el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Πότε και ποια πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν

Η αγωνιστική δράση έχει ανασταλεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και όλοι αναρωτιούνται πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Διαβάστε ποια πρωταθλήματα είναι κοντά στην επιστροφή.

Η πανδημία δεν έχει αφήσει τίποτα και κανέναν ανεπηρέαστο, σε όλη την υφήλιο. Φυσικά, έχει πληγεί και ο αθλητισμός. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, η ελληνική Σουπερλίγκα, η τουρκική Σούπερ Λιγκ και η γερμανική Μπουντεσλίγκα, είναι τα πρωταθλήματα που δείχνουν κοντά σε επανεκκίνηση.

Ποιο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει πριν τις 29 Μαΐου;

ΙΤΑΛΙΑ: Τέλη Μαΐου, υπό προϋποθέσεις

Soccer the Sport Must Stop. Soccer the Business Probably Can't ...

Με περισσότερα από 130.000 κρούσματα και 17.000 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό Covid-19 στην Ευρώπη.

Η Serie A ήταν από τις πρώτες κατηγορίες στην Ευρώπη που ανέστειλε τη δράση της λόγω του φονικού ιού, με την απόφαση για αναστολή της αγωνιστικής δράσης να ανακοινώνεται στις 9 Μαρτίου. Αρχικά η αναστολή ήταν έως τις 3 Απριλίου και πλέον, το πρωτάθλημα θα εκκινήσει μόνο εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό των σπορ Βιντσέντσο Σπανταφόρα, υπάρχει η σκέψη και η πεποίθηση το πρωτάθλημα να συνεχιστεί μετά τις 20 Μαΐου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου

La Liga pauses, UEFA set to suspend Champions & Europa Leagues ...

Αναβολή επ’ αόριστον έχει ανακοινωθεί στην Ισπανία. Αρχικά η απόφαση για διακοπή πάρθηκε στις 12 Μαρτίου, ωστόσο, στις 23 του ίδιου μήνα αποφασίστηκε η οριστική διακοπή μέχρι νεωτέρας.

Την απόφαση για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση θα πάρει η ισπανική κυβέρνηση, αν και εφόσον πάντα δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία.

Περισσότερα από 150.000 κρούσματα και 15.000 θανάτους μετράει η Ισπανία, η οποία άργησε να πάρει μέτρα. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 31 Ιανουαρίου και το μέτρο της απαγόρευσης άρχισε να ισχύει από 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, Χαβιέρ Τέμπας, «σκεφτόμαστε ως ημερομηνία επιστροφής την 29η Μαΐου ή, εναλλακτικά, την 6η Ιουνίου».

ΑΓΓΛΙΑ: Από Ιούνιο και βλέπουμε

Coronavirus: Southampton chief calls for return of Premier League ...

Κατέβασε ρολά στις 13 Μαρτίου 2020, έπειτα από αρκετά κρούσματα σε παίκτες και προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μικέλ Αρτέτα, προπονητής της Αρσεναλ, ήταν ο πρώτος που διαγνώστηκε θετικός στον ιό (στις 12/3) μαζί με τους Μπέντζαμιν Μεντί (αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι) και Καλούμ Χάντσον Οντόι (εξτρέμ της Τσέλσι).

Η απόφαση της διοργανώτριας ήταν άμεση και αποφάσισε αρχικά την αναστολή έως τις 3/4 και έπειτα μέχρι τις 30/4. Η Αγγλική Ομοσπονδία πάντως (FA) σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης, ανακοίνωσε τη διακοπή μέχρι και τον Μάιο.

Πρόθεση όλων των ανθρώπων στην Αγγλία είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον αρκετών ομάδων λόγω της οικονομικής κρίσης, συνέπεια της πανδημίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολύ κοντά στην επανέναρξη

As Bundesliga clubs resume training, a debate over fairness and ...

Ηδη οι ομάδες προετοιμάζονται για την επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση. Αυτό ανακοινώθηκε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Μπουντεσλίγκα, Κρίστιαν Ζέιφαρτ, ο οποίος γνωστοποίησε πως οι ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών έχουν επιστρέψει σε προπονητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τέλη Απριλίου οι ομάδες θα είναι έτοιμες και έως το τέλος του 2020 οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη Γερμανία (113.412 κρούσματα, 2.291 θάνατοι) η απόφαση για αναστολή της αγωνιστικής δράσης πάρθηκε στις 13 Μαρτίου και όπως όλα δείχνουν θα είναι ίσως το πρώτο πρωτάθλημα που θα επιστρέψει.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες

Coronavirus | Coronavirus: Turkish Super Lig suspended - AS.com

Το πρωτάθλημα Τουρκίας ήταν ένα από τα τελευταία που ανέστειλαν τη δράση τους. Αρχικά η απόφαση που είχε παρθεί (στις 12/3) ήταν να διεξάγονται όλοι οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, λίγες μέρες αργότερα όμως και λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και στην Τουρκία πάρθηκε η απόφαση για αναστολή μέχρι νεωτέρας.

Εδώ να σημειώσουμε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη γειτονική χώρα ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου. Λίγο περισσότερα από 38.000 κρούσματα και 800 θανάτους έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, το πιο πιθανό είναι το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί κανονικά.

ΕΛΛΑΔΑ: Πρόθεση όλων η επανεκκίνηση

Super League: Αναστολή έως τις 24/4 - Ανοιχτή η οριστική διακοπή ...

Η Ελλάδα, λόγω και του συστήματος υγείας, ήταν από τις πρώτες χώρες που πήραν δραστικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία. Το κλείσιμο των σχολείων και η αναστολή της αγωνιστικής δράσης ήταν από τα πρώτα που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαρτίου. Στις 2 Απριλίου, η δράση αναβλήθηκε έως τις 24 Απριλίου.

Με δεδομένο πως η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο στο θέμα της Πανδημίας (1.884 κρούσματα, 83 νεκροί στις 8/4) και πρόθεση όλων των φορέων είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν, το ενδεχόμενο να συνεχιστεί από τον Μάιο η αγωνιστική δράση, μοιάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο σενάριο.

Οπως άλλωστε ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης: «Κάπου στον Μάιο μπορεί σιγά-σιγά να υπάρξει η επανεκκίνηση της αγοράς, άρα και του αθλητισμού. Πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, έστω και κεκλεισμένων των θυρών».

ΓΑΛΛΙΑ: Δηλώνουν έτοιμοι για επιστροφή

Coronavirus: PSG suspend club operations following Ligue 1 ...

Η έξαρση της πανδημίας είχε ως συνέπεια να ανακοινωθεί η αναστολή της αγωνιστικής δράσης στις 13 Μαρτίου. Εως τις 15/4 ισχύει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά την εν λόγω ημερομηνία αναμένεται να υπάρξουν νεότερα.

Και στη Γαλλία, η οποία έχει «χτυπηθεί» σε μεγάλο βαθμό από τον κορονοϊό (82.000 κρούσματα, 10.869 νεκροί στις 7/4), πρόθεση όλων είναι να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της ΟΥΕΦΑ, που θέλει τις ομοσπονδίες της να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ώστε να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της διοργανώτριας αρχής της Λιγκ 1, Ντινιέ Ζιλότ, δηλώνει πως το πρωτάθλημα είναι έτοιμο να συνεχιστεί ακόμα και από τον Απρίλιο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αναστολή μετά από αντιδράσεις

Porto vow to 'cooperate with justice' amid tax fraud probe - AS.com

Από τις 12 Μαρτίου έχει παρθεί η απόφαση της αναστολής της αγωνιστικής δράσης στην Πορτογαλία. Αρχικά, η απόφαση αφορούσε τη διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές, όμως το μέτρο πήρε τη μορφή της απαγόρευσης μετά τις διαμαρτυρίες των παικτών.

Η αναστολή ισχύει μέχρι νεωτέρας και μέχρι να αποφασιστεί από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας πως η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Λόγω και της αντίδρασης των παικτών στην αρχική απόφαση περί αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει εφικτό η δράση να επιστρέψει μέσα στον Μάιο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η πιο δύσκολη περίπτωση

Coronavirus: Netherlands call off games against United States and ...

Κάθετη και ξεκάθαρη στάση κρατάει αναφορικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος η διοργανώτρια αρχή στην Ολλανδία. Εξι ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Αγιαξ και η Αϊντχόφεν, έχουν ζητήσει να τελειώσει οριστικά η σεζόν, ωστόσο η τελική απόφαση για τη συνέχιση ή μη αναμένεται στις 21 Απριλίου, όταν και έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι να μην θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους παίκτες. Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eredivisie, Ματάις Μάντερς: «Δεν θα μείνουμε όμηροι ούτε θα πιεστούμε. Αν δούμε ότι η καλύτερη απόφαση είναι να σταματήσουμε, τότε θα λάβουμε την απόφαση. Η UEFA θέλει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια στη λήψη αποφάσεων σε όλες τις χώρες, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα γίνει στην Ολλανδία».

Στις 12 Μαρτίου πάρθηκε η απόφαση για αναστολή της αγωνιστικής δράσης στην Ολλανδία (21.762 κρούσματα, 2.396 θάνατοι έως τις 9/4). Αρχικά είχε ισχύ έως τις 6/4 και πλέον το μέτρο επεκτάθηκε έως την 1η Ιουνίου.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ