el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Final 4 Champions League: Γιορτή (της ΑΕΚ) στο ΟΑΚΑ

Το τριήμερο 04-06/05 στο Ολυμπιακό Στάδιο πραγματοποιείται το Final 4 του Τσάμπιονς Λιγκ στο μπάσκετ, με την ΑΕΚ να είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας. – Ιστορική αναδρομή της ΑΕΚ στη Ευρώπη.

Για δεύτερη σεζόν, πραγματοποιείται φέτος το Champions League, διοργάνωση που τελεί υπό την σκέπη της FIBA, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ (αποτελείται από 215 μέλη-ενώσεις χωρών). Η Τενερίφη – με τον Φώτη Κατσικάρη στην τεχνική ηγεσία – ήταν η ομάδα που κατέκτησε το παρθενικό τρόπαιο της διοργάνωσης, πέρσι. Ιδιαιτερότητα, το γεγονός πως το Final 4 διεξήχθη στην έδρα της. Στον τελικό, επικράτησε της Μπάνβιτ (63-59) και έγινε έτσι η πρώτη ομάδα που κατακτά την εν λόγω διοργάνωση.

Φέτος, το Final 4 θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ (στις 04/05 οι ημιτελικοί και στις 06/05 ο τελικός) και ως αυτού, η ΑΕΚ έχει θεωρητικά την ευκαιρία να το αξιοποιήσει και να φτάσει στην κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία της. Η πρώτη κατάκτηση σημειώθηκε τη σεζόν 1967-68 (Κύπελλο Σαπόρτα),από την οποία είναι και εμπνευσμένη η ταινία «1698» που άρχισε να προβάλλεται πριν λίγους μήνες στους κινηματογράφους και αφορά την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση και όχι μόνο. Στον τελικό εκείνης της περιόδου, η ΑΕΚ είχε επικρατήσει της Σλάβια Πράγας (89-82) επί ελληνικού εδάφους, στο Καλλιμάρμαρο.

Στην ίδια διοργάνωση η Ενωση ήταν νικήτρια και το 1999-2000, επικρατώντας στον τελικό της Κίντερ Μπολόνια με 83-76. Ο τελικός είχε διεξαχθεί στη Λωζάννη της Ελβετίας και τον φόργουορντ της ΑΕΚ, Αντονι Μπόουι να είναι τότε ο παίκτης που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να στεφθεί Κυπελλούχος Ευρώπης η ελληνική ομάδα για δεύτερη φορά στην Ιστορία της. Πλην των κατακτήσεων, η ΑΕΚ μετρά ακόμα έναν χαμένο ημιτελικό Σαπόρτα την περίοδο 1969-70, έναν χαμένο τελικό στην Ευρωλίγκα (1997-98), χαμένο ημιτελικό Ευρωλίγκας το 2000-01 και ακόμα δύο παρουσίες σε Final 4 Ευρωλίγκας, το 1967-67 και 1998-99.

Στη φετινή διοργάνωση, η ΑΕΚ άρχισε τη σεζόν στους ομίλους, όπου τερμάτισε τρίτη, πίσω από Στρασβούργο και Μπάνβιτ. Στα νοκ-άουτ, απέκλεισε σε διπλούς αγώνες Καρσίγιακα και Στρασβούργο, για να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του Final 4 τη Μούρθια. Στον άλλο ημιτελικό, η Λούντβινμπουργκ αντιμετωπίζει τη Μονακό.

Βαρόμετρο ο Μάνι Χάρις

Ο 28χρονος σούτινγκ γκαρντ, Μάνι Χάρις, είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά στην ΑΕΚ. Ο Αμερικανός είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής από πλευράς ΑΕΚ (31λεπτά ανά αγώνα) και πρώτος σκόρερ (17.4 πόντοι μ.ό.), σουτάροντας με 46,3%. (51,6% δίποντα, 32,8% τρίποντα, 80,3% ελεύθερες βολές). Αξιος συμπαραστάτης του Μάνι Χάρις, ο συμπατριώτης του Κένι Πάντερ – με τον 24χρονο να αποκτάται μεσούσης της σεζόν – ενώ φυσικά δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο ρόλος του αρχηγού Ντούσαν Σάκοτα (25.9 λεπτά με 13.8 πόντους μ.ό.). Από κοντά σε συνεισφορά και ο Μάικ Γκριν, με τον 32χρονο πλέι μέικερ να έχει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ 11.3 πόντους και 5.2 ασίστ μ.ό.

Ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να αξιοποιήσει την παρουσία του κόσμου και τη δυναμική της έδρας, ωστόσο, το γεγονός πως το Final 4 διεξάγεται επί ελληνικού εδάφους, ίσως δημιουργήσει επιπλέον άγχος. Όπως σημείωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα: «Δεν ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν. Οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Πάντα υπάρχουν προσδοκίες στην Ελλάδα. Κάθε παιχνίδι μας σχεδόν ήταν δραματικό. Πήραμε κάποια ματς πολύ οριακά. Αλλά μάλλον αυτός είναι ο πιο ωραίος δρόμος για να προχωρήσεις. Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει ότι βρισκόμαστε στο Final-4. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις. Ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση επειδή παίζουμε εντός έδρας. Ηταν ένα όνειρο για εμάς το να φτάσουμε μέχρι εδώ. Φέτος κατακτήσαμε το πρώτο τρόπαιο μετά από 16 χρόνια. Στόχος μας είναι να πετυχαίνουμε όλο και πιο ψηλά».

Για το βήμα παραπάνω η Μονακό

Δεύτερη συνεχόμενη παρουσία για τη Μονακό στο Final 4 του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρσι τερμάτισε στην 3η θέση και αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ικανό να της δώσει το κίνητρο για το βήμα παραπάνω τη φετινή περίοδο. Οπως υπογράμμισε σχετικά ο προπονητής της, Ζβένταν Μίτροβιτς: «Είναι η δεύτερη σεζόν της Μονακό στη διοργάνωση. Είναι μια νέα ομάδα σε σχέση με πέρυσι και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό στο Final Four. Δεν έχουμε κάποιον σούπερ σταρ. Παίζουμε σαν ομάδα και έχουμε ποιότητα ως ομάδα. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν και σε κάθε αγώνα αναδεικνύεται και κάποιος άλλος πρωταγωνιστής. Δίνουμε έμφαση στην άμυνα και την πειθαρχία. Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για όλους να παίξουμε κόντρα σε 18.000 κόσμο και να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Ζούμε ένα παραμύθι τα τελευταία χρόνια. Είμαστε από τους καλούς εκπροσώπους του γαλλικού μπάσκετ και προσπαθούμε να ανεβαίνουμε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα».

Κινητήριος μοχλός για τη Μονακό είναι ο 27χρονος πλέι μέικερ από την Αμερική, Ντί Τζέι Κούπερ (6.4 πόντοι, 6.5 ασίστ μ.ό) ενώ καθοριστική στο σκοράρισμα είναι η παρουσία των Ελμεντίν Κικάνοβιτς (29χρονος σέντερ, 15,1 πόντοι μ.ό) και Τζέραρλντ Ρόμπερτσον (29χρονος γκαρντ, 15,1 πόντοι μ.ό).

Εγινε η υπέρβαση στην Λούντβινμπουργκ

Πέρσι αποκλείστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, φέτος όμως κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο Final 4. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζον Πάτρικ (προπονητής): «Χάσαμε την ευκαιρία τελευταία στιγμή πέρυσι. Είμαστε πεινασμένοι. Πέρυσι είχαμε και 4 τραυματίες, άρα και να περνούσαμε, δεν θα δίναμε τον καλό μας εαυτό. Είναι καλύτερη ευκαιρία από πέρυσι» και κατέληξε: «Η εμφάνισή μας μπορεί να είναι ένα ορόσημο για την Γερμανία και όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά για την ανάπτυξη της ομάδας».

Η Λούντβινμπουργκ μετέχει για πρώτη φορά σε Final 4 ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ντουέιν Εβανς (Φόργουορντ, 26 ετών, 13.3 πόντοι, 6.2 ριμπάουντ μ.ό), Ελγκιν Κουκ (25χρονος Φόργουορντ, 10.7 πόντοι μ.ό) και Τόμας Γουόκαπ (25χρονος Φόργουορντ, 11.3 πόντοι, 1.8 κλεψίματα μ.ό) είναι οι παίκτες βαρόμετρο για την γερμανική ομάδα και η παρουσία τους αναμένεται καθοριστική.

Ομάδα του προπονητή

Πέρσι συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Eurocup) και φέτος έκανε ήδη το επόμενο βήμα, με την εξασφάλιση της παρουσίας της στο Final 4. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της επιτυχίας για την Μούρθια, ανήκει φυσικά στον Ιμπόν Ναβάρο, με τον Ισπανό προπονητή (και κάτοχο δύο πρωταθλημάτων Ισπανίας ως βοηθός προπονητή στην Μπασκόνια) να σημειώνει για τη διοργάνωση: «Είναι πολύ σημαντικό για την Μούρθια που είναι εδώ. Κανείς δεν το περίμενε. Η ομάδα χρειάστηκε χρόνο για να βρει τη χημεία της και οι παίκτες να βρουν το ρόλο τους και να τον δεχθούν. Τώρα είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε με το καλό μας μπάσκετ και το Final 4. Το καλό είναι ότι κάναμε τα καλά μας παιχνίδια εκτός έδρας. Εχουμε κάποιους έμπειρους παίκτες, είμαστε σταθερή ομάδα, οπότε πιστεύω θα τα καταφέρουμε και τώρα».

Δεν ξεχωρίζει κάποιος παίκτης από το ρόστερ της Μούρθια, που είναι αυτό που λέμε, ομάδα. Είναι ενδεικτικό πως πέντε παίκτες της σημειώνουν διψήφιο αριθμό πόντων στη μέχρι στιγμής πορεία. Πρώτος της σκόρερ είναι ο 27χρονος Αγγλος σέντερ, Οβί Σοκό (12.9 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ μ.ό) και ο πιο έμπειρος παίκτης της ο Μπραντ Ολεσον (35χρονος Ισπανός σέντερ, 11.4 πόντοι μ.ό).

Το πρόγραμμα του Final 4

04/05/2018 18:30 Λούντβινμπουργκ – Μονακό (Α΄ ημιτελικός)
04/05/2018 21:30 ΑΕΚ – Μούρθια (Β’ Ημιτελικός)
06/05/2018 20:30 Νικητής Α αγώνα – Νικητής Β Αγώνα

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ