήσει με 1-0 στο Ντίσελντορφ.

Πάμε όμως να δούμε 18 στατιστικά στατιστικά για τους εννιά τελευταίους αγώνες της φετινής Μπουντεσλίγκα.

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ – ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ

* Ο Ερλινγκ Χάαλαντ μέσα στο 2020 έχει σκοράρει 13 φορές στην Μπουντεσλίγκα. Ο 19χρονος Νορβηγός βρίσκει δίχτυα κάθε 75 λεπτά. Είναι δηλαδή πιο αποδοτικός ακόμη και από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, οποίος έχει σκοράρει 14 φορές μέσα στο 2020, σημειώνοντας ένα γκολ κάθε 84 λεπτά.

* Η Χοφενχάιμ έχει κάνει φέτος ρεκόρ συλλόγου με επτά διπλά και 27 κερδισμένους βαθμούς εκτός έδρας. Εχει μάλιστα με 16 γκολ παθητικό τη δεύτερη καλύτερη εκτός έδρας άμυνα της κατηγορίας πίσω μόνο από τη Λειψία (15).

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ – ΜΑΪΝΤΣ

* Στα πρώτα δέκα παιχνίδια του β’ γύρου η Λεβερκούζεν μάζεψε 25 βαθμούς και στα τελευταία έξι μόνο επτά.

* Η Μάιντς έχει γνωρίσει φέτος τις περισσότερες ήττες (18) της ιστορίας της σε επίπεδο Μπουντεσλίγκα. Φέρνει ωστόσο σπάνια ισοπαλίες (4) και για αυτό σώθηκε.

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ – ΧΕΡΤΑ

* Η Γκλάντμπαχ αν κερδίσει τη Χέρτα θα μαζέψει για πρώτη φορά στην ιστορία της και στους δύο γύρους ενός πρωταθλήματος 30+ βαθμούς (από τότε που θεσπίστηκε το σύστημα με τους τρεις βαθμούς για τη νίκη).

* Η Χέρτα τη φετινή σεζόν χρησιμοποίησε τους περισσότερους προπονητές (4) και τους περισσότερες ποδοσφαιριστές (32). Ο Μπρούνο Λαμπαντία με 13 βαθμούς σε οχτώ παιχνίδια ήδη ξεπέρασε σε συγκομιδή τους τρεις προκατόχους του φέτος στον πάγκο των Βερολινέζων, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Αλεξάντερ Νούρι και Αντε Κόβιτς.

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ – ΜΠΑΓΕΡΝ

* Η Βόλφσμπουργκ είναι ο αγαπημένος αντίπαλος του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός στράικερ της Μπάγερν σε 18 παιχνίδια πρωταθλήματος κόντρα στους «λύκους» έχει σημειώσει 20 γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ.

* Στα τελευταία 17 ματς πρωταθλήματος ανάμεσα σε Βόλφσμπουργκ και Μπάγερν, οι Βαυαροί μετρούν 15 νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα.

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡ. – ΠΑΝΤΕΡΜΠΟΡΝ

* Τη φετινή σεζόν η επιθετική τριπλέτα της Αϊντραχτ, Αντρέ Σίλβα, Μπας Ντοστ και Γκονζάλο Πασιένσια σκόραραν μαζί 25 γκολ. Η περσινή επιθετική τριπλέτα των «αετών», Λούκα Γιόβιτς, Σεμπαστιάν Αλέ, Αντε Ρέμπιτς είχαν σκοράρει 41 γκολ. Ετσι, εξηγείται γιατί η ομάδα του Αντι Χίτερ δεν μπόρεσε φέτος να διεκδικήσει ξανά ευρωπαϊκό εισιτήριο.

* Ο Αλβανός αμυντικός μέσος της Πάντερμπορν, Κλάους Γκιαζούλα, έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος παίκτης στην Μπουντεσλίγκα που δέχθηκε 17 κίτρινες κάρτες σε μία σεζόν.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ – ΣΑΛΚΕ

* Η Φράιμπουργκ έχει πετύχει 14 νίκες κόντρα στη Σάλκε. Απέναντι σε καμία άλλη ομάδα δεν έχει πετύχει τόσες νίκες σε επίπεδο Μπουντεσλίγκα.

* Η Σάλκε πραγματοποίησε φέτος τον χειρότερο δεύτερο γύρο της ιστορίας της. Σε 16 ματς έχει συγκεντρώσει εννιά βαθμούς. Ακόμη κι αν κερδίσει στη Φράιμπουργκ θα γράψει νέο αρνητικό ρεκόρ συλλόγου. Η δεύτερη χειρότερη επίδοσή της ιστορικά σε β’ γύρο, σημειώθηκε το 1979 όταν είχε μαζέψει 13 βαθμούς.

ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ – ΛΕΙΨΙΑ

* Ο Τίμο Βέρνερ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά με τη φανέλα της Λειψίας και από τον Ιούλιο θα ενταχθεί στο δυναμικό της Τσέλσι, η οποία συμφώνησε να καταβάλλει στους «ταύρους» τη ρήτρα των 50 εκατ. ευρώ. Ο Βέρνερ σε 126 παιχνίδια Μπουντεσλίγκα με τη Λειψία έχει σημειώσει 76 γκολ. Φέτος έχει σκοράρει 15 γκολ εκτός έδρας. Μόνο ο Γιουπ Χάινκες τη σεζόν 1973/74 είχε γράψει καλύτερη επίδοση εκτός έδρας (17).

* Η Αουγκσμπουργκ από τότε που ανέβηκε στην Μπουντεσλίγκα έχει βρεθεί 77 φορές στις τρεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ποτέ όμως μετά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα συμπληρώσει 10 σερί σεζόν στην Μπουντεσλίγκα.

ΟΥΝΙΟΝ ΒΕΡ. – ΦΟΡΤΟΥΝΑ

* Η Ουνιόν είναι μόλις η δεύτερη ομάδα του Βερολίνου που καταφέρνει να σωθεί σε επίπεδο Μπουντεσλίγκα μετά τη Χέρτα. Οι άλλες τρεις εκπρόσωποι του Βερολίνου, που έπαιξαν στο παρελθόν στην κορυφαία κατηγορία, η Τασμάνια, η Τένις και η Μπλάου-Βάις, όπως ανέβηκαν έτσι υποβιβάστηκαν.

* Η Φορτούνα με νίκη εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στα μπαράζ, ωστόσο στις τελευταίες εννιά επισκέψεις της στο «Αλτεν Φερστεράι» έχει κερδίσει μόνο μία φορά.

ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ – ΚΟΛΩΝΙΑ

* Η Βέρντερ συμπληρώνει με το ματς κόντρα στην Κολωνία 1.900 παιχνίδια Μπουντεσλίγκα. Ακόμη πάντως και να κερδίσει, θα κάνει νέο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής για τον σύλλογο σε μία σεζόν.

* Η Κολωνία έχει γνωρίσει τις περισσότερες εκτός έδρας ήττες (28) στην ιστορία της στη Βρέμη. Σε καμία άλλη έδρα δεν έχει χάσει τόσες πολλές φορές.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ