el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Champions League: Δύο βήματα πριν τον τελικό

Ονειρα τελικού για αμφότερες

Λίβερπουλ και Ρόμα έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, δύο από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου από την έναρξη της σεζόν. Το γεγονός πως στα ημιτελικά απέφυγαν τα «μεγαθήρια» και παίζουν μεταξύ τους, επιτρέπει και στις δύο ομάδες να έχουν βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση στον τελικό του Κιέβου στις 26/05.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορεί βέβαια να υποτιμήσει την άλλη και πρώτος από όλους, ο Γιούργκεν Κλοπ – προπονητής της Λίβερπουλ – έσπευσε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντας: «Οποιος πιστεύει πως είναι η ευκολότερη κλήρωση, δεν μπορώ να τον βοηθήσω. Πιθανότατα, δεν έχει δει τα ματς με την Μπαρτσελόνα. Στον δεύτερο αγώνα ήταν φανταστικοί. Θα μπορούσαν να νικήσουν με 4 ή 5-0. Ηταν πραγματικά εντυπωσιακοί». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του αρχηγού της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, που υπογράμμισε: «Η Λίβερπουλ έκανε ό,τι και εμείς. Επικράτησε της ομάδας που ήταν φαβορί. Εχουν έναν εξαιρετικό προπονητή. Όπως συνέβη και με τους προηγούμενους αντιπάλους, Μπαρτσελόνα και Σαχτάρ, έχουμε μεγάλο σεβασμό για αυτή. Αλλά έχουμε και μία πιθανότητα».

Ο Σαλάχ και ο τελικός του 1983

Το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ημιτελική σειρά μεταξύ Λίβερπουλ – Ρόμα, είναι ο επιθετικός της αγγλικής ομάδας, Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος, συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες σεζόν έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση στα τελειώματα των φάσεων και έχει μετατραπεί σε φυσικό ηγέτη της ομάδας του λιμανιού. Ο 25χρονος μετράει 29 γκολ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, όσα σημείωσε στο Καμπιονάτο και στη διετή παρουσία του στη Ρόμα (14 την πρώτη, 15 τη δεύτερη). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σκοράρει για πέντε σερί ματς μαζί με το πρόσφατο 2-2 με την Γουέστ Μπρομ το Σάββατο (21/04) ενώ σε όλες τις διοργανώσεις έχει σκοράρει 10 γκολ στα 8 τελευταία.

Εντεκα φορές κατά το παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ, ο επιθετικός της Ρόμα, Εντιν Τζέκο. Ο Βόσνιος επιθετικός, στην 5ετή παρουσία του στην Αγγλία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι (2010-2015) βρήκε δίχτυα 3 φορές απέναντι στη Λίβερπουλ ενώ έχει σαν συνολικό απολογισμό απέναντι στους «κόκκινους» 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Σε επίπεδο παράδοσης, Λίβερπουλ και Ρόμα έχουν αναμετρηθεί 5 φορές. Υπέρ της Λίβερπουλ η παράδοση (2 νίκες έναντι 1 της Ρόμα ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα), με τον τελικό της περιόδου 1983-84, να είναι η αναμέτρηση που ξεχωρίζει, με τη Λίβερπουλ να κατακτά το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι και μάλιστα στη Ρώμη (1-1 στο 90λεπτο, 4-2 στα πέναλτι).

Τελευταία φορά τέθηκαν αντιμέτωπες την αγωνιστική περίοδο 2001-02, για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (Ρόμα – Λίβερπουλ 0-0, Λίβερπουλ – Ρόμα 2-0). Η Λίβερπουλ σε ημιτελικά μετράει 7 προκρίσεις και 3 αποκλεισμούς ενώ η Ρόμα προκρίθηκε τη μοναδική φορά που έφτασε στην 4άδα.

Παραδοσιακές δυνάμεις, «πολυφορεμένο» ζευγάρι

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου είναι οι ομάδες που έχουν βρεθεί τις περισσότερες φορές αντιμέτωπες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είκοσι τέσσερις φορές κατά το παρελθόν, με την παράδοση απόλυτα μοιρασμένη (από 11 νίκες η κάθε ομάδα και 2 ισοπαλίες, 37-36 τα γκολ για τη Ρεάλ).

Σε ημιτελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ δε, θα βρεθούν αντιμέτωπες για έβδομη φορά. Η γερμανική ομάδα κατέχει τη… μερίδα του λέοντος στις προκρίσεις, καθώς έχει πάρει το εισιτήριο για τον τελικό τέσσερις φορές, έναντι δύο της Ρεάλ Μαδρίτης. Πάντως η «βασίλισσα» της Ευρώπης έχει υπέρ της την πρόσφατη παράδοση, με πέντε σερί νίκες επί της Μπάγερν και γκολ 13-4. Παράλληλα, σε 6 συμμετοχές απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, ο Πορτογάλος επιθετικός και καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2017, Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει σκοράρει 9 φορές.

Τελευταία φορά που Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν την περσινή σεζόν, για τα προημιτελικά. Μπάγερν – Ρεάλ 1-2 και Ρεάλ – Μπάγερν 4-2 στην παράταση, με την ισπανική ομάδα να προκρίνεται και να φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Σε ημιτελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ αναμετρήθηκαν τελευταία φορά το 2012-13, με την Μπάγερν να προκρίνεται και να το κατακτά, με τον προπονητή των Γερμανών, Χιουπ Χάινκες, να το φέρνει στη μνήμη του εν όψει των μεταξύ τους αγώνων.

Οπως σημείωσε ο γερμανός τεχνικός, που έχει πανηγυρίσει Τσάμπιονς Λιγκ και με τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Πρόκειται για μία γιγαντιαία σύγκρουση. Εχω καλές αναμνήσεις από το τρεμπλ εκείνης της περιόδου (2012-13). Είχαμε αντιμετωπίσει Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα στα πρώτα ματς στην έδρα μας. Πιστεύω είναι καλός οιωνός». Από την πλευρά του, αναφορικά με την κλήρωση, ο διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης, Εμίλιο Μπουντραγκένιο, τόνισε: «Πρέπει να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Μόναχο για τον επαναληπτικό στο Μπερναμπέου. Σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, είναι απίθανο να μην υποφέρεις αγωνιστικά. Αν πρόκειται βέβαια να πάρουμε την πρόκριση στον τελικό, ας είναι. Ηταν μία πολύ δύσκολη διοργάνωση μέχρι στιγμής αντιμετωπίζοντας Παρί, Γιουβέντους και τώρα την Μπάγερν».

Δέκα προκρίσεις και 8 αποκλεισμοί για την Μπάγερν Μονάχου σε ημιτελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ. Δεκαπέντε προκρίσεις και 13 αποκλεισμοί στους «4» για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το πρόγραμμα των ημιτελικών
Λίβερπουλ – Ρόμα 24/04 21:45
Ρόμα – Λίβερπουλ 02/05 21:45
Μπάγερν – Ρεάλ Μαδρίτης 25/04 21:45
Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν 02/05 21:45
* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 26/05, στο «Ολιμπίνκσι» στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Αντίο με κούπα ο Βενγκέρ

Αναμετρήσεις για την ημιτελική φάση, υπάρχουν και στο Γιουρόπα Λιγκ. Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι η αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ από την τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ το καλοκαίρι, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια σε αυτή, με τον Αλσατό να έχει κατά το παρελθόν δύο χαμένους τελικούς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα και στο Γιουρόπα Λιγκ από την Γαλατασαράι) ενώ η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ είναι πλέον ο μεγάλος στόχος για τους «κανονιέρηδες».

Η Αρσεναλ στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης ενώ στο άλλο ζευγάρι, η Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου παίζει με την Σάλτσμπουργκ.

Οι αγώνες στους «4» του Γιουρόπα Λιγκ
Αρσεναλ – Ατλέτικο Μαδρίτης 26/04 22:05
Ατλέτικο Μαδρίτης – Αρσεναλ 03/05 22:05
Μαρσέιγ – Σάλτσμπουργκ 26/04 22:05
Σάλτσμπουργκ – Μαρσέιγ 03/05 22:05
* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 16/05, στο στάδιο της Λυών, στη Γαλλία.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ