el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Champions League: Ξανά σε τελικό, 37 χρόνια μετά

Η ιστορία, γράφεται από τους νικητές και σε αυτή, έχουν σίγουρα θέση δύο από τις ομάδες με DNA νικητή στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο θεσμό. Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα από την Αγγλία με τις περισσότερες κατακτήσεις (5) και η Ρεάλ Μαδρίτης η δύο σερί φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης και 12 φορές συνολικά.

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ τίθενται αντιμέτωπες το Σάββατο (26/05, 21:45) στον μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και το χωρητικότητας 70.050 θεατών «Ολιμπίνσκι». Το Ολυμπιακό στάδιο της Ουκρανίας άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες του το 1923 και ανακατασκευάστηκε τελευταία φορά το 2011. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν, είναι ο τελικός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012, με την Ισπανία να επικρατεί 4-0 της Ιταλίας και να κατακτά το Euro.

Ο δεύτερος τελικός

Είναι η δεύτερη φορά που Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Η πρώτη, ήταν την αγωνιστική περίοδο 1980-81, με τη Λίβερπουλ να επικρατεί 1-0 στο Παρκ Ντε Πρενς της Γαλλίας. Το γκολ είχε σημειώσει στο 82’ ο άγγλος διεθνής μπακ, Αλαν Κένεντι, ο οποίος αγωνίστηκε συνολικά για εννέα περιόδους στην ομάδα του λιμανιού (1978-1986). Για την ιστορία, οι ομάδες είχαν παραταχθεί τότε με:
Λίβερπουλ: Κλέμενς – Νιλ, Τόμσον, Χάνσεν, Κένεντι – Λι, Μακντέρμοτ, Σούνες, Ρ. Κένεντι – Τζόνσον, Νταγκλίς.
Ρεάλ Μαδρίτης: Αγκουστίν – Κορτές, Γκαρσία, Σαμπίντο, Καμάτσο – Ντελ Μπόσκε, Ανχελ, Στίλικε – Χουανίτο, Σαντιγιάνα, Κάνινγχαμ.

Συνολικά, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν αναμετρηθεί 5 φορές. Οι άλλες 4, αφορούσαν τη φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2008-09, Λίβερπουλ – Ρεάλ 4-0 (Τόρες, Τζέραρντ (2), Ντοσένα), Ρεάλ – Λίβερπουλ 0-1 (Μπεναγιούν) και το 2015-16 Ρεάλ – Λίβερπουλ 1-0 (Μπενζεμά) και Λίβερπουλ – Ρεάλ 0-3 (Μπενζεμά (2), Ρονάλντο).

Σε ότι αφορά τώρα τη συμπεριφορά τους επί Ουκρανικού εδάφους, η Ρεάλ σε 4 ματς μετράει 1 νίκη, 2 ήττες, 1 ισοπαλία και η Λίβερπουλ 1 νίκη και 1 ισοπαλία. Αυτή είναι στο μεταξύ η πρώτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο προπονητές, Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ) και Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης).

Η φετινή πορεία

Από τα πλέι οφ άρχισε τη φετινή της πορεία προς τον τελικό η Λίβερπουλ, όπου απέκλεισε τη Χόφενχαϊμ. Στη φάση των ομίλων τερμάτισε αήττητη (3-3-0) και πρώτη με Σεβίλλη, Σπαρτάκ Μόσχας και Μάριμπορ ενώ στα νοκ άουτ, απέκλεισε κατά σειρά Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Ρόμα. Συνολικά από την αρχή της σεζόν ο απολογισμός της στη διοργάνωση είναι 7 νίκες, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα και τέρματα 40-13. Πρώτοι σκόρερ της είναι οι Φιρμίνιο και Σαλάχ, με 10 τέρματα αμφότεροι. Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και πρωταθλήτρια Ισπανίας, η Ρεάλ Μαδρίτης άρχισε από τη φάση των ομίλων. Τερμάτισε δεύτερη (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) σε όμιλο με Τότεναμ, Ντόρτμουντ και ΑΠΟΕΛ ενώ στα νοκ-άουτ απέκλεισε κατά σειρά Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου. Ο συνολικός απολογισμός της από την έναρξη της σεζόν στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της Ευρώπης είναι 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Πρώτος σκόρερ της είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 15 γκολ! .

Για ακόμα ένα ρεκόρ ο Πορτογάλος

Το όνομά του στην ιστορία του αθλήματος, είναι έτοιμος να προσθέσει σε ακόμα μία κατηγορία ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 33χρονος πλέον διεθνής εξτρέμ, εφόσον η Ρεάλ Μαδρίτης στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που κατακτά 5 Τσάμπιονς Λιγκ. Μετράει 1 κατάκτηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 3 με τη «βασίλισσα της Ευρώπης». Τέσσερις κακακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ με συμμετοχή σε όλους τους τελικούς έχουν πλην του Ρονάλντο και οι Κλάρενς Ζέεντορφ, Αντρές Ινιέστα. Ισάριθμες κατακτήσεις αλλά με συμμετοχή σε 3 τελικούς, έχουν οι Τσάβι, Λίο Μέσι και Ζεράρ Πικέ. Ο Ρονάλντο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μεταξύ και στην τρίτη θέση σε συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με 156.Με μία συμμετοχή περισσότερη, στη δεύτερη θέση είναι ο Αντρές Ινιέστα και στην πρώτη θέση, με 176 συμμετοχές, ο Ικερ Κασίγιας.

Οι τελευταίες κατακτήσεις

Τη σεζόν 2004-05, με μία μυθική ανατροπή, η Λίβερπουλ κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Αντίπαλός της η Μίλαν, η οποία βρισκόταν με 3-0 μπροστά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Μέσα σε 6 λεπτά, η Λίβερπουλ σκόραρε τρεις φορές (54’, 56’,60’) ισοφάρισε και το ματς κρίθηκε εν τέλει στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2. Πρωταγωνιστής για τη Λίβερπουλ ήταν φυσικά ο Γέρζι Ντούντεκ, με τον Πολωνό τερματοφύλακα να αποκρούει δύο εκτελέσεις και να είναι έτσι καθοριστικός στο να κατακτήσει η Λίβερπουλ το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της. Σε τελικό, βρέθηκε τελευταία φορά το 2005-06 και πάλι απέναντι στη Μίλαν, αλλά αυτή τη φορά η ιταλική ομάδα ήταν η νικήτρια. Συνολικά, ο σύλλογος της αγγλίας έχει συμμετάσχει σε 7 τελικούς και έχει κατακτήσει το τρόπαιο 5 φορές.

Την περσινή σεζόν, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τελευταία φορά το τρόπαιο. Στον τελικό, επικράτησε 4-1 της Γιουβέντους, με τη νίκη της να έρχεται τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό σκορ. Ρονάλντο, Κασεμίρο και Ασένσιο, τα γκολ της νίκης για τους μαδριλένους ενώ η Γιουβέντους είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 με γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς. Την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε επικρατήσει στη διαδικασία των πέναλτι της Ατλέτικο Μαδρίτης (5-3, 1-1 στο 90λεπτο). Εχει συμμετάσχει σε 15 τελικούς με 12 κατακτήσεις. Εφόσον η Ρεάλ κατακτήσει και φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ – το τρίτο σερί – θα το καταφέρει για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το διάστημα 1955-1960. Δύο ακόμα ομάδες έχουν φτάσει σε 3 σερί κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αγιαξ (1971-73) και η Μπάγερν Μονάχου (1974-76).

Συνολικές κατακτήσεις: 1. Ρεάλ μαδρίτης (12). 2. Μίλαν (7). 3. Μπαρτσελόνα (5). 4. Μπάγερν Μονάχου (5). 5. Λίβερπουλ (5). 6. Αγιαξ (4). 7. Ιντερ (3). 8. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3). 9. Μπενφίκα (2). 10. Γιουβέντους (2). 11. Νότιγχαμ Φόρεστ (2). 12. Πόρτο (2). 13. Αστον Βίλα (1). 14. Σέλτικ (1). 15. Τσέλσι (1). 16. Ερυθρόες Αστέρας (1). 17. Μπορούσια Ντόρτμουντ (1). 18. Στεάουα Βουκουρεστίου (1). 19. Φέγενοορντ (1). 20. Αμβούργο (1). 21. Μαρσέιγ (1). 22. Αϊντχόφεν (1).

Διαιτητής και πιθανές ενδεκάδες

Ο Σέρβος Μίρολαντ Μάζιτς έχει οριστεί να διευθύνει τον τελικό. Βοηθοί του, οι συμπατριώτες του Μίλοβαν Ρίστιτς και Ντάλιμπορ Τζούρτζεβιτς ενώ τέταρτος θα είναι ο Γάλλος Κλεμέντ Τουρπίν. Ο Μάζιτς έχει σφυρίξει το Σούπερ Καπ του 2016 ενώ έχει εμπειρία από όλα τα μεγάλα τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και το Ευρωπαϊκό του 2016 ενώ διήθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2017.

Ρεάλ Μαδρίτης: Νάβας – Καρβαχάλ, Ράμος, Βαράν, Μαρσέλο – Κασεμίρο, Κρος, Μόντριτς – Ισκο, Ρονάλντο, Μπενζεμά.
Λίβερπουλ: Κάριους – Αρνολντ, Λόβερν, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Βαϊνάλντουμ, Μίλνερ, Χέντερσον – Σαλάχ, Φιρμίνιο, Μανέ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ