el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάν. Σίτι vs Λίβερπουλ: Το pasillo των πρωταθλητών

Την Πέμπτη (2/7, 22:15) η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Λίβερπουλ, στο πρώτο ματς όπου οι «Reds» θα παίξουν και τυπικά ως πρωταθλητές έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια, αφού ο τίτλος σφραγίστηκε μαθηματικά την περασμένη αγωνιστική μετά την ήττα της Σίτι στο Λονδίνο από την Τσέλσι. Διαβάστε την ιστορία του pasillo.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το ήθος του και αποκάλυψε πως η ομάδα του θα υποδεχθεί τη Λίβερπουλ με όλες τις τιμές που αρμόζουν στη νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Θα δούμε δηλαδή το παραδοσιακό pasillo, τον διάδρομο των πρωταθλητών με τους παίκτες της Σίτι να αναγνωρίζουν ιπποτικά το επίτευγμα των αντιπάλων χειροκροτώντας.

Μάντσεστερ Σίτι vs Λίβερπουλ με 500+ αγορές

Το πρώτο pasillo

Το pasillo είναι ισπανική λέξη, σημαίνει «διάδρομος» και ασφαλώς αντανακλά την ισπανική ποδοσφαιρική παράδοση εδώ και 50 χρόνια! Εμπνευστής αυτής της ξεχωριστής κίνησης σεβασμού θεωρείται η Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Το 1970 το πρωτάθλημα κρίθηκε με μικρή διαφορά υπέρ της Ατλέτικο Μαδρίτης, με το βασκικό σύλλογο να τερματίζει στη δεύτερη θέση. Οι δύο ομάδες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος συναντήθηκαν για το Κύπελλο Ισπανίας. Ηταν 17 Μαΐου του 1970, όταν οι παίκτες της Μπιλμπάο έκαναν το πρώτο pasillo στην ιστορία θέλοντας έτσι να αναγνωρίσουν την επιτυχία της Ατλέτικο.

Εκτοτε, η συγκεκριμένη κίνηση σεβασμού καθιερώθηκε στην Ισπανία και επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Μάλιστα, παρατηρείται πλέον ακόμη και στην κατάκτηση άλλων τίτλων, πέραν του πρωταθλήματος.

Για παράδειγμα το 2006 η Μπαρτσελόνα είχε κάνει pasillo στη Σεβίλλη για την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA ή το 2018 η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είχε κάνει pasillo στην Μπαρτσελόνα για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Η βεντέτα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Η Ρεάλ το 2018 δεν είχε πράξει κάτι ανάλογο προς τους Καταλανούς για το πρωτάθλημα. Η Μπαρτσελόνα εκείνη τη σεζόν εξασφάλισε και μαθηματικά το νταμπλ κερδίζοντας με 4-2 την Ντέπορ την 34η αγωνιστική.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένο το 237ο κλάσικο μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ στο Καμπ Νόου. Οι κανόνες σεβασμού επέβαλλαν στους Μαδριλένους να κάνουν pasillo στην Μπάρτσα για την κατάκτηση της Πριμέρα, όμως οι «μερένγκες» αρνήθηκαν να το πράξουν!

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε αποκαλύψει πως ήταν δική του απόφαση η Ρεάλ να μην κάνει pasillo στην Μπαρτσελόνα και μάλιστα δέχθηκε έντονη κριτική για τη στάση που τήρησε. Ο Γάλλος τεχνικός υποστήριξε πως πρώτη η Μπαρτσελόνα έσπασε την παράδοση.

Πρώτα στο Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2017, όπου η Μπαρτσελόνα δεν έκανε pasillo στη Ρεάλ για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και μετέπειτα στο κλάσικο του πρώτου γύρου της σεζόν 2017/18, στη Μαδρίτη, όταν οι Καταλανοί απέφυγαν εκ νέου το pasillo στους παίκτες της Ρεάλ για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων λίγες ημέρες πριν.

Μετά το ντέρμπι του δεύτερου γύρου, που είχε λήξει ισόπαλο με 2-2, ο Ζεράρ Πικέ απάντησε με ειρωνικό τρόπο στη Ρεάλ, βάζοντας το τεχνικό επιτελείο και τους φροντιστές της Μπαρτσελόνα να κάνουν pasillo στους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε δηλώσει ότι το pasillo αποτελεί μία συμβολική αφιέρωση, που έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω, όταν το ποδόσφαιρο δεν είχε ακόμη τη σημερινή του μορφή, όπου σαρώνει τα πάντα η ανταγωνιστικότητα του επαγγελματισμού.

Ο Βαλβέρδε, παρότι υπογράμμισε πως αναγνωρίζει τις επιτυχίες της Ρεάλ, με αυτή τη φράση παραδέχθηκε τη βεντέτα που άνοιξε μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ με… θύμα ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στην ισπανική ποδοσφαιρική παράδοση.

Στο μέλλον λοιπόν είναι αβέβαιο αν θα ξαναδούμε κάποιο pasillo σε παιχνίδι της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα, στο παρελθόν, όμως αυτό έχει γίνει τρεις φορές.

Το 1991 για παράδειγμα, η Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» απέδωσε τιμές στην ονειρική ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ. Η Μπαρτσελόνα είχε πράξει κάτι ανάλογο το 1988 μέσα στο Καμπ Νόου για την πρωταθλήτρια τότε Ρεάλ.

Το ίδιο είχε κάνει και το 2008. Τότε η ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ σεβάστηκε την πρωταθλήτρια Ρεάλ και είχε κάνει pasillo για τους «μερένγκες» στη Μαδρίτη. Βέβαια μετά από εκείνο το ματς, ο αρχηγός τότε της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ είχε ομολογήσει πως το είχε κάνει με το… ζόρι.

Τείνει να καθιερωθεί στην Αγγλία

Σε άλλες χώρες ο διάδρομος των πρωταθλητών δεν είναι τόσο διαδεδομένος όπως στην Ισπανία, στην Αγγλία πάντως τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει παράδοση. Μάλιστα οι Αγγλοι υποστηρίζουν ότι το έκαναν πρώτη φορά πριν τους Ισπανούς, το 1955 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αποδώσει τιμές στην Τσέλσι.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» συνέχισαν την παράδοση το 1991 σχηματίζοντας το διάδρομο των πρωταθλητών στο Χάιμπουρι προς τιμήν της Αρσεναλ. Γενικά, η Γιουνάιτεντ έχει μακρά παράδοση στο σεβασμό των αντιπάλων και το 2005, έχοντας τερματίσει τρίτη, είχε τιμήσει με pasillo την πρωταθλήτρια Τσέλσι στο Ολντ Τράφορντ. Δύο χρόνια μετά η δευτεραθλήτρια Τσέλσι είχε ανταποδώσει με pasillo στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Η Γιουνάιτεντ περπάτησε το διάδρομο των πρωταθλητών και το 2013. Εκείνο το pasillo παραμένει από τα πιο διάσημα στην Αγγλία, διότι το προηγούμενο καλοκαίρι ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι είχε αφήσει την Αρσεναλ για τους «μπέμπηδες» και όπως ήταν φυσικό για τους οπαδούς των «κανονιέρηδων» ήταν επώδυνο να βλέπουν τους παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ να χειροκροτούν ιπποτικά την πρωταθλήτρια Γιουνάιτεντ και τον Ολλανδό στράικερ.

Από την πλευρά της η Τσέλσι είχε δεχθεί pasillo και το 2015 από τη Λίβερπουλ, ενώ την ερχόμενη χρονιά ήταν η σειρά των «μπλε» να κάνουν παρόμοια χειρονομία για το θαύμα της Λέστερ, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να απολαμβάνει θερμής υποδοχής στο Λονδίνο. Το 2018 η Σίτι εισέπραξε τα εύσημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον ίδιο τρόπο, από τη Γουέστ Χαμ.

Οι άλλες μορφές του pasillo

Στο πέρασμα των ετών το pasillo προφανώς απαντά και σε άλλες εκδηλώσεις σεβασμού πέρα από την κατάκτηση τίτλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια με την απονομή του Τσάμπιονς Λιγκ εντός του γηπέδου, το pasillo έχει λάβει αντίθετη μορφή με τους πρωταθλητές Ευρώπης να τιμούν τους ηττημένους, που πάνε να λάβουν τα μετάλλια της δεύτερης θέσης.

Επίσης, το pasillo συναντάται πλέον και στα τελευταία παιχνίδια σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλήματος. Για παράδειγμα τόσο ο Αρσεν Βενγκέρ όσο και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στο ακροτελεύτιο παιχνίδι της καριέρας τους βάδισαν τον διάδρομο των πρωταθλητών, τον οποίο είχαν σχηματίσει και οι δύο ομάδες.

Ενα ιδιότυπο pasillo είχε πραγματοποιήσει και η Μπάγερν για να αποχαιρετίσει τον Φίλιπ Λαμ το 2017, όταν παίκτες, προπονητές και υπάλληλοι του συλλόγου μαζεύτηκαν στο προπονητικό κέντρο των Βαυαρών και σχημάτισαν ένα μεγάλο διάδρομο από χειροκροτήματα για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2014.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ