el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Eredivisie: Κούρσα για τρεις

Τις πταίει;

Η κρίση του ολλανδικού ποδοσφαίρου είναι δεδομένη και φυσικά αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Μία από τις πάλαι πότε τεράστιες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βλέπει από τον… καναπέ αρκετές από τις πιο σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις. Για αυτό φυσικά οφείλεται και η έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα.

Ρίχνοντας μία ματιά στη λίστα των πρωταθλητών από το 2000 μέχρι σήμερα, βλέπει κανείς πως μόνο σε τρεις περιπτώσεις έσπασε το «δίπολο» της Αϊντχόφεν και του Αγιαξ. Το 2009 η Αλκμααρ κατάφερε να κάνει την απόλυτη έκπληξη, κατακτώντας με μεγάλη ευκολία τον τίτλο (11 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Τβέντε). Έναν χρόνο αργότερα, ήταν σειρά της Τβέντε να ανέβει στην κορυφή, αφού κέρδισε τον Αγιαξ στην κούρσα του τίτλου. Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να μην καταλήξει το τρόπαιο στα χέρια του «Αίαντα» ή της Αϊντχόφεν. Ηταν σειρά της Φέγενορντ το 2017 να κατακτήσει το 15ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Στη σεζόν που ξεκινά απόψε, οι δύο μεγάλες δυνάμεις του ολλανδικού ποδοσφαίρου μπαίνουν ξανά με την ταμπέλα του φαβορί, και μόνο η Φέγενορντ μοιάζει ικανή – υπό προϋποθέσεις – να τους απειλήσει, κυνηγώντας μία θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Το ρίσκο της πρωταθλήτριας

Αλλαγή σελίδας για την πρωταθλήτρια PSV έπειτα από την επιτυχημένη πενταετία με τον Φιλίπ Κοκού στον πάγκο. Με τον πρώην Ολλανδό διεθνή μέσο, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, όμως ο κύκλος του στην ομάδα ολοκληρώθηκε. Εκείνος συνεχίζει την προπονητική του καριέρα στην Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρ, ενώ τα κλειδιά της ομάδας δόθηκαν στον μέχρι πρότινος προπονητή της U19, Μαρκ Φαν Μπόμελ. Επιλογή ρίσκου ασφαλώς από πλευράς διοίκησης, αφού για παρθενική φορά θα δουλέψει σαν πρώτος προπονητής ο 41χρονος τεχνικός. Σχετικά με το μεταγραφικό κομμάτι, λίγα πράγματα άλλαξαν στο σύλλογο το καλοκαίρι. Από τη μέση και μπροστά κατάφερε να διατηρήσει τον βασικό κορμό (ξεχωρίζει αναμφίβολα ο Μεξικανός εξτρέμ Λοσάνο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στο Μουντιάλ). Οι σημαντικότερες αποχωρήσεις έχουν να κάνουν με τα δύο ακραία μπακ. Ο Αρίας θα συνεχίσει στην Ατλέτικο και ο Μπρένετ στη Χόφενχαϊμ. Στη θέση τους ήρθαν οι Ντουμφρίς και Ανχελίνο, που έδειξαν πολύ καλά στοιχεία με τη φανέλα των Χέρενφεν και Μπρέντα αντίστοιχα.

Τα πράγματα πάντως στη σεζόν δεν ξεκίνησαν ιδανικά, αφού απέτυχενα κατακτήσει τον τίτλο του Σούπερ Καπ με αντίπαλο τη Φέγενορντ (ηττήθηκαν στα πέναλτι). Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος περιμένει την Ουτρέχτη το βράδυ του Σαββάτου, ενώ σε λίγες μέρες θα κληθεί να κερδίσει το πρώτο «στοίχημα» της σεζόν. Συγκεκριμένα, πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο μίας εκ των Καραμπάγκ η Μπάτε για να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Τέσσερα χρόνια ξηρασία

Τέσσερα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πάρα πολλά για τον Αγιαξ, που φέτος θα επιχειρήσει να πάρει εκ νέου τα σκήπτρα. Στον πάγκο του παραμένει ο 48χρονος Ολλανδός Ερικ Τεν Χαχ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του στα μέσα της περασμένης σεζόν.

Βάσει των κινήσεων που έκανε στο μεταγραφικό παζάρι, ο «Αίαντας» μοιάζει ενισχυμένος σε σημαντικές θέσεις και δικαίως φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ο αριστερός μπακ/χαφ Ντάνι Μπλιντ άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για χάρη του, ώστε να καλύψει το κενό του Φίερχεφερ (πήγε στην Αϊντχόφεν). Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ο εξτρέμ Κλάιφερτ έφυγε για τη Ρόμα, αλλά αποκτήθηκαν οι Τάντιτς (εξτρέμ), Λάμπιαντ (φορ) και Μπαντέ (φορ).

Οι υποχρεώσεις της ομάδας άρχισαν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιιονς Λιγκ, όταν και απέκλεισε με χαρακτηριστική ευκολία (νίκησε εντός και εκτός έδρας) τη Στουρμ Γκρατς. Επόμενη αντίπαλος η Σταντάρ Λιέγης, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2 στο Βέλγιο. Ετσι, οι παίκτες του Τεν Χαχ πηγαίνουν για δύο αποτελέσματα ουσιαστικά στη ρεβάνς του Αμστερνταμ την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ζητείται σταθερότητα

Στα της Φέγενορντ, οφείλει να διαγράψει από τη μνήμη της την περσινή αποτυχημένη πορεία στο πρωτάθλημα. Δεν είναι άλλωστε και μικρό πράγμα τη μία χρονιά να ολοκληρώνει στην πρώτη θέση (2017) και την επόμενη στην τέταρτη. Η κατάκτηση του Κυπέλλου πάντως «γλύκανε» σε κάποιο βαθμό τους φιλάθλους, ενώ και η κατάκτηση του Σούπερ Καπ πριν από μία εβδομάδα αφήνει υποσχέσεις για κάτι καλό.

Πάντως φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον πρόωρο αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ. Δέχθηκε τέσσερα γκολ από την Τρέντσιν εκτός έδρας την Πέμπτη και πλέον αναζητά ένα θαύμα στο Ρότερνταμ. Στο κομμάτι των μεταγραφών, το σύνολο του Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχοστ η αλήθεια είναι πως δεν έκανε τη διαφορά. Η απώλεια του πολύπειρου μέσου Ελ Αχμαντί μπορεί αν αποδειχθεί κομβική κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι, εκεί που εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα. Από τη μέση και μπροστά άλλωστε η ποιότητα είναι εμφανέστατη.

 

Οι… λοιποί συγγενείς

Την ευχάριστη έκπληξη της περασμένης σεζόν αποτέλεσε η Αλκμααρ, κατακτώντας την τρίτη θέση της Eredivisie. Ο Τζον Φαν ντεν Μπρομ παραμένει στο πόστο του εδώ και μία τετραετία αλλά φέτος πρέπει να καλύψει τα σημαντικά κενά των βασικότατων επιθετικών Βέχορστ (Βόλφσμπουργκ) και Γιαχάμπανκς (Μπράιτον) που έβαλαν 27 και 21 γκολ αντίστοιχα. Τα… ζόρια μάλιστα άρχισαν από νωρίς, με την ομάδα να αποκλείεται από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ.

Για την είσοδο στα πλέι οφ θα παλέψει και η Ουτρέχτη χάρη στην εξαιρετική της εντός έδρας παρουσία, ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση η Φίτεσε. Στον πάγκο της πλέον θα κάθεται ο πολύπειρος – και άκρως επιτυχημένος στη Ρωσία – Λεονίντ Σλούτσκι. Από τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα κράτησε τους σημαντικότερους παίκτες του ρόστερ της και απέκτησε πολύ χρήσιμες μονάδες, οι οιωνοί μοιάζουν θετικότατοι για φέτος.

Σε αυτό το γκρουπ των ομάδων θα βρεθεί όπως όλα δείχνουν και η Χέρνφεν. Με το Γιαν Ολντε Ρίκερινκ πλέον στον πάγκο και χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της, θα δώσει μάχη για την είσοδο στα πλέι οφ καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Να σταθεροποιηθεί στο πρώτο μισό θέλει η Τσβόλε. Διατήρησε τον κορμό της και έκανε μερικές «έξυπνες» προσθήκες, οπότε μπορεί ξανά να βρεθεί σε επίπεδο ανάλογο με το περσινό (9η θέση).

 

Να μην γίνουν… ασανσέρ

Φορτούνα Σιτάρντ (2η πέρυσι στη Β’), Εμεν (7η πέρυσι στη Β’), και Ντε Γκράαφσαπ (4η πέρυσι στη Β’) επιβίωσαν από τη διαδικασία των πλέι οφ και εξασφάλισαν την άνοδο. Στην πραγματικότητα όμως, το επίπεδο δυσκολίας πλέον ανεβαίνει πολύ και θα πρέπει να μοχθήσουν για να αποφύγουν το… μοιραίο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ