el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θέμα: Οι 10 πιο επιτυχημένοι προπονητές της ιστορίας

Με αφορμή τη νέα επιτυχία του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, πάμε να δούμε τους δέκα πιο επιτυχημένους προπονητές στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου.

Την Πέμπτη διεξάγεται η προτελευταία αγωνιστική στην Πριμέρα. Η Ρεάλ υποδέχεται στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο» τη Βιγιαρεάλ και με νίκη εξασφαλίζει το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και πρώτο μετά το 2017.

Οι Μαδριλένοι όταν ανεστάλη το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού ήταν στο -2 από την Μπαρτσελόνα. Μετά την επανέναρξη όμως τρέχουν ένα εντυπωσιακό σερί εννιά νικών και πλέον βρίσκονται αγκαλιά με το πρωτάθλημα δεδομένου ότι είναι στο +4 από τους Καταλανούς και υπερισχύουν και στην ισοβαθμία.

zidane_novibetgrΓια τον Ζινεντίν Ζιντάν αυτό το πρωτάθλημα θα είναι ο 11ος τίτλος στην προπονητική του καριέρα. Η τεράστια πορεία του ως παίκτης ακόμη επισκιάζει τα κατορθώματά του ως προπονητής.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Ζιζού σαν τεχνικός δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να ασκήσει σημαντική επιρροή στο άθλημα όπως άλλοι συνάδελφοί του, ούτε έχει παρουσιάσει ένα αγωνιστικό στιλ με συγκεκριμένη ταυτότητα.

Τα νούμερα πάντως και οι επιτυχίες του στις δύο θητείες του στον πάγκο της Ρεάλ ζαλίζουν. Τρία Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων και οσονούπω δύο πρωταθλήματα Ισπανίας. 11 τίτλοι σε 209 ματς, δηλαδή κερδίζει έναν τίτλο κάθε 19 αγώνες!

Ενα εξωπραγματικό ρεκόρ, καλύτερο και από αυτό του Πεπ Γκουαρδιόλα (ένας τίτλος κάθε 22 ματς), ο οποίος έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα του.

Ο Ζιντάν σε 208 παιχνίδια στον πάγκο των «μερένγκες» μετράει 141 νίκες, 41 ισοπαλίες και μόλις 26 ήττες. Εχει δηλαδή ποσοστό νικών στο 67,7%.

Με αφορμή τη νέα επιτυχία του τεχνικού της Ρεάλ, πάμε να δούμε τους δέκα πιο επιτυχημένους προπονητές στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου.

10 Μανουέλ Πελεγκρίνι

pellegrini_novibetgrΣτα 66 του ο Χιλιανός τεχνικός με καριέρα 32 ετών στους ποδοσφαιρικούς πάγκους, συνεχίζει ακάθεκτος αναλαμβάνοντας εσχάτως τη Ρεάλ Μπέτις.

Σε επίπεδο Αατινικής Αμερικής έχει ένα Κύπελλο Χιλής το 1995 με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, ένα πρωτάθλημα Κολομβίας το 1999 με την Λίγκα Κίτο και δύο πρωταθλήματα Αργεντινής το 2001 με τη Σαν Λορέντζο και το 2003 με τη Ρίβερ Πλέιτ.

Το πέρασμα στην Ευρώπη το έκανε το 2004 για τη Βιγιαρεάλ και έκτοτε έγινε παγκοσμίως γνωστός, μετατρέποντας το «κίτρινο υποβρύχιο» σε ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ήταν το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2014. Με τους «πολίτες» κατέκτησε και δύο Λιγκ Καπ (2014, 2016).

Εχει επίσης καθίσει στους πάγκους των Ρεάλ, Μάλαγα, Γουέστ Χαμ, ενώ πέρασε και από το πρωτάθλημα Κίνας για λογαριασμό της Χεμπέι.

Στη μία σεζόν που καθοδήγησε τη Ρεάλ, είχε κερδίσει 96 βαθμούς, ωστόσο έχασε το πρωτάθλημα από την αχτύπητη εκείνη την περίοδο Μπαρτσελόνα (99 βαθμούς) του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Από το 2004 μέχρι σήμερα σε 719 ματς με Βιγιαρεάλ, Ρεάλ, Μάλαγα, Μάντσεστερ Σίτι, Χεμπέι και Γουέστ Χαμ, ο Πελεγκρίνι μετράει 358 νίκες, δηλαδή έχει ποσοστό νικών 49,8%.

9 Ρομπέρτο Μαντσίνι

mancini_novibetgrΟ Ιταλός τεχνικός έχει κερδίσει 13 τίτλους στην καριέρα του ως το 2018, χρονιά που ανέλαβε την εθνική Ιταλίας.

Θεωρείται ειδικός των κυπέλλων και δικαίως βρίσκεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους προπονητές όλων των εποχών. Ξεκίνησε το 2001 από τη Φιορεντίνα και στη συνέχεια πέρασε από πάγκους κορυφαίων κλαμπ όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Ιντερ.

Κέρδισε το Κύπελλο Ιταλίας με τη Φιορεντίνα το 2001 και με τη Λάτσιο το 2004. Με την Ιντερ κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2006 ως το 2008. Επίσης με τους «νερατζούρι» πήρε δύο Σούπερ Καπ και ισάριθμα Κύπελλα.

Με τη Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε την Πρέμιερ και το Κομιούνιτι Σιλντ το 2012, ενώ έναν χρόνο πριν είχε πανηγυρίσει με τους «πολίτες» και το Κύπελλο Αγγλίας. Στο παλμαρέ του έχει και ένα Κύπελλο Τουρκίας το 2014 με τη Γαλατασαράι.

Ο Μαντσίνι μετράει 730 αγώνες στην καριέρα του ως προπονητής των Φιορεντίνα, Λάτσιο, Ιντερ, Μάντσεστερ Σίτι και Ζενίτ και έχει πετύχει 395 νίκες, έχει δηλαδή ποσοστό νικών 54%.

Το 2008 είχε αναδειχθεί κορυφαίος Ιταλός τεχνικός και το 2015 μπήκε στο Hall of Fame του ιταλικού ποδοσφαίρου για την προσφορά του στο άθλημα.

8 Αντόνιο Κόντε

conte_novibetgrΕκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής και τώρα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ως προπονητής. Ο αρχιτέκτονας της αναγέννησης της Γιουβέντους μετά τον υποβιβασμό της στη Serie B.

Κατέκτησε με τη Γιούβε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (2012, 2013, 2014), αναδείχθηκε και τις τρεις χρονιές κορυφαίος Ιταλός τεχνικός και εν συνεχεία ανέλαβε την εθνική Ιταλίας.

Επειτα από μία διετία στη «Σκουάντρα Ατζούρα», χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πήγε στην Τσέλσι και κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ το 2017 και το Κύπελλο Αγγλίας το 2018. Από το 2019 βρίσκεται στον πάγκο της Ιντερ. Στα πρώτα του βήματα ως τεχνικός προπόνησε τις Αρέτσο, Σιένα, Αταλάντα και Μπάρι, με την τελευταία μάλιστα αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Serie B το 2009.

Σήμα κατατεθέν του τα συστήματα με τους τρεις στόπερ. Σε 453 αγώνες σε συλλογικό επίπεδο ο Κόντε έχει σημειώσει 263 νίκες, δηλαδή έχει ποσοστό νικών στο 58%.

7 Γιούργκεν Κλοπ

klopp_novibetgrΟ Γερμανός μάνατζερ εργάστηκε 15 σεζόν στην Μπουντεσλίγκα πριν μεταπηδήσει στη Λίβερπουλ το 2015. Υπό την καθοδήγησή του οι «Reds» αναδείχθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλητές Αγγλίας έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια!

Ο Κλοπ είναι επίσης ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της Ντόρτμουντ δουλεύοντας στους Βεστφαλούς από το 2008 ως το 2015. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μάιντς, στην οποία έπαιξε για μικρό χρονικό διάστημα και ως ποδοσφαιριστής. Το 2004 κατάφερε να ανεβάσει τους «καρναβαλιστές» από την Τσβάιτε στην Μπουντεσλίγκα.

Με την Ντόρτμουντ κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα Γερμανίας (2011, 2012) και μάλιστα το 2012 έκανε το νταμπλ. Με τη Λίβερπουλ το 2019 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.

Στην καριέρα του στους πάγκους των Μάιντς, Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ μετράει συνολικά 444 νίκες σε 848 ματς, δηλαδή έχει ποσοστό νικών στο 52,3%.

6 Τζιοβάνι Τραπατόνι

trapattoni_novibetgrΟ 81χρονος πλέον Τραπατόνι, είναι ένας από τους πέντε τεχνικούς, μαζί με τους Κάρλο Αντσελότι, Ερνστ Χάπελ, Ζοζέ Μουρίνιο και Τόμισλαβ Ιβιτς, που έχουν κερδίσει πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά, ο Τραπατόνι στην καριέρα του έχει κατακτήσει δέκα πρωταθλήματα σε Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστρία. Μαζί με τον Ούντο Λάτεκ είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κερδίσει και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο UEFA και Κύπελλο Κυπελλούχων) και ο μόνος που το έχει κάνει με την ίδια ομάδα, τη Γιουβέντους.

Σε εθνικό επίπεδο, καθοδήγησε την Ιταλία στην τελική φάση του Μουντιάλ το 2002 και στο Euro 2004, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Εγραψε πάντως ιστορία καθώς πήγε την Ιρλανδία στην πρώτη της τελική φάση Euro το 2012, έπειτα από 24 χρόνια.

Αγγιξε σχεδόν τα 40 χρόνια καριέρας ως προπονητής, αφού ξεκίνησε από τον πάγκο της Μίλαν το 1974 και ήταν ενεργός μέχρι το 2013 σε αυτόν την εθνικής Ιρλανδίας. Σε συλλογικό επίπεδο έχει πανηγυρίσει συνολικά 22 τίτλους με Μίλαν, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπάγερν, Μπενφίκα και Σάλτσμπουργκ.

Σε 1.274 ματς με Μίλαν, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπάγερν, Κάλιαρι, Φιορεντίνα, Μπενφίκα, Στουτγάρδη και Σάλτσμπουργκ, πέτυχε 665 νίκες, δηλαδή έχει ποσοστό νικών στο 52%.

5 Αρσεν Βενγκέρ

venger_novibetgrΟ «καθηγητής» συγκαταλέγεται στους δυο-τρεις προπονητές που επηρέασαν δραστικά το αγγλικό ποδόσφαιρο και άλλαξαν τη μορφή της Πρέμιερ Λιγκ.

Επί 22 χρόνια τεχνικός της Αρσεναλ, παρουσίασε μία ελκυστική, σύγχρονη ομάδα, μακριά από αγγλικά στερεότυπα, όπως το δυναμικό παιχνίδι και τις μακρινές μπαλιές.

Μπορεί στο φινάλε της καριέρας του να δέχθηκε σκληρή κριτική, όμως κανένας φίλος των «κανονιέρηδων» δεν ξεχνάει ότι επί των ημερών του η Αρσεναλ κατέκτησε επτά Κύπελλα Αγγλίας, ισάριθμα Community Shield και τρία πρωταθλήματα, εκ των οποίων το ένα αήττητο (2004), επίτευγμα, που είχε πετύχει για τελευταία φορά η Πρέστον πριν 115 χρόνια!

Πριν αναλάβει τους Λονδρέζους, είχε επίσης εργαστεί στη Νανσί, τη Μονακό και την ιαπωνική Ναγκόγια, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Γαλλίας, ένα Κύπελλο Γαλλίας και ένα Κύπελλο Ιαπωνίας.

Κέρδισε 919 παιχνίδια από τα 1.702 της καριέρας του ως τεχνικός, καταγράφοντας ποσοστό νικών 54%.

4 Κάρλο Αντσελότι

ancelotti_novibetgrΑκόμη ένας Ιταλός τεχνικός φιγουράρει στην κορυφαία δεκάδα προπονητών.

Ο Κάρλο Αντσελότι μπορεί να περηφανεύεται πως έχει κατακτήσει τρία Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα στις τέσσερις (Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία) από τις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης. Μόνο στην Ισπανία δεν τα κατάφερε.

Στη σπουδαία καριέρα του έχει καθοδηγήσει 10 ομάδες, τις Ρετζιάνα, Πάρμα, Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σ.Ζ., Ρεάλ, Μπάγερν, Νάπολι και την Εβερτον. Συνολικά ως προπονητής έχει πανηγυρίσει 19 τίτλους, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος Ιταλός τεχνικός της χρονιάς το 2003 και το 2004.

Από το 2015 συμπεριλαμβάνεται στο Hall of Fame της πατρίδας του. Ο Καρλίτο είναι ανάμεσα στους επτά ανθρώπους, που έχουν σηκώσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, τόσο ως παίκτης όσο και ως τεχνικός.

Εχει κερδίσει 652 από τα 1.121 ματς που έχει δώσει ως head coach, άρα το ποσοστό νικών του ανέρχεται στο 58,1%.

3 Ζοζέ Μουρίνιο

mourinho_novibetgrΞεκίνησε την καριέρα του το 2000 και μέχρι το 2010 η πορεία του έδειχνε ότι θα μιλάμε στο μέλλον για τον κορυφαίο τεχνικό όλων των εποχών. Από την ημέρα όμως που ανέλαβε τη Ρεάλ, τον Μάιο του 2010 άρχισε η φθορά.

Χωρίς να σημαίνει πως την τελευταία δεκαετία δεν έχει επιτυχίες, δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη λάμψη που έχτισε μέσα από τις θητείες του στην Πόρτο, την Τσέλσι και την Ιντερ.

Δεν εκσυγχρόνισε το αγωνιστικό του στιλ και σε σύγκριση με το θεαματικό ποδόσφαιρο των ομάδων του Γκουαρδιόλα άρχισε να χάνει πόντους. Μετά τη Ρεάλ, ακολούθησε μία δεύτερη αμφιλεγόμενη θητεία στους «μπλε» του Λονδίνου, μία μάλλον αποτυχημένη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από τον Νοέμβριο του 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της Τότεναμ.

Εχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας, τρία Αγγλίας, δύο Ιταλίας και ένα Ισπανίας. Επίσης, έχει κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ, το 2004 με την Πόρτο και το 2010 με την Ιντερ, ένα Κύπελλο UEFA (2003), επίσης με την Πόρτο, ενώ το 2017 πανηγύρισε το Γιουρόπα Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συνολικά, ως προπονητής απαριθμεί 25 τίτλους και το 2015 αναδείχθηκε τεχνικός του αιώνα για την Πορτογαλία. Με 603 νίκες σε 941 παιχνίδια έχει ποσοστό επιτυχίας 64,1%.

2 Σερ Αλεξ Φέργκιουσον

ferguson_novibetgrO άνθρωπος που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη μετέτρεψε σε σύλλογο παγκόσμιας εμβέλειας.

Ανέλαβε τους «κόκκινους διαβόλους» το 1986 και στα 26 χρόνια που τους υπηρέτησε ως πρώτος προπονητής κέρδισε συνολικά 38 τίτλους, εκ των οποίων 13 Πρέμιερ Λιγκ, πέντε Κύπελλα Αγγλίας και δύο Τσάμπιονς Λιγκ!

Πριν αναλάβει τη Γιουνάιτεντ εργάστηκε στους πάγκους των Ιστ Στέρλινγκ, Σεντ Μίρεν, Αμπερντίν και της εθνικής Σκωτίας.

Σε 1.500 ματς ως προπονητής της Γιουνάιτεντ, σημείωσε 895 νίκες, φτάνοντας το ποσοστό του στο 59,7%.

1 Πεπ Γκουαρδιόλα

guardiola_novibetgrΤο δίλημμα μεταξύ Μαραντόνα και Πελέ για το ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών είναι διαχρονικό. Αν υπάρξει ποτέ παρόμοιο δίλημμα για προπονητή, σίγουρα ο ένας εκ των δύο θα είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Καταλανός από το 2008, που ανέλαβε πρώτος τεχνικός της Μπαρτσελόνα, άλλαξε τη μορφή του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Παρουσίασε μία ολοκαίνουργια πρόταση στα πρότυπα του Total Football και ασφαλώς αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του αθλήματος.

Σε μία τετραετία στον πάγκο της Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 τίτλους, που είναι επίδοση ρεκόρ. Ανάμεσά τους πανηγύρισε δύο Τσάμπιονς Λιγκ και τρία πρωταθλήματα Ισπανίας. Ακολούθως κατέκτησε επτά τίτλους σε μία τριετία στην Μπάγερν. Από το 2016 βρίσκεται στο Μάντσεστερ για τη Σίτι, έχοντας σηκώσει μέχρι σήμερα οχτώ τρόπαια, εκ των οποίων δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Σε ηλικία μόλις 49 ετών μετράει ήδη 29 τίτλους ως τεχνικός και κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στα πρωταθλήματα Ισπανίας, Γερμανίας και Αγγλίας!

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ