el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ντόρτμουντ vs Μπάγερν: Η ανάλυση & τα 30 στατιστικά

Την Τρίτη (26/5, 19:30), Ντόρτμουντ και Μπάγερν θα λύσουν τις διαφορές τους στο πιο ιδιαίτερο Κλάσικερ που έχει γίνει ποτέ, το πρώτο κεκλεισμένων των θυρών στην ιστορία των δύο ομάδων. Διαβάστε την ανάλυση και τα 30 στατιστικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Η Μπάγερν βρίσκεται στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη δεύτερη Ντόρτμουντ, η οποία θα επιδιώξει με νίκη να βάλει φωτιά στη μάχη του τίτλου, επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι κλασικό: θα έχουμε στέψη ή παράταση στην αγωνία;

Τόσο η Μπάγερν όσο και η Ντόρτμουντ επέστρεψαν χωρίς προβλήματα από τη διακοπή λόγω κορονοϊού. Η Μπάγερν κέρδισε 2-0 την Ουνιόν στο Βερολίνο και το Σάββατο (23/5) σε μία εξαιρετική επιθετική παράσταση επικράτησε με 5-2 της Αϊντραχτ, μπροστά στα βλέμματα του Ολιβερ Καν, του Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και υψηλών προσκεκλημένων όπως ο Ούλι Χένες και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Der Klassiker με live streaming* και 0% γκανιότα** στη Novibet

Με τη σειρά της η Ντόρτμουντ επανήλθε στη δράση επιτυγχάνοντας επίσης το 2/2. Πρώτα διέσυρε τη Σάλκε με 4-0 στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ και κατόπιν πέρασε νικηφόρα (2-0) από το Βόλφσμπουργκ, προσθέτοντας στο ενεργητικό της ακόμη μία σοβαρή εμφάνιση.

ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα. Η Ντόρτμουντ διατηρεί την κορυφαία εντός έδρας συγκομιδή, ούσα αήττητη (10-3-0) στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ». Παράλληλα, μέσα στο 2020 μετράει εννιά νίκες σε δέκα αγωνιστικές.

Από την πλευρά της η Μπάγερν είναι αήττητη 13 αγωνιστικές (12-1-0) και με τον Χάνζι Φλικ στον πάγκο έχει σημειώσει 55 γκολ σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος! Οι πρωταθλητές σε 27 ματς έχουν βρει δίχτυα 80 φορές και κυνηγούν το απόλυτο ρεκόρ της σεζόν 1971/72, όταν η θρυλική Μπάγερν του Ούντο Λάτεκ με παίκτες όπως ο Μάιερ, ο Μπράιτνερ, ο Μίλερ, ο Ροτ και φυσικά οι προαναφερόμενοι, Μπεκενμπάουερ και Χένες, είχε σημειώσει 101 γκολ.

Γενικά, η Μπάγερν υπερέχει στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Είναι η κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος, έχει εκδηλώσει τις περισσότερες τελικές (504), διατηρεί το καλύτερο ποσοστό (88%) σε εύστοχες πάσες, έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα σπριντ (6.742) και έχει τα περισσότερα δοκάρια (17).

Με δεδομένο ότι η Μπάγερν διατηρεί επίσης καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Ντόρτμουντ υπερισχύει και σε πιθανή ισοβαθμία. Αυτήν τη στιγμή οι Βαυαροί βρίσκονται στο +11 από τους Βεστφαλούς.

Η ομάδα του Λουσιάν Φαβρ πάντως, είναι φανερό πως έχει βελτιώσει αισθητά την αμυντική της λειτουργία, παίζοντας σταθερά με τρεις στόπερ μέσα στο 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές διατήρησε έξι φορές ανέπαφη την εστία της.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στους «κιτρινόμαυρους» υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή του Ματς Χούμελς, ο οποίος έγινε αναγκαστική αλλαγή στο ημίχρονο του αγώνα με τη Βόλφσμπουργκ με ενοχλήσεις στον αχίλλειο. Ο αθλητικός διευθυντής Μίχαελ Τσορκ, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πολύπειρος στόπερ θα προλάβει το μεγάλο ντέρμπι της Τρίτης.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να παίξει στο κέντρο της άμυνας ο Εμρέ Τσαν με παρτενέρ τους Ακάντζι και Πίστσεκ. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστές οι απουσίες του Μάρκο Ρόις και του Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα προλάβει να είναι έστω επιλογή στον πάγκο ο Αξελ Βίτσελ, που δεν αγωνίστηκε στα πρώτα δύο ματς μετά την επανέναρξη.

Στον αντίποδα, ο Χάνζι Φλικ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερους πονοκεφάλους με τραυματισμούς. Μοναδικός αμφίβολος είναι ο Τιάγκο, που δεν έπαιξε με την Αϊντραχτ. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι γνωστά (Τολισό, Κοουτίνιο, Ζίλε) και δεν προστέθηκε κάποιο νέο το Σάββατο.

ΧΑΑΛΑΝΤ VS ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ

Το Κλάσικερ της Τρίτης θα είναι το πρώτο στο οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Ερλινγκ Χάαλαντ με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Θα αποδείξει ο 19χρονος Νορβηγός ότι ο νέος είναι ωραίος ή θα υπερισχύσει η ρήση ότι ο παλιός είναι αλλιώς;

Η μανία με τον Χάαλαντ είχε αρχίσει από τις μέρες του στο Σάλτσμπουργκ, ωστόσο με το που πάτησε το πόδι του στην Μπουντεσλίγκα ο θόρυβος έγινε ακόμη πιο ηχηρός και φυσικά στα πόδια του σφάζονται κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ όπως η Ρεάλ. Ο νεαρός άσος της Ντόρτμουντ σε 10 συμμετοχές στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει προλάβει να γράψει ήδη 10 γκολ και 3 ασίστ.

Από την άλλη, ο Λεβαντόφσκι είναι σαν το παλιό κρασί. Στα 31 του διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Εχει φτάσει ήδη τα 41 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 27 στο πρωτάθλημα σε 25 συμμετοχές, 11 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 3 στο κύπελλο.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Η Ντόρτμουντ, όμως, δεν είναι μόνο ο Χάαλαντ και η Μπάγερν δεν είναι μόνο ο Λεβαντόφσκι. Οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου έχουν αναδείξει κατά τη διάρκεια της σεζόν κι άλλους πρωταγωνιστές.

Για παράδειγμα, στους Βεστφαλούς ο Ράφα Γκερέιρο πραγματοποιεί φέτος την κορυφαία χρονιά της καριέρας του και δικαίως βρίσκεται στα ραντάρ της Μπαρτσελόνα. Ο Πορτογάλος αριστερός μπακ έχει σημειώσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οχτώ γκολ στην Μπουντεσλίγκα. Σκόραρε μάλιστα δύο φορές στο ντέρμπι με τη Σάλκε, ενώ άνοιξε το σκορ και απέναντι στη Βόλφσμπουργκ.

Γενικά, η Ντόρτμουντ παίζοντας με σύστημα 3-4-3 βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο παιχνίδι με τους φουλ μπακ. Εξίσου τρομερή σεζόν με τον Γκερέιρο κάνει και ο έτερος ακραίος αμυντικός των Βεστφαλών, ο Ασχράφ Χακίμι. Ο δανεικός από τη Ρεάλ Μαροκινός, μετράει σε 27 συμμετοχές στο γερμανικό πρωτάθλημα τέσσερα γκολ και 10 ασίστ!

Φυσικά από το κάδρο των πρωταγωνιστών δεν λείπει ο Τζέιντον Σάντσο. Ο 20χρονος Αγγλος εξτρέμ έπαιξε ως αλλαγή στα πρώτα δύο ματς της επανέναρξης, διότι προέρχεται από τραυματισμό, ωστόσο ο Φαβρ είναι πιθανό να τον επαναφέρει στην ενδεκάδα εν όψει Μπάγερν.

Ο Σάντσο, που αποτελεί διακαή πόθο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει επίσης τρελάνει τα μηχανάκια με 14 γκολ και 17 ασίστ τη φετινή σεζόν. Η τελευταία του ασίστ ήρθε στο 2-0 επί της Βόλφσμπουργκ το Σάββατο, στο δεύτερο γκολ που πέτυχαν οι «κιτρινόμαυροι» με τον Χακίμι.

Αριστη σεζόν πραγματοποιεί και ο Τοργκάν Αζάρ, ο οποίος έχει ήδη πετύχει ατομικό ρεκόρ φτάνοντας τις 12 ασίστ. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συνεισφορά του Γιούλιαν Μπραντ στην οργάνωση του παιχνιδιού της Ντόρτμουντ.

Μπορεί τα νούμερα του Γερμανού χαφ (3 γκολ, 5 ασίστ) να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακά όπως των συμπαικτών του, όμως τα αγγίγματά του στην μπάλα είναι καθοριστικά, προκειμένου η Ντόρτμουντ να ξεδιπλώνει το μοναδικό της αγωνιστικό στιλ, με τις γρήγορες εναλλαγές πάσας σε μικρούς χώρους και την ταχύτατη μετάβαση στο ανοιχτό γήπεδο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Ντόρτμουντ έχει σημειώσει τα 68 από τα 74 γκολ της φέτος στο open play και είναι η κορυφαία ομάδα σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία! Σε σύγκριση με πέρυσι έχει ήδη πετύχει τρία γκολ παραπάνω στο open play.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ

Αντίστοιχα, στην Μπάγερν οι πρωταγωνιστές είναι ουκ ολίγοι. Πρώτα απ’ όλα ο κάπτεν Μάνουελ Νόιερ (11 καθαρές εστίες φέτος), ο οποίος ανανέωσε μέχρι το 2023.

Επίσης, ο Τόμας Μίλερ, που διαχρονικά αποτελεί το κυριότερο στήριγμα του Λεβαντόφσκι. Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς είχε παραγκωνιστεί από τον Νίκο Κόβατς, όμως με το που ανέλαβε ο Φλικ αναγεννήθηκε. Το Σάββατο έφτασε τις 17 ασίστ και πλέον κυνηγάει το απόλυτο ρεκόρ του πρωταθλήματος, δηλαδή τις 22 ασίστ, που είχε βγάλει τη σεζόν 2016/17 ο Εμίλ Φόρσμπεργκ.

Ο Σερτζ Γκνάμπρι, από την πλευρά του, είναι ο δεύτερος σκόρερ της Μπάγερν στο φετινό πρωτάθλημα με 11 γκολ, ενώ στο ενεργητικό του έχει και 10 ασίστ.

Ποιος μπορεί φυσικά να αγνοήσει τον Γιόσουα Κίμιχ, ο οποίος μονιμοποιήθηκε στους χαφ και είναι ξεκάθαρα το κορυφαίο εξάρι των γερμανικών γηπέδων. Ο διεθνής Γερμανός άσος δεν έχει κανέναν αντίπαλο και φέτος στα τρεξίματα, αφού έχει διανύσει πάνω από 318 χιλιόμετρα! Στην Μπουντεσλίγκα μόνο ένας ακόμη παίκτης έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα και αυτός είναι ο δικός μας, Σεμπάστιαν Βασιλειάδης, της Πάντερμπορν με 302.

Τέλος, ειδική αναφορά αξίζει ο Αλφόνσο Ντέιβις, που αποτελεί τη μεγάλη φετινή αποκάλυψη της Μπάγερν. Ο 19χρονος Καναδός εξελίσσεται στον κορυφαίο αριστερό μπακ του κόσμου. Εχει φέτος καταγράψει απίστευτες ταχύτητες, συναγωνιζόμενος ακόμη και παίκτες όπως ο Μπαπέ.

Απαντες, θεωρούσαν ότι ο Κίνγκσλεϊ Κομάν είναι ο πιο ταχύς παίκτης στο ρόστερ των πρωταθλητών, ωστόσο ο Γάλλος εξτρέμ παραδέχθηκε ότι ο Ντέιβις τον έχει πλέον ξεπεράσει. Σε μετρήσεις που έχουν γίνει φέτος, ο νεαρός άσος έπιασε ταχύτητα που άγγιξε τα 37,8 χιλιόμετρα την ώρα!

ΤΑ 30 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Πάμε όμως να… μετρήσουμε το 102ο Κλάσικερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα με αριθμούς. Παρακάτω 30 στατιστικά που πρέπει να γνωρίζεις για τα παιχνίδια της Ντόρτμουντ με την Μπάγερν.

1) Μόνο δύο αυτογκόλ έχουν σημειωθεί στα 101 προηγούμενα Κλάσικερ. Ο Μάρκους Μινχ, παλιός αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού, είχε σημειώσει το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία των Κλάσικερ στις 12/10/1991, στη νίκη της Ντόρτμουντ επί της Μπάγερν με 3-0 μέσα στο Μόναχο. Το δεύτερο ήρθε από τον Ματς Χούμελς στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, όπου η Μπάγερν συνέτριψε την Ντόρτμουντ με 4-0.

2) Κανείς παίκτης στα Κλάσικερ δεν έχει βάλει πάνω από δύο γκολ ως αλλαγή. Από την Ντόρτμουντ δύο γκολ ερχόμενοι από τον πάγκο έχουν βάλει οι Μάρσιο Αμορόσο και Ερντάλ Κεσέρ, ενώ σε αυτή τη λίστα από την πλευρά της Μπάγερν ανήκουν οι Αλεξάντερ Τσίκλερ, Τζιοβάνι Ελμπερ, Τόμας Μίλερ, Ντίτερ Χένες και Κλαούντιο Πιζάρο.

3) Κανείς προπονητής δεν έχει χάσει πάνω από τρία σερί Κλάσικερ. Ιστορικά μόνο ο Γιούργκεν Κλοπ έχασε τρία διαδοχικά Κλάσικερ από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 και ο Χέρμαν Λίντεμαν από τον Απρίλιο του 1969 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1970. Αμφότεροι τεχνικοί της Ντόρτμουντ.

4) Στα τελευταία έξι Κλάσικερ μπαίνουν τουλάχιστον τέσσερα γκολ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί στα ματς μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Συγκεκριμένα στα τελευταία πέντε μεταξύ τους ντέρμπι μπήκαν συνολικά 29 τέρματα.

5) Από τον Απρίλιο του 1968 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1970 η Μπάγερν κέρδισε πέντε στη σειρά Κλάσικερ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί στα μεταξύ τους ντέρμπι. Η Ντόρτμουντ απάντησε με τέσσερις σερί νίκες την περίοδο 2010-2012. Το μεγαλύτερο αήττητο σερί σε Κλάσικερ ανήκει στην Μπάγερν, η οποία δεν έχασε από την Ντόρτμουντ σε 14 διαδοχικά ματς από το 1996 ως το 2002.

6) Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ σε έξι σερί Κλάσικερ. Ο Πολωνός έχει πετύχει 12 γκολ στα έξι τελευταία ματς απέναντι στους «κιτρινόμαυρους».

7) Ο Ζίγκφριντ Χελντ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του παίκτη με τις περισσότερες σερί ήττες σε Κλάσικερ. Από το 1966 μέχρι το 1970 γνώρισε έξι διαδοχικές ήττες ως παίκτης της Ντόρτμουντ από την Μπάγερν. Στο ίδιο διάστημα η Ντόρτμουντ είχε πετύχει δύο νίκες απέναντι στους Βαυαρούς, αλλά ο Χελντ σε αυτά τα δύο ματς ήταν εκτός αποστολής!

8) Από τους εν ενεργεία παίκτες ο Τόμας Μίλερ έχει τις περισσότερες νίκες σε Κλάσικερ, εννιά συνολικά. Από την Ντόρτμουντ, ο Τόμας Πίστσεκ μετράει έξι.

9) Ο Κάρστεν Γιάνκερ και ο Τόρστεν Φινκ αγωνίστηκαν με την Μπάγερν κόντρα στην Ντόρτμουντ εννιά φορές και δεν ηττήθηκαν ποτέ.

10) Και οι δύο ομάδες έχουν κερδίσει 11 πέναλτι σε Κλάσικερ. Η Μπάγερν έχει ευστοχήσει στα οχτώ και η Ντόρτμουντ στα επτά. Τα περισσότερα εύστοχα πέναλτι σε Κλάσικερ έχει ο Πολ Μπράιτνερ της Μπάγερν με 3/3.

11) Στις 27 Νοεμβρίου του 1971 σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ σε Κλάσικερ. Η Μπάγερν είχε κερδίσει τότε την Ντόρτμουντ με 11-1. Ο Γκερντ Μίλερ σε εκείνο το ματς είχε σημειώσει τέσσερα γκολ. Κανένας άλλος παίκτης δεν έχει πετύχει καρέ τερμάτων σε Κλάσικερ. Η Ντόρτμουντ είχε κερδίσει τον Σεπτέμβριο του 1967, 6-3 την Μπάγερν με τον Λόταρ Εμεριχ να σημειώνει το μοναδικό χατ τρικ «κιτρινόμαυρου» παίκτη στην ιστορία των Κλάσικερ.

12) Από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Νοέμβριο του 2002 η Μπάγερν σκόραρε τουλάχιστον ένα γκολ σε 12 διαδοχικά ντέρμπι. Το μεγαλύτερο σερί της Ντόρτμουντ είναι 10 διαδοχικά Κλάσικερ με τουλάχιστον ένα γκολ από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Μάιο του 2013. Ποτέ καμιά από τις δυο δεν έμεινε άσφαιρη σε τρία σερί ντέρμπι.

13) Ο Ολιβερ Καν είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες σε Κλάσικερ, 13 συνολικά.

14) Συνολικά 14 αποβολές έχουν υπάρξει στα Κλάσικερ. Επτά για κάθε ομάδα. Μόνο ο Ραφίνια έχει αποβληθεί περισσότερες από μία φορά, συνολικά δύο.

15) Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει σκοράρει 16 φορές κόντρα στην Ντόρτμουντ. Κανείς άλλος παίκτης της Μπάγερν δεν έχει τέτοια επίδοση απέναντι στους Βεστφαλούς. Ξεπέρασε μέχρι και τον Γκερντ Μίλερ που είχε 14 γκολ. Συνολικά ο Λέβα έχει 17 γκολ σε Κλάσικερ. Το ένα εξ αυτών με τη φανέλα της Ντόρτμουντ στο ιστορικό πρωτάθλημα του 2012.

16) Η Μπάγερν έχει σκοράρει 16 φορές σε Κλάσικερ με παίκτη που μπήκε αλλαγή. Η Ντόρτμουντ 11.

17) Ο Ιμπραχίμ Τάνκο είναι ο νεότερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ σε Κλάσικερ. Αγωνίστηκε σε ηλικία 17 ετών και 88 ημερών φορώντας τη φανέλα της Ντόρτμουντ.

18) Από τους εν ενεργεία παίκτες, ο Ματς Χούμελς είναι ο «Mr Κλάσικερ» με 21 συμμετοχές. 15 με τη φανέλα της Ντόρτμουντ και έξι με αυτή της Μπάγερν. Από την Μπάγερν, 19 συμμετοχές έχει ο Τόμας Μίλερ.

19) Ο προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες σε Κλάσικερ είναι ο Οτμαρ Χίτσφελντ, καθώς μετράει 26. Από αυτές, 14 είναι στον πάγκο της Μπάγερν και 12 σε αυτόν της Ντόρτμουντ.

20) Ο Μίχαελ Τσορκ, τωρινός αθλητικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, έχει τις περισσότερες εμφανίσεις σε Κλάσικερ, μετρώντας 28 συνολικά. Τον ακολουθούν ο Ολιβερ Καν με 27 και οι Κλάους Αουγκεντάλερ και Στέφαν Ρόιτερ με 24.

21) Ο Ολιβερ Καν είναι η γηραιότερος παίκτης που έχει παίξει σε Κλάσικερ. Αγωνίστηκε σε ηλικία 38 ετών και 303 ημερών. Με εξαίρεση τους τερματοφύλακες, ο γηραιότερος παίκτης που έπαιξε σε ντέρμπι Μπάγερν – Ντόρτμουντ είναι ο Λόταρ Ματέους σε ηλικία 37 ετών και 197 ημερών.

21) Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει τις περισσότερες τελικές στα Κλάσικερ με 57.

22) Η Μπάγερν έχει ανοίξει το σκορ 56 φορές κόντρα στην Ντόρτμουντ. Από αυτές κέρδισε τα 40 ντέρμπι. Η Ντόρτμουντ έχει ανοίξει το σκορ 40 φορές και από αυτές κέρδισε τα 21 ντέρμπι.

23) Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Γκερντ Μίλερ έχουν ανοίξει τις περισσότερες φορές το σκορ στα ντέρμπι Ντόρτμουντ – Μπάγερν, πέντε έκαστος.

24) Ο Ολιβερ Καν έχει αποκρούσει 84 τελικές σε ντέρμπι. Δεύτερος είναι ο Ρόμαν Βαϊντενφέλερ με 67.

25) Σε 101 Κλασικερ η Μπάγερν μετράει 47 νίκες και η Ντόρτμουντ 25. Ισόπαλα έληξαν 29 ντέρμπι.

26) Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες σε Κλάσικερ, 229 στο σύνολο.

27) 272 κίτρινες κάρτες έχουν βγει από τα τσεπάκια των διαιτητών στα ντέρμπι Ντόρτμουντ – Μπάγερν. 138 φορές έχουν «κιτρινιστεί» παίκτες της Μπάγερν και 134 παίκτες της Ντόρτμουντ. Τις περισσότερες κίτρινες κάρτες σε Κλάσικερ έχουν με πέντε οι Τζιοβάνι Ελμπερ, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, Σάμουελ Κουφούρ και Στέφαν Ρόιτερ.

28) 321 γκολ έχουν μπει στα Κλάσικερ. 199 από την Μπάγερν και 122 από την Ντόρτμουντ.

29) Το πρώτο γκολ στην ιστορία των Κλάσικερ, το σημείωσε ο Ράινολντ Βόσαμπ τον Οκτώβριο του 1965 στη νίκη της Ντόρτμουντ με 2-0 επί της Μπάγερν. Δύο χρόνια αργότερα, το 1967 η Ντόρτμουντ πέτυχε την ευρύτερη νίκη της ιστορίας της κόντρα στην Μπάγερν κερδίζοντας με 4-0 χάρη σε δύο γκολ του Βόσαμπ και άλλα δύο του Λόταρ Εμεριχ.

30) Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 η Ντόρτμουντ κράτησε ανέπαφη την εστία της σε Κλάσικερ 321 λεπτά. Το αντίστοιχο ρεκόρ της Μπάγερν είναι 284 λεπτά από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Οκτώβριο του 1998.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ