el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εβερτον vs Λίβερπουλ: Πιο ντέρμπι από ποτέ

Η αυλαία της πέμπτης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ ανοίγει το Σάββατο (17/10, 14:30) με το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ, το οποίο φέτος αναμένεται πιο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό από ποτέ. Διαβάστε την ανάλυση.

Ποιος περίμενε ότι μετά από τέσσερις στροφές η Εβερτον θα φιγούραρε στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας κάνει το απόλυτο και η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ θα προέρχονταν ίσως από το πιο σοκαριστικό αποτέλεσμα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, την ήττα της με 7-2 από την Αστον Βίλα.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν μπορεί η φετινή έκδοση της Εβερτον να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Λίβερπουλ, η οποία έχει να ηττηθεί σε ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ δέκα ολόκληρα χρόνια!

Το άγγιγμα του Αντσελότι

ancelotti_novibetgrΟταν ο Κάρλο Αντσελότι αποφάσισε να αναλάβει την Εβερτον το Δεκέμβριο του 2019, είχε ισχυριστεί ότι πηγαίνει στο Λίβερπουλ με τη βαριά του ποδοσφαιρική κληρονομιά για να επαναφέρει τα «ζαχαρωτά» σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.

Στο παρελθόν η Εβερτον έχει ζήσει μεγάλες δόξες. Τη δεκαετία του ’80 πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Αγγλίας και έναν ευρωπαϊκό τίτλο (Κύπελλο Κυπελλούχων), ωστόσο όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο η λάμψη της ξέφτιζε. Από το Κύπελλο του 1995 οι τίτλοι την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι…

Είναι ενδεικτικό πως στη σύγχρονη ιστορία της κάποιες σκόρπιες στιγμές χαρές ήρθαν μόνο επί ημερών Ντέιβιντ Μόγιες. Εκτοτε, στον πάγκο κάθισαν τεχνικοί όπως οι Ρόναλντ Κούμαν, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, Μάρκο Σίλβα. Ολοι τους άφησαν αρχικά υποσχέσεις, όμως στην πορεία το έχασαν και απέτυχαν να χτίσουν κάτι στέρεο.

moyes_novibetgrΜέχρι λοιπόν που ήρθε η στιγμή του Αντσελότι, ενός προπονητή σαφώς ανώτερων κυβικών από τους προαναφερθέντες. Ο θρυλικός Ιταλός κόουτς έχει καθίσει σε πάγκους όπως της Γιουβέντους, της Μίλαν, της Ρεάλ, της Μπάγερν, της Παρί Σ.Ζ. και της Τσέλσι. Η απόφασή του λοιπόν να αποδεχθεί την πρόκληση της Εβερτον ξένισε και αναμενόμενα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία στο ξεκίνημα, δεδομένου ότι είναι συνηθισμένος να διαχειρίζεται ρόστερ αστέρων με παίκτες επιπέδου Κριστιάνο Ρονάλντο.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ανέλαβε την Εβερτον, τα «ζαχαρωτά» ήταν στη 15η θέση της Πρέμιερ μόλις τέσσερις βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και «φώναζαν» πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Δέκα μήνες μετά η Εβερτον καταφέρνει για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα και βάλε να τρέξει αήττητο σερί επτά επίσημων αγώνων στο ξεκίνημα της σεζόν!

Ο Αντσελότι δίνει εμφατικές απαντήσεις, κερδίζει το σεβασμό όλων στο μπλε κομμάτι του Μερσεϊσάιντ, εκτοξεύει τη δημοτικότητά του και κυρίως προσφέρει αισιοδοξία και όραμα στους οπαδούς της ομάδας.

Το ματς του Σαββάτου λοιπόν μοιάζει η ιδανική ευκαιρία για να σπάσει η Εβερτον την κατάρα των ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ, τα οποία εδώ και μία δεκαετία προκαλούν εφιάλτες στο βορειοδυτικό Λίβερπουλ. Από τη νίκη με τα γκολ των Τιμ Κέιχιλ και Μικέλ Αρτέτα, επί Μόγες, το 2010 τα «ζαχαρωτά» μετρούν 11 ισοπαλίες και 11 ήττες σε 22 ντέρμπι απέναντι στους «Reds» ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

Τα όπλα της Εβερτον

lewin_novibetgrΟ Αντσελότι μαζί με το βοηθό του και άλλοτε θρύλο της Εβερτον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, εξ αρχής έδειξαν πως ήθελαν να χτίσουν μία ομάδα γύρω από το δίδυμο Κάλβερτ-Λιούιν – Ρισάρλισον. Το σχέδιό τους έμοιαζε αρκετά φιλόδοξο στο ξεκίνημα, όμως φέτος αποδίδει άμεσα καρπούς.

Ο Κάλβερτ-Λιούιν φαντάζει το καλύτερο νέο 9άρι της εθνικής Αγγλίας. Εχει σημειώσει 6 γκολ στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές και την περασμένη εβδομάδα κέρδισε ακόμη μεγαλύτερο boost, αφού σκόραρε στο ντεμπούτο του με τα «τρία λιοντάρια», στο φιλικό με την Ουαλία. Από την πλευρά του, ο Ρισάρλισον εξελίσσεται σε βασική επιλογή της εθνικής Βραζιλίας και αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο.

Η μεγάλη διαφορά ωστόσο έγινε με τρεις μεταγραφές στη μεσαία γραμμή, που άλλαξαν τελείως τη φυσιογνωμία της Εβερτον. Ο Χάμες Ροντρίγκες έφυγε ως ανεπιθύμητος από τη Ρεάλ και την Μπάγερν και πρακτικά έψαχνε ένα καταφύγιο για να συνεχίσει την καριέρα του. Του το έδωσε η Εβερτον και εισπράττει με το καλημέρα τα οφέλη από το κίνητρο και την όρεξη, που έχει ο Κολομβιανός σταρ να αποδείξει ότι δεν είναι ξοφλημένος.

james_novibetgrΟ Χάμες ασκεί καθοριστική επιρροή στο παιχνίδι της Εβερτον, η οποία δεν περιγράφεται μόνο με τα τρία γκολ και τις δύο ασίστ που έχει μοιράσει μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο 29χρονος άσος έχει κάνει φέτος 10 τελικές και έχει δημιουργήσει άλλες 12 για τους συμπαίκτες του.

Το γεγονός ότι φτιάχνει τρεις τελικές ανά αγώνα για τους συμπαίκτες του, τον τοποθετεί στην κορυφή της λίστας με τους πιο δημιουργικούς παίκτες της Πρέμιερ, δίπλα σε Σαλάχ, Σον και Ντε Μπρόινε. Συν τοις άλλοις η παρουσία του είναι κομβική στη μετάβαση της μπάλας, αφού έχει ολοκληρώσει 24 μεταβιβάσεις άνω των 36 μέτρων και συγκρίνεται σε αυτόν τον τομέα μόνο με τον Σέλβι της Νιούκαστλ.

Οι άλλοι δύο νεοφερμένοι, που έχουν βοηθήσει καθοριστικά την Εβερτον να αποκτήσει ένα στιβαρό κέντρο, είναι ασφαλώς ο Αλαν και ο Ντουκουρέ. Καθαρό μυαλό, άριστες τοποθετήσεις, επιθετική άμυνα στην μπάλα, είναι στοιχεία που βοηθούν την ομάδα και κάνουν τη ζωή των υπόλοιπων πιο εύκολη.

Στα συν επίσης πρέπει να καταγραφεί η πιο συνεπής παρουσία του Μίνα στην άμυνα, καθώς και το γεγονός ότι ο Ιβόμπι έχει πλέον αποδεχθεί το ρόλο του ως ρεζέρβα και φέτος με τρεις εμφανίσεις σαν αλλαγή, έχει προσφέρει περισσότερα απ’ ό,τι σε ολόκληρη τη σεζόν πέρυσι.

Το αρνητικό ωστόσο για την Εβερτον είναι ότι τρεις παίκτες της 11αδας, ο Χάμες, ο Μίνα και ο Ρισάρλισον έκαναν υπερατλαντικό ταξίδι για τις εθνικές τους και αυτό ίσως επηρεάσει την απόδοσή τους το Σάββατο.

Πληγωμένο θηρίο η Λίβερπουλ

liverpool_novibetgrΠαρότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η μπλε πλευρά του Μερσεϊσάιντ προσμένει τη νίκη στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης, η Λίβερπουλ παραμένει το μεγάλο φαβορί.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι διαθέτει τον χαρακτήρα να ανταποκρίνεται στις αναποδιές. Στο παρελθόν έχει ξεπεράσει ακόμη και χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς, επομένως η ντροπιαστική ήττα στο Βίλα Παρκ το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργήσει ως κίνητρο αντίδρασης, αφού ο πληγωμένος εγωισμός ενός θηρίου είναι πάντοτε επικίνδυνος.

Αλλωστε, η Λίβερπουλ έχει να υποστεί δύο απανωτές ήττες στην Πρέμιερ από το 2015, όταν ακόμη στον πάγκο της ήταν ο Μπρένταν Ρότζερς. Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι οι αγώνες στην Αγγλία διεξάγονται σταθερά χωρίς οπαδούς και αυτό σημαίνει ότι η Εβερτον δεν θα μπορέσει να εισπράξει θετική αύρα από την κερκίδα, τώρα που φίλοι της νιώθουν το δυνατό μομέντουμ της ομάδας.

manethiago_novibetgrΤαυτόχρονα, οι «Reds» υπολογίζουν σε γερές επιστροφές εν όψει του σαββατιάτικου ντέρμπι. Οι Μανέ και Τιάγκο ανάρρωσαν από κορονοϊό, ενώ κανονικά διαθέσιμος θα είναι και ο Χέντερσον, που έλειψε στο προηγούμενο ματς με την Αστον Βίλα.

Αυτό σημαίνει ότι οι απουσίες της Λίβερπουλ περιορίζονται στον Κεϊτά (κορονοϊός) και τον Αλισον, με τη δεύτερη βέβαια να προκαλεί διαχρονικά πονοκέφαλο στον Κλοπ, διότι ο Αντριαν είναι φανερό πως δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να δώσει στον άσο ανάλογη σιγουριά με αυτή που παρέχει ο Βραζιλιάνος.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ