el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισπανία – Ελλάδα: Προγνωστικά, Ανάλυση και Παρουσίαση

Η Εθνική μας αρχίζει την προσπάθεια πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2022 από την Ισπανία. Το 2003 με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, η μοναδική νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε σύνολο 10 αγώνων (1-2-7) απέναντι στους Ιβηρες.

Στη Γρανάδα εκκινεί την Πέμπτη (25/3, 21:45) τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ (21/11 έως 18/12 2022), η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 μετέχει στο δεύτερο γκρουπ και πλην της Ισπανίας, έχει κληρωθεί με Σουηδία, Κόσοβο και Γεωργία. Διαβάστε εδώ την ανάλυση της Εθνικής Ισπανίας.

Θα διεξαχθούν δέκα αγωνιστικές συνολικά (όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας), με την πρώτη ομάδα του ομίλου να παίρνει την απευθείας πρόκριση ενώ οι δεύτεροι των ομίλων θα δώσουν πλέι οφ με τις δύο ομάδες που θα προκύψουν από το Nations League.

Ισπανία – Ελλάδα: Προγνωστικά

Μόλις μία, αλλά κομβική νίκη, που είχε ως συνέπεια την παρουσία στην τελική φάση του Euro 2004 και την κατάκτησή του μετέπειτα, έχει σημειώσει απέναντι στην Ισπανία η Ελλάδα σε σύνολο 10 αναμετρήσεων (ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης).

Ηταν στις 7 Ιουνίου του 2003, με την Εθνική μας να επικρατεί με 1-0 χάρη σε γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην Ισπανία βάζοντας τις βάσεις για την παρουσία της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Η παράδοση, αλλά και η δυναμική των δύο ομάδων από άποψη ρόστερ, χρίζουν φυσικά την Ισπανία ως φαβορί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση (1.15 – 7.00 – 17.00) ενώ δύσκολο θεωρείται βάσει αποδόσεων και το ενδεχόμενο να βρει γκολ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (2.60 έναντι 1.46 του No Goal).

Είναι κάτι πάντως έχει κάνει στα τέσσερα από τα έξι επίσημα μας των δύο ομάδων, είτε σε Μουντιάλ, είτε σε Euro (προκριματικά ή τελική φάση). Το πιο πρόσφατο χρονικά ματς ήταν τώρα το 2008, στην τελική φάση του Euro 2008, με την Ισπανία να επικρατεί 2-1 (Ντε Λα Ρεδ, Γκουίθα – Χαριστέας).

Ισπανία – Ελλάδα: Ανάλυση

Την παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ για 12η σερί φορά και 16η συνολικά, διεκδικεί σε αυτή την προκριματική φάση η Ισπανία. Εχει κατακτήσει τη διοργάνωση του 2010 στη Νότιο Αφρική ενώ έχει φτάσει τρεις ακόμα φορές έως τα προημιτελικά (1986, 1994, 2002).

Από τον Ιούλιο του 2018 στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο Λουίς Ενρίκε, ο οποίος απουσίασε ένα διάστημα (Ιούλιος 2019 – Νοέμβριος 2019) από τις υποχρεώσεις της ομάδας λόγω σοβαρού οικογενειακού θέματος πριν επιστρέψει και πάλι.

Από τον Ιούλιο του 2019 στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας βρίσκεται ο Ολλανδός Τζον Φαν’τ  Σχιπ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ανάληψής της, είχε τονίσει για το πλάνο Κατάρ 2022.

Οι προηγούμενες διοργανώσεις χρησίμευσαν ουσιαστικά για να δημιουργηθεί κορμός, εν όψει της εν λόγω προκριματικής φάσης, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα διεκδικήσει για τρίτη φορά την παρουσία του σε μία τελική φάση. Το 1994 ήταν η πρώτη και το 2010 η δεύτερη.

Ισπανία – Ελλάδα: Παρουσίαση & Στατιστικά

Σε σταθερό πλάνο και βασικό κορμό φαίνεται πως έχει καταλήξει ο Λουίς Ενρίκε. Τον τελευταίο χρόνο οι αλλαγές στο ρόστερ είναι σχετικά λίγες, με τον Ισπανό προπονητή να επιλέγει ένα κράμα έμπειρων και εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών για την αναμέτρηση με την Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης στη Γρανάδα.

Ο ΣEρχιο ΡAμος εIναι ο παIκτης με τις περισσOτερες συμμετοχEς στην εθνικH ομAδα (178) αλλA και ο πρΩτος εν ενεργεΙα σκΟρερ της (23 γκολ). ΑκΟμα, εΙναι ο πρΩτος εν ενεργεΙα σκΟΡερ της ΙσπανΙας απΟ το σημεΙο του πΕναλτι (8 γκολ).

Τα πέντε από τα 6 πιο πρόσφατα ματς, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, επιβεβαίωσαν το Under 2.5 γκολ.

Οι αλλαγές δεν λείπουν ακόμα μία φορά από την αποστολή της εθνικής μας ομάδας, με οκτώ παίκτες να μένουν εκτός, συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες υποχρεώσεις της και πέντε νέα πρόσωπα να συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή. Παραμένουν εκτός πλάνων οι Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Δημήτρης Σιόβας.

ΚωνσταντΙνος ΜαυροπΑνος και ΤΑσος ΔουβΙκας εΙναι οι μΟνοι παΙκτες που μετΕχουν στην αποστολΗ για τα τρΙα προσεχΗ ματς και δεν Εχουν κΑνει ακΟμα το ντεμποΥτο τους

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού, με 51 συμμετοχές και 9 γκολ, είναι ο πρώτος σε συμμετοχές αλλά και σε γκολ από όσους έχουν κληθεί.

Στα 5 από τα 7 πιο πρόσφατα ματς, επίσημα και μη, η εθνική μας ομάδα επιβεβαίωσε το σύνολο τερμάτων 2-3.

Ισπανία: Νέα, Απουσίες & Ενδεκάδα

Τέσσερα νέα πρόσωπα και μία επιστροφή στις κλήσεις του Λουίς Ενρίκε για τα κολλητά ματς με Ελλάδα, Γεωργία και Κόσοβο.

Στη διάθεσή του βρίσκεται εκ νέου ο Ζόρντι Αλμπα, που φερόταν να μην βρίσκεται στα πλάνα του το τελευταίο διάστημα ενώ τα νέα πρόσωπα είναι ο τερματοφύλακας της Μπράιτον, Ρόμπερτ Σάντσεθ και οι Πέδρο Πόρο (μπακ, Σπόρτινγκ), Μπράιν Χιλ (εξτρέμ, Εϊμπαρ) και Πέδρι (μέσος, Μπαρτσελόνα).

Φυσικά δεν λείπουν και οι απουσίες (Ανσου Φάτι, Ντάνι Καρβαχάλ, Πάου Τόρες), ωστόσο πρόκειται για μία ομάδα που έχει πολλές και ποιοτικές λύσεις σε όλες τις γραμμές και μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει, τουλάχιστον θεωρητικά.

Ισπανία (4-2-3-1): Ντε Χέα – Πέδρο Πόρο, Ράμος, Μαρτίνεθ, Αλμπα – Μπουσκέτς, Κόκε – Ολμο, Κανάλες, Φεράν Τόρες – Μοράτα.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Νταβίντ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρόμπερτ Σάντσεθ (Μπράιτον), Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο).
Αμυντικοί: Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ), Ινιγο Μαρτίνεθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ερίκ Γκαρσία (Μάν. Σίτι), Ντιέγκο Γιορέντε (Λιντς), Πέδρο Πόρο (Σπόρτινγκ), Χοσέ Γκαγιά (Βαλένθια), Τζόρντι Αλμπα (Μπαρτσελόνα).
Μέσοι: Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Τιάγκο (Λίβερπουλ), Φαμπιάν Ρουίθ (Νάπολι), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Σέρχιο Κανάλες (Μπέτις).
Επιθετικοί: Αλβαρο Μοράτα (Γιουβέντους), Μίκελ Ογιαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Ζεράρδ Μορένο (Βιγιαρεάλ), Ντάνι Ολμο (Λειψία), Φεράν Τόρες (Μάν. Σίτι), Μπράιαν Χιλ (Εϊμπαρ).

Ελλάδα: Νέα, Απουσίες & Ενδεκάδα

ethniki_novibetgrΠέντε νέα πρόσωπα συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2020 για την Εθνική μας ομάδα.

Στέφανος Καπίνο (τερματοφύλακας), Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (στόπερ), Κυριάκος Παπαδόπουλος (στόπερ), Θανάσης Ανδρούτσος (μπακ-χαφ) και Τάσος Δουβίκας (φορ), συμπεριλήφθηκαν στις κλήσεις του Τζον Φαν’τ  Σχιπ για το ματς με την Ισπανία αλλά και αυτά που έπονται με Ονδούρα (φιλικό, 28/3) και Γεωργία (31/3, ΠΠΚ).

Εκτός κλήσεων έμειναν οι Βασίλης Μπάρκας (τερματοφύλακας), Λάζαρος Ρότα (δεξιός μπακ), Μπάμπης Λυκογιάννης (αριστερός μπακ), Γιάννης Μιχαηλίδης (στόπερ), Βασίλης Λαμπρόπουλος (στόπερ), Δημήτρης Κουρμπέλης (αμυντικός χαφ), Τάσος Χατζηγιοβάννης (μεσοεπιθετικός) και Ευθύμης Κουλούρης (φορ).

Ο τραυματίας Δημήτρης Γιαννούλης της Νόριτς είναι ο μοναδικός παίκτης που δεν υπολογίζεται για την αναμέτρηση με την Ισπανία από όσους βρίσκονται στην αποστολή.

Ελλάδα (4-2-3-1): Βλαχοδήμος – Μπακάκης, Κ. Παπαδόπουλος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας – Ζέκα, Μπουχαλάκης – Τζόλης, Πέλκας, Μπακασέτας – Γιακουμάκης.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Σωκράτης Διούδης (Παναθηναϊκός), Στέφανος Καπίνο (Σαντχάουζεν).

Αμυντικοί: Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια), Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ), Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Γιώργος Κυριακόπουλος (Σασσουόλο), Κώστας Μαυροπάνος (Στουτγκάρδη), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ), Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς), Θανάσης Ανδρούτσος (Ολυμπιακός), Στράτος Σβάρνας (ΑΕΚ).

Μέσοι: Μανώλης Σιώπης (Αλάνιασπορ), Κάρλος Ζέκα (Κοπεγχάγη), Τάσος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ), Δημήτρης Λημνιός (Κολωνία), Δημήτρης Πέλκας (Φενερμπαχτσέ), Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Χρήστος Τζόλης (ΠΑΟΚ).

Επιθετικοί: Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ), Γιώργος Γιακουμάκης (Φένλο), Τάσος Δουβίκας (Βόλος).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ