el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εθνική Ελλάδας: Ζητούμενο η συνέπεια

Μετά τη νίκη επί της Βοσνίας, που συνδυάστηκε με εξαιρετική εμφάνιση, η εθνική Ελλάδας θέλει να επιβεβαιώσει την ανοδική της τροχιά, στο εκτός έδρας ματς με την Αρμενία (15/11, 19:00).

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σε περίοδο αναδιοργάνωσης από τα τέλη Ιουλίου και την πρόσληψη του Τζον Φαν’τ Σχιπ.

Σε μία προκριματική φάση, όπου όλα πήγαν στραβά με αποτελέσματα ντροπιαστικά όπως η ισοπαλία με το Λιχτενστάιν στο ΟΑΚΑ και η εντός έδρας ήττα από την Αρμενία, ο Ολλανδός τεχνικός έχει αρχίσει σταδιακά και δίνει ελπίδα και όραμα για την επόμενη ημέρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζον Φαν’τ Σχιπ.

Όλες οι ομάδες κάνουν κύκλους και η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα την τελευταία διετία σχεδόν άγγιξε το ιστορικό της χαμηλό πιάνοντας πάτο.

Τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στην 60ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έξι θέσεις μόλις πιο ψηλά από τη χειρότερη που είχε ποτέ, το 1998 (66η). Πλέον είναι 58η στο FIFA Ranking και ασφαλώς στόχος είναι να συνεχίσει την ανοδική πορεία προκειμένου να βρεθεί εκεί που της αρμόζει.

Βέβαια, για τον Φαν’τ Σχιπ αυτό που προέχει είναι να δώσει στην Εθνική, ταυτότητα και ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ. Η Ελλάδα κακά τα ψέματα περνώντας στη μετα-Σάντος εποχή το 2014 περισσότερο μπερδεύτηκε παρά μπόρεσε να βρει ένα κανονικό πλάνο για να πορευτεί.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η πρόκριση έχει χαθεί, ο Ολλανδός τεχνικός αξιοποιεί χωρίς πίεση χρόνου τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης προκειμένου να χτίσει κάτι νέο, το οποίο ο ίδιος ονομάζει «πλάνο Κατάρ» εν όψει των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2022.

Παρά την τολμηρή ανανέωση, με πολλούς άπειρους παίκτες σε αυτό το επίπεδο, τα πρώτα μηνύματα τον περασμένο μήνα ήταν ενθαρρυντικά καθώς η «γαλανόλευκη» στάθηκε με αξιοπρέπεια μέσα στο Ολίμπικο κόντρα στην Ιταλία και τρεις ημέρες μετά κέρδισε 2-1 τη Βοσνία στην Αθήνα, ίσως στο καλύτερο παιχνίδι της την τελευταία πενταετία!

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη επί ημερών Φαν’τ Σχιπ και συνδυάστηκε με επιθετικό ποδόσφαιρο, στοιχείο που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να ταιριάξει με τα χαρακτηριστικά της των παικτών της Εθνικής.

Ζητούμενο βέβαια είναι τέτοιες εμφανίσεις να μην αποτελούν μόνο κάποιες αναλαμπές αλλά να ενταχθούν στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αλλαγής στη φιλοσοφία της ομάδας.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό πάντως ήταν το κλίμα που έβγαλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματς παρουσίασε όρεξη, διάθεση, κίνητρο και οι παίκτες πανηγύρισαν με την ψυχή τους τη νίκη επί των Βοσνίων μπροστά σε μόλις 4.500 φιλάθλους στο αχανές ΟΑΚΑ.

Ζεμπάστιαν Βασιλειάδης: Το νέο πρόσωπο

Στα παιχνίδια του Νοεμβρίου, με την Αρμενία (15/11) και τη Φινλανδία (18/11), τα βλέμματα ασφαλώς θα πέσουν κυρίως στο νέο πρόσωπο της αποστολής, τον Ζεμπάστιαν Βασιλειάδη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σεμπάστιαν Βασιλειάδης εθνική

Ο 22χρονος ομογενής χαφ αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με τα χρώματα της Πάντερμπορν όντας πραγματικά αναντικατάστατος στα πλάνα του Στέφεν Μπάουμγκαρτ.

Την περσινή σεζόν ήταν από τις μεγάλες αποκαλύψεις της Τσβαϊτελίγκα καθώς με 6 γκολ και 10 ασίστ βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου η Πάντερμπορν να πάρει την άνοδο κόντρα σε όλα τα προγνωστικά δεδομένου ότι ήταν νεοφώτιστη και τα έβαλε στα ίσα με το ιστορικό Αμβούργο, το οποίο τελικά έμεινε μόλις τέταρτο.

Ο Βασιλειάδης είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή διότι μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση τόσο ως εξάρι όσο και ως οχτάρι.

Έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει, να πέσει στην μπάλα με δύναμη και να πρεσάρει ψηλά. Μπορεί όμως παράλληλα να αποτελέσει δημιουργικό πνεύμα, να μοιράσει με σιγουριά, να δώσει τέμπο και ρυθμό στο παιχνίδι.

Τα λεπτά συμμετοχής του αποδεικνύουν πως είναι πραγματικά ακούραστος και ο Φαν’τ Σχιπ ξέρει πως στο πρόσωπό του μπορεί να βρει ένα «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή, το οποίο όχι μόνο θα καταπίνει χιλιόμετρα, αλλά θα δημιουργεί κιόλας.

Τα ραντάρ και η παλιά φρουρά

Στο πλαίσιο της ανανέωσης παρακολουθούνται και άλλοι ομογενείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ορέστης Κιομουρτζόγλου, ο οποίος αγωνίζεται στην ολλανδική Χέρακλες, ωστόσο είναι προϊόν του γερμανικού ποδοσφαίρου και μάλιστα κλήθηκε εκ νέου από τον Στέφαν Κουντς στην U21 της Γερμανίας εν όψει του αγώνα με το Βέλγιο για την προκριματική φάση του Euro 2021.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ορέστης Κιομουρτζόγλου

Άλλη μία περίπτωση η οποία βρίσκεται στα ραντάρ του ελληνικού τεχνικού επιτελείου είναι ο Γιάννης Νικολάου της Ντινάμο Δρέσδης, η οποία μετέχει στο πρωτάθλημα της Τσβαϊτελίγκα.

Ο 26χρονος άσος αγωνίζεται τόσο ως στόπερ όσο και ως αμυντικός χαφ και έχει εξελιχθεί την τελευταία διετία σε βασικότατο μέλος των «κιτρινόμαυρων».

Εκτός όμως από τους νέους υπάρχουν και οι παλιοί. Αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς και αν ο Φαν’τ Σχιπ θα αξιοποιήσει ποδοσφαιριστές όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Σάμαρης και ο Μητρογλου, οι οποίοι εσχάτως δεν καλούνται στην Εθνική.

Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός ξεκαθάρισε πως δεν έχει αποκλείσει κανέναν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, επομένως δεν αποκλείεται στα προκριματικά του Μουντιάλ να δούμε μία ενδιαφέρουσα μίξη παλιάς φρουράς και νέου αίματος, υπολογίζοντας ασφαλώς και την επιστροφή του τραυματία τώρα Κώστα Φορτούνη.

Οι αλλαγές στην αποστολή

Σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι αυτό καθαυτό με την Αρμενία, στο Γερεβάν η εθνική μας έχει τη δυνατότητα να κάνει για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2017 δύο σερί νίκες. Τότε είχε κερδίσει την Κύπρο και το Γιβραλτάρ στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ.

Στην αποστολή επέστρεψε αντί του Διούδη ο Μπάρκας που ήταν τραυματίας τον περασμένο μήνα, ενώ επανέρχονται επίσης ο Τσιμίκας και ο Μαυρίας. Αντίθετα, συγκριτικά με τις κλήσεις του Οκτωβρίου έμειναν εκτός ο Σιώπης, ο τραυματίας Βρουσάι, ενώ ο Ρέτσος θα ενισχύσει την U21. Επίσης τέθηκε νοκ άουτ ο Ζέκα με πρόβλημα τραυματισμού.

Από τους λεγεωνάριους σε άριστη φόρμα είναι ο Χατζηδιάκος, ο οποίος πλέον καθιερώνεται στο βασικό σχήμα της Αλκμααρ έχοντας μάλιστα και δύο γκολ μέσα στο Νοέμβριο κόντρα σε Τβέντε και Αστάνα!

Εξαιρετικός ο αγωνιστικός ρυθμός και των έτερων στόπερ, Λαμπρόπουλου και Σιόβα, οι οποίοι είναι βασικότατοι σε Λα Κορούνια και Λεγανές αντίστοιχα. Σταθερά χρόνο συμμετοχής παίρνουν και οι επιθετικοί μας, ο Δώνης στη Ρεμς, ο Κουλούρης στην Τουλούζ, ο Παυλίδης στη Βίλεμ και ο Μπακασέτας στην Αλάνιασπορ.

Αποτέλεσμα εικόνας για siovas leganes

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μπάρκας (ΑΕΚ), Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).

Αμυντικοί: Μπακάκης (ΑΕΚ), Γιαννούλης (ΠΑΟΚ), Σιόβας (Λεγανές), Τσιμίκας (Ολυμπιακός), Κούτρης (Ολυμπιακός), Σταφυλίδης (Χοφενχάιμ), Μαυρίας (Ομόνοια), Χατζηδιάκος (Άλκμααρ), Λαμπρόπουλος (Λα Κορούνια).

Μέσοι: Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Βασιλειάδης (Πάντερμπορν), Γαλανόπουλος (ΑΕΚ), Μάνταλος (ΑΕΚ), Μπακασέτας (Αλάνιασπορ).

Επιθετικοί: Κουλούρης (Τουλούζ), Παυλίδης (Βίλεμ), Δώνης (Ρεμς), Λημνιός (ΠΑΟΚ), Φετφατζίδης (Άρης), Μασούρας (Ολυμπιακός).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ