el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Μάν. Σίτι: Το ντέρμπι της χρονιάς

Το ντέρμπι της Κυριακής (07/02, 18:30) στο Ανφιλντ ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι ασφαλώς είναι το γεγονός της χρονιάς στην Πρέμιερ.

Η Μάντσεστερ Σίτι οδηγεί την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος, ευρισκόμενη στο +7 από τη Λίβερπουλ, έχοντας μάλιστα και ένα ματς λιγότερο συγκριτικά με τους «κόκκινους».

Αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ παίζει ουσιαστικά σε αυτό το ντέρμπι το τελευταίο της χαρτί για το ριπίτ.

Καταραμένο το Ανφιλντ για τη Σίτι

anfield_novibetgrΕάν η Σίτι καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά στο Ανφιλντ έπειτα από 18 χρόνια, τότε θα βγάλει οριστικά νοκ άουτ τη Λίβερπουλ από τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου.

Για τους «πολίτες» πάντως το συγκεκριμένο γήπεδο ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Εδώ και 13 χρόνια, δηλαδή από τότε που εισέρρευσαν στον σύλλογο τα αραβικά κεφάλαια, η Σίτι έχει εξελιχθεί σε μία παντοδύναμη ομάδα με δεκάδες τίτλους στο Νησί.

Ωστόσο, η τελευταία της νίκη μέσα στο Ανφιλντ για την Πρέμιερ, είχε έρθει το 2003, όταν ακόμη στους «πολίτες» έπαιζε ο Ρόμπι Φάουλερ και ο Νικολά Ανελκά (με δύο δικά του γκολ είχε κερδίσει τότε η Σίτι)!

Προβληματίζει η φόρμα της Λίβερπουλ

robertson_novibetgrΑπό την άλλη βέβαια, η Λίβερπουλ εσχάτως έχει απωλέσει τον μανδύα της ανίκητης ομάδας εντός έδρας. Οι «κόκκινοι» έτρεξαν στο Ανφιλντ ένα απίστευτο αήττητο σερί 68 αγώνων στην Πρέμιερ, που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ συλλόγου.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια τους όμως εντός έδρας, γνώρισαν ήττες με 1-0 τόσο από την Μπέρνλι όσο και από την Μπράιτον. Για την ακρίβεια, η Λίβερπουλ δεν έχει κερδίσει κανένα από τα τελευταία τέσσερα ματς (0-2-2) στο Ανφιλντ, μένοντας μάλιστα άσφαιρη στα τρία πιο πρόσφατα.

Ο Κλοπ μετά την οδυνηρή ήττα από την Μπράιτον, παραδέχθηκε πως η ομάδα του είναι πνευματικά και σωματικά κουρασμένη.

«Φυσικά θέλουμε να πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα, όμως για να  γίνει αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούμε τις κατάλληλες εμφανίσεις και κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γερμανός τεχνικός, βλέποντας τη Λίβερπουλ να έχει ρεκόρ 3-3-3 στις εννιά προηγούμενες αγωνιστικές.

Αλυτο το πρόβλημα στους στόπερ

hendersonfabinho_novibetgrΕίναι φανερό πως οι συσσωρευμένοι τραυματισμοί στους στόπερ (Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Μάτιπ), έχουν επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της φετινής Λίβερπουλ, καθώς οι άπειροι Γουίλιαμς και Φίλιπς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ως εκ τούτου ο Κλοπ αναγκάζεται να χρησιμοποιεί σε ρόλο κεντρικών αμυντικών τους χαφ Χέντερσον και Φαμπίνιο, με συνέπεια να χάνει σε ισορροπία η μεσαία γραμμή των «κόκκινων».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οι πρωταθλητές Αγγλίας προσπάθησαν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο να προσθέσουν ορισμένες έξτρα λύσεις στο κέντρο της άμυνας, αποκτώντας τον Τούρκο Οζάν Κάμπακ (Σάλκε) και τον Μπεν Ντέιβις (Πρέστον).

Επέστρεψε η γνωστή Σίτι του Γκουαρδιόλα

mancity_novibetgrΣτον αντίποδα, η Σίτι, παρά την απουσία του Κέβιν Ντε Μπρούιν, τρέχει ένα σερί 13 διαδοχικών νικών σε όλες τις διοργανώσεις και αρχίζει να θυμίζει ξανά την ομάδα της σεζόν 2018/19, όταν είχε επιδοθεί σε ένα απίστευτο ράλι με τη Λίβερπουλ και στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα με έναν βαθμό διαφορά.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι η μηχανή του Πεπ Γκουαρδιόλα μετράει εννιά σερί νίκες στην Πρέμιερ, έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ κι αυτό στο 92’, στο 3-1 επί της Τσέλσι, στο Λονδίνο.

Η Σίτι την περσινή αγωνιστική περίοδο εμφάνισε κρίση ταυτότητας, ωστόσο φέτος έχει επιστρέψει στα γνωστά της στάνταρ και είναι ξανά μία κλασική ομάδα Πεπ Γκουαρδιόλα, που παίζει με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα και κυριαρχεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ήττα από την Τότεναμ στις 21 Νοεμβρίου, η Σίτι τρέχει αήττητο σερί 20 αγώνων (17-3-0) έχοντας δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ. Στο ίδιο διάστημα, μόνο μία ομάδα κατάφερε να ανοίξει το σκορ εναντίον της, η μικρούλα Τσέλτεναμ στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου στο κύπελλο Αγγλίας. Προφανώς αυτό συνέβη διότι στο συγκεκριμένο ματς δεν αγωνίστηκαν ούτε ο Ρούμπεν Ντίας, ούτε ο Στόουνς, με τη Σίτι βέβαια να ανατρέπει την κατάσταση (3-1) στο φινάλε.

Η διαφορά στην αμυντική αξιοπιστία της Σίτι έναντι της Λίβερπουλ, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς, καθώς οι «πολίτες» έχουν κρατήσει 13 φορές ανέπαφη την εστία τους σε 21 αγώνες φέτος στην Πρέμιερ, σε αντίθεση με τους «κόκκινους» που μετρούν μόλις 6 clean sheets σε 22 ματς!

Κλοπ Vs Πεπ

kloppep_novibetgrΤο Λίβερπουλ – Σίτι είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της σεζόν, γιατί εκτός όλων των άλλων, συγκρούονται και οι δύο κατά τεκμήριο κορυφαίοι τεχνικοί της Ευρώπης.

Οι μονομαχίες τους στο Νησί την τελευταία πενταετία, ήδη έχουν αρχίσει να συγκρίνονται με τις επικές μάχες, που έδιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του ’00 ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με τον Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ).

Οι δύο τους έχουν τεθεί αντιμέτωποι 20 φορές και ο Κλοπ υπερισχύει με βραχεία κεφαλή αφού μετράει εννιά νίκες έναντι οχτώ του Γκουαρδιόλα. Από αυτά τα 20 ματς, τα οχτώ αφορούν την εποχή που ο Γερμανός ήταν στον πάγκο της Ντόρτμουντ και ο Καταλανός σε αυτόν της Μπάγερν.

Από τότε που ο Κλοπ μετακόμισε στο Λίβερπουλ, οι δυο τους αναμετρήθηκαν 12 φορές. Ως τεχνικός των «κόκκινων», ο Κλοπ έχει απολογισμό 5-4-3 κόντρα στη Σίτι του Γκουαρδιόλα. Ωστόσο, από αυτές τις πέντε νίκες οι δύο ήρθαν στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2017/18, όταν η Λίβερπουλ είχε αποκλείσει στους «8» τη Σίτι κερδίζοντας τόσο στο Ανφιλντ όσο και στο Ιτιχαντ.

Σε επίπεδο Πρέμιερ, υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους, αφού σε εννιά αναμετρήσεις ο απολογισμός είναι 3-3-3, με τελευταίο ματς το φετινό 1-1 για τον πρώτο γύρο, στο Ιτιχαντ.

Ο Γκουαρδιόλα βέβαια μετράει δύο εμφατικές νίκες εντός έδρας επί του Κλοπ, το 4-0 τον Ιούλιο του 2020 και το 5-0 το Σεπτέμβριο του 2017. Μέσα στο Ανφιλντ αντίθετα, ο Πεπ ως τεχνικός της Σίτι δεν έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει (0-1-4).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ