el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λίβερπουλ vs Μάντσεστερ Σίτι: Τα X-Factors του ντέρμπι

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι αδιαμφισβήτητα δύο από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, άρα η μεταξύ τους κόντρα (10/11, 18:30) αποτελεί εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του Σαββατοκύριακου.

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στη 12η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος, ωστόσο το ντέρμπι της Κυριακής ενδέχεται να είναι το πιο καθοριστικό παιχνίδι στην έκβαση του τίτλου.

Με δεδομένο ότι η Λίβερπουλ έχει χτίσει έξι βαθμούς διαφορά από τη Σίτι, οι «πολίτες» δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος διότι αν ηττηθούν στο «Ανφιλντ» ακόμη και στην απρόβλεπτη Πρέμιερ το -9 πολύ δύσκολα θα καλυφθεί στη συνέχεια, ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες-κομπιούτερ που είναι σχεδόν αλάνθαστες εδώ και 18 μήνες!

Το αήττητο και τα late goals που θυμίζουν Γιουνάιτεντ

Οι «Reds» έχουν μετατρέψει σε απόρθητο κάστρο την έδρα τους καθώς είναι αήττητοι εκεί 45 διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2017! Το εν λόγω ρεκόρ αρκεί από μόνο του για να δώσει τον τίτλο του φαβορί στη Λίβερπουλ, έστω κι αν η Σίτι έρχεται από back-to-back κατακτήσεις.

Και οι δύο βέβαια έχουν σφυρηλατήσει έναν απίστευτο χαρακτήρα «refuse to lose» και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία.

Η Λίβερπουλ έχανε μέχρι το 87’ στο «Βίλα Παρκ», όλα έδειχναν ότι θα άφηνε πολύτιμους βαθμούς εκεί και όμως με γκολ του Ρόμπερτσον και του Μανέ γύρισε τούμπα ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο και με τον τρόπο που επικράτησε θύμισε έντονα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ από τα 90s.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Λίβερπουλ από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν έχει σκοράρει 23 γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο των αγώνων της, επίδοση η οποία ασφαλώς είναι η κορυφαία στην Αγγλία.

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως είναι τυχαίο, η αλήθεια όμως είναι πως η Λίβερπουλ ποντάρει στην αψεγάδιαστη φυσική της κατάσταση, πιέζει τους αντιπάλους σε σημείο «στραγγαλισμού» και στο τέλος τους λυγίζει.

Οι κοσμοθεωρίες των δύο πάγκων

Κλοπ και Γκουαρδιόλα είναι πιο επιδραστικοί τεχνικοί της τελευταίας 20ετίας και κάθε μάχη τους ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο προπονητικής τακτικής. Το ποδόσφαιρο κατοχής με τις πολλές κοντινές πάσες που έπαιξε η Μπαρτσελόνα υπό τις οδηγίες του Πεπ ήταν στην πραγματικότητα μία παγκόσμια επανάσταση.

Το ίδιο ποδόσφαιρο οδήγησε την εθνική Ισπανίας στην κορυφή του κόσμου το 2010 και μέχρι να έρθει η ροκ εν ρολ πρόταση της Ντόρτμουντ του Κλοπ με το gegenpressing, όπου επανέφερε στο προσκήνιο ένα πιο άμεσο αγωνιστικό στιλ, άπαντες συνομολογούσαν πως η τακτική του Γκουαρδιόλα δεν είχε αντίδοτο.

Image result for klopp liverpool

Πρακτικά η έλευση του Κλοπ ήρθε ως αντίβαρο και απάντηση στη λογική του Πεπ. Ακόμη και σήμερα που ο ένας βρίσκεται στον πάγκο της Λίβερπουλ και ο άλλος σε αυτόν της Σίτι οι λογικές τους είναι διαφορετικές.

Έχουν ξεφύγει ωστόσο από δογματικές ιδεολογίες και δεν διστάζουν να δανειστούν στοιχεία ο ένας από τον άλλον. Και οι δύο πρεσάρουν ψηλά, και οι δύο κοιτάζουν να βγουν με υπεραριθμία στην αντεπίθεση και οι δύο κυριαρχούν στην κατοχή έστω και από καθαρή αναγκαιότητα σε κάθε αγώνα.

Ο διαφορετικός τρόπος δημιουργίας

Παράλληλα όμως εξακολουθούν να είναι δύο πολύ διαφορετικοί τεχνικοί. Για παράδειγμα ο Γκουαρδιόλα παραμένει ένας μάνατζερ που σχεδιάζει στην απόλυτη τελειότητα την επιθετική λειτουργία στο τελευταίο τρίτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκουαρδιόλα

Η Σίτι πάντα αναπτύσσεται παίζοντας με τη μία την μπάλα, δημιουργεί τρίγωνα σε όλο το πλάτος του γηπέδου και πρακτικά επιχειρεί να μπει με αυτήν σε κενή εστία, έστω και αν η παρουσία του εκπληκτικού πασέρ Ντε Μπρόινε δίνει το δικαίωμα φέτος στους «πολίτες» να κάνουν και περισσότερες σέντρες συγκριτικά με πέρυσι.

Η Λίβερπουλ είναι πασιφανές πως παίζει πιο άμεσα, περισσότερο κάθετα και δεν διστάζει να γεμίσει από τα πλάγια. Οι χαφ της δεν έχουν τη δημιουργική ικανότητα αυτών της Σίτι, όμως κινούμενοι σε πιο στενό πλάτος δίνουν τον απαραίτητο χώρο στους δύο μπακ, τον Αλεξάντερ-Αρνολντ και τον Ρόμπερτσον οι οποίοι πια λογίζονται δύο έξτρα δημιουργοί στο παιχνίδι των «Reds» και ασκούν καταλυτική επιρροή στην ανάπτυξη του.

«Αυτού του είδους οι φουλ-μπακ είναι πλέον πιο πολύ κεντρικοί χαφ ή ακόμη και εξτρέμ», δηλώνει ο Κλοπ και αντικρούει τα στερεότυπα ότι η μπάλα πρέπει να περνάει περισσότερο από το κέντρο: «Ξεχάστε τα αυτά, η μπάλα θα ακουμπάει στους μπακ περισσότερο απ’ όσο έχετε φανταστεί».

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλεξάντερ-Αρνολντ

Το πλάνο του Γερμανού δούλεψε ρολόι τη σεζόν 2018/19 και δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι ο Αλεξάντερ-Αρνολντ έσπασε το ρεκόρ σε ασίστ από αμυντικό σε μία αγωνιστική περίοδο στην Πρέμιερ.

Ο διεθνής δεξιός μπακ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και φέτος έχοντας δημιουργήσει 40 ευκαιρίες στους συμπαίκτες τους! Ο μοναδικός παίκτης στο αγγλικό πρωτάθλημα που τον ανταγωνίζεται μέχρι στιγμής δεν είναι άλλος από τον μαέστρο της Σίτι, Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Οι μπακ της Μάντσεστερ Σίτι

Φυσικά οι «πολίτες» δεν πάνε πίσω σε ακραίους αμυντικούς, με τον Γκουαρδιόλα άλλωστε τα τελευταία χρόνια να έχει επενδύσει πακτωλό χρημάτων για να αποκτήσει φουλ-μπακ κορυφαίου επιπέδου όπως οι Μεντί, Γουόκερ, Κανσέλο, Ανχελίνιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Walker City

«Υπογράψαμε παίκτες που μπορούν να τρέχουν πάνω κάτω τη γραμμή. Στην Πρέμιερ Λιγκ είναι κομβικό να έχεις παίκτες με επιθετικότητα, ένταση και καλούς στο ένας με έναν», εξήγησε ο βοηθός του Πεπ, Μικέλ Αρτέτα.

Βέβαια στη Σίτι, οι μπακ δεν έχουν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιθετικό κομμάτι όπως στη Λίβερπουλ, παρόλα αυτά όποτε κρίνεται αναγκαίο αποδεικνύουν πόσο σημαντικοί είναι.

Για παράδειγμα στη νίκη του προηγούμενου Σαββάτου επί της Σαουθάμπτον, ο Γουόκερ έδωσε την ασίστ για το γκολ της ισοφάρισης στον Αγουέρο και μετέπειτα ολοκλήρωσε ο ίδιος την ανατροπή αξιοποιώντας από τον απέναντι μπακ, τον Ανχελίνο.

Το κλειδί στην άμυνα

Το πρόβλημα ωστόσο της Σίτι εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της άμυνας, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Λαπόρτ.

Ο Οταμέντι είναι επιρρεπής στα λάθη, ο Στόουνς δεν έχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση με την μπάλα στα πόδια για στόπερ της Σίτι και πρακτικά μετά την αποχώρηση του Κομπανί δεν υπάρχει ισάξιος αντικαταστάτης. Το γεγονός ότι ο Πεπ έχει γυρίσει φέτος σε στόπερ τον 34χρονο Φερναντίνιο καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει.

Η Μάντσεστερ Σίτι τη χρονιά που έσπασε το φράγμα των 100 βαθμών δέχθηκε μόλις 27 γκολ. Πέρυσι στο ανεπανάληπτο μπρα-ντε-φερ με τη Λίβερπουλ το παθητικό της ήταν μόνο 23 γκολ. Φέτος έχει ήδη 10 και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς στο τέλος των 38 αγωνιστικών βλέπουμε ότι θα δεχθεί γύρω στα 35 γκολ.

Ασφαλώς για μία διεκδικήτρια του τίτλου αυτή η επίδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί μη αποδεκτή, ωστόσο απέχει αρκετά από την άριστη της περσινής σεζόν. Συνεπώς δικαίως υπάρχει ανησυχία για το αν μπορεί η φετινή ανασταλτική λειτουργία των «πολιτών» να βάλει στοπ στην τριπλέτα Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο.

Στη Λίβερπουλ, σε αντίθεση, με τη Σίτι υφίσταται η ηγετική φυσιογνωμία του Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας. Με τον Ολλανδό απόλυτο πρωταγωνιστή οι «Reds» πέρυσι δέχθηκαν μόλις 22 γκολ, ένα λιγότερο από την πρωταθλήτρια Σίτι. Μόνο η Τσέλσι του Μουρίνιο στο πρώτο της πρωτάθλημα και η Αρσεναλ του Βενγκέρ το 1998 είχαν σημειώσει καλύτερες αμυντικές επιδόσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Φαν Ντάικ

Ούτε η Λίβερπουλ ωστόσο έχει απόλυτα λυμένο το αμυντικό της πλάνο διότι προς το παρόν δεν υπάρχει σταθερός παρτενέρ του Φαν Ντάικ.

Ο Γκόμεζ ήταν άριστος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έσπασε το πόδι του, ο Μάτιπ έκανε το step up την περσινή σεζόν, κέρδισε νέο πενταετές συμβόλαιο όμως τώρα είναι τραυματίας. Άρα αυτή την στιγμή η Λίβερπουλ είναι αναγκασμένη να ποντάρει στον Λόβρεν, ο οποίος δεν είναι και ο πιο σταθερός αμυντικός του κόσμου.

Η Λίβερπουλ έχει προς ώρας την τρίτη καλύτερη άμυνα της Πρέμιερ, μπροστά από την τέταρτη Σίτι, όμως δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό πως σε όλες τις διοργανώσεις έχει κρατήσει μόνο τρεις φορές ανέπαφη την εστία της, κόντρα μάλιστα σε επιθέσεις χαμηλού βεληνεκούς όπως αυτές της Μπέρνλι, της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της ΜΚ Ντονς.

Κλοπ vs Γκουαρδιόλα: Η 18η φορά

Κλοπ και Γκουαρδιόλα έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν 17 φορές σε ντέρμπι Ντόρτμουντ – Μπάγερν και Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι.

Αποτέλεσμα εικόνας για klopp vs guardiola

Ο Γερμανός υπερέχει οριακά στις νίκες με οχτώ έναντι επτά του Καταλανού, ενώ μόλις δύο μεταξύ τους παιχνίδια έληξαν ισόπαλα, το ένα πέρυσι στο 0-0 του «Ανφιλντ», όπου ο Μαχρέζ έχασε πέναλτι στο 86’.

Το ματς της Κυριακής ίσως είναι το πιο σημαντικό στη σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ διότι αν ο Κλοπ αναδειχθεί νικητής στη μάχη του με τον Πεπ, τότε οι «Reds» θα δημιουργήσουν παράσταση τίτλου πριν ακόμη μπει ο Δεκέμβριος πλησιάζοντας ένα ανεκπλήρωτο όνειρο 30 ετών.

Οι πρωταθλητές, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν αμαχητί τα σκήπτρα τους συνεπώς άπαντες προσμένουν έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ