el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Mια γρήγορη ματιά στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης

Η Πρέμιερ Λιγκ των ρεκόρ

Από τον Απρίλιο του 2017 και την αναμέτρηση με την Τσέλσι (1-2) έχει να ηττηθεί σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ η Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που «μεταφράζεται» σε 30 αγωνιστικές. Τη φετινή περίοδο παραμένει η μόνη ομάδα της κατηγορίας χωρίς ήττα στο ενεργητικό της, με απολογισμό 20 νίκες και 2 ισοπαλίες. Το εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν χρίζει δίκαια την Μάντσεστερ Σίτι ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του πέμπτου στην πολύχρονη ιστορία της (έτος ίδρυσης το 1894). Το μεγαλύτερο μερίδιο για φετινή πορεία πιστώνεται φυσικά ο Ισπανός προπονητής Πεπ Γκουαρντιόλα. Πρώτο «βιολί» για την Σίτι ακόμα μία χρονιά ο Αργεντινός επιθετικός Σέρχιο Αγουέρο, που πλέον πέρασε στην ιστορία, ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ομάδα.

Ιστορικό ρεκόρ και για τον Χάρι Κέιν (Τότεναμ), ο οποίος μέτρησε 58 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος (2017) στον σύλλογο και την εθνική ομάδα, ενώ έσπασε και το ρεκόρ του Αλαν Σίρερ, με 39 τέρματα σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ σε ένα έτος. Ο 24χρονος Αγγλος επιθετικός, μαζί με τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό, Μοχάμεντ Σαλάχ, διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της περιόδου.

Εκπληξη της σεζόν μέχρι στιγμής η Μπέρνλι. Καθοριστικός παράγοντας η βελτίωση μακριά από την έδρα της. Πέρσι είχε απολογισμό 1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 14 ήττες και φέτος μετράει ήδη 5 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 12 ματς. Κατώτερη χρονιά του αναμενομένου για Σάντερλαντ και Γουέστ Χαμ, που «μάχονται» για παραμονή.

Η καθιέρωση του Βαλβέρδε

Αήττητη, με την καλύτερη επίθεση και άμυνα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, οδηγεί την Μπαρτσελόνα ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι Καταλανοί λογίζονται ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, σε μία χρονιά που η Βαλένθια δείχνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και πάλι, μετά από χρόνια στην αφάνεια. Αντίθετη διαδρομή για την Λας Πάλμας, η οποία ξεχώρισε με το επιθετικό ποδόσφαιρο πέρυσι, φέτος όμως παραμένει καθηλωμένη στις θεσεις υποβιβασμού.

Δεν έχει εξελιχθεί η χρονιά όπως θα ήθελαν στην Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα. Η «βασίλισσα» μπορεί να κρατά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και τα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος πλέον έχει σκοράρει και στα 6 ματς της φάσης ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, μία ημέρα πριν την ανακήρυξή του ως κορυφαίου στον κόσμο για το 2017. Μεταξύ των ρεκόρ του Ρονάλντο, τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Το προηγούμενο ρεκόρ (56 κερδισμένα) ανήκε στον Μεξικανό επιθετικό, Ούγκο Σάντσεζ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Ρονάλντο έχει σκοράρει σε κάθε λεπτό αγώνα. Ρεκόρ που διατηρεί μαζί με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…

Το μεγάλο χρηματικό ποσό που διατέθηκε για την ενίσχυση του ρόστερ της Μίλαν, δεν απέδωσε. Η πορεία των «ροσονέρι» στο πρωτάθλημα Ιταλίας είναι κατώτερη του αναμενομένου και  φυσικά ο πρώτος που την πλήρωσε ήταν ο προπονητής, με τον Βιτσέντζο Μοντέλα να αποτελεί παρελθόν.  Η άλλη ομάδα του Μιλάνου, Ιντερ, ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη διαδρομή, σε μία χρονιά που έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει η Νάπολι.

Πρώτη στον πρώτο γύρο ήταν και το 1990, όταν είχε στεφθεί πρωταθλήτρια. Μάλιστα, τα 12 τελευταία χρόνια, όποια ομάδα κατακτά τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, παίρνει και το πρωτάθλημα!

Τρομερή σεζόν σε επίπεδο παικτών για τον Μάουρο Ικάρντι. Ο Αργεντινός φορ της Ιντερ με 17 γκολ σε 19 ματς, αποτελούν μαζί με τον Ιταλό επιθετικό, Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο, τα «καυτά» φαβορί για τον πρώτο σκόρερ τη φετινή σεζόν. Και οι δύο έχουν πάρει το βραβείο, το 2013-14 ο Ιμπόμπιλε και το 2014-15 ο Ικάρντι. Αξιο αναφοράς το γεγονός πως τέσσερις παίκτες ακόμα από την Αργεντινή έχουν κατακτήσει το «Καποκανιέρε» – όπως είναι η ονομασία του τροπαίου για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ – από το 1987-88 και έπειτα. Οι Ντιέγκο Μαραντόνα, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ερνάν Κρέσπο και Γκονζάλο Ιγκουαΐν.

Η τέταρτη επιστροφή του Χάινκες

Τον Ιούλιο του 1987 ανέλαβε για πρώτη φορά την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου ο Γιουπ Χάινκες, που τον Οκτώβριο του 2017 επέστρεψε για 4η φορά ως προπονητής των «βαυαρών», αντικαθιστώντας τον Κάρλο Αντσελότι. Ο 72χρονος πλέον Χάινκες, έχει κερδίσει τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα στις δύο από τις τρεις προηγούμενες θητείες του στην ομάδα. Κορυφαία σεζόν του το 2012-13, όταν κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ, πριν αποσυρθεί – προσωρινά όπως αποδείχθηκε – από τους πάγκους. Η Μπάγερν δείχνει ήδη να έχει «κλειδώσει« τον φετινό τίτλο, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο Πολωνός επιθετικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Μπουντεσλίγκα το 2010-11 και βρίσκεται στην πρώτη 10άδα στην ιστορία του πρωταθλήματος, με 166 τέρματα σε 243 συμμετοχές. Οπως πέρσι, θα δώσει μαζί με τον επιθετικό από την Γκαμπόν, Πιερ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ) τη μάχη για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ. Βραβείο που έχει κατακτήσει ακόμα δύο φορές στα γήπεδα της Γερμανίας (2013-14, 2015-16).

Ευχάριστη έκπληξη της σεζόν η Σάλκε, σε αντίθεση με την Κολωνία, που απογοητεύει. Η τελευταία παραμένει ουραγός και αντιμετωπίζει τεράστιο επιθετικό πρόβλημα, καθώς η αποχώρηση του Γάλλου επιθετικού, Μοντέστ (για την Τιαντζίν στην Κίνα το καλοκαίρι) έχει στοιχίσει σε υπερθετικό βαθμό.

Το ασύλληπτο ποσό για Νεϊμάρ

Στις 3 Αυγούστου 2017 ο Νεϊμάρ πέρασε στην ιστορία, καθώς η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε το ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να τον αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα, στην πιο ακριβή μεταγραφή παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν όμως η μόνη κίνηση από την ομάδα του Παρισιού, αφού ενέταξε στο δυναμικό της και το πλέον ανερχόμενο ταλέντο στον κόσμο, τον Κιλιάν Μπαπέ από την Μονακό. Μαζί με τον Εντισον Καβάνι, οι τρεις τους οδηγούν φέτος εκ του ασφαλούς την Παρί Σεν Ζερμέν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας.

Με απολογισμό 16 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα, η Παρί βρίσκεται στο +9 από την δεύτερη Μονακό και θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Διαθέτει μακράν την κορυφαία επίθεση της κατηγορίας, με τους Μπαπέ, Καβάνι και Νεϊμάρ να έχουν σημειώσει τα 38 από τα 58 γκολ της ομάδας μέχρι στιγμής. Και οι τρεις μαζί, έχουν σκοράρει σε 7 αγώνες. Ο Καβάνι, με 25 γκολ σε 26 ματς τη φετινή σεζόν, είναι το μεγάλο φαβορί για την ανάδειξή του ως πρώτου σκόρερ της κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καβάνι έγινε πέρσι ο πρώτος παίκτης από την Ουρουγουάη στην ιστορία της Λιγκ1, που κατακτά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (35 γκολ σε 36 αγώνες).

Την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν αποτελεί η Λυών, θετικά εξελίσσεται η σεζόν και για την ανανεωμένη Μαρσέιγ ενώ κατώτερη του αναμενομένου είναι η παρουσία της Λιλ. Παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες που υπήρχαν το καλοκαίρι, βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ