el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα: Οι 10 κορυφαίοι καυγάδες… συμπαικτών

Με αφορμή τις μπουνιές που κόντεψαν να παίξουν Γιορίς και Σον, στον αγώνα της Τότεναμ με την Εβερτον, θυμόμαστε δέκα καυγάδες συμπαικτών που έγραψαν ιστορία.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που γεννάει πάθη και τροφοδοτεί εντάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αγωνιστικός χώρος μετατρέπεται σε ρινγκ ακόμη και μεταξύ συμπαικτών.

Τελευταίο… αντιπαράδειγμα το επεισόδιο που είχαν ο Ουγκό Γιορίς με τον Σον στο ματς της Τότεναμ με την Εβερτον. Τα «σπιρούνια» ναι μεν κέρδισαν με 1-0 και διατήρησαν τις ελπίδες τους για ευρωπαϊκή έξοδο, ωστόσο πρώτο θέμα συζήτησης ήταν όσα συνέβησαν στο ημίχρονο, με τον Γάλλο γκολκίπερ να ορμάει στον Κορεάτη συμπαίκτη του, επειδή ο δεύτερος δεν ανταποκρίθηκε στα αμυντικά του καθήκοντα.

Η ένταση του περιστατικού ήταν τέτοια, που αν δεν έμπαιναν στη μέση ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο και ο Χάρι Γουίνκς μπορεί οι δύο παίκτες να ερχόντουσαν πραγματικά στα χέρια.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο ατάραχος μετά το τέλος του αγώνα, όχι μόνο δεν στηλίτευσε τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος με τον τρόπο που αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως έτσι έδειξαν την προσωπικότητά τους και τη θέλησή τους να οδηγήσουν την Τότεναμ στους στόχους της.

Με αφορμή τις μπουνιές που κόντεψαν να παίξουν Γιορίς και Σον θυμόμαστε δέκα καβγάδες συμπαικτών που έγραψαν ιστορία.

10 Γενς Λέμαν – Μάρσιο Αμορόσο (Ντόρτμουντ – 2003)

Οι τρελές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Γενς Λέμαν είναι αμέτρητες. Προφανώς, λοιπόν, έχει λάβει μέρος και σε επεισόδιο με συμπαίκτη του.

Το 2003 στο κλασικό ντέρμπι του Ρουρ με τη Σάλκε, το σκορ είναι 2-2 και η Ντόρτμουντ δέχεται γκολ. Ο Λέμαν τρελαίνεται και τα βάζει με τον Αμορόσο, στον οποίο ρίχνει την ευθύνη για το τέρμα που δέχθηκε. Σπρώχνει τον Βραζιλιάνο στράικερ και αποβάλλεται από την αναμέτρηση!

Με εκείνη την αποβολή ο Λέμαν είχε γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα που αντίκριζε τέσσερις κόκκινες κάρτες στην καριέρα του. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τελικά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ και ο Λεμαν εξερράγη πραγματικά για το… τίποτα.

9 Φρέντι Λιούνγκμπεργκ – Ολαφ Μέλμπεργκ (Σουηδία – 2002)

Αξέχαστος έχει μείνει ο καυγάς του Λιούνγκμπεργκ με τον Μέλμπεργκ στην προετοιμασία της Σουηδίας εν όψει της τελικής φάσης του Μουντιάλ του 2002.

Ο τότε άσος της Αστον Βίλα έκανε στην προπόνηση ένα δολοφονικό τάκλιν στον σταρ της Αρσεναλ. Ο Λιούνγκμπεργκ έχασε την ψυχραιμία του και αμέσως πήγε να ανταποδώσει με μπουνιά στον Μέλμπεργκ. Ο έλεγχος χάθηκε και οι δύο συμπατριώτες ήταν έτοιμοι να μετατρέψουν το γήπεδο σε αρένα MMA, ωστόσο οι υπόλοιποι απέτρεψαν τα χειρότερα και ευτυχώς για τη Σουηδία τότε δεν προέκυψε κάποιος τραυματισμός.

Μάλιστα, το επεισόδιο φαίνεται πως δεν επηρέασε ιδιαίτερα την απόδοση της ομάδας, που κατάφερε να φτάσει ως τους «16» της διοργάνωσης.

8 Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ – Νίκλας Μπέντνερ (Αρσεναλ – 2008)

Η Αρσεναλ το 2008 γνώρισε μία ταπεινωτική ήττα με 5-1 από τη συμπολίτισσα Τότεναμ για το Κέρλινγκ Καπ.

Πιο ντροπιαστικός όμως ήταν ο καυγάς του Αντεμπαγιόρ και του Μπέντνερ, ο οποίος μάλιστα σε εκείνο το ματς είχε πετύχει αυτογκόλ. Με το σκορ στο 4-1, οι δύο φορ των «κανονιέρηδων» άρχισαν να σπρώχνονται και να λογομαχούν.

Ο καυγάς δεν ήταν αναίμακτος, αφού άνοιξε η μύτη του Μπέντνερ και με το αίμα που έτρεξε λέρωσε τη φανέλα του. Αργότερα, ο Αντεμπαγιόρ εξήγησε πως τα είχε μαζεμένα στον Δανό συμπαίκτη του, διότι έμπαινε στα αποδυτήρια της Αρσεναλ με τα παπούτσια του σπιτιού του, κάτι που απαγορευόταν από τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας…

7 Μπρους Γκρόμπελαρ – Στιβ ΜακΜάναμαν (Λίβερπουλ – 1993)

Ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ στο «Γκούντισον Παρκ» το 1993. Η Εβερτον ανοίγει το σκορ έπειτα από λάθος απομάκρυνση του ΜακΜάναμαν και ο Γκρόμπελαρ γίνεται… Τούρκος.

Ο 36χρονος τότε τερματοφύλακας της Λίβερπουλ τα ψέλνει στον νεαρό συμπαίκτη του, βάζει προκλητικά το γάντι στη μούρη του και τον σπρώχνει!

Ο πιτσιρικάς ΜακΜάναμαν (21 ετών) βρίσκει το κουράγιο και ανταποδίδει με τον ίδιο τρόπο στο πρόσωπο του Γκρόμπελαρ, αλλά στη συνέχεια το βάζει στα πόδια διότι ήξερε πως θα είχε κακά ξεμπερδέματα.

6 Νεϊμάρ – Νέλσον Σεμέδο (Μπαρτσελόνα – 2017)

Ο Νεϊμάρ δεν είναι από τα καλύτερα παιδιά των γηπέδων. Η ποδοσφαιρική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο για τον χαρακτήρα του εγείρονται ερωτηματικά.

Γνωστές οι διαφωνίες του στην Παρί Σ.Ζ. με τον Καβάνι για την εκτέλεση των πέναλτι. Λίγες εβδομάδες πάντως πριν μετακομίσει στο Παρίσι είχε δημιουργήσει ένταση και στην προπόνηση της Μπαρτσελόνα.

Η ομάδα έκανε την προετοιμασία της στην Αμερική και ο Νεϊμάρ παρεξηγήθηκε με τον νεοαποκτηθέντα τότε Νέλσον Σεμέδο για ένα μαρκάρισμα. Οι δύο παίκτες ήρθαν μέτωπο με μέτωπο, ο Σεμέδο έκανε πίσω, όμως φαίνεται πως κάτι είπε και εξόργισε τον Βραζιλιάνο συμπαίκτη του. Ο Νεϊμάρ πήγε να την… πέσει στον πρώην άσο της Μπενφίκα, αλλά τον συγκράτησε ο Μπουσκέτς.

Οι υπόλοιποι παίκτες της Μπάρτσα ήξεραν πως ο Νεϊμάρ βρισκόταν σε διαδικασία μεταγραφής στην Παρί και δεν εξεπλάγησαν από την αντίδρασή του. Ο Σεμέδο από την πλευρά του αποκάλυψε πως άπαντες στην ομάδα τον στήριξαν, παρότι ήταν κάπως περίεργο ο νεοφερμένος να τα βάζει στην πρώτη του προετοιμασία με τον σούπερ σταρ.

Μάλλον ο Νεϊμάρ δεν ήταν και πολύ επιθυμητός στα αποδυτήρια της Μπάρτσα…

5 Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς – Ογκούτσι Ονιέγου (Μίλαν – 2010)

Θα πρέπει να είσαι είτε τρελός, είτε ανόητος για να τα βάλεις με τον Ζλάταν, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει μαύρη ζώνη στο Τάε Κβον Ντο. Ο Ονιέγου, πάντως, ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές, που σωματικά θα μπορούσαν να κοντράρουν τον Ιμπραΐμοβιτς στα ίσα.

Σε μία απογευματινή προπόνηση της Μίλαν τα δύο… θηρία ήρθαν στα χέρια. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το ξεκίνησε ο Ονιέγου μιλώντας άσχημα (trash talking) και ο έλεγχος χάθηκε μετά από ένα σκληρό τάκλιν του Ζλάταν στον Αμερικανό.

Ο Ονιέγου έπιασε από τον λαιμό τον Ιμπρα και λέγεται πως χρειάστηκαν δέκα συμπαίκτες για να τους χωρίσουν καθώς μιλάμε για πραγματικά βουνά! Μάλιστα, γράφτηκε πως από τον καυγά τους, ο Σουηδός σούπερ σταρ αποκόμισε ένα σπασμένο πλευρό.

Στο πέρασμα των ετών ο Ονιέγου παρέμεινε σιωπηρός και δεν σχολίασε ποτέ τη… μάχη του με τον Ζλάταν. Ο Ιμπραΐμοβιτς, αντίθετα, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην αυτοβιογραφία του αν και οι κακές γλώσσες λένε πως όσα περιγράφει ο Σουηδός είναι περισσότερο αποκύημα της φαντασίας:

«Καθώς σηκώθηκα και έφυγα ένιωσα ένα χτύπημα στον ώμο μου. Δεν ήταν καλή ιδέα Ονιέγου… Τον κουτούλησα και πετάξαμε ο ένας τον άλλον κάτω. Κυλιόμασταν και αρχίσαμε να χτυπάμε ο ένας τον άλλον. Ημασταν τρελοί και εξοργισμένοι. Ηταν μία μάχη ζωής ή θανάτου»!

4 Γκρεγκ Μπέλαμι – Τζον Αρνε Ρίσε (Λίβερπουλ – 2007)

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την περιβόητη ιστορία με το μπαστούνι του γκολφ.

Η Λίβερπουλ έχει προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και πάει για προπονητικό καμπ στην Πορτογαλία. Πριν το πρώτο ματς με την πρωταθλήτρια τότε Ευρώπης Μπαρτσελόνα, κάποιοι παίκτες των «Reds» αποφασίζουν να το ρίξουν έξω. Ο Ρίσε διαφωνεί να πάρει μέρος σε καραόκε πάρτι και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Μπέλαμι.

Ο Νορβηγός επιστρέφει στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο. Λίγο αργότερα έρχεται και ο Μπέλαμι μεθυσμένος και εισβάλει στο δωμάτιο του Ρίσε με ένα μπαστούνι γκολφ. Εκνευρισμένος αρχίζει να χτυπάει τον συμπαίκτη του στα πόδια, περιστατικό που επιβεβαίωσαν και οι δύο αργότερα στη βιογραφία τους.

Παρά τα όσα συνέβησαν πριν το ματς με την Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ κέρδισε με 2-1 στο Καμπ Νόου με σκόρερ παρακαλώ τους Μπέλαμι και Ρίσε. Ο Ουαλός επιθετικός μάλιστα δεν δίστασε να πανηγυρίσει το τέρμα του, αναπαριστώντας μία βολή γκολφ!

Η Λίβερπουλ κατάφερε να αποκλείσει την Μπάρτσα, παρά την ήττα με 1-0 στον επαναληπτικό και έφτασε ως τον τελικό της Αθήνας, όπου έχασε το τρόπαιο από τη Μίλαν. Το καλοκαίρι, ο Μπέλαμι, έπειτα από μόλις έναν χρόνο παρουσίας στο Μερσεϊσάιντ, προφανώς αποχώρησε από τη Λίβερπουλ, αφού ήταν υπέρ το δέον τρελός για τα γούστα του Ράφα Μπενίτεθ.

3 Ντέιβιντ Μπάτι – Γκρέιαμ Λε Σο (Μπλάκμπερν – 1995)

Mass brawls and Maradona madness: 10 iconic football fights 15 ...

Η Μπλάκμπερν κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1995. Το καλοκαίρι ο Κένι Νταλγκλίς από προπονητής προωθήθηκε σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Το πόστο του τεχνικού ανέλαβε ο Ρέι Χάρφορντ και το κλίμα στα αποδυτήρια ξεκίνησε να χαλάει.

Ο Μπάτι με τον Λε Σο άρχισαν να έχουν προστριβές στις προπονήσεις, ενώ σε ένα παιχνίδι ο Μπάτι αποκάλεσε τον Λε Σο εγωιστή με αποτέλεσμα οι δύο παίκτες να λογομαχήσουν στο ημίχρονο μπροστά σε όλους τους συμπαίκτες τους.

Η Μπλάκμπερν το 1995 έζησε μοναδικές στιγμές αφού έπαιξε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η παρουσία της στον όμιλο εξελίχθηκε σε φιάσκο. Τερμάτισε τελευταία με μόλις τέσσερις βαθμούς και έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια μετά τον καυγά, που είχαν ο Μπάτι με τον Λε Σο στο ματς με τη Σπαρτάκ στη Μόσχα.

Τα πράγματα πήγαιναν άσχημα για τα «ρόδα», οι Ρώσοι κέρδιζαν 3-0 και δεν ήθελε πολύ για να γίνει το… κακό. Σε μία λοιπόν χαμένη μπαλιά ο Μπάτι κινήθηκε απειλητικά κατά του Λε Σο και ο δεύτερος του έριξε γροθιά! Ευτυχώς ο Μπάτι έκανε καλό μπλοκ με τα χέρια και ο κάπτεν τότε της Μπλάκμπερν, Τιμ Σέργουντ, έσπευσε να τους χωρίσει.

Ο Λε Σο θυμάται χαρακτηριστικά: «Ηταν φρικτή η ατμόσφαιρα στη Μόσχα, έκανε πολύ κρύο. Ούρλιαζε και ήταν απειλητικός. Τον χτύπησα γιατί θα με χτυπούσε. Είχα αναστατωθεί γιατί με είχε ξανά κατηγορήσει για εγωισμό. Ημασταν δύο απογοητευμένοι άνδρες, που ένιωθαν αδύναμοι και δεν έλεγξαν την επιθετικότητά τους. Ο Ρέι είπε πως αισθάνεται ντροπιασμένος. Ο Ντέιβιντ δεν είπε τίποτα. Εκείνη η βραδιά είναι η μόνη που θέλω να διαγράψω από την καριέρα μου».

2 Τόμας Γκράβεσεν – Ρομπίνιο (Ρεάλ – 2006)

Πρόκειται για την πιο άνιση μάχη στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Ενας θεός ξέρει πώς ο Ρομπίνιο βγήκε ζωντανός από τα χέρια του… μανιακού Γκράβεσεν.

Για όσους δεν θυμούνται, ο Γκράβεσεν ήταν αμυντικός μέσος, που είχε αποκτηθεί από τη Ρεάλ τότε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αλλά όπως αναμενόταν δεν μακροημέρευσε στους «μερένγκες» αφού το τραχύ αγωνιστικό του στιλ δεν ταίριαξε ποτέ με τη φινέτσα των Μαδριλένων.

Τον Αύγουστο του 2006 λοιπόν, στην προετοιμασία της Ρεάλ στην Αυστρία, ο Γκράβεσεν φαίνεται πως είχε βάλει στο μάτι τον Ρομπίνιο κάνοντας πάνω στον Βραζιλιάνο 2-3 επικίνδυνα τάκλιν. Ο μικρόσωμος Ρομπίνιο δεν ανέχθηκε το μπούλινγκ από τον Γκράβεσεν και ζήτησε τον λόγο από τον Δανό φτάνοντας σε σημείο μάλιστα να τον σπρώξει στο στήθος.

Ο Γκράβεσεν εξοργίστηκε και χύμηξε στον Ρομπίνιο με γροθιές και κλοτσιές. Χρειάστηκε να μπει μπροστά η μισή ομάδα της Ρεάλ για να γλιτώσει ο Βραζιλιάνος. Ο Ρομπίνιο αποχωρώντας προς τα αποδυτήρια έκανε μία χαρακτηριστική χειρονομία υπονοώντας πως ο Γκράβεσεν είναι τρελός.

«Ηταν αστείο! Φανταστείτε τον Γκράβεσεν, που ήταν λίγο τρελός να ορμάει στον Ρομπίνιο. Οταν πήγαμε στα αποδυτήρια, ο Γκράβεσεν είπε θα τον σκοτώσει», θυμάται ο συμπαίκτης τους εκείνη την περίοδο στη Ρεάλ, Μπαπτίστα.

Ο Φάμπιο Καπέλο προφανώς δεν ενέκρινε τη συμπεριφορά του Γκράβεσεν, του άσκησε δριμύτατη κριτική και ο Δανός λίγες ημέρες αργότερα μάζεψε τα μπογαλάκια του και συνέχισε την καριέρα του στη Σέλτικ και στην σκωτσέζικη λίγκα, όπου μπορούσε με άνεση να εξασκεί τα… δολοφονικά του ένστικτα.

1 Λι Μπόιερ – Κίρον Ντάιερ (Νιούκαστλ – 2005)

Αποτελεί τον πιο κλασικό καυγά συμπαικτών κατά τη διάρκεια μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

Το ματς είχε στραβώσει για τη Νιούκαστλ, έχανε με 0-3 από την Αστον Βίλα μέσα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και έπαιζε με δέκα παίκτες. Στο 81’, ένα λεπτό μετά το τρίτο γκολ της Βίλα, αποσβολωμένοι οι θεατές στο γήπεδο αλλά και οι τηλεθεατές στις οθόνες τους βλέπουν τον Λι Μπόιερ και τον Κίρον Ντάιερ να έρχονται στα χέρια.

Ο Ντάιερ έπιασε από τον λαιμό τον Μπόιερ και του έσκισε τη φανέλα, ενώ ο Μπόιερ γρονθοκόπησε εν ψυχρώ τον συμπαίκτη του! Ο πρώτος που έσπευσε να τους χωρίσει ήταν ο Μπάρι της Αστον Βίλα, που είχε σκοράρει δύο γκολ σε εκείνο το ματς με πέναλτι. Ο Μπάρι έπιασε τον Μπόιερ και επιχείρησε να τον ηρεμήσει.

Οπως εξήγησε μετά ο Ντάιερ ο έλεγχος ξέφυγε μεταξύ των δύο συμπαικτών επειδή ο Μπόιερ διαρκώς διαμαρτυρόταν γιατί δεν έπαιρνε πάσα. Μία, δύο, ο Ντάιερ δεν άντεξε και του είπε «δεν σου δίνω την μπάλα γιατί είσαι σκ@τ@»! Αυτό ήταν… Ο ούτως ή άλλως ευέξαπτος Μπόιερ όρμησε στον συμπαίκτη του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο διαιτητής της αναμέτρησης απέβαλλε και τους δύο και οι «καρακάξες» ολοκλήρωσαν εκείνο το ματς με οχτώ παίκτες!

Μετά τον αμίμητο καυγά τους, ο Μπόιερ τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστικές, ο Ντάιερ με τρεις και η Νιούκαστλ πήρε την κάτω βόλτα. Εκανε μόνο μία νίκη στις οχτώ εναπομείναντα ματς της Πρέμιερ και τερμάτισε 14η.

Επίσης αποκλείστηκε στον προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA από τη Σπόρτινγκ με συνολικό σκορ 4-1, έχασε και την ευκαιρία να προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου, αφού ηττήθηκε στους «4» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-1.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ