el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κύπελλα Ευρώπης: Οι 10 μεγάλες στιγμές Αρη και ΟΦΗ

Με αφορμή τα κρίσιμα ματς του Αρη με την Κόλος Κοβαλίβκα και του ΟΦΗ με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ, πάμε να θυμηθούμε 10 μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές των «κίτρινων» και των Κρητικών στην Ευρώπη.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Αρη

Τη σεζόν 1964/65 ο Αρης κατέγραψε την πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της ιστορίας του, αφού έλαβε μέρος στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων. Οι «κίτρινοι» είχαν τερματίσει την προηγούμενη σεζόν στην έκτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και στον παρθενικό τους ευρωπαϊκό αγώνα αντιμετώπισαν την κυπελλούχο Ιταλίας, Ρόμα.

arisroma_novibetgr
Πηγή φωτό: Sport-Retro.gr

Ο αγώνας διεξήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου το 1964 στο Καυτανζόγλειο παρουσία περίπου 25.000 θεατών. Η ομάδα του Μπέλα Πάλφι με τους Παντελάκο, Καμπουρλάζο, Κεμαλίδη, Γριμπελάκο, Δεμίρη, Τσιτσούμη, Χατζηκώστα, Ψηφίδη, Αλεξιάδη, Κωνσταντινίδη, Κατάμα, είχε αναδειχθεί τότε ισόπαλη 0-0 με τη Ρόμα.

Στον επαναληπτικό αγώνα, που φιλοξενήθηκε στο Ολίμπικο στις 30 Σεπτεμβρίου το 1964, οι Ιταλοί επιβλήθηκαν με 3-0 και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη με αντίπαλο την Κολωνία

Στις 26 Οκτωβρίου το 1965 ο Αρης σημείωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη στο πλαίσιο του 2ου γύρου του Κυπέλλου Εκθέσεων, κερδίζοντας με 2-1 την πανίσχυρη τότε Κολωνία στο Καυτανζόγλειο με τον Τύπο της εποχής να κάνει λόγο για παρουσία 40.000 φιλάθλων!

Οι «τράγοι» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας το 1964 και τη χρονιά που αντιμετώπισαν τον Αρη, είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα. Είναι ενδεικτικό πως σε εκείνη την ομάδα της Κολωνίας έπαιζε και ο σπουδαίος μεσοεπιθετικός της εθνικής Δυτικής Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Οβερατ.

Τα γκολ του Αρη είχαν σημειώσει ο Κωνσταντινίδης (29’) και ο Φιλίππου (71’) με τον Στουρμ να μειώνει στο 82’. Στον επαναληπτικό της Γερμανίας, η Κολωνία επικράτησε με 2-0 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο.

Η ενδεκάδα του Πάλφι στην πρώτη ιστορική ευρωπαϊκή νίκη του Αρη ήταν η εξής: Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Γριμπελάκος, Αθανασιάδης, Χατζηκώστας, Σεμερτζής, Ψηφίδης, Κωνσταντινίδης, Δεμίρης, Φιλίππου, Σπανόπουλος.

Οταν παραλίγο να… πέσει το Καυτανζόγλειο

Τη σεζόν 1970/71 ο κυπελλούχος τότε Αρης έπαιξε για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η κλήρωση τα έφερε έτσι και αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο την Τσέλσι, μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης εκείνης της περιόδου, η οποία μετέπειτα κατέκτησε τον τίτλο με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Καραϊσκάκη (1-1 το πρώτο ματς, 2-1 το δεύτερο).

chelsea-aris_novibetgrΤα μεγάλα αστέρια της Τσέλσι αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους Ελληνες φιλάθλους και σε εκείνο το ματς οι οπαδοί του Αρη κρέμονταν πραγματικά σαν τα τσαμπιά από τα τσιμέντα του Καυτανζογλείου. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι κόπηκαν 42.103 εισιτήρια, ωστόσο την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε γράψει για περίπου 60.000 θεατές, ενώ δεν έλειψαν και περιστατικά μαύρης αγοράς έξω από το γήπεδο!

Στα του παιχνιδιού, ο Χρηστίδης απέκρουσε πέναλτι στο 35’ με το ματς στο 0-0. Στη συνέχεια η Τσέλσι έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντέμπσεϊ που κλώτσησε τον Παπαϊωάννου και ο Αρης προηγήθηκε στο 50’ με τον Αλεξιάδη. Η Τσέλσι, παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες ισοφάρισε στο 76’ με τον Χάτσισον. Ο Αρης από τη μεριά του είχε μεγάλη ευκαιρία στο 81’ για να κάνει το 2-1 με τους Αλεξιάδη και Παπαϊωάννου.

Οι «κίτρινοι» έχασαν μοναδική ευκαιρία να πετύχουν μία ανεπανάληπτη ευρωπαϊκή νίκη, ωστόσο κέρδισαν ξεκάθαρα τις εντυπώσεις, κάτι που φάνηκε και στις αντιδράσεις των Αγγλων. Στην Τσέλσι έψαχναν δικαιολογίες στο χορτάρι του γηπέδου και κατηγόρησαν την ελληνική ομάδα για υπέρμετρο πάθος και σκληράδα, προκειμένου να δικαιολογήσουν το απρόσμενο 1-1.

Στον επαναληπτικό βέβαια, η κλάση της Τσέλσι έγινε αισθητή, αφού οι Λονδρέζοι κέρδισαν στις 30 Σεπτεμβρίου με 5-1 και προκρίθηκαν στους «16».

Στο 1-1 της 16ης Σεπτεμβρίου του 1970 ο Μίλοβαν Τσίριτς είχε παρατάξει τους Χρηστίδη, Πάλλα, Ναλμπάντη, Σπυρίδων, Λουκανίδη, Σεμερτζή, Κωνσταντινίδη, Κεραμιδά, Αλεξιάδη, Παπαϊωάννου, Συρόπουλο.

Η σεζόν ορόσημο

Ο Αρης της σεζόν 1979/80 είναι ίσως η κορυφαία ομάδα που είχαν ποτέ οι «κίτρινοι».

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο ο Αρης διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδος και το έχασε τελικά στο μπαράζ του Βόλου από τον Ολυμπιακό, ενώ προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει μία συγκλονιστική ευρωπαϊκή πορεία στο κύπελλο UEFA, αφού απέκλεισε την Μπενφίκα και την Περούτζια πριν τελικά μείνει εκτός στον 3ο γύρο από τη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Αρη σε εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε στις 19/9 από το Χαριλάου. Οι «κίτρινοι» μπροστά σε 25.000 οπαδούς τους κέρδισαν την Μπενφίκα 3-1 με γκολ των Κούη (16’), Πάλλα (21’ πέν.) και Ζήνδρου (57’).

Στη ρεβάνς της Πορτογαλίας στις 3 Οκτωβρίου, οι «αετοί» έφτασαν σε σκορ πρόκρισης στο 50’, διαμορφώνοντας το 2-0, ωστόσο ο Σεμερτζίδης μείωσε σε 2-1 στο 80’ με τον Αρη να αντέχει στα εναπομείναντα λεπτά, έχοντας MVP τον τερματοφύλακα Παντζιαρά.

Η ενδεκάδα του Αρη στο ιστορικό ματς στη Λισαβόνας ήταν η εξής: Παντζιαράς, Πάλλας, Μόκαλης, Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος (46’ Μιχαλήτσος), Μπαλλής (68’ Βάγγης), Ανανιάδης, Σκόμποε, Σεμερτζίδης.

aris_novibetgrΣτον 2ο γύρο, ο Αρης αντιμετώπισε την πρωτοπόρο τότε του ιταλικού πρωταθλήματος, Περούτζια.

Στις 24/10/1979 οι «κίτρινοι» ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στο Χαριλάου. Η Περούτζια άνοιξε το σκορ με τον Πάολο Ρόσι, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα οδήγησε την εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σημειώνοντας έξι γκολ στην τελική φάση. Η ιταλική ομάδα είχε και δοκάρι με τον Ρόσι αμέσως μετά το 0-1, ωστόσο ο Σεμερτζίδης έδωσε ξανά τη λύση ισοφαρίζοντας στο 63’.

Στον επαναληπτικό, ο Αρης πραγματοποίησε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις της ιστορίας του. Κέρδισε την Περούτζια 3-0 με γκολ των Μπαλλή (8’), Σεμερτζίδη (17’), Ζήνδρου (65’) και ολοκλήρωσε πραγματικά έναν αμίμητο θρίαμβο. Η ενδεκάδα του Αρη στο έπος της Περούτζια την 7η Νοεμβρίου 1979 ήταν η εξής: Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος (75’ Ζελελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης (82’ Αλεξίου), Σκόμποε, Βάγγης.

Ακολούθησαν τα ματς με τη Σεντ Ετιέν, όπου ο Αρης γνώρισε ήττα με 4-1 στο Ζοφρουά Γκισάρ στο πρώτο ματς. Στον επαναληπτικό όμως έδειξε πως μπορούσε να κοντράρει τη γαλλική ομάδα, αφού πήρε ισοπαλία 3-3 και ενώ είχε μείνει πίσω στο σκορ με 1-3.

Η παρ’ ολίγον ανατροπή

Τη σεζόν 1980/81 ο Αρης έφτασε πολύ κοντά στη μεγαλύτερη ανατροπή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

Στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA τέθηκε αντιμέτωπος με την Ιπσουιτς του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Η Ιπσουιτς εκείνη την εποχή βίωνε τις πιο ένδοξες μέρες της ιστορίας της, αφού είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας το 1978 και είχε τερματίσει στην 3η θέση του αγγλικού πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν.

Στο πρώτο ματς στην Αγγλία ο Αρης ηττήθηκε με 5-1 από την Ιπσουιτς, η οποία σημείωσε τρία γκολ με πέναλτι. Ο επαναληπτικός όμως στο Καυτανζόγλειο, την 1η Οκτωβρίου το 1980, μπροστά σε 30.000 οπαδούς, ήταν μία τελείως διαφορετική υπόθεση.

Ο Αρης προηγήθηκε 3-0 στο σκορ με γκολ των Τσιριμώκου (4’), Δράμπη (22’), Ζελελίδη (65’) και έφτασε ένα τέρμα απόσταση από σκορ πρόκρισης. Τελικά, παρότι οι «κίτρινοι» είχαν εμφανώς το πάνω χέρι, ήρθε η μείωση στο 75’ για το τελικό 3-1. Η Ιπσουιτς προκρίθηκε στην επόμενη φάση και έφτασε εν τέλει ως την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1981.

Ο Μίχαλ Βίτσαν σε εκείνη την παρ’ ολίγον ανατροπή είχε παρατάξει τους εξής 11: Παντζιαράς, Μόκαλης, Χατζηαντωνίου (83’ Ζελελίδης), Μιχαλήτσος, Βένος, Κούης, Ζελελίδης, Μπαλλής (67’ Βάγγης), Τσιριμώκος, Δράμπης, Σεμερτζίδης.

Το έπος της Μαδρίτης

Κανείς φίλος του Αρη δεν μπορεί να ξεχάσει την τεράστια νίκη μέσα στο Βιθέντε Καλντερόν επί της Ατλέτικο Μαδρίτης τη σεζόν 2010/11, στο πλαίσιο των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας επί ισπανικού εδάφους και παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία.

Με μαέστρο τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ, οι «κίτρινοι» την 1η Δεκεμβρίου το 2010 σημείωσαν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της σύγχρονης ιστορίας τους. Απέναντι στην κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ την προηγούμενη σεζόν, που είχε στον πάγκο της τον Κίκε Φλόρεθ και στη σύνθεσή της αστέρια παγκόσμιας κλάσης όπως οι Ντε Χέα, Γκοδίν, Ρέγιες, Αγουέρο, Φορλάν.

atleticoaris_novibetgrΤα γκολ για τον Αρη σε εκείνη την παραμυθένια βραδιά στη Μαδρίτη είχαν σημειώσει οι Κόκε (2’, 51’ πέναλτι) και Λαζαρίδης (81’), ενώ για τους «ροχιμπλάνκος» σκόραραν οι Φορλάν (11’) και Αγουέρο (16’). Ο Κούπερ είχε παρατάξει την εξής 11αδα: Σηφάκης, Βανγκέλι, Οριόλ, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Χαβίτο, Φατί, Τόχα, Μενδρινός (72′ Καζναφέρης), Κόκε (77′ Πρίττας), Τσέζαρεκ (83′ Ρουίς).

Ο Αρης εκείνη τη σεζόν είχε προκριθεί από τον όμιλο (Λεβερκούζεν και Ρόζενμποργκ οι άλλοι αντίπαλοι) γράφοντας 10 βαθμούς. Στους «32» αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι με 0-0 στη Θεσσαλονίκη και ήττα 3-0 στην Αγγλία.

Το μυθικό αήττητο

Αν στο ποδόσφαιρο παίζει ρόλο η παράδοση, τότε στον Αρη θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί, που το μονό ματς με την Κόλος Κοβαλίβκα θα το δώσουν στο Κλεάνθης Βικελίδης, διότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι αήττητη στην Ευρώπη εντός έδρας 52 ολόκληρα χρόνια!

Συγκεκριμένα, από την ήττα κόντρα στην ουγγρική Ουίπεστ το 1968 με 1-2, ο Αρης μετράει 14 νίκες και 14 ισοπαλίες σε 28 ευρωπαϊκά ματς εντός έδρας!

Το ντεμπούτο του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ με την εφετινή μετράει έξι ευρωπαϊκές συμμετοχές και επιστρέφει στα ευρωπαϊκά σαλόνια ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια. Η παρθενική παρουσία της κρητικής ομάδας έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου το 1986, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Τότε, ο ΟΦΗ είχε κερδίσει με 1-0 τη Χάιντουκ Σπλιτ χάρη σε γκολ του Βλαστού στο 23’, ωστόσο στον επαναληπτικό, οι Κροάτες επικράτησαν με 4-0 και προκρίθηκαν.

Ο αείμνηστος Ευγένιος Γκέραρντ είχε χρησιμοποιήσει τους εξής παίκτες στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του ΟΦΗ: Μητσέας, Μιχαλήτσος, Ανδριανίδης, Βασιλείου, Τσινός, Γιάνγιανιν, Ισις (66′ Χαραλαμπίδης), Νιόπλιας, Παπαβασιλείου, Σαμαράς, Βλαστός (75′ Καργιώτης).

Η νίκη επί της Αταλάντα

Ο ΟΦΗ το 1987 πανηγύρισε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της ιστορίας του κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος. Ως κυπελλούχος την επόμενη σεζόν έπαιξε στο Κυπελλούχων. Στην πρώτη φάση αντιμετώπισε τη Λέφσκι Σόφιας και την απέκλεισε κερδίζοντας με 3-1 στο Ηράκλειο.

Λόγω τιμωρίας από το ματς με τους Βούλγαρους, ο ΟΦΗ αντιμετώπισε την Αταλάντα, στις 21 Οκτωβρίου το 1987 στην Τούμπα!

ofiatalanta_novibetgr
Πηγή φωτό: Gentikoule.gr

Χιλιάδες φίλοι του ΟΦΗ, με τη συμπαράσταση και πολλών φίλων του ΠΑΟΚ ώθησαν τους Κρητικούς σε μία ιστορική νίκη απέναντι στην Αταλάντα του Γκλεν Στρόμπεργκ, του Ολιβιέρο Γκαρλίνι και του Τσέζαρε Πραντέλι. Από τότε μπήκαν οι βάσεις για τη χρόνια αλληλοεκτίμηση των οπαδών του ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ

Το νικητήριο γκολ σε εκείνο το ματς είχε σημειώσει ο Τάκης Περσίας στο 17’. Είχαν παίξει οι Χοσάδας, Τσινός, Τσίμπος, Γουλής, Περσίας, Παπαβασιλείου, Ανδρεανίδης, Σαμαράς, Νιόπλιας, Ισις, Χαραλαμπίδης (70’ Μαρινάκης).

Η ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ πάλεψε για τη μεγάλη πρόκριση μέσα στην Ιταλία, αλλά τελικά ηττήθηκε 2-0 και αποχαιρέτισε τη διοργάνωση.

Η μεγαλύτερη πρόκριση

Τη σεζόν 1993/94, πολλά χρόνια δηλαδή πριν ο Αρης αλώσει το Βιθέντε Καλντερόν, η Ατλέτικο γνώρισε τι πάει να πει «Γεντί Κουλέ».

Οι Μαδριλένοι είχαν κερδίσει το πρώτο παιχνίδι με 1-0, ωστόσο στη ρεβάνς του Ηρακλείου, ο ΟΦΗ έκανε την ανατροπή. Κέρδισε 2-0 με γκολ των Μαχλά, Τσιφούτη και πανηγύρισε τη μεγαλύτερη πρόκριση της ιστορίας του σε ένα κατάμεστο φυσικά γήπεδο.

ofiatleti_novibetgrΔυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού στους «16» του κυπέλλου UEFA αποκλείστηκε με δύο ήττες (4-1, 2-0) από την Μποαβίστα.

Σημειώνεται, πως από το 1993, πέρασαν 26 χρόνια για να αποκλειστεί η Ατλέτικο ξανά σε νοκ άουτ αναμετρήσεις, έχοντας κερδίσει το πρώτο ματς. Μετά τον ΟΦΗ, η δεύτερη ομάδα που ανέτρεψε σκορ εις βάρος της Ατλέτικο, ήταν η Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάρτιο του 2019 χάρη σε χατ τρικ του Ρονάλντο.

Ο ΟΦΗ σε εκείνο το αξέχαστο βράδυ, στις 2 Νοεμβρίου το 1993 είχε αγωνιστεί με τους Χανιωτάκη, Πατεμτζή, Ν. Παπαδόπουλο, Μουστακίδη, Πουρσανίδη, Μαρινάκης, Λούπου (85΄ Αλεξούδη), Τσιφούτη, Σαμαρά, Μαχλά (90′ Αθανασιάδη), Τζουγκάνοβιτς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ