el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα 2020-21: Η ανάλυση Ολυμπιακού & Παναθηναϊκού

Η Ευρωλίγκα κάθε χρόνο γίνεται πιο ανταγωνιστική και ο δρόμος προς την οχτάδα πιο δύσβατος. Μπορούν φέτος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα πλέι οφ; Διαβάστε την ανάλυση για τους «αιώνιους».

Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τιμόνι έχουν εν πολλοίς ολοκληρώσει το χτίσιμο του ρόστερ τους για τη νέα σεζόν και περιμένουν πλέον το κερασάκι στην τούρτα (Κώστα Σλούκα).

Πόσες ελληνικές ομάδες θα μπουν στα πλέι οφ;

Από την άλλη οι «πράσινοι» βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου θα χρειαστούν υπομονή και έξυπνες κινήσεις, αφού ο οικονομικός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στις μεταγραφικές κινήσεις.

Παναθηναϊκός: Μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ

pao-vovoras_novibetgrΟ Παναθηναϊκός με τον Γιώργο Βόβορα πλέον ως head coach έχει αρχίσει σταδιακά να διαμορφώνει το depth chart για τη σεζόν που έρχεται.

Σε σύγκριση με την περσινή ομάδα θα πρέπει να ξεχάσουμε τους Καλάθη, Φριντέτ, Γουάιλι, Ράουτινς, Ράις, Τζόνσον και Παππά. Αντίθετα, θα μείνουν οι Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Μπεντίλ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποκτήσει ρόλο ως τρίτος πόιντ-γκαρντ ο Γιώργος Καλαϊτζάκης μετά τον δανεισμό του στη λιθουανική Νεβέζις.

Ο Βουγιούκας αναμένεται να παραμείνει ακόμη μία σεζόν στο ΟΑΚΑ ως τρίτος σέντερ, σε αντίθεση με τον Αθηναίου, που εκτός απροόπτου θα αποχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά στα νέα πρόσωπα, μέχρι στιγμής το «τριφύλλι» έχει κλείσει τους Νέντοβιτς (Αρμάνι Μιλάνο), Φόστερ (Χαποέλ Χολόν), Κασελάκη (Προμηθέα) και Μποχωρίδη (Αρη).

pao-nedovic_novibetgrΟ Νεμάνια Νέντοβιτς είναι κορυφαία κλάση και το γεγονός ότι δεν κάνει καριέρα στο ΝΒΑ οφείλεται αποκλειστικά στους συχνούς τραυματισμούς. Ο Παναθηναϊκός πήρε το ρίσκο να εμπιστευτεί τον Σέρβο σούτινγκ γκαρντ, όμως κακά τα ψέματα αν ο 29χρονος άσος δεν είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, οι «πράσινοι» δεν θα μπορούσαν να τον πλησιάσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο Νέντοβιτς έχει εξαιρετική επαφή με το καλάθι, μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια και να εξελιχθεί στον go to guy μίας ομάδας. Πέρυσι είχε 7,9 πόντους κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και 12,2 στο ιταλικό πρωτάθλημα, έπαιξε ωστόσο μόνο 27 ματς και στις δύο διοργανώσεις.

foster-pao_novibetgrΟ Μάρκους Φόστερ προέρχεται από μία σούπερ σεζόν στο πρωτάθλημα Ισραήλ με τη φανέλα της Χαποέλ Χολόν, όπου έγραψε 20,2 πόντους κατά μέσο όρο με 42,3% στο τρίποντο! Ο 25χρονος γκαρντ έχει δυνατά πόδια, γερό πάτημα και είτε θα εκτελέσει για τρεις, είτε θα φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, δεν αρέσκεται δηλαδή στα mid range σουτ.

Σαφώς έχει πιο δυνατό κορμί από τον Τζίμερ Φριντέτ και παίζει πολύ περισσότερο με τις επαφές πάνω στον αντίπαλο. Το κυριότερο όμως είναι πως στα 25 του έχει τη δίψα να κάνει το βήμα παραπάνω αγωνιζόμενος σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Μπορεί να μην έχει εμπειρία και παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις, αποτελεί όμως μία value for money επιλογή, δεδομένου ότι κουβαλάει όλο το πακέτο ενός σύγχρονου scoring guard.

Δες τις αποδόσεις για πρόκριση του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ

Ο Λεωνίδας Κασελάκης έπειτα από δύο γεμάτες χρονιές στον Προμηθέα, έρχεται για να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική πίσω από αρχηγό, Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης αναγεννήθηκε στον Αρη. Πέρυσι έκανε εξαιρετική χρονιά γράφοντας 14,6 πόντους κατά μέσο όρο. Δικαιωματικά λοιπόν αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία ως τρίτος γκαρντ στους «πράσινους», μετά την τριετία 2014/17, αφού πλέον στα 26 του το παιχνίδι είναι πιο μεστό από ποτέ.

Ψάχνει για άσο, τριαροτεσσάρι και δεύτερο πεντάρι

Ο σχεδιασμός βέβαια του Παναθηναϊκού δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Γιώργος Βόβορας και οι συνεργάτες του ψάχνουν στην αγορά για έναν άσο που θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό του Νικ Καλάθη και θα απορροφήσει τους τριγμούς που προκάλεσε η αποχώρησή του.

Αρχικά οι «πράσινοι» κινήθηκαν για τον Λορέντζο Μπράουν (Ερυθρός Αστέρας), αλλά εν συνεχεία απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο φαίνεται πως βρίσκονται ο Νίκολας Λαπροβίτολα (Ρεάλ) και ο Νέιτ Γουόλτερς (Μακάμπι).

laprovittola_novibetgrΟ 30χρονος Αργεντινός είχε πέρυσι συμπληρωματικό ρόλο στη Ρεάλ πίσω από τον Φακούντο Καμπάτσο. Ο Παναθηναϊκός προφανώς τον θέλει για ηγετικό ρόλο και αυτό αποτελεί μεγάλο δέλεαρ. Ο Λαπροβίτολα τη σεζόν 2018/19 όταν ήταν το πρώτο βιολί στην Μπανταλόνα έκανε όργια στην ACB με 17,2 πόντους κατά μέσο όρο και 6,4 ασίστ.

Στο κάδρο των πιθανών άσων για το «τριφύλλι» βρίσκεται και ο Γουόλτερς. Ο Αμερικανός φημίζεται για την ψυχραιμία του στο set παιχνίδι, δεν έχει το απρόβλεπτο και την εκτέλεση του Λαπροβίτολα, είναι όμως άριστος στα οργανωτικά του καθήκοντα. Το γεγονός βέβαια ότι προέρχεται από τραυματισμό, ίσως βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους «πράσινους», δεδομένου ότι έχει ήδη παρθεί το ρίσκο με τον Νέντοβιτς.

Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός παρά το περιορισμένο μπάτζετ φανερώνει τις προθέσεις του και δείχνει ικανός να συνθέσει μία πολύ αξιόλογη τριπλέτα στα γκαρντ τηρουμένων των αναλογιών. Από εκεί και πέρα, η αναζήτηση συνεχίζεται για έναν παίκτη που θα μπορεί να παίζει στο τρία και το τέσσερα παίρνοντας πρακτικά τη θέση Τόμας στο ρόστερ.

Πρώτη επιλογή ήταν του Γουίντινγκτον (Γαλατά), ωστόσο ο Αμερικανός είχε στο περίμενε το «τριφύλλι» και έτσι ο Παναθηναϊκός έχει στρέψει αλλού το βλέμμα του (Σαμ Ντέκερ). Οι «πράσινοι» χρειάζονται έναν παίκτη με καλό περιφερειακό σουτ και να μην τρακάρει με τον Παπαπέτρου, δηλαδή να μπορεί να πάρει λεπτά και στο τέσσερα μαζί με τον κάπτεν του Παναθηναϊκού.

ogust_novibetgrΤέλος, σε ό,τι αφορά στη φροντ λάιν, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ανάγκη έναν σέντερ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Παπαγιάννη. Πιο κινητικό και πιο εκρηκτικό.

Ο Ζακ Ογκαστ μοιάζει ιδανική επιλογή, δεδομένου ότι προέρχεται από μία άριστη σεζόν στη Γαλατά, γνωρίζει το περιβάλλον του Παναθηναϊκού, είναι πλέον πιο ώριμος, κατέχει ελληνικό διαβατήριο, άρα θα ενισχύσει κι άλλο τον ήδη ισχυρό ελληνικό κορμό της ομάδας και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στους «πράσινους» να κάνουν ακόμη μία κίνηση ξένου. Ολα αυτά βέβαια πάντα με την προϋπόθεση ότι βγαίνουν τα νούμερα οικονομικά.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός δείχνει ικανός να χτίσει μία ανταγωνιστική ομάδα, που θα έχει στόχους και τη νέα σεζόν και δεν θα γράψει απλή συμμετοχή στο ερχόμενο πρωτάθλημα.

Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί πού θα βρίσκεται συγκριτικά με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό αφού αναμένονται τουλάχιστον τρεις κομβικές προσθήκες στο ρόστερ.

Ολυμπιακός: Με τη σφραγίδα του Μπαρτζώκα

bartzokas_novibetgrΣτον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα αφού στην ουσία απομένει μία κίνηση για να ολοκληρωθεί το ρόστερ της νέας σεζόν. Αυτή του Κώστα Σλούκα, ο οποίος φαίνεται πως έχει συμφωνήσει με τους «ερυθρόλευκους» για την επιστροφή του στο λιμάνι.

Δες τις αποδόσεις για να μπει στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του κινήθηκαν αστραπιαία στη μεταγραφική αγορά εκμεταλλευόμενοι και την οριστική διακοπή της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου λόγω κορονοϊού.

Ολες οι κινήσεις που έγιναν αντιπροσωπεύουν το αγωνιστικό στιλ του κόουτς Μπαρτζώκα. Ηρθαν δηλαδή παίκτες με αθλητικότητα, που μπορούν να παίξουν σε up tempo και στην άμυνα βάζουν το κορμί τους στη φωτιά.

harrison_novibetgrΟ Ααρον Χάρισον είναι ένας μακρύς σούτινγκ-γκαρντ με ύψος 1,98μ. και αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Εχει καλό ball handling, που του επιτρέπει να παίζει και ως άσος όποτε χρειάζεται, ενώ λόγω μεγέθους μπορεί να πάει και στο τρία για να ματσάρει ελαφριά τριάρια. Είχε φέτος 12,8 πόντους κατά μέσο όρο στο τουρκικό πρωτάθλημα και 15,9 πόντους στο Γιούροκαπ με τη Γαλατά.

jenkins_novibetgrΟ Τσαρλς Τζένκινς, μπορεί να έρχεται από μέτρια χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο έχει την ταμπέλα του αμυντικού εξολοθρευτή. Είναι συμπαθητικός spot up σούτερ, δεν χρειάζεται την μπάλα στα χέρια, θα μαρκάρει πάντα τον μπροστάρη της αντίπαλης ομάδας, θα θυσιαστεί για τον συμπαίκτη του και είναι αυτό που λέμε παίκτης ομάδας και προπονητή.

charles_novibetgrΟ Λιβιό Ζαν-Σαρλ ήρθε για τρίτη επιλογή τόσο στο τέσσερα όσο και στο πέντε. Αθλητικός, με ύψος 2,06μ., μπορεί να παίξει άμυνες πάνω από τη στεφάνη, θα κάνει αλλοιώσεις και θα απειλήσει από μέση και μακρινή απόσταση με το πρόσωπο. Πέρυσι ήταν εξαιρετικός με τη Βιλερμπάν έχοντας 9,1 πόντους κατά μέσο όρο.

martin_novibetgrΟ Χασάν Μάρτιν είναι ο… νέος Χάινς του Ολυμπιακού. Εκρηκτικός, δυναμικός, αλτικός, με γρήγορο βύθισμα στη ρακέτα μετά το πικ,  ό,τι πρέπει για συνεργασίες με Σπανούλη και Σλούκα. Εχει ύψος 2,01μ. και πέρυσι με την Μπουντούτσνοστ στο Γιούροκαπ έγραψε 13,6 πόντους κατά μέσο όρο, 8 ριμπάουντ, 1,8 κλεψίματα και 1,7 μπλοκ!

Στα νέα πρόσωπα του Ολυμπιακού λογίζεται και ο Γιαννούλης Λαρετζάκης, ο οποίος ήρθε για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο. Εν ενεργεία διεθνής παίκτης, με μπασκετικό θράσος και αμυντικό φίλτρο, αξίζει και με το παραπάνω την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μία ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα.

Το depth chart του νέου Ολυμπιακού

sloukas_novibetgrΣτον άσο πρώτη επιλογή σε ηγετικό ρόλο και με το υψηλότερο συμβόλαιο της ομάδας αναμένεται ο Κώστας Σλούκας. Από πίσω του θα υπάρχει ο Τσαρλς Τζένκινς και σε ειδικές αποστολές ο Αντώνης Κόνιαρης.

Στο δύο ο Ααρον Χάρισον θα αναλάβει κυρίως εκτελεστικό ρόλο και ο Γιαννούλης Λαρετζάκης θα είναι το back up. Ο αειθαλής αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, που συμπληρώνει δεκαετία στον Πειραιά, αναμένεται φέτος να παίρνει ποιοτικά λεπτά και λογικά θα επεμβαίνει όταν η μπάλα καίει, παίζοντας είτε στον άσο, είτε στο δύο.

Δες την απόδοση για να περάσει στο Φάιναλ Φορ ο Ολυμπιακός

Σταθερή αξία ο Κώστας Παπανικολάου στο τρία. Μαζί του ο αθλητικός Σακίλ ΜακΚίσικ, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να κατεβαίνει και στο δύο. Τρίτη επιλογή ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Στο τέσσερα, ο Γιώργος Πρίντεζης ως είθισται θα δίνει λύσεις από το post και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ θα απειλεί από το τρίποντο. Στο πέντε τη θέση θα μοιράζονται οι Χασάν Μάρτιν και Οκτάβιους Ελις, ενώ ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ θα έχει τον ρόλο του σύρτη μεταξύ τέσσερα και πέντε ανάλογα με τις συνθήκες και τον αντίπαλο.

Γενικά στον Ολυμπιακό πνέει άνεμος αισιοδοξίας, οι προσθήκες που έγιναν καλύπτουν τα στάνταρ του Γιώργου Μπαρτζώκα και υπάρχει η αίσθηση ότι φέτος οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί και διεκδικητικοί συγκριτικά με πέρυσι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ