el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θέμα: Η ανάλυση της Εθνικής Ισπανίας

Η εθνική Ελλάδος ξεκινάει την Πέμπτη (25/3, 21:45) την περιπέτειά της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ρίχνεται κατευθείαν στα βαθιά, αφού θα κάνει πρεμιέρα στη Γρανάδα, κόντρα στην Ισπανία, που τον περασμένο Νοέμβριο είχε διασύρει τη Γερμανία για το Nations League με 6-0.

Η Εθνική μας κληρώθηκε στον 2ο όμιλο των προκριματικών και πέρα από την κάτοχο ενός Μουντιάλ και τριών Euro, Ισπανία, θα αντιμετωπίσει τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος επιστρέφει στην εθνική του έπειτα από πέντε χρόνια, τη Γεωργία και το Κόσοβο.

Μέσα στον Μάρτιο το συγκρότημα του Τζον Φαν’τ Σχιπ θα δώσει δύο επίσημα παιχνίδια, αφού μετά από αυτό στην Ισπανία ακολουθεί η εντός έδρας αναμέτρηση, με τη Γεωργία, στην Τούμπα, στις 31/3.

Στόχος της Ελλάδας είναι να επιστρέψει σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 2014. Με δεδομένο ότι η Ισπανία φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου, η «γαλανόλευκη» αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με τη Σουηδία για τη δεύτερη θέση, η οποία οδηγεί σε μπαράζ.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί χωρίς πίεση και άγχος την Πέμπτη στη Γρανάδα με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ να παραδέχεται ότι κόντρα στην Ισπανία η Εθνική μας θα μετρήσει τις δυνάμεις της πριν υποδεχθεί τη Γεωργία σε ένα must win παιχνίδι.

Ανεξάντλητη δεξαμενή ποιότητας η Ισπανία

Στην Ισπανία, επί των ημερών του Λουίς Ενρίκε, οι κλήσεις πάντα κρύβουν εκπλήξεις και ο κανόνας επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά.

Συγκριτικά με το τελευταίο επίσημο ματς της «Ρόχα» απέναντι στη Γερμανία, ο Ισπανός ομοσπονδιακός τεχνικός άφησε εκτός παίκτες όπως ο Σέρτζι Ρομπέρτο (Μπαρτσελόνα), ο Πάου Τόρες (Βιγιαρεάλ), ο Σέρχιο Ρεγκιλόν (Τότεναμ), ο Εκτορ Μπεγερίν (Αρσεναλ), ο Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ), ο Μίκελ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ) και ο Ανταμά Τραορέ (Γουλβς).

Αν προσθέσουμε τους τραυματίες Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ) και Ανσου Φάτι (Μπαρτσελόνα), αλλά και παίκτες όπως ο Ντάνι Θεμπάγιος (Αρσεναλ) ή ο Ροντρίγκο (Λιντς), που ο Λουίς Ενρίκε κάλεσε τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο, γίνεται αντιληπτό ότι η δεξαμενή ποιοτικών παικτών στην Ισπανία είναι δίχως υπερβολή ανεξάντλητη.

luisenrique_novibetgrΣτη νυν αποστολή υπάρχουν τέσσερα νέα πρόσωπα, που κλήθηκαν για πρώτη φορά από τον Λουίς Ενρίκε.

Ο δεξιός μπακ Πέδρο Πόρο, ο οποίος αγωνίζεται στην επίδοξη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Σπόρτινγκ. Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, Πέδρι, που θεωρείται ο νέος ανερχόμενος σταρ του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός Μπράιν Χιλ της Εϊμπαρ, τον οποίο αποκαλούν «μικρό Γιόχαν Κρόιφ» και ο τερματοφύλακας της Μπράιτον, Ρόμπερτ Σάντσεθ, που πρακτικά πήρε στην αποστολή τη θέση του Κέπα, καθώς ο τελευταίος δεν αγωνίζεται πλέον βασικός στην Τσέλσι.

Οι ηγετικές φιγούρες και το αδύναμο σημείο

Φυσικά, στην αποστολή της Ισπανίας φιγουράρουν και πολλές ηγετικές φιγούρες, όπως ο κάπτεν Σέρχιο Ράμος, που έχει 178 συμμετοχές και 23 γκολ με το εθνόσημο! Ο υπαρχηγός Σέρχιο Μπουσκέτς (120 συμμετοχές / 2 γκολ), ο Ζόρντι Αλμπα (70 συμμετοχές / 8 γκολ), ο Κόκε (47 συμμετοχές), ο Τιάγκο (39 συμμετοχές / 2 γκολ) και ο Νταβίντ Ντε Χέα (45 συμμετοχές).

Αν μπορεί να ειπωθεί ότι η Ισπανία έχει κάπου ένα σχετικό έλλειμα επιλογών τα τελευταία χρόνια είναι μόνο η θέση του στράικερ, όπου η πιο αξιόπιστη λύση είναι ο Αλβαρο Μοράτα (36 συμμετοχές / 18 γκολ) της Γιουβέντους.

Από εκεί και πέρα, ο Λουίς Ενρίκε έχει ως εναλλακτική τον Ζεράρ Μορένο, ωστόσο ο άσος της Βιγιαρεάλ αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού και είναι αβέβαιο αν θα είναι διαθέσιμος για τον αγώνα με την Ελλάδα.

Οι πιθανοί 11 του Λουίς Ενρίκε κόντρα στην Ελλάδα

Τερματοφύλακας – Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο): Ο 23χρονος γκολκίπερ της Μπιλμπάο ήταν βασικός στα τελευταία δύο ματς της Ισπανίας στο Nations League τον περασμένο Νοέμβριο και φαίνεται πως έχει το ελαφρύ προβάδισμα έναντι του πιο έμπειρου Ντε Χέα, ο οποίος έχει να αγωνιστεί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τις 28 Φεβρουαρίου.

Δεξιός μπακ – Πέδρο Πόρο (Σπόρτινγκ): Ο 21χρονος άσος είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος δεξιός μπακ στην αποστολή του Λουίς Ενρίκε και παρότι δεν έχει καμία διεθνή συμμετοχή είναι αρκετά πιθανό να κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στην Ελλάδα. Ο Πόρο ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά παίζει φέτος ως δανεικός στη Σπόρτινγκ. Με τη σεζόν που κάνει στα «λιοντάρια», ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναμένεται να τον αξιοποιήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι προς όφελος των «πολιτών».

Στόπερ – Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ): Ο άσος της «βασίλισσας» προέρχεται από τραυματισμό και κρίνεται απίθανο να χρησιμοποιηθεί και στα τρία ματς της Ισπανίας μέσα στον Μάρτιο. Λογικά ο Λουίς Ενρίκε θα τον επιλέξει κόντρα στην Ελλάδα και θα τον προστατεύσει στη συνέχεια είτε με τη Γεωργία, είτε με το Κόσοβο. Αν πάντως, ο Ράμος δεν είναι απόλυτα έτοιμος για το ματς της Πέμπτης, τότε θα επιστρατευτεί πιθανότατα ο Ινίγο Μαρτίνεθ (Αθλέτικο Μπιλμπάο).

Στόπερ – Ερικ Γκαρσία (Μάντσεστερ Σίτι): Ξεπήδησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, η Σίτι τον «ψάρεψε» μόλις σε ηλικία 16 ετών, ωστόσο στο Μάντσεστερ δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί. Φέτος έχει παίξει μόνο 215 λεπτά στην Πρέμιερ και το καλοκαίρι θα αφήσει τους «πολίτες» για να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας στη θέση του κεντρικού αμυντικού και ο Λουίς Ενρίκε, που δεν διστάζει να δίνει τόπο στα νιάτα, αναμένεται να του προσφέρει την 5η του συμμετοχή με το εθνόσημο.

alba_novibetgrΑριστερός μπακ – Ζόρντι Αλμπα (Μπαρτσελόνα): Παρότι ο ανταγωνισμός στη θέση του αριστερού μπακ είναι αδυσώπητος, ο 32χρονος άσος της Μπάρτσα παραμένει σταθερή αξία. Σε 38 συμμετοχές φέτος σε όλες τις διοργανώσεις με τους Καταλανούς, μετράει 5 γκολ και 12 ασίστ! Συγκριτικά λοιπόν με τον Γκαγιά, ο οποίος προέρχεται και από τραυματισμό, έχει τον πρώτο λόγο για την αριστερή πτέρυγα.

Κεντρικός χαφ – Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι): Την πρώτη του σεζόν ζορίστηκε να προσαρμοστεί στην απαιτητική Πρέμιερ. Φέτος όμως παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του και αποτελεί βασικό γρανάζι στην αψεγάδιαστη Σίτι του Γκουαρδιόλα. Ασφαλώς θα είναι ένας εκ των τριών χαφ που θα επιλέξει ο Λουίς Ενρίκε.

Δεξιός χαφ – Σέρχιο Κανάλες (Μπέτις): Εφτασε 28 ετών για να γράψει την πρώτη του διεθνή συμμετοχή με την Ισπανία, το 2019. Η δικαίωση ήρθε αργά για τον Σέρχιο Κανάλες, ωστόσο ο άσος της Μπέτις εδώ και μία διετία βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία. Πιο ώριμος από ποτέ, μετράει φέτος στην Πριμέρα επτά γκολ και έξι ασίστ σε 22 συμμετοχές και έχει κερδίσει με το σπαθί του την εμπιστοσύνη του Λουίς Ενρίκε.

Αριστερός χαφ – Κόκε (Ατλέτικο): Εμβληματική φιγούρα και αρχηγός της Ατλέτικο. Την καθοδηγεί φέτος στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια και φαίνεται πως θα πάρει φανέλα βασικού από τον Λουίς Ενρίκε, παρότι στη μεσαία γραμμή οι λύσεις είναι απεριόριστες (Μπουσκέτς, Τιάγκο, Φαμπιάν, Πέδρι).

Δεξιός εξτρέμ – Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σίτι): Το άλμα από τη Βαλένθια στη Σίτι ήταν τεράστιο. Η πρώτη του χρονιά στο Μάντσεστερ είναι περισσότερο προσαρμογής. Ο Φεράν Τόρες όμως έχει αρχίσει σταδιακά να δείχνει ψήγματα από το ταλέντο του και ο Λουίς Ενρίκε, στο προηγούμενο Nations League, έδειξε πως υπολογίζει για βασικό τον 21χρονο άσο. Ο Φεράν Τόρες σε επτά συμμετοχές με το εθνόσημο μετράει ήδη τέσσερα γκολ, εκ των οποίων τα τρία στο εκκωφαντικό 6-0 επί της Γερμανίας.

Φορ – Αλβαρο Μοράτα (Γιουβέντους): Για το επίπεδό της, η Ισπανία ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε ακόμη καλύτερο επιθετικό. Κανείς πάντως δεν μπορεί να παραγνωρίσει την καριέρα και τις δυνατότητες του Μοράτα. Ο άσος της Γιούβε σε 34 συμμετοχές φέτος σε όλες τις διοργανώσεις μετράει 16 γκολ και 11 ασίστ.

Αριστερός εξτρέμ – Μικέλ Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ): Σπουδαίος μεσοεπιθετικός, κάνει πράγματα και θάματα φέτος με τη Σοσιεδάδ: 10 γκολ και 6 ασίστ σε 23 συμμετοχές στην Πριμέρα. Είναι μόλις 23 ετών και πολύ σύντομα θα περάσει το κατώφλι κάποιας τοπ ευρωπαϊκής ομάδας. Ηδη υπάρχουν φήμες που τον συνδέουν με τη Λίβερπουλ. Με την Εθνική έχει σε 11 συμμετοχές τέσσερα γκολ και αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως είναι λίγο πιο ψηλά στις προτιμήσεις του Λουίς Ενρίκε συγκριτικά με τον Ντάνι Ολμο, ο οποίος επίσης πραγματοποιεί σπουδαία σεζόν στη Λειψία και με τον Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ