el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελλάδα vs Σλοβενία: Ολα τα οφέλη ενός τελικού

Η Ελλάδα την Τετάρτη (18/11, 21:45) υποδέχεται στη Ριζούπολη τη Σλοβενία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Nations League σε ένα ματς που θα κρίνει την πρωτιά στο 3ο γκρουπ της League C. Η Ελλάδα για να τερματίσει πρώτη και να κερδίσει την άνοδο στη League B χρειάζεται μόνο νίκη, ενώ οι Σλοβένοι θα παίξουν για δύο αποτελέσματα.

Το Nations League μπορεί να μην έχει τη βαρύτητα ενός Euro, παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι μία επίσημη διοργάνωση, η οποία μάλιστα συνδέεται με τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Για την Εθνική μας, η οποία μετά την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014 δεν έχει εκπληρώσει κανέναν στόχο, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψει στις επιτυχίες και να τονώσει την αυτοπεποίθησή της εν όψει της προκριματικής φάσης για το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

qatar2022_novibetgr

Τα γκρουπ δυναμικότητας για το Μουντιάλ

Εκτός από ψυχολογική ώθηση, η πρώτη θέση στον όμιλο θα προσφέρει και χειροπιαστά πλεονεκτήματα στη «γαλανόλευκη». Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 55η θέση στο FIFA ranking με 1.413 βαθμούς, μία κάτω από τη Φινλανδία, η οποία έχει 1.415 βαθμούς και δύο από τη Βοσνία, που έχει 1.417.

Η Εθνική μας είναι επικεφαλής στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, όμως μάχεται για να βάλει από κάτω μία εκ των Φινλανδίας ή Βοσνίας, προκειμένου να μπει στο 3ο γκρουπ εν όψει της κλήρωσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Αν η Ελλάδα, στην τελευταία αγωνιστική του Nations League, φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από τη Φινλανδία ή τη Βοσνία, που έχουν δύσκολα ματς με Ουαλία και Ιταλία αντίστοιχα, τότε θα ανέβει γκρουπ δυναμικότητας και εκ των πραγμάτων θα έχει πιο ευνοϊκή κλήρωση.

Η ευκαιρία του μπαράζ

Από εκεί και πέρα, η UEFA για να δώσει μεγαλύτερη αξία στο Nations League έχει αποφασίσει να συνδέσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση με τα προκριματικά σε Euro και Μουντιάλ.

Σε ό,τι αφορά στο Μουντιάλ, το Nations League θα δώσει δύο εισιτήρια για τα μπαράζ πρόκρισης στην τελική φάση. Αυτά τα εισιτήρια θα πάνε στους δύο καλύτερους πρώτους ομίλων, οι οποίοι προφανώς δεν θα  έχουν εξασφαλίσει την απευθείας πρόκρισή τους στο Μουντιάλ ή τη συμμετοχή τους στα μπαράζ, μέσω των προκριματικών.

fortounis_novibetgrΥπενθυμίζεται, ότι από τα προκριματικά του Μουντιάλ περνούν απευθείας στην τελική φάση οι πρώτοι των δέκα ομίλων. Οι δεύτεροι των δέκα ομίλων, μαζί με τις δύο ομάδες από το Nations League θα σχηματίσουν τρία μονοπάτια, όπου σε κάθε ένα θα διεξαχθούν μονοί νοκ-άουτ αγώνες (ημιτελικός, τελικός), προκειμένου να προκύψουν ακόμη τρεις φιναλίστ για να συμπληρωθούν οι 13 ομάδες που θα στείλει η UEFA στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, αν η Ελλάδα κερδίσει τη Σλοβενία, θα είναι η καλύτερη πρώτη ομίλου στη League C (καμία άλλη πρώτη δεν μπορεί να φτάσει τους 14 βαθμούς) και θα θέσει από τώρα υποψηφιότητα για τα μπαράζ του Μουντιάλ.

Για να μπει η Ελλάδα στα μπαράζ μέσω Nations, θα πρέπει τουλάχιστον επτά από τις οχτώ πρώτες των ομίλων στη League A και στη League B να εξασφαλίσουν μέσω των προκριματικών μία θέση είτε στην τελική φάση, είτε στα μπαράζ. Αυτό δεν μοιάζει και τόσο απίθανο, αν ρίξουμε μία ματιά στο ποιες ομάδες διεκδικούν την πρωτιά στα οχτώ γκρουπ των δύο μεγάλων κατηγοριών.

Φτιάχνουμε το δρόμο μας και για το ερχόμενο Euro

Εν συνεχεία, για το πρεστίζ της Εθνικής μας, καλό θα είναι να συναγωνίζεται ομάδες από τη League B, που είναι πολύ πιο ισχυρές.

Επίσης, εφόσον το Nations League δεν καταργηθεί από την UEFA, μία άνοδος στη Β’ Κατηγορία, θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για συμμετοχή στα μπαράζ πρόκρισης για το Euro 2024 (Γερμανία).

Είναι νωπές οι μνήμες από το προηγούμενο Nations, όπου η Ελλάδα τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της πίσω από την Ουγγαρία και συνολικά 33η στη διοργάνωση, με συνέπεια να χάσει για μία θέση την ευκαιρία να παίξει μπαράζ (έπαιξε μέχρι και η 32η Ρουμανία).

Αυτή η ευκαιρία δόθηκε στους Ούγγρους (τερμάτισαν 31οι συνολικά), οι οποίοι την αξιοποίησαν και το καλοκαίρι θα συμμετάσχουν στο επετειακό Euro.

Η επιστροφή Κουρμπέλη και το πρόβλημα στο «9»

kourbelis_novibetgrΣε αγωνιστικό επίπεδο, η Εθνική είναι αήττητη οχτώ διαδοχικά επίσημα ματς με τον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο. Μετά την ήττα στην Ιταλία με 2-0 τον Οκτώβριο του 2019 για τα προκριματικά του Euro, η «γαλανόλευκη» έχει σημειώσει έξι νίκες και δύο ισοπαλίες.

Συγκριτικά με την 11άδα που παράταξε ο Φαν’τ Σχιπ στο 2-0 επί της Μολδαβίας δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές κόντρα στη Σλοβενία. Το γεγονός ότι εξέτισε ο Κουρμπέλης, προσφέρει μία έξτρα λύση στον Ολλανδό ομοσπονδιακό για τη μεσαία γραμμή, με τον άσο του Παναθηναϊκού να διεκδικεί τη θέση του Μπουχαλάκη στο αρχικό σχήμα.

Ο Μπουχαλάκης θεωρείται πιο δημιουργικός χαφ, ωστόσο ο Φαν’τ Σχιπ έχει δείξει ότι με πιο δυνατούς αντιπάλους, όπως η Σλοβενία, προτιμάει τον Κουρμπέλη, ο οποίος μπορεί να βγάλει περισσότερα τρεξίματα και μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα.

Αλλαγή ίσως υπάρξει και στην κορυφή της επίθεσης. Ο Παυλίδης δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο Κισινάου, σε αντίθεση με τον Γιακουμάκη, ο οποίος μπαίνοντας αλλαγή απείλησε δύο φορές την αντίπαλη εστία. Ο Κρητικός στράικερ μοιάζει σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, τόσο από τον Παυλίδη, όσο και από τον Κουλούρη, που δεν παίρνει ικανό χρόνο συμμετοχής στην Τουλούζ.

giakoumakis_novibetgrΟ πρώην άσος της ΑΕΚ στο ντεμπούτο του με το εθνόσημο, στο φιλικό με την Κύπρο, πέτυχε το 2-0, ενώ στο ολλανδικό πρωτάθλημα μετράει ήδη επτά γκολ σε οχτώ παιχνίδια με τη Φένλο.

Το πρόβλημα πάντως της Ελλάδας στη θέση του στράικερ είναι εμφανές. Την τελευταία διετία, χωρίς τον Μήτρογλου στην Εθνική, η «γαλανόλευκη» σε 18 αναμετρήσεις επίσημες και φιλικές έχει πάρει μόλις δύο γκολ από τους καθαρόαιμους επιθετικούς της. Ενα από τον Παυλίδη και ένα από τον Γιακουμάκη.

Από εκεί και πέρα, ο Φορτούνης έχει σκοράρει πέντε φορές, οι Μπακασέτας, Μάνταλος, Λημνιός από δύο, ενώ ένα τέρμα έχουν πετύχει οι Κολοβός, Τζόλης, Σιόβας, Γαλανόπουλος, Μασούρας, Ζέκα, Κουρμπέλης και Δώνης.

Η συγκινητική ιστορία του Ιλιτσιτς

Η Σλοβενία βρίσκεται έξι θέσεις πιο κάτω από την Ελλάδα στο FIFA ranking (61η), ωστόσο μέσα στο 2020 είναι αήττητη σε επτά ματς (5-2-0). Μάλιστα μέχρι το παιχνίδι της Κυριακής με το Κόσοβο, το οποίο νίκησε με 2-1 δεν είχε δεχθεί κανένα γκολ. Τα 607 διαδοχικά λεπτά που κράτησε ανέπαφη την εστία της, αποτελεί επίδοση ρεκόρ για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σλοβενίας.

Οι Σλοβένοι επικράτησαν του Κοσόβου με ανατροπή. Το νικητήριο γκολ το σημείωσε με πέναλτι ο Γιόσιπ Ιλιτσιτς στο 94’. Αυτό ήταν το πρώτο τέρμα του 32χρονου μεσοεπιθετικού μετά την περιπέτεια υγείας που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και διαγνώστηκε με κορονοϊό.

ilicic_novibetgr

Ο Ιλιτσιτς βρέθηκε αντιμέτωπος με το «τέρας» της κατάθλιψης και έφτασε σε σημείο να σκέφτεται ακόμη και να σταματήσει οριστικά το ποδόσφαιρο, παρότι προερχόταν από μία εκπληκτική σεζόν με την Αταλάντα πέρυσι.

Ο χαρισματικός μεσοεπιθετικός έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για πάνω από δύο μήνες, σταδιακά όμως φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη, βρίσκει τους ρυθμούς του και ξαναμπαίνει σε μία κανονικότητα, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής τόσο στην ομάδα του Μπέργκαμο, όσο και στην εθνική Σλοβενίας.

Το ματς με το Κόσοβο, όπου φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ελλείψει Ομπλακ, ήταν το πρώτο του με το εθνόσημο έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο σούπερ σταρ Ομπλακ

Σε ό,τι αφορά στον Ομπλακ, ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο προστατεύτηκε από τον Ματίας Κεκ κόντρα στο Κόσοβο, διότι στο ζέσταμα ένιωσε ενοχλήσεις στον ώμο. Κόντρα στην Ελλάδα πάντως, ο άσος των «ροχιμπλάνκος» αναμένεται να υπερασπιστεί κανονικά την εστία των Σλοβένων.

Περιττό να ειπωθούν περισσότερα για τον 27χρονο γκολκίπερ. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες της Ευρώπης και ασφαλώς αποτελεί τον σούπερ σταρ της Σλοβενίας.

oblak_novibetgrΑπό εκεί και πέρα, κομβικό ρόλο για τους Σλοβένους παίζει ο κεντρικός χαφ της Πάρμα, Γιασμίν Κούρτιτς. Στην επίθεση υπάρχει ο πολύπειρος Τιμ Μάταβζ, που πλέον αγωνίζεται στα Εμιράτα και ο Αντρας Σπόραρ, ο οποίος είναι αναπληρωματικός στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Κόντρα στο Κόσοβο, ο Κεκ παρέταξε τη Σλοβενία σε σχηματισμό 4-2-3-1 με τους Μπέλετς (Σαλερνιτάνα), Στογιάνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μέβλιγια (Σότσι), Μπλάζιτς (Φερεντσβάρος), Μπάλκοβετς (Καραγκιουμρούκ), Βέτριχ (Γκαζιαντέπ), Κούρτιτς (Πάρμα), Ιλιτσιτς (Αταλάντα), Λόβριτς (Λουγκάνο), Μπόχαρ (Οσιγεκ), Βούτσκιτς (Σαραγόσα).

Αήττητη προϊστορία

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει έξι φορές στο παρελθόν τη Σλοβενία και παραμένει αήττητη, μετρώντας τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.

Για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1998, η Ελλάδα είχε κερδίσει το 1996 με 2-0 στο ΟΑΚΑ και το 1997 με 3-0 εκτός έδρας. Για τα προκριματικά του Euro 2000, η Εθνική μας είχε αναδειχθεί ισόπαλη 2-2 στην Αθήνα το 1998 και είχε κερδίσει 3-0 στο Μάριμπορ το 1999.

Εκτοτε πέρασαν 13 χρόνια μέχρι να ξανασυναντηθούν οι δύο εθνικές, σε ένα ισόπαλο φιλικό (1-1) επί αυστριακού εδάφους. Τελευταία τους μονομαχία το 0-0 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στη Λιουμπλιάνα για το Nations League.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ