el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μίλαν vs Γιουβέντους: Η Γηραιά Κυρία απειλεί το αήττητο

Η φετινή Serie A είναι η πιο ανταγωνιστική της τελευταίας δεκαετίας και ανήμερα των Θεοφανίων η Μίλαν υποδέχεται τη Γιουβέντους σε ένα από τα πιο κομβικά ντέρμπι στη μάχη του τίτλου.

Η Μίλαν φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας ούσα αήττητη με 37 βαθμούς και ονειρεύεται το πρώτο της Scudetto μετά το 2011.

Αντίθετα, η Γιουβέντους ευρισκόμενη στο -10 από την κορυφή, με ματς λιγότερο, βλέπει για πρώτη φορά έπειτα από εννιά σερί πρωταθλήματα να απειλούνται τόσο σοβαρά τα σκήπτρα της. Και αυτό διότι δεν συγκαταλέγεται μόνο η Μίλαν στους επίδοξους μνηστήρες αλλά φυσικά τόσο η Ιντερ, όσο και η Νάπολι.

Ψάχνεται ο Πίρλο

pirlo_novibetgrΗ Γιουβέντους πήρε τον περασμένο Αύγουστο το ρίσκο να δώσει τα ηνία του πάγκου στον άπειρο προπονητικά, Αντρέα Πίρλο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μαουρίτσιο Σάρι.

Με τον Πίρλο η Γιούβε προς το παρόν δεν έχει βρει το γνωστό βηματισμό της εντός συνόρων και σε 14 αγώνες έχει ήδη καταγράψει επτά απώλειες. Ειδικά η εντός έδρας ήττα με 3-0 από τη Φιορεντίνα ήταν ένα ηχηρό ράπισμα στην αυτοπεποίθηση και τον εγωισμό της «γηραιάς κυρίας», η οποία τουλάχιστον στο Καμπιονάτο έχει συνηθίσει να κάνει το απόλυτο κουμάντο.

Ο Πίρλο μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα κόντρα στους «βιόλα», ζήτησε άμεσα αντίδραση από τους ποδοσφαιριστές του και την είδε στο εύκολο 4-1 με την Ουντινέζε την περασμένη Κυριακή. Πρωταγωνιστής ως είθισται ήταν ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όπου σημείωσε δύο γκολ.

Η εξάρτηση από τον Ρονάλντο

cristiano_novibetgrΕνα ωστόσο από τα προβλήματα της φετινής Γιούβε είναι και η υπερβολική εξάρτηση από τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.

Ο CR7 έχει σημειώσει τα 14 από τα 29 γκολ της ομάδας του στο τρέχων πρωτάθλημα, δηλαδή σχεδόν τα μισά, όταν ο δεύτερος σκόρερ, Αλβάρο Μοράτα, έχει μόλις τέσσερα. Ο Πίρλο δεν μάσησε τα λόγια του και παραδέχθηκε πως η Γιουβέντους αντιμετωπίζει επιθετικό πρόβλημα και χρειάζεται ενίσχυση στο κομμάτι αυτό, αποκαλύπτοντας ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Ολιβιέ Ζιρού από την Τσέλσι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Γιουβέντους αυτή τη στιγμή είναι μόλις η έκτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας, έχει δηλαδή σημειώσει λιγότερα τέρματα από τις Ιντερ, Μίλαν, Αταλάντα, Ρόμα και Νάπολι!

Είναι προφανές επομένως ότι λείπει ένας δεύτερος αξιόπιστος επιθετικός πόλος στους πρωταθλητές Ιταλίας, δεδομένου ότι αφενός ο Πάουλο Ντιμπάλα κινείται και φέτος σε ρηχά νερά, αφετέρου ο Φεντερίκο Κιέζα (πρώην της Φιορεντίνα) χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Γιουβέντους.

Χαμηλοί τόνοι ο Πιόλι

pioli_novibetgrΣτον αντίποδα η Μίλαν πραγματοποιεί μία σχεδόν άπταιστη σεζόν μέχρι στιγμής, είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της Serie A και όσο περνούν οι αγωνιστικές τόσο περισσότερο πιστεύουν στο Μιλάνο ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Ο Στέφανο Πιόλι βασίζεται σταθερά στο 4-2-3-1, έχει δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το σύστημα και το βασικό συστατικό που κάνει τη διαφορά ως τώρα για τους «ροσονέρι» είναι η συνοχή και η ομοιογένεια που παρουσιάζουν.

Βέβαια, το ντέρμπι με τη Γιουβέντους αποτελεί το απόλυτο κρας τεστ. Αν σε αυτό το παιχνίδι η Μίλαν επιβάλει τους δικούς της νόμους, τότε δικαιωματικά θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι πηγαίνει για πρωτάθλημα. Ο Πιόλι ωστόσο προσπάθησε να αποφορτίσει τους παίκτες του από την πίεση για πρωταθλητισμό και στις δηλώσεις του επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του αγώνα με τη Γιούβε.

«Θα είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο φορμαρισμένες ομάδες. Συνεχίζω όμως να λέω ότι η Γιουβέντους, η Ιντερ και η Νάπολι είναι οι πιο δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν θα είναι καθοριστικό για τον τίτλο αυτό το ματς. Μπορεί να συζητάμε για πολύ διαφορετικά πράγματα τον Απρίλιο βλέποντας τον βαθμολογικό πίνακα, αν είμαστε ακόμη σε αυτή τη θέση», σχολίασε ο Ιταλός τεχνικός.

Παίζει με αυτοπεποίθηση η Μίλαν

milan_novibetgrΗ Μίλαν μπήκε με το δεξί στο 2021 κερδίζοντας την Κυριακή με 2-0 εκτός έδρας τη νεοφώτιστη Μπενεβέντο. Η νίκη αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική διότι επιτεύχθηκε παίζοντας με δέκα παίκτες από το 33’.

Παρότι λοιπόν η Μίλαν δέχθηκε 25 τελικές (!) από την αντίπαλό της, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της για 5η φορά φέτος (3 καθαρές εστίες έχει η Γιουβέντους) και να πανηγυρίσει την 11η νίκη της σε 15 αγώνες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι, ότι η Μίλαν μετράει 17 σερί ματς πρωταθλήματος που σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ! Είναι πασιφανές ότι η ομάδα του Πιόλι αγωνίζεται με μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι σε 12 από τα 15 παιχνίδια της την τρέχουσα σεζόν άνοιξε το σκορ.

Προβλήματα η Μίλαν, εκτός ο Ζλάταν

zlatan_novibetgrΟ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που σε έξι συμμετοχές φέτος έχει σημειώσει 10 γκολ και είναι ο πρώτος σκόρερ των «ροσονέρι», προέρχεται από τραυματισμό και η συμμετοχή του αποκλείστηκε.

Ο ίδιος με ποστ που έκανε στα social media άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγωνιστεί κόντρα στην πρώην ομάδα του, ωστόσο ο Πιόλι δεν θέλει να ρισκάρει κάποια υποτροπή και να στερηθεί τον Σουηδό σούπερ σταρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι στην κορυφή θα αγωνιστεί ο 21χρονος Πορτογάλος Λεάο, που στα τελευταία τρία ματς σημείωσε δύο γκολ, ένα με την Μπενεβέντο και ένα κόντρα στη Σασσουόλο. Δίπλα του αναμένεται να έχει τους Ρέμπιτς, Τσαλχάνογλου και έναν εκ των Ντίας ή Καστιγέχο.

Η Μίλαν, πέρα από το πρόβλημα του Ιμπραΐμοβιτς, αντιμετωπίζει απουσίες και στη μεσαία γραμμή, αφού είναι τιμωρημένος ο Τονάλι, που αποβλήθηκε την Κυριακή και τραυματίας ο Μπενασέρ. Αυτό σημαίνει συνεπώς πως παρτενέρ του Κεσιέ θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Κρούνιτς.

Στα θετικά η επιστροφή του αριστερού μπακ Ερναντές (4 γκολ), που λογικά θα προτιμηθεί στην αμυντική τετράδα αντί του Νταλότ δίπλα στους Καλάμπρια, Κιάερ και Ρομανιόλι. Ακλόνητος στον άσο ο Ντοναρούμα. Παραμένουν εκτός λόγω τραυματισμών ο μπακ Γκαμπία και ο μεσοεπιθετικός Σαελμάκερς.

Το απουσιολόγιο της Γιουβέντους

cuadrado_novibetgrΟ Πίρλο θα στερηθεί τον Αλεξ Σάντρο και τον Κουαδράδο, οι οποίοι διαγνώστηκαν με κορονοϊό και τον Μοράτα, που αντιμετωπίζει μυικό πρόβλημα. Αντίθετα επιστρέφει ο Ραμπιό που εξέτισε την τιμωρία του στο ματς με την Ουντινέζε.

Ο Πίρλο αναμένεται να παρατάξει τη Γιούβε σε σχηματισμό 4-4-2. Ο Σέζνι θα είναι στον άσο και η τετράδα στην άμυνα θα αποτελείται από τους τους Ντεμιράλ, Μπονούτσι, Ντε Λιχτ, Ντανίλο. Στο κέντρο τρεις παίκτες (ΜακΚένι, Μπετανκούρ, Ραμπιό) διεκδικούν δύο θέσεις. Στην κορυφή θα κινείται βέβαια ο Ρονάλντο και από πίσω του οι Ντιμπάλα και Ράμσεϊ.

Τι λέει η προϊστορία

milanjuve_novibetgrΤην περσινή σεζόν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τέσσερις φορές, αφού έπαιξαν μεταξύ τους και στο κύπελλο. Η Γιουβέντους κέρδισε στο Τορίνο για το πρωτάθλημα 1-0 και έχασε με 4-2 στο Μιλάνο. Στα ημιτελικά του κυπέλλου και τα δύο ματς έληξαν ισόπαλα (1-1, 0-0), ωστόσο η Γιούβε πέρασε στον τελικό χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

Την προηγούμενη δεκαετία σε 20 αναμετρήσεις τους για το πρωτάθλημα η Γιουβέντους κυριάρχησε σημειώνοντας 15 νίκες και η Μίλαν μόνο τέσσερις. Η τελευταία τους ισοπαλία σε αγώνα για το Καμπιονάτο ήρθε το 2012.

Αν απομονώσουμε τα ματς πρωταθλήματος στο Σαν Σίρο, υπάρχει ισορροπία δυνάμεων την τελευταία 20ετια με τη Μίλαν να έχει κερδίσει επτά ντέρμπι, τη Γιουβέντους ισάριθμα, ενώ έξι έληξαν ισόπαλα.

Η παράδοση του Κριστιάνο κόντρα στη Μίλαν

Σε ό,τι αφορά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πορτογάλος σταρ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη Μίλαν 12 φορές φορώντας τη φανέλα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Γιουβέντους.

Σε αυτά τα 12 ματς έχει απολογισμό 5-3-4 με έξι γκολ και μία ασίστ. Ως παίκτης της Γιουβέντους σκόραρε και στις δύο επισκέψεις του στο Μιλάνο για το πρωτάθλημα, τόσο στο νικηφόρο 2-0 της σεζόν 2018/19 όσο και στην ήττα με 4-2 τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης είχε σκοράρει και στο 1-1 για το Κύπελλο, μέσα στο Σαν Σίρο, γκολ που πρακτικά χάρισε την πρόκριση στη Γιούβε.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ