el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάν. Σίτι vs Ολυμπιακός: Ψάχνοντας την υπέρβαση

Ενα παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, στο «Ιτιχαντ» δεν μπορεί παρά να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της φετινής σεζόν. Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει την Τρίτη (03/11, 22:00) τις υποχρεώσεις του στον πρώτο γύρο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στους «πολίτες», που είναι και φέτος από τα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με τη νίκη επί της Μαρσέιγ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ακολούθως γνώρισαν την ήττα στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Η Σίτι από την πλευρά της έχει κάνει το 2/2 κόντρα σε Μαρσέιγ και Πόρτο και όλα δείχνουν ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το παρελθόν με αγγλικές ομάδες

Για τον Ολυμπιακό, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την οικονομία του ομίλου, αν καταφέρει να τσιμπήσει τουλάχιστον έναν βαθμό στα δύο κολλητά ματς με τη Σίτι, ειδικά από τη στιγμή που ενδέχεται να βρεθεί από κάτω σε πιθανή ισοβαθμία με την Πόρτο, μετά την ήττα του με 2-0 στο «Ντραγκάο».

Ασφαλώς, η αναμέτρηση στο Μάντσεστερ δεν είναι από αυτές που υπολογίζεις να πάρεις κάτι, ωστόσο η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει αποδείξει την τελευταία διετία ότι παλεύει όλα τα παιχνίδια της και σε καμία έδρα (Μπάγερν, Τότεναμ, Μίλαν, Γουλβς) δεν έχασε αμαχητί.

Ο Ολυμπιακός στο παρελθόν έχει αγωνιστεί 34 φορές με αγγλικές ομάδες και ο απολογισμός του είναι 9 νίκες, 6 ισοπαλίες και 19 ήττες με γκολ 34-68. Στο Νησί το ρεκόρ του είναι 2-1-14.

Το πρώτο ιστορικά επίσημο ματς του Ολυμπιακού επί αγγλικού εδάφους ήταν μία ήττα με 4-0 από τη Γουέστ Χαμ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 1965. Εκτοτε πέρασαν 50 χρόνια για να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» το πρώτο τους διπλό στην Αγγλία, κερδίζοντας επί Μάρκο Σίλβα με 3-2 την Αρσεναλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2015.

elarabi_novibetgrΟ Ολυμπιακός πλέον είναι μαθημένος στα ταξίδια στην Αγγλία. Μόνο την περσινή σεζόν επισκέφθηκε τρεις φορές τη Μεγάλη Βρετανία για να παίξει με Τότεναμ, Αρσεναλ και Γουλβς, πετυχαίνοντας μάλιστα και τη μεγαλειώδη πρόκριση επί των «κανονιέρηδων» στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Επί Πέδρο Μαρτίνς το ρεκόρ των πρωταθλητών Ελλάδος κόντρα σε αγγλικές ομάδες είναι 2-3-3 με γκολ 11-12.

Το απωθημένο της Μάν. Σίτι

Για τη Σίτι αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζει ελληνική ομάδα σε επίσημη διοργάνωση. Η πρώτη ήταν το 2011 στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όταν είχε αποκλείσει τον Αρη. Το πρώτο ματς στο Χαριλάου είχε λήξει 0-0, ωστόσο στον επαναληπτικό οι «πολίτες» προκρίθηκαν επικρατώντας με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Τζέκο και ένα του Τουρέ.

Η Σίτι μετέχει σταθερά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2011/12 και για επτά διαδοχικά χρόνια προκρίνεται σταθερά στους «16». Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί το μεγάλο απωθημένο του συλλόγου και από τότε που ανέλαβε ο Γκουαρδιόλα, στη Σίτι κάθε χρόνο ονειρεύονται την κατάκτηση της κορυφής.

mancity_novibetgrΤην τελευταία διετία η Σίτι έχει απολογισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ 15-3-3 με 57-22 γκολ, ωστόσο στα κρίσιμα αποτυγχάνει παταγωδώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή σεζόν, όπου όλοι θεωρούσαν δεδομένη την πρόκρισή της στον ημιτελικό του Final-8 της Λισαβόνας και όμως η δευτεραθλήτρια Αγγλίας ηττήθηκε με 3-1 από τη Λυών.

Η καλύτερη πορεία της Σίτι είναι ο ημιτελικός της σεζόν 2015/16. Εκτοτε μετράει έναν αποκλεισμό στους «16» από τη Μονακό και τρεις αποκλεισμούς στα προημιτελικά (Λίβερπουλ, Τότεναμ, Λυών).

4/4 με ελληνικές ομάδες ο Γκουαρδιόλα

Εντός έδρας βέβαια η Σίτι τρέχει αήττητο σερί εννιά αγώνων (8-1-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Γκουαρδιόλα τις τέσσερις προηγούμενες φορές που αντιμετώπισε ελληνική ομάδα μέτρησε ισάριθμες νίκες.

Τη σεζόν 2010/11 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο Πεπ είχε αντιμετωπίσει με την Μπαρτσελόνα τον Παναθηναϊκό. Το παιχνίδι στο Καμπ Νου είχε λήξει 5-1 και στην Αθήνα με 3-0 υπέρ της Μπάρτσα.

Πέντε χρόνια μετά, διασταυρώθηκε με τον Ολυμπιακό όντας προπονητής της Μπάγερν, επίσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε εκείνα τα ματς ο Πεπ είχε κερδίσει με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και με 4-0 στο Μόναχο.

Οι «πολίτες» δεν είναι ανίκητοι

Η φετινή χρονιά πάντως είναι πολύ ιδιαίτερη, τα παιχνίδια έρχονται το ένα μετά το άλλο χωρίς ανάσα και ακόμη και υπερομάδες όπως η Σίτι εμφανίζονται ορισμένες φορές ευάλωτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή Πρέμιερ η Σίτι στις πρώτες έξι αγωνιστικές έχει ήδη απωλέσει επτά βαθμούς (3-2-1) και για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018 απέτυχε να κερδίσει σε δύο σερί αγώνες πρωταθλήματος.

Μάλιστα, η ήττα με 2-5 από τη Λέστερ στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη που δέχεται πέντε γκολ εντός έδρας από τον Φεβρουάριο του 2003! Επίσης, εκείνο ήταν το πρώτο παιχνίδι στην καριέρα του Γκουαρδιόλα (πάνω από 690 επίσημα ματς), που ομάδα του τρώει πέντε τέρματα.

Απουσίες και ροτέισον λόγω Λίβερπουλ

Το Σάββατο, οι «πολίτες» επικράτησαν οριακά εκτός έδρας της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με 1-0 χάρη σε γκολ του Κάιλ Γουόκερ. Από αυτό το παιχνίδι έλειψαν οι τραυματίες Αγουέρο, Ζεσούς, Φερναντίνιο και Μεντί.

Γενικά η λίστα απόντων πονοκεφαλιάζει τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος προανήγγειλε ροτέισον εν όψει Ολυμπιακού, δεδομένου ότι την ερχόμενη Κυριακή η Σίτι υποδέχεται την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ στην απόλυτη μονομαχία της Πρέμιερ Λιγκ.

aguero_novibetgrΗ Σίτι κόντρα στη Σέφιλντ έπαιξε με τους Εντερσον, Γουόκερ, Ντίας, Λαπόρτ, Κανσέλο, Ρόντρι, Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε, Μαχρέζ, Φεράν Τορες, Στέρλινγκ.

Απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Πεπ αναμένεται να ξεκινήσει τους Γκουντογκάν, Φόντεν, ξεκουράζοντας κάποιους από τη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει ανάσες και σε ορισμένους αμυντικούς του, δεδομένου ότι έχει πολλές λύσεις στα μετόπισθεν (Ερικ Γκαρσία, Ακέ, Ζιτσένκο, Στόουνς).

Κέρδος η επιστροφή του Καμαρά

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός συγκριτικά με το ματς κόντρα στην Πόρτο είχε οχτώ αλλαγές στην 11άδα του απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Μαρτίνς θέλησε να μοιράσει ανάσες στους βασικούς του πριν το παιχνίδι με τη Σίτι, όπου εκτός απροόπτου θα πάει στη γνωστή λογική του 4-3-3.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να τρέχουν αδιάκοπα για να κλείσουν χώρους και να ανταποκριθούν στη διαρκή κίνηση των παικτών της Σίτι με και χωρίς την μπάλα. Η επιστροφή του Καμαρά, αναμένεται να βοηθήσει καταλυτικά στο πλάνο ανάσχεσης που θα καταστρώσει ο Μαρτίνς.

camara_novibetgrO Μπουχαλάκης το Σάββατο αποχώρησε τραυματίας, ωστόσο ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή για τον αγώνα του Μάντσεστερ, άρα η πιθανότερη τριάδα στους χαφ θα είναι οι Μ’Βιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκης με τον Πέπε να αποτελεί το αουτσάιντερ.

Από εκεί και πέρα, παίζεται μία θέση στις πτέρυγες μεταξύ Ραντζέλοβιτς και Μασούρα, αφού ο Βαλμπουενά είναι αμετακίνητος. Στους στόπερ ο Σισέ θα αναπληρώσει εκ νέου το κενό του Μπα, που νόσησε από κορονοϊό, ενώ στους μπακ, οι έμπειροι Ραφίνια, Χολέμπας έχουν το προβάδισμα έναντι των Ντρέγκερ και Βινάγκρε αντίστοιχα.

Απώλεια για τον Μαρτίνς είναι ο Φορτούνης, που χτύπησε το Σάββατο και έμεινε εκτός αποστολής. Ο 28χρονος άσος μπορεί να μη λογίζεται βασικός στα παιχνίδια της Ευρώπης, ωστόσο τόσο με τη Μαρσέιγ όσο και με την Πόρτο βοήθησε σημαντικά ερχόμενος από τον πάγκο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ