el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Champions League: Τα βλέμματα στο Τορίνο

Στα νοκ-άουτ περνάει η Γιουβέντους

Το ζευγάρι του περσινού τελικού, Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης, είναι αυτό που ξεχωρίζει για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή θα είναι μάλιστα η Τρίτη φορά στις τέσσερις τελευταίες σεζόν στην οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων. Πέρσι, στον τελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 4-1 και κατέκτησε το τρόπαιο, το 2014-15  όμως η «βασίλισσα» είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους στα ημιτελικά.

Η ομάδα από την Ιταλία είναι στο μεταξύ αυτή που έχει ως σύμμαχο την παράδοση στα νοκ-άουτ. Τις τέσσερις φορές που έχει αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης σε νοκ-άουτ φάση στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκρίθηκε. Στη συνολική παράδοση μεταξύ των δύο ομάδων, οκτώ νίκες έχει η Γιουβέντους, μία περισσότερη η Ρεάλ Μαδρίτης ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα.

Από άποψη στατιστικών, να σημειωθεί πως ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει σκοράρει 8 γκολ στα 5 ματς που αντιμετώπισε τη Γιουβέντους (ενα γκολ κάθε 64 λεπτά) ενώ η Ρεάλ προκρίνεται τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και επτά σερί σεζόν και φυσικά, είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις της διοργάνωσης (12).

Στην οκτάδα με ρεκόρ Μέσι

Τα 100 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ συμπλήρωσε ο Αργεντινός σούπερ σταρ, Λίο Μέσσι, ο οποίος με τρία γκολ στους διπλούς αγώνες με την Τσέλσι (4-1 συνολικό σκορ), οδήγησε την Μπαρτσελόνα στους «8» του θεσμού. Χρειάστηκε 123 αγώνες για να τα καταφέρει (21 λιγότερους από τον Κριστιάνο Ρονάλντο). Μάλιστα, το πρώτο του τέρμα σημειώθηκε στις 02/11/2005 και οι έλληνες φίλαθλοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα πρώτα βήματα του τεράστιου αυτού παίκτη, στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί του Παναθηναϊκού (5-0).

Στη φάση των «8» η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα. Σύμμαχος για τους Καταλανούς η παράδοση, καθώς παραμένει αήττητη στα 12 πιο πρόσφατα ματς που έχει αντιμετωπίσει συλλόγους από την Ιταλία (9 νίκες, 3 ισοπαλίες). Καλή παράδοση και για το Μέσι απέναντι σε Ιταλούς, με 12 γκολ σε 19 αγώνες. Ο Αργεντινός, έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματά του στη διοργάνωση απέναντι στην Αρσεναλ (9).

Είναι η πέμπτη φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μετρούν από μία νίκη ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα. Τελευταία φορά βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων της σεζόν 2015-16. Στην Ιταλία, Ρόμα – Μπαρτσελόνα 1-1 και στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα – Ρόμα 6-1.

Για πρώτη φορά εκτός Νησιού

Εχει… φάει με το κουτάλι η μία την άλλη, αλλά για ευρωπαϊκή διοργάνωση, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι θα αναμετρηθούν πρώτη φορά. Αν πάντως κρίνουμε από τα όσα έδειξαν στα μεταξύ τους ματς για την Πρέμιερ Λιγκ τη φετινή σεζίν, αν μη τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρξουν γκολ. Ειδικότερα, στον πρώτο γύρο η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 5-0 και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος η Λίβερπουλ με 4-3, υποχρεώνοντας τη Σίτι στη μοναδική ήττα της στην Πρέμιερ Λιγκ τη φετινή σεζόν.

«Χάσαμε ένα και κερδίσαμε ένα ματς εναντίον της Σίτι στο πρωτάθλημα. Δε νομίζω πως πριν την κλήρωση θα πίστευαν πως η Λίβερπουλ είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος που θα μπορούσαν να έχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του για την κλήρωση ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, με τον Τσίκι Μπεκιριστάιν (Διευθύνων Σύμβουλος Σίτι) να σημειώνει: «Το να παίζεις απέναντι σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, είναι κάτι που δεν σου αρέσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γνωρίζουμε η μία ομάδα την άλλη πολύ καλά και αυτό το κάνει πιο δύσκολο».

Στη συνολική παράδοδη, 87 νίκες μετρά η Λίβερπουλ, 45 η Σίτι ενώ 46 ματς έληξαν ισόπαλα.

Πρώτη φορά θα αναμετρηθούν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση Μπάγερν Μονάχου και Σεβίλλη. Για την ομάδα από την Ισπανία αυτή είναι και η πρώτη φορά μετά το 1956 που φτάνει στους «8» της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων. Να σημειωθεί πως η Σεβίλλη δεν έχει ηττηθεί ως γηπεδούχος απέναντι σε ομάδες από τη Γερμανία (7 νίκες, 4 ισοπαλίες) ενώ η Μπάγερν έχει ηττηθεί στα 5 τελευταία ματς που έδωσε επί ισπανικού εδάφους.

* Τα πρώτα ματς για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στις 03-04/04 και οι επαναληπτικοί 10-11/04.

Οι «8» του Γιουρόπα Λιγκ

Πέρσι εξέπληξε τον κόσμο με την παρουσία της στην Μπουντεσλίγκα, φέτος είναι έτοιμη για το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη. Μετά τον αποκλεισμό της Νάπολι, η Λειψία «πέταξε» εκτός διοργάνωσης και τη Ζενίτ και στο ντεμπούτο της στο Γιουρόπα Λιγκ, πανηγυρίζει ήδη την παρουσία της στην 8άδα. Στα προημιτελικά, η ομάδα της Γερμανίας θα αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ.

Οπως είναι λογικό, Λειψία και Μαρσέιγ για τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπες. Στα μέιον για την Μαρσέιγ η παράδοση σε γερμανικό έδαφος, με μία νίκη στις οκτώ πιο πρόπσφατες επισκέψεις της (2 ισοπαλίες και 5 ήττες).

Αρσεναλ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας το άλλο ζευγάρι για τα προημιτελικά. Είχαν αναμετρηθεί στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006-07. Στη Ρωσία η ΤΣΣΚΑ επικράτησε 1-0 και στο Λονδίνο το ματς έληξε ισόπαλο (0-0). Η Αρσεναλ δεν έχει μάλιστα νίκη επί ρωσικού εδάφους (1 ισοπαλία, 3 ήττες) ενώ στη Ρωσία έχει γνωρίσει και τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (5-2 από την Σπαρτάκ Μόσχας το 1982). Ουτε και η ΤΣΣΚΑ τα πηγαίνει πάντως καλά με αγγλικές ομάδες, αφού στο Νησί μετράει πέντε σερί ήττες.

Η παράδοση του Γιαν Ομπλακ

Αναντικατάστατος θεωρείται ο 25χρονος Σλοβένος τερματοφύλακας, Γιαν Ομπλακ, της Ατλέτικο Μαδρίτης. Εδώ και μία 4ετία φοράει τη φανέλα της ισπανικής ομάδας, προερχόμενος από το πρωτάθλημα Πορτογαλίας, έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Λεϊρία, Ρίο Αβε και Μπενφίκα. Εχει αντιμετωπίσει έτσι 5 φορές κατά το παρελθόν την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και ο απολογισμός του είναι θετικότατος (4 νίκες).

Η Ατλέτικο Μαδρίτης λοιπόν θα βρει στους «8» την Σπόρινγκ. Η ομάδα της Λισσαβώνας προκρίθηκε στη διαδικασία της παράτασης στην προηγούμενη φάση και αυτό ήταν το 17ο ματς στην ιστορία του Γιουρόπα Λιγκ που κρίνεται στον εξτρά χρόνο. Η Σπόρτινγκ δεν έχει στο μεταξύ νίκη στην Ισπανία στις 12 τελευταίες επισκέψεις της (3 ισοπαλίες, 8 ήττες).

Αήττητη στη στη φετινή διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ είναι τέλος η Σάλτσμπουργκ. Εκανε την μεγάλη έκπληξη στην προηγούμενη φάση (απέκλεισε τη Ντόρτμουντ) και στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Λάτσιο. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και τη σεζόν 2009-10 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη Σάλτσμπουργκ να πανηγυρίζει ισάριθμες νίκες με 2-1.

** Τα πρώτα ματς για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ θα διεξαχθούν στις 05/04 και οι επαναληπτικοί στις 12/04.
*** Τα στατιστικά προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ