el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα: Οι 10 κορυφαίοι αμυντικοί σκόρερ

Ο Σέρχιο Ράμος έφτασε τα 119 γκολ στην καριέρα του, διανύοντας την πιο παραγωγική σεζόν της ζωής του. Αυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι αμυντικοί σκόρερ.

Το εύκολο γκολ για κάθε ομάδα αποτελεί ευλογία. Συνήθως για αυτή την αποστολή προορίζονται οι επιθετικοί. Ο Σέρχιο Ράμος όμως έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα εδώ και μία 15ετία που φοράει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο στόπερ της «βασίλισσας» συνεχίζει ακόμη και τώρα, στα 34 του, να αποδεικνύει πως το γκολ δεν είναι μόνο τέχνη των επιθετικών.

Ο Ράμος διανύει φέτος στο ισπανικό πρωτάθλημα, την πιο παραγωγική σεζόν της ποδοσφαιρικής του ζωής, έχοντας φτάσει ήδη τα εννιά τέρματα. Κάτι φυσιολογικό, αφού μετά τη φυγή του Ρονάλντο, ο κάπτεν των «μερένγκες» έχει αναλάβει και την εκτέλεση των πέναλτι.

Ο Ράμος οδηγεί εκ του ασφαλούς τη Ρεάλ στην κατάκτηση του τίτλου στην Πριμέρα, καθώς μετά τη διακοπή έχει σημειώσει τέσσερα γκολ σε έξι αναμετρήσεις, εκ των οποίων και το νικητήριο απέναντι στη Χετάφε (1-0) την Πέμπτη.

Είναι φέτος ο δεύτερος σκόρερ της Ρεάλ στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Καρίμ Μπενζεμά, που μετράει 17 γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμυντικός της Ρεάλ έχει πετύχει την τρέχουσα σεζόν περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα από παίκτες όπως ο Αλεξάντερ Λακαζέτ (7), ο Ρομπέρτο Φιρμίνο (8) και ο Ντρις Μέρτενς (7).

Αν μάλιστα ρίξουμε μία ματιά στα συνολικά νούμερα καριέρας του Ράμος, τότε σίγουρα θα μας πιάσει… ζάλη. Ως παίκτης της Ρεάλ μετράει 95 γκολ, ανάμεσά τους καθοριστικά όπως αυτά στους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο. Από αυτά τα 95, τα 70 έχουν επιτευχθεί στην Πριμέρα.

Ο Ράμος έχει πετύχει επίσης τρία τέρματα με τη Σεβίλλη και 21 με την εθνική Ισπανίας, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 119 γκολ καριέρας!

Αν προσθΕσουμε Ολα τα γκολ των αμυντικΩν της πρωταθλΗτριας ΑγγλΙας, ΛΙβερπουλ, δεν μας κΑνουν Εναν ΡΑμος: 45 ο ΒΕρτζιλ Φαν ΝτΑΪκ, 18 ο Αντριου ΡΟμπερτσον, 16 ο ΑλεξΑντερ Αρνολντ, 27 ο ΦαμπΙνιο, 1 ο Τζο ΓκΟμεζ, σΥνολο 107, 12 λιγΟτερα απΟ αυτΑ που Εχει πετΥχει μΟνος του ο κΑπτεν της ΡεΑλ

Γενικά μπορούμε να βρούμε αμέτρητες συγκρίσεις, όπου ο Ράμος υπερτερεί. Για παράδειγμα δύο πρόσφατοι θρύλοι της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι μάλιστα δεν ήταν αμυντικοί, όπως ο Τσάβι και ο Ινιέστα σημείωσαν λιγότερα τέρματα από τον συμπατριώτη τους: 90 ο πρώτος και 85 ο δεύτερος.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ο Ράμος αν και αμυντικός βρίσκεται σε περίοπτη θέση και στους σκόρερ των εθνικών ομάδων, έχοντας σκοράρει περισσότερες φορές από παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (17), ο Φελίπε Κοουτίνιο (17), ο Φρανκ Ριμπερί (16), ο Κάρλος Τέβες (13) και ο Φραντσέσκο Τότι (9).

Πάμε όμως να δούμε τους 10 κορυφαίους σκόρερ αμυντικούς όλων των εποχών

10 Φραντς Μπεκενμπάουερ – 108 γκολ

Ο Μπεκενμπάουερ έφερε την επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά ο όρος build up έκανε την εμφάνισή του χάρη στον χαρισματικό στόπερ της εθνικής Γερμανίας και της Μπάγερν.

Ο Μπεκενμπάουερ μπορεί να πέτυχε 108 γκολ, ωστόσο έμεινε κυρίως στην ιστορία για τα δημιουργικά του χαρακτηριστικά και για τον τρόπο που συμμετείχε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Αγωνιζόμενος για πάνω από 19 χρόνια, σκόραρε 75 φορές με την Μπάγερν, 19 με τη Νιου Γιορκ Κόσμος και 14 με τη Γερμανία. Ένα από τα πιο ιστορικά γκολ που έχει πετύχει ήταν αυτό στο Μουντιάλ του 1970, όταν η Γερμανία είχε κερδίσει με 3-2 στον προημιτελικό την Αγγλία.

9 Πολ Μπράιτνερ – 113 γκολ

Ο Μπράιτνερ στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας του άρχιζε να παίζει περισσότερο ως χαφ. Στην ιστορία πάντως έχει μείνει κυρίως ως αριστερός μπακ φορώντας τις φανέλες της Μπάγερν, της Ρεάλ και της Αϊντραχτ Μπραουνσβάιγκ.

Ο Μπράιτνερ κατέκτησε με την εθνική Γερμανίας το Euro του 1972 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Μάλιστα στο Μουντιάλ του 1974 είχε ισοφαρίσει με πέναλτι την Ολλανδία στο μεγάλο τελικό.

Ο Μπράιτνερ είχε σκοράρει και στον τελικό με την Ιταλία το 1982 και είναι ο ένας από τους τέσσερις παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που έχουν πετύχει γκολ σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι άλλοι τρεις είναι οι Βαβά, Πελέ και Ζιντάν.

8 Στιβ Μπρους – 113 γκολ

Δεν υπάρχει οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που να έχει ξεχάσει τις δύο κεφαλιές του Στιβ Μπρους στο 86’ και στο 96’, που είχαν χαρίσει τη νίκη (2-1) με ανατροπή στους «κόκκινους διαβόλους» επί της Σέφιλντ Γουένσντεϊ τη σεζόν 1992/93. Αν τότε ο Μπρους δεν είχε πετύχει εκείνα τα δύο γκολ μπορεί η Γιουνάιτεντ του Αλεξ Φέργκιουσον να μην είχε φτάσει ποτέ στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 26 χρόνια!

Ο Μπρους όμως αν και στόπερ δεν έχει μόνο εκείνα τα δύο γκολ να επιδείξει στην καριέρα του. Παρότι δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική Αγγλίας, ήταν πάντα από τους πιο χαρισματικούς αμυντικούς στο σκοράρισμα.

Σημείωσε πάνω από 110 γκολ φορώντας τις φανέλες των Τζίλιγχαμ, Νόριτς, Μπέρμιγχαμ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και φυσικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία υπηρέτησε για μία δεκαετία και μαζί της κατέκτησε τρεις φορές την Πρέμιερ.

Τώρα, ο Στιβ Μπρους καθοδηγεί τη Νιούκαστλ, η οποία είναι η 10η διαφορετική ομάδα της καριέρας του ως τεχνικός.

7 Ρομπέρτο Κάρλος – 113 γκολ

Θεωρείται ίσως το κορυφαίο αριστερό μπακ όλων των εποχών. Οποτε έστηνε την μπάλα για εκτέλεση φάουλ οι αντίπαλοι τερματοφύλακες ήξεραν τι τους περιμένει…

Ο Ρομπέρτο Κάρλος πραγματοποίησε μία σπουδαία καριέρα γεμάτη τίτλους και παράσημα. Κατέκτησε με τη Ρεάλ τέσσερις φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας και τρεις το Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Βραζιλία το 2002 και πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής το 1997 και το 1999.

Φυσικά έχει μείνει στην ιστορία το θρυλικό γκολ που πέτυχε στο φιλικό με τη Γαλλία το 1997, όπου κατέρριψε τους νόμους της φυσικής.

6 Σέρχιο Ράμος – 119 γκολ

Οι Ισπανοί θεωρούν τον Σέρχιο Ράμος τον κορυφαίο αμυντικό σκόρερ όλων των εποχών στην Πριμέρα με 70 γκολ.

Ο Φερνάντο Ιέρο πέτυχε 105, ωστόσο εξ αυτών τα 54 ήρθαν παίζοντας ως αμυντικός χαφ και τα 51 ως στόπερ.

Ο Ράμος έχει σκοράρει και τα 70 του τέρματα από θέση αμυντικού και μάλιστα το ρεκόρ του αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη αξία, διότι από αυτά μόνο τα 13 έχουν έρθει με πέναλτι.

5 Αλεξάντερ Γκράχαμ – 130 γκολ

Ο Γκράχαμ περιστασιακά αγωνίστηκε και ως αμυντικός χαφ, ωστόσο έκανε καριέρα κυρίως ως δεξιός μπακ. Βέβαια τα νούμερά του υποδηλώνουν επιθετικό!

Ο πρώην άσος των Σκάνθορπ, Λούτον, Πρέστον και Μπέρνλι σημείωσε 130 γκολ σε 981 ματς. Κορυφαίες του σεζόν ήταν το 2002/03 όπου σκόραρε 11 φορές με την Πρέστον και το 2008/09 που σημείωσε επίσης 11 γκολ με την Μπέρνλι.

Ο Γκράχαμ θεωρούνταν σπεσιαλίστας των πέναλτι και αγωνίστηκε επίσης 40 φορές με την εθνική Σκωτίας, χωρίς πάντως να πετύχει κάποιο τέρμα με το εθνόσημο.

4 Λοράν Μπλαν – 146 γκολ

Ο Μπλαν ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός χαφ και μετέπειτα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς όλων των εποχών. Τα περισσότερα γκολ τα πέτυχε στο διάστημα που αγωνίστηκε στη Μονπελιέ.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο Μπλαν είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Μονπελιέ με 77 τέρματα σε 251 συμμετοχές από το 1983 μέχρι το 1991. Σημειώνεται πως από τη Μονπελιέ έχουν περάσει στο παρελθόν σπουδαίοι επιθετικοί, όπως ο Ερίκ Καντονά, ο Ροζέ Μιλά και ο Ολιβιέ Ζιρού.

Ο Μπλαν είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ στον τελικό κυπέλλου το 1990, όταν η Μονπελιέ αναδείχθηκε κυπελλούχος Γαλλίας. Το 1996 κατέκτησε για πρώτη και τελευταία φορά το πρωτάθλημα Γαλλίας με την Οσέρ. Ακολούθως αγωνίστηκε με τις Μπαρτσελόνα, Ιντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας ένα κύπελλο Ισπανίας (1997), ένα κύπελλο Κυπελλούχων (1997) και ένα πρωτάθλημα Αγγλίας (2003).

Σημαντικότερη ασφαλώς επιτυχία του ήταν το Μουντιάλ του 1998 με τους «τρικολόρ». Αξέχαστο έχει μείνει το «χρυσό» γκολ, που είχε πετύχει στη φάση των «16», στην παράταση του Γαλλία – Παραγουάη, κόντρα στον θρυλικό τερματοφύλακα, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ. Με εκείνο το τέρμα οι Γάλλοι προκρίθηκαν στα προημιτελικά και μετέπειτα έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής.

3 Φερνάντο Ιέρο – 164 γκολ

Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της Ρεάλ Μαδρίτης στη δεκαετία του ’90. Μπορεί σε αρκετά ματς να αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος, όμως στην ιστορία έχει μείνει ως κεντρικός αμυντικός.

Με 127 γκολ πολλοί επιθετικοί, που έχουν φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ, θα ζήλευαν την επίδοση του Φερνάντο Ιέρο. Χαρισματικός τόσο στις στημένες φάσεις όσο και σε open play. Την κορυφαία του σεζόν την πραγματοποίησε το 1991/92, όταν σε 53 συμμετοχές έγραψε το… αστρονομικό για αμυντικό νούμερο των 26 γκολ.

Αγωνίστηκε με τη «βασίλισσα» για πάνω από 14 χρόνια και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας και τρία Τσάμπιονς Λιγκ. Εγραψε επίσης 30 γκολ με την εθνική Ισπανίας σε 89 διεθνείς συμμετοχές.

2 Ντανιέλ Πασαρέλα – 175 γκολ

Στην Αργεντινή το δίλημμα Μέσι ή Μαραντόνα θα είναι αιώνιο για το ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης, που έχει γεννήσει η συγκεκριμένη χώρα. Για το ποιος είναι ο κορυφαίος Αργεντινός αμυντικός όλων των εποχών δεν υπάρχει κανένα δίλημμα.

Αυτός είναι ο Ντανιέλ Πασαρέλα. Εκανε σπουδαία καριέρα κυρίως στη Ρίβερ Πλέιτ και στη Φιορεντίνα. Ηταν παρών και στους δύο παγκόσμιους τίτλους της «αλμπισελέστε» το 1978 και το 1986.

Αν και με ύψος μόλις 1,76μ. ήταν εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι και πολλά γκολ του τα πέτυχε με το κεφάλι. Επίσης αναλάμβανε συχνά-πυκνά εκτελέσεις πέναλτι, όπως το 1978 απέναντι στη Γαλλία, στο δρόμο προς την κατάκτηση του Μουντιάλ.

1 Ρόναλντ Κούμαν – 253 γκολ

Πολλοί επιθετικοί θα ήθελαν να έχουν τα νούμερα καριέρας του Ρόναλντ Κούμαν. Σε 763 επίσημα ματς σημείωσε 253 γκολ και αποτελεί τον κορυφαίο αμυντικό σκόρερ όλων των εποχών.

Ο Κούμαν πέτυχε σε μία σεζόν 26 γκολ με την Αϊντχόφεν, ενώ είχε σημειώσει δύο φορές 19 γκολ σε μία αγωνιστική περίοδο (1989/90 και 1993/94) με την Μπαρτσελόνα. Το σπουδαιότερο γκολ της καριέρας του είναι προφανώς το απευθείας φάουλ (1-0, 112’) στον τελικό με τη Σαμπντόρια, όπου η Μπάρτσα αναδείχθηκε για πρώτη στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Κούμαν στην τροπαιοθήκη του ως ποδοσφαιριστής έχει τέσσερα πρωταθλήματα Ολλανδίας, τρία κύπελλα Ολλανδίας, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα κύπελλο Ισπανίας, δύο πρωταθλήματα Ευρώπης και το Euro του 1988 με τους «οράνιε». Αναδείχθηκε επίσης δύο φορές κορυφαίος Ολλανδός παίκτης της χρονιάς, το 1987 και το 1988.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ