el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι 20 Καλύτερες Στιγμές του Luka Modric στην Εθνική Κροατίας

Ο Λούκα Μόντριτς έγραψε για ακόμη μία φορά ιστορία, καθώς το Σάββατο, αγωνιζόμενος στο νικηφόρο 1-0 επί της Κύπρου, έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές στην εθνική Κροατίας. Ο 35χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τα 135 παιχνίδια με το εθνόσημο και ξεπέρασε τον Ντάριο Σρνα, που είχε 134.

Ο Μόντριτς έχει αναδειχθεί εννιά φορές κορυφαίος παίκτης στην Κροατία και είναι ο μοναδικός Κροάτης που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, το 2018.

Ασφαλώς για την Κροατία θεωρείται ο κορυφαίος των κορυφαίων έχοντας πλέον ξεπεράσει θρυλικές μορφές όπως οι Μπέρναρντ Βούκας, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Βλάντιμιρ Μπεάρα, Νταβούρ Σούκερ και Αλεν Μπόκτσιτς.

Η πορεία του Μόντριτς στην Εθνική Κροατίας

20 Ο Μόντριτς αγωνίστηκε σε όλα κλιμάκια των μικρών εθνικών της Κροατίας. Το ντεμπούτο του το έκανε στην U-15 τον Μάρτιο του 2001 με προπονητή τον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού, Μάρτιν Νοβοσέλατς.

19 Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το πραγματοποίησε την 1η Μαρτίου το 2006 σε ένα φιλικό παιχνίδι με την Αργεντινή στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου η Κροατία είχε κερδίσει με 3-2.

18 Επαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελική φάση του Μουντιάλ το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, σε ηλικία 21 ετών. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε ως αλλαγή στα ματς με Ιαπωνία και Αυστραλία. Στον ίδιο όμιλο ήταν και η Βραζιλία, με την Κροατία τελικά να αποκλείεται, αφού έμεινε τρίτη.

17 Σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική Κροατίας στη φιλική νίκη με 2-0 επί της τότε παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας, στο Λιβόρνο, τον Αύγουστο του 2006.

16 Στην προκριματική φάση για το Euro 2008 ο Μόντριτς έπαιξε βασικός και στα 12 ματς, με την Κροατία να προκρίνεται στα τελικά κερδίζοντας δύο φορές την Αγγλία, 2-0 στο Ζάγκρεμπ τον Οκτώβριο του 2006 και 3-2 στο Γουέμπλεϊ τον Νοέμβριο του 2007. Ο Μόντριτς σε εκείνη την προκριματική φάση είχε ένα γκολ στη νίκη με 7-0 επί της Ανδόρας.

15 Στην πρεμιέρα της Κροατίας στο Euro 2008, ο Μόντριτς οδήγησε την ομάδα του σε νίκη με 1-0 επί της οικοδέσποινας Αυστρίας, σκοράροντας με πέναλτι στο 4’. Αυτό ήταν το πιο γρήγορο πέναλτι που είχε καταλογιστεί σε τελική φάση Euro.

14 Στο επόμενο ματς με τη Γερμανία, επίσης για το Euro 2008, η Κροατία κέρδισε με 2-1 τη μετέπειτα φιναλίστ του τουρνουά και ο Μόντριτς αναδείχθηκε MVP.

modric2008_novibetgr13 Η Κροατία προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro 2008 έχοντας κάνει το απόλυτο (3/3) στον όμιλό της. Στους «8» της διοργάνωσης, το παιχνίδι με την Τουρκία ήταν ένα από τα πιο δραματικά εκείνου του τουρνουά.

Η Κροατία άνοιξε το σκορ στο 119’ έπειτα από ασίστ του Μόντριτς στον Κλάσνιτς, ωστόσο οι Τούρκοι ισοφάρισαν στο αμέσως επόμενο λεπτό. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι με την Τουρκία να κερδίζει τελικά 3-1. Οι Κροάτες έχασαν τρία πέναλτι, το πρώτο ο Μόντριτς, ο οποίος όμως συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 11αδα της διοργάνωσης και έγινε τότε ο δεύτερος Κροάτης ποδοσφαιριστής, που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε Euro, μετά τον Νταβόρ Σούκερ.

12 Στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010 ο Μόντριτς σημείωσε τρία γκολ κόντρα σε Καζακστάν, Ανδόρα και Ουκρανία. Δεν ήταν όμως αρκετά για να προκριθεί η Κροατία στην τελική φάση, αφού έμεινε τρίτη στον όμιλό της πίσω από Αγγλία και Ουκρανία.

11 Στα προκριματικά για το Euro 2012 ο Μόντριτς έπαιξε πάλι σε όλα τα παιχνίδια, έχοντας μάλιστα και ένα γκολ κόντρα στο Ισραήλ. Η Κροατία τερμάτισε σε εκείνον τον όμιλο 2η πίσω από την Ελλάδα και τελικά πέρασε στην τελική φάση αποκλείοντας στα μπαράζ την Τουρκία.

Ο ΜΟντριτς με την εθνικΗ ΚροατΙας: 135 συμμετοχΕς, 16 γκολ, 20 ασΙστ, τρεις συμμετοχΕς σε τελικΗ φΑση ΜουντιΑλ, τρεις συμμετοχΕς σε τελικΗ φΑση Euro

10 Στην τελική φάση του Euro η Κροατία δεν κατάφερε να περάσει στα νοκ άουτ. Εμεινε τρίτη πίσω από τις Ισπανία και Ιταλία, που μετέπειτα συνέθεσαν το ζευγάρι του τελικού. Στο τελευταίο ματς του ομίλου η Κροατία έχασε 1-0 από την Ισπανία με γκολ στο 88’, αποτέλεσμα που αποδείχθηκε καταδικαστικό.

Ο Μόντριτς ωστόσο είχε πραγματοποιήσει σπουδαία εμφάνιση σε εκείνο το παιχνίδι. Απαντες θυμούνται ακόμη την εκπληκτική του πάσα με το εξωτερικό φάλτσο, που έβγαλε τον Ράκιτιτς τετ α τετ με τον Κασίγιας. Αν εκείνη η κεφαλιά του Ράκιτιτς από την ασίστ του Μόντριτς είχε κερδίσει τον Ισπανό γκολκίπερ, η Κροατία πιθανότατα θα είχε προκριθεί στους «8».

modric2014_novibetgr

9 Στο Μουντιάλ του 2014 οι προσδοκίες των Κροατών ήταν μεγάλες. Ο Μόντριτς ασφαλώς ήταν βασικότατο στέλεχος στη διάρκεια των προκριματικών, όπου η Κροατία τερμάτισε 2η στον όμιλό της πίσω από το Βέλγιο και τελικά πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση αποκλείοντας στα μπαράζ την Ισλανδία.

Στα γήπεδα της Βραζιλίας, η Κροατία με τον Μόντριτς παρόντα έπαιξε στο εναρκτήριο ματς κόντρα στους οικοδεσπότες και ηττήθηκε με 3-1. Στο δεύτερο παιχνίδι η Κροατία κέρδισε με 4-0 το Καμερούν, όμως στο τρίτο έχασε με 3-1 από το Μεξικό και αποκλείστηκε πρόωρα.

8 Στα προκριματικά για το Euro 2016 ο Μόντριτς σημείωσε γκολ με την εθνική Κροατίας έπειτα από τρία χρόνια. Το πρώτο κόντρα στη Μάλτα με μακρινό σουτ στα 29α γενέθλιά του και το δεύτερο με πέναλτι απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν. Η Κροατία σε εκείνον τον προκριματικό όμιλο είχε τερματίσει δεύτερη πίσω από την Ιταλία και μπροστά από τη Νορβηγία, κερδίζοντας έτσι την πρόκρισή της στην τελική φάση.

7 Στις 3 ΣεπτεμβρIου τοY 2015 στο 0-0 με το ΑζερμπαϊτζAν εκτOς Eδρας για τα προκριματικA του Euro, o ΜOντριτς φOρεσε για πρΩτη φορΑ το περιβραχιΟνιο του αρχηγοΥ σε ματς της εθνικΗς ΚροατΙας

6 Στο πρώτο παιχνίδι της Κροατίας στο Euro 2016, ο Μόντριτς με εκπληκτικό βολέ στην κίνηση εκτός περιοχής σημείωσε το μοναδικό γκολ στη νίκη (1-0) επί της Τουρκίας. Εγινε έτσι ο πρώτος Κροάτης που σκοράρει σε δύο διαφορετικές τελικές φάσεις Euro. Η Κροατία σε εκείνη τη διοργάνωση τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της μπροστά από την Ισπανία, όμως στους «16» αποκλείστηκε στην παράταση (1-0, 117’) από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία.

5 Στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2018 ο Μόντριτς ήταν πλέον ο ξεκάθαρος αρχηγός της Κροατίας, αφού ο Σρνα αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα. Ο Μόντριτς έθεσε ανοιχτά θέμα προπονητή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα με Ισλανδία (ήττα 1-0), Τουρκία (ήττα 1-0) και Φινλανδία (1-1).

Ο Αντε Τσάτσιτς αντικαταστάθηκε από τον Ζλάτκο Ντάλιτς και η Κροατία εξασφάλισε την πρόκρισή της στην τελική φάση μέσω των μπαράζ, αποκλείοντας την Ελλάδα. Στο πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ, η Κροατία είχε κερδίσει 4-1 με τον Μόντριτς να ανοίγει το σκορ με πέναλτι, ενώ ο επαναληπτικός στο «Γ. Καραϊσκάκης» έμεινε στο 0-0.

4 Στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας, η Κροατία κληρώθηκε σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ισλανδία. Ο Μόντριτς διαμόρφωσε το τελικό 2-0 επί της Νιγηρίας με πέναλτι και σκόραρε επίσης το δεύτερο γκολ στο 3-0 επί της Αργεντινής, με σουτ εκτός περιοχής. Και στα δύο ματς αναδείχθηκε MVP και σύμφωνα με το FourFourTwo ήταν ο καλύτερος παίκτης του ομίλου.

3 Στη φάση των «16» η Κροατία έπαιξε με τη Δανία. Η κανονική διάρκεια έληξε με 1-1. Στο 116’ της παράτασης ο Σμάιχελ έπιασε πέναλτι του Μόντριτς. Η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (3-2), εκεί όμως ο αρχηγός των Κροατών ήταν ψύχραιμος και η παρέα των Ράκιτιτς, Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς, Μπρόζοβιτς, Λόβρεν πέρασε στους «8».

2 Στον δραματικό προημιτελικό με την οικοδέσποινα Ρωσία, που έληξε 1-1 στην κανονική διάρκεια και 2-2 στην παράταση, ο Μόντριτς είχε την ασίστ για το 2-1 της Κροατίας στο 100ο λεπτό και ήταν ασφαλώς εύστοχος στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Κροάτες πήραν την πρόκριση με 4-3.

modric2018_novibetgr1 Στον ημιτελικό με την Αγγλία η Κροατία κέρδισε με 2-1 στην παράταση και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκεί μπορεί να γνώρισε την ήττα με 4-2 από τη Γαλλία, αλλά ο Μόντριτς γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση για τις ηγετικές του εμφανίσεις κερδίζοντας τη Χρυσή Μπάλα για το 2018.

Ο κορυφαίος Κροάτης ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ήταν ο παίκτης που έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα στο Μουντιάλ του 2018, ήταν τρίτος στη δημιουργία ευκαιριών, είχε τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες ανά ματς και τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες στο αντίπαλο μισό!

Παρά την ήττα από τη Γαλλία, η αποστολή αποθεώθηκε επιστρέφοντας στο Ζάγκρεμπ, ενώ δεκάδες χιλιάδες Κροάτες υποδέχθηκαν σαν ήρωα τον Μόντριτς και στη γενέτειρά του, στο Ζαντάρ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ