el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαραντόνα ή Μέσι; Oι 5 που έπαιξαν και με τους δύο απαντούν

Το δίλημμα Μαραντόνα ή Μέσι δεν θα βρει ποτέ απάντηση. Ξέρουμε όμως σίγουρα ποιοι 5 παίκτες, ακριβώς, είχαν την ευτυχία να παίξουν στο πλάι και των δύο. Διαβάστε τη λίστα και όσα έχουν να πουν για τα δύο κορυφαία 10άρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η σύγκριση μοιάζει και είναι αδύνατη. «Γελάω όταν λένε ότι ο Μέσι είναι καλύτερος. Ας γράψει τη δική του καριέρα και στο τέλος θα αποφασίσουμε ποιος είναι καλύτερος», έχει δηλώσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Από την άλλη, ο Λιονέλ Μέσι αποφεύγει κάθε τέτοια ερώτηση.

Ολοι οι Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές ήθελαν, όταν ήταν μικροί, να μοιάσουν στον Μαραντόνα. Ο μοναδικός που τα κατάφερε, ήταν ο Μέσι. Συνεπώς, είναι και ο μοναδικός που μπορεί να αντιληφθεί στην πραγματικότητα το βάρος της σύγκρισης.

Και οι δύο έκαναν ντεμπούτο σε μικρή ηλικία, αμφότεροι είναι αριστεροπόδαροι και μεσοεπιθετικοί, έχουν φορέσει το «10» της εθνικής Αργεντινής και των ομάδων τους, έχουν παίξει σε Νιούελς Ολντ Μπόις και Μπαρτσελόνα.

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, πέντε για την ακρίβεια, είναι οι παίκτες που συνυπήρξαν με Μέσι και Μαραντόνα. Κοινός τους παρονομαστής, ασφαλώς, η εθνική Αργεντινής.

ΧΟΥΑΝ ΡΟΜΑΝ ΡΙΚΕΛΜΕ

Με τον Μαραντόνα: Μπόκα Τζούνιορς (1997)

Ηταν 24 Αυγούστου του 1997, ο Ρικέλμε στα 19 του και ο Μαραντόνα στη δύση της καριέρας του.

Πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος στο «Μπομπονέρα», αντίπαλος η Αρχεντίνος Τζούνιορς. Ο Ρικέλμε φορούσε το 9 και ο αρχηγός Μαραντόνα, φυσικά, το 10. Η Μπόκα νίκησε 4-2, με τον Μαραντόνα να σημειώνει με πέναλτι το 150ό του γκολ στα γήπεδα της Αργεντινής. Ηταν το τελευταίο του, όπως και η μοναδική φορά που έπαιξε συμπαίκτης με τον Ρικέλμε. Οι δυο τους μετά από αυτό το ματς πέρασαν από αντιντόπινγκ κοντρόλ και ο Ντιέγκο πιάστηκε θετικός με κοκαΐνη.

Στις 25 Οκτωβρίου του 1997, ο Μαραντόνα έπαιξε για τελευταία φορά, στο ντέρμπι μάλιστα με τη Ρίβερ Πλέιτ, στο «Μονουμεντάλ». Βγήκε αλλαγή στο ημίχρονο, με τον Ρικέλμε να περνάει στη θέση του και την Μπόκα να θριαμβεύει με 2-1. Μία ιστορία τελείωνε εκείνο το απόγευμα και μία άλλη ξεκινούσε.

Με τον Μέσι: Εθνική Αργεντινής (2005-2008)

Ρικέλμε και Μέσι αγωνίστηκαν μαζί 26 φορές υπερασπιζόμενοι τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής (16 νίκες, 4 ισοπαλίες, 6 ήττες). Ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους όμως δεν υπήρχε και ο τελικός απολογισμός κρίνεται μάλλον απογοητευτικός, με βάση τουλάχιστον την κλάση και την αξία τους.

Το 2008 κατέκτησαν το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στο Πεκίνο, με ένα ρόστερ πάντως που είχε ακόμα Αγουέρο, Ντι Μαρία, Μασεράνο, Γκάγκο, Σαμπαλέτα, Λαβέτσι, Μπανέγα, Γκαράι.

Η πρώτη φορά που έπαιξαν μαζί ήταν στις 9/10/2005, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, με την Αργεντινή να επικρατεί με 2-0 του Περού και τον Ρικέλμε να ανοίγει το σκορ με πέναλτι που είχε κερδίσει ο Μέσι.

Στο Κόπα Αμέρικα του 2007, η «αλμπισελέστε» με ηγέτες αυτούς τους δύο τα έκανε όλα τέλεια (ΗΠΑ 4-1, Κολομβία 4-2, Παραγουάη 1-0, Περού 4-0, Μεξικό 3-0) μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε με το βαρύ 3-0 από τη Βραζιλία.

Τελευταίο τους ματς μαζί, το 2-1 κόντρα στην Ουρουγουάη στις 11/10/2008, με τον Μέσι να σκοράρει το ένα γκολ και τον Αγουέρο το άλλο, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Μαραντόνα ή Μέσι;

Ο Ρικέλμε αποσύρθηκε το 2009 από την εθνική Αργεντινής, όταν είχε προπονητή τον Μαραντόνα.

Οι δυο τους δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις, ωστόσο ο Ρικέλμε το αφήνει αυτό στην άκρη, όταν είναι να τον συγκρίνει με τον Μέσι: «Για μένα ο Μαραντόνα είναι μοναδικός, ο μεγαλύτερος της ιστορίας. Βλέποντας τον Μαραντόνα στην προπόνηση ή την προθέρμανση του αγώνα, ήσουν ήδη γεμάτος. Για τον γιο μου, ο καλύτερος είναι ο Μέσι».

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ‘ΚΙΛΙ’ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ


Με τον Μαραντόνα: Μπόκα Τζούνιορς (1995)

Μέσα του 1995, ο 21χρονος Κίλι Γκονζάλες παίζει στη Ροζάριο Σεντράλ και είναι από τα ανερχόμενα αστέρια του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Τόσο που η Ρεάλ Μαδρίτης έχει στείλει προσύμφωνο για τη μεταγραφή του. Κάπου εκεί, όμως, παρεμβαίνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η τιμωρία του για την υπόθεση ντόπινγκ στο Μουντιάλ του 1994, ο Ντιέγκο ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στην Μπόκα, με στόχο να φτιάξει μια dream team.

Και παίρνει ο ίδιος τηλέφωνο τον νεαρό Κίλι, στο σπίτι του. «Τι θα ‘λεγες να έρθεις στην Μπόκα με τον ‘Κάνι’ (Κανίγια), τον ‘Μόνο’ (Μοντόγια), τον ‘Μπέτο’ (Ακόστα), τον ‘Μαντέκα’ (Σέρχιο Μαρτίνες), τον ‘Μπλας’ (Χιούντα);».

Ο Κίλι Γκονζάλες τότε δεν γνώριζε τι θα πει Ρεάλ Μαδρίτης. Ηξερε, όμως, τι θα πει Μπόκα. Με αυτούς τους ποδοσφαιρικούς θρύλους είχε μεγαλώσει. Κάπως έτσι, υπέγραψε… τρέχοντας στην Μπόκα, όπου έμεινε για μία χρονιά, πριν πάρει μεταγραφή για τη Σαραγόσα και παίξει αργότερα σε Βαλένθια και Ιντερ.

Με τον Μέσι: Εθνική Αργεντινής (2005)

Το 2005 ήταν η χρονιά που ο Μέσι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής και ο Κίλι Γκονζάλες για τελευταία.

Οι δυο τους, μάλιστα, συνυπήρξαν στην ενδεκάδα μόνο για 58 αγωνιστικά λεπτά, στο 2-0 επί του Περού για την προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2006. Την τελευταία, όπου η Αργεντινή έχασε 1-0 στην Ουρουγουάη, ο Μέσι μπήκε στο γήπεδο στο 65′, αντικαθιστώντας τον Κίλι.

Ο τελευταίος δεν κλήθηκε από τον Πέκερμαν για το Μουντιάλ της Γερμανίας, παρότι είχε 11 πραγματοποιήσει συμμετοχές στα προκριματικά (και 56 συνολικά).

Μαραντόνα ή Μέσι;

Ο Κίλι Γκονζάλες δεν μπορεί να επιλέξει.

«Είναι διαφορετικοί τόσο ως παίκτες όσο και ως προσωπικότητες. Ο Ντιέγκο δεν κλείνει το στόμα του, παλεύει με όλο τον κόσμο, ενώ από τον Λίο έβγαζες τις λέξεις με το στανιό. Τον γνώρισα όταν ξεκινούσε και ήταν ακόμα πιο ταπεινός. Ο Ντιέγκο έκανε πρωταθλήτρια τη Νάπολι και πήρε το Μουντιάλ, ενώ για τον Μέσι λένε ότι του λείπει ένας τίτλος με την εθνική αλλά έχει κερδίσει τόσα με την Μπαρτσελόνα. Ολοι τους συγκρίνουν και πάντα θα συμβαίνει αυτό, όμως καθένας τους ήταν ο καλύτερος της εποχής του».

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΑΜΠΟΝΤΑΝΣΙΕΡΙ

Με τον Μαραντόνα: Μπόκα Τζούνιορς (1997)

Στην Μπόκα ο Αμποντανσιέρι πήγε στις αρχές του 1997, παίρνοντας μεταγραφή από τη Ροζάριο Σεντράλ. Τη χρονιά, δηλαδή, που αποσύρθηκε ο Μαραντόνα, στα 37 του, έχοντας νωρίτερα βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.

Μόνο δύο φορές συνυπήρξαν σε επίσημο παιχνίδι στο τερέν, καθώς μάλιστα στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Μπόκα, ο Αμποντανσιέρι μοιραζόταν τα γάντια του βασικού με τον Σάντρο Γκουσμάν και μετά ήταν αναπληρωματικός του Οσκαρ Κόρδοβα.

Με τον Μέσι: Εθνική Αργεντινής (2005-2009)

Ο ‘Πάτο’ Αμποντανσιέρι ήταν βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ της Γερμανίας (2006) αλλά και στο Κόπα Αμέρικα της Βενεζουέλας (2007). Και στα δύο τουρνουά συνυπήρξε με τον 19χρονο και 20χρονο Μέσι, που ήδη έκανε πάταγο.

Από τους πέντε που έπαιξαν και με τον Μαραντόνα και με τον Μέσι, ο Αμποντανσιέρι είχε τα περισσότερα ματς απ’ όλους με τον Μέσι: 29 σύνολο, τα 9 με τον Πέκερμαν προπονητή και τα 20 με τον Μπασίλε.

Μαραντόνα ή Μέσι;

«Ο Ντιέγκο δεν ήταν φυσιολογικός. Μερικά χρόνια αργότερα γνώρισα τον Λίο και συνέβη αυτό που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε: ούτε ο ‘κοντός’ ήταν φυσιολογικός». Αναφερόμενος στον Μαραντόνα, πάντως, ο Αμποντανσιέρι κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο είδωλο στον αθλητισμό της Αργεντινής».

«Στην εποχή του Ντιέγκο, ήμουν ο μικρός στην ομάδα. Με τον Μέσι ήταν το αντίθετο, ήταν εκείνος ο μικρός. Μιλούσε λίγο, άκουγε πολύ, παρατηρούσε τα πάντα, αντέγραφε από τους καλύτερους και ήταν πολύ έξυπνος. Από τότε έψαχνε την τελειότητα, δεν τον κάλυπτε κάτι άλλο, ήταν πολύ ανταγωνιστικός. Οταν τον βλέπω σήμερα να στέλνει την μπάλα στα πιο περίεργα σημεία, ξέρω πολύ καλά ότι δεν του βγαίνει απλά, αλλά το έχει δουλέψει τόσο πολύ. Και ο Ντιέγκο ήταν όλη μέρα με την μπάλα. Εκανε τη ζωή των τερματοφυλάκων πολύ δύσκολη, ειδικά με τις εκτελέσεις φάουλ».

ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΛΕΡΜΟ

Με τον Μαραντόνα: Μπόκα Τζούνιορς (1997)

Το πρώτο (από τα δύο) πέρασμα του Μαρτίν Παλέρμο από την Μπόκα ξεκίνησε το 1997, τη χρονιά δηλαδή που αποσύρθηκε ο Ντιέγκο.

Προερχόμενος από την Εστουδιάντες, ο Παλέρμο πήρε φανέλα βασικού, σε μια ομάδα που εκτός του Μαραντόνα, είχε ακόμα παίκτες όπως τον Κλαούντιο Κανίγια, τον Βάλτερ Σάμουελ και τα αδέρφια Σελότο. Το πρώτο γκολ του Παλέρμο σε Superclasico, μέσα στην έδρα της παραδοσιακής αντιπάλου Ρίβερ Πλέιτ, σημειώθηκε στο τελευταίο ματς του Μαραντόνα με τη φανέλα της Μπόκα.

Martín Palermo justifica la polémica sanción a Messi - AS Chile

Με τον Μέσι: Εθνική Αργεντινής (2009-2010)

Προπονητής της εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010 ήταν, ως γνωστό, ο… Μαραντόνα.

Στην 23μελή αποστολή, εκτός του Μέσι φυσικά, κάλεσε και τον Μαρτίν Παλέρμο, που σε ηλικία 36 ετών και 191 ημερών έγινε τότε ο γηραιότερος σκόρερ της «αλμπισελέστε» σε Παγκόσμιο Κύπελλο: ήταν το ματς με την Ελλάδα (2-0) και ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο ίδιος ο Μαραντόνα, στα 33 του χρόνια το 1994, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, την Ελλάδα (4-0)!

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του, «γιατί ήταν σε Μουντιάλ και ήμουν 36 χρονών, με τους γονείς μου, τη γυναίκα μου, τον μεγάλο μου γιο και τους φίλους μου να συγκινούνται τόσο όσο εγώ».

Παλέρμο και Μέσι συνυπήρξαν στην ενδεκάδα της εθνικής ακόμα μία φορά, στα προκριματικά του 2009, με τον Παλέρμο μάλιστα να σκοράρει το γκολ πρόκρισης στο 93ο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής με αντίπαλο το Περού.

Μαραντόνα ή Μέσι;

Σε συνέντευξή του το 2010, ένα μήνα μετά το (αποτυχημένο για την Αργεντινή) Μουντιάλ, ο Μαρτίν Παλέρμο είχε δηλώσει πως «ο Μέσι δεν έχει τη νοοτροπία και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Μαραντόνα, δεν είναι έτοιμος να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και ούτε πρόκειται να το κάνει γιατί δεν έχει μάθει έτσι. Εχει μεγαλώσει διαφορετικά, από 12 χρονών είναι στην Μπαρτσελόνα, έχει ζήσει άλλες εμπειρίες».

Αργότερα, θυμήθηκε ότι «φοβόμουν ή ντρεπόμουν να του μιλήσω στο πούλμαν, δεν ήξερα καν για τι πράγμα να συζητήσουμε. Ηταν κάτι μεταξύ θαυμασμού και σεβασμού που ένιωθα για εκείνον. Ακόμα κι όταν ήμασταν στο ίδιο αμάξι, περισσότερο μιλούσα με τα αδέρφια του παρά με τον ίδιο».

Σχετικά με τον συμπαίκτη Μαραντόνα, έχει πει: «Ηταν προνόμιο να παίξω μαζί του. Πήγα στην Μπόκα και ήταν και ο Ντιέγκο στην ομάδα. Φανταστικό. Από το θαυμασμό μου και την ειδωλολατρία στο πρόσωπό του, ήταν πολύ δύσκολο να τον έχω τόσο κοντά μου».

ΧΟΥΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΒΕΡΟΝ

Με τον Μαραντόνα: Μπόκα Τζούνιορς (1996)

Το 1996 η Μπόκα απέκτησε τον Βερόν από την Εστουδιάντες, αντί 2,2 εκ. ευρώ. Στα 21 του, τότε, ήταν από τα νεότερα μέλη της ομάδας που είχε ηγέτη τον Μαραντόνα. Συνολικά, κατέγραψε μόλις 17 συμμετοχές (4 γκολ) σε ένα εξάμηνο με τη φανέλα της, καθώς ακολούθησε η μεταγραφή στη Σαμπντόρια, με 3,6 εκ. ευρώ.

«Πήγα στην Ιταλία γιατί ήθελα να παίξω στο πρωτάθλημα που είχε παίξει ο Μαραντόνα, για κανέναν άλλο λόγο. Μας είχε σημαδέψει όλους».

Με τον Μέσι: Εθνική Αργεντινής (2007-2010)

Στο Κόπα Αμέρικα της Βενεζουέλας (2007), όπου η Αργεντινή έχασε στον τελικό με 3-0 από τη Βραζιλία, Βερόν και Μέσι ήταν στις βασικές επιλογές του Αλφιο Μπασίλε. Ακολούθησαν τα προκριματικά και η τελική φάση του Μουντιάλ 2010, στη Νότιο Αφρική. Με προπονητή τον Μαραντόνα, ο Βερόν συνυπήρξε με τον Μέσι σε 10 παιχνίδια, πολύ λιγότερα απ’ όσα του είχε υποσχεθεί ο Ντιέγκο.

Μαραντόνα ή Μέσι;

«Ετυχε να παίξω και με τους δύο και να ζήσω την περίοδο του μεγαλείου τους. Στην εποχή του, ο Μαραντόνα ήταν ο καλύτερος. Σήμερα, χωρίς αμφιβολία ο Λέο. Οι συγκρίσεις είναι άδικες και χωρίς ουσία, πιστεύω ότι πρόκειται για τους δύο καλύτερους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά οι εποχές και η ταχύτητα του παιχνιδιού ήταν διαφορετικές».

Οι σχέσεις του Βερόν με τον Μαραντόνα έχουν περάσει από χίλια κύματα, ωστόσο παραδέχεται πως «το καλύτερο γκολ που έχω δει στη ζωή μου είναι του Μαραντόνα, στο Μουντιάλ του ‘86». Από την άλλη, πάντως, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον Μέσι. Οι δυο τους ήταν συγκάτοικοι στο ξενοδοχείο, στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής.

«Είναι κρίμα που δεν ζούμε τον Μέσι όπως πρέπει στην εθνική. Πάντα του προσάπτουμε πράγματα, π.χ. δεν τραγουδάει τον ύμνο όπως άλλοι. Θα έπρεπε απλά να απολαμβάνουμε τα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο και το πώς μας εκπροσωπεί στον κόσμο».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ