el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

NBA: Ανάλυση των MVP των τεσσάρων φιναλίστ

Παραδοσιακά όταν έρχεται η ώρα των πλέι οφ στο ΝΒΑ οι σταρ των ομάδων βγαίνουν μπροστά, φορούν τον πιο λαμπερό μανδύα τους και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μπορεί ο Κάιρι Ίρβινγκ να… εξαφανίστηκε στη σειρά με τους Μπακς ή ο Μπεν Σίμονς να έφτασε σε σημείο να αποδοκιμάζεται από τους ίδιους τους φίλους των Σίξερς μέσα στο «Wells Fargo Center», ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών που σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/5) γνωρίζουμε τα ζευγάρια των τελικών σε Ανατολή και Δύση. Οι Μιλγουόκι Μπακς θα κοντραριστούν με τους Τορόντο Ράπτορς και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι MVP των τεσσάρων φιναλίστ στις δύο περιφέρειες.

Καουάι Λέοναρντ – Τορόντο Ράπτορς

Πολλοί κριτίκαραν την επιλογή των Ράπτορς να φέρουν έναν σταρ που το ερχόμενο καλοκαίρι είναι free agent και πιθανότατα θα προτιμήσει να μετακομίσει στη ζεστή αγκαλιά του Λ.Α.

Παρόλα αυτά, οι εμφανίσεις του Λέοναρντ στα πλέι οφ και το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσει τους Ράπτορς για πρώτη φορά σε τελικούς του ΝΒΑ έχουν κάνει τους περισσότερους να αναθεωρήσουν σχετικά με την πολιτική του Τορόντο, το οποίο αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα φέτος, πριν ξεκινήσει ξανά το rebuilding τη νέα σεζόν.

Image result for Καουάι Λέοναρντ ραπτορς


Άλλωστε στον Καναδά, το πάθος πλέον με τον Λέοναρντ έχει ανέλθει σε τέτοια επίπεδα, που θυμίζει εκείνο των θρυλικών παικτών του χόκεϊ (Μπόμπι Όρι, Γουέιν Γκρέτσκι, Σίδνεϊ Γκρόσμπι).

Διαχρονικά ο μπασκετικός ήρωας του Τορόντο είναι ο Βινς Κάρτερ. Ο Λέοναρντ μπορεί να τον διαδεχθεί, χωρίς ωστόσο να είναι ένας σόουμαν όπως ο Κάρτερ. Αυτός είναι ένας σιωπηλός «δολοφόνος». Με στωική έκφραση πάντα, κάνει τη δουλειά και πάει αμέσως στην επόμενη.

Οι Καναδοί τον έχουν λατρέψει και θέλουν να τον μετατρέψουν σε κομμάτι της αθλητικής τους ιστορίας. Δεν θα είναι εύκολο, έστω κι αν οι Ράπτορς είναι το μοναδικό franchise που μπορεί να του προσφέρει πενταετές συμβόλαιο (190 εκατ. δολαρίων) συγκριτικά με τα τετραετή των άλλων ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ο Λέοναρντ μείνει μόνο μία σεζόν στο Τορόντο, ίσως αυτή είναι αρκετή για να πετύχουν φέτος οι Ράπτορς τη μεγαλύτερη επιτυχία τους.

Ο 27χρονος άσος στις πρώτες δύο σειρές των πλέι οφ με Ορλάντο και Φιλαδέλφεια σημείωσε 31,8 πόντους κατά μέσο όρο με απίστευτο ποσοστό ευστοχίας, 55%! Σουτάρει από το τρίποντο με 38,8%, μαζεύει πάνω από 8 ριμπάουντ ανά αγώνα, μοιράζει 3,5 ασίστ και κάνει 1,25 κλέψιμο.

Δεν είναι υπερβολή κανείς να πει ότι έκρινε μόνος του τη μονομαχία με τους Σίξερς υπέρ των Ράπτορς με 4-3. Οι αριθμοί του ήταν πραγματικά ιλιγγιώδεις. Μέχρι το τέταρτο παιχνίδι μετρούσε 38 πόντους κατά μέσο όρο με 62% ποσοστό ευστοχίας! Στα επόμενα δύο, όπως ήταν αναμενόμενο, διόρθωσε προς τα κάτω, καθώς κανένας παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ δεν έχει τελειώσει σειρά με νούμερα όπως του Τζόρνταν (35 πόντους, 60% ευστοχία), ούτε ο ΛεΜπρόν, ούτε ο Ντουράντ, ούτε ο Κόμπε.

Ήρθε όμως στο τελευταίο ματς τη Δευτέρα τα ξημερώματα να βάλει τους 41 από τους 92 πόντους της ομάδας του, μαζί με ένα αδιανόητο buzzer beater 0,2 δέκατα πριν τη λήξη του αγώνα (92-90)!

Είναι ξεκάθαρο πως ο Λέοναρντ παίζει σε αυτήν την postseason σαν MVP του ΝΒΑ και ασφαλώς αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή του Γιάννη και των Μπακς.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Μιλγουόκι Μπακς

Ο Γιάννης είναι ο πρώτος υποψήφιος φέτος για MVP της σεζόν και ο κυριότερος λόγος που τα «ελάφια» φτάνουν σε τελικούς της Ανατολής μετά το 2001!

Το τι έκανε με το Ντιτρόιτ στον πρώτο γύρο των πλέι οφ δεν έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι Πίστονς ήταν πολύ χαμηλό εμπόδιο για τους φετινούς Μπακς του κορυφαίου ρεκόρ στο ΝΒΑ. Κόντρα όμως στη Βοστώνη του «πολύ» Ίρβινγκ οι εμφανίσεις του Γιάννη επιβεβαίωσαν ότι είναι πιο ώριμος από ποτέ και μάλλον ασταμάτητος!

Related image


Πολλοί ανησύχησαν μετά το πρώτο ματς, όπου είχε 7/21 σουτ. Οι Σέλτικς φάνηκαν να βρίσκουν αντίδοτο στις επελάσεις του μέσα στη ρακέτα με τη σκληρή αντιμετώπιση του Αλ Χόρφορντ και αλλεπάλληλες βοήθειες, ακόμη και triple team. Ο Γιάννης, όμως, ξέρει να διαβάζει άριστα το παιχνίδι και στα τέσσερα ματς που ακολούθησαν πραγματικά σμπαράλιασε τις προσαρμογές της Βοστώνης.

Ειδικά στο τέταρτο παιχνίδι στο «Garden», είχε 39 πόντους με 15/22 σουτ ισοπεδώνοντας όλα τα αμυντικά πλάνα των Κελτών. «It’s just unfair» είναι η κλασική έκφραση των Αμερικανών όταν βλέπουν τον Γιάννη να επιτίθεται στους αντιπάλους του, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις μοιάζουν με… κολεγιόπαιδα μπροστά στα μούσκλα του Greek Freak.

Είναι ενδεικτικό ότι στις τρεις αναμετρήσεις που ακολούθησαν μετά το 0-1 της Βοστώνης, ο Αντετοκούνμπο εκτόξευσε τα νούμερά του, με 33 πόντους, 13 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ και 59% ποσοστό ευστοχίας. Στο 4-1, με το οποίο έκλεισε τη σειρά, η νίκη ήρθε πανεύκολα και δεν χρειάστηκε να βάλει πάνω από 20 πόντους.

Συνολικά στα πλέι οφ έχει 27,4 πόντους ανά ματς με ποσοστό ευστοχίας 52,6%, μαζεύει 11,3 ριμπάουντ (!), μοιράζει 4,4 ασίστ και κάνει 1,6 μπλοκ.

Κέβιν Ντουράντ – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Σε τρίτη διαδοχική σεζόν καλύτερος παίκτης των «πολεμιστών» στα πλέι οφ αναδεικνύεται ο Κέβιν Ντουράντ. Από τότε που μετακόμισε στην Bay Area έχει ήδη δύο MVP Finals και μάλιστα back to back (2017, 2018). Αν το σύνολο του Στιβ Κερ φτάσει ξανά στους τελικούς, ο Ντουραντούλα με τον τρόπο που παίζει είναι και φέτος φαβορί για πολυτιμότερος παίκτης.

Ο Ντουράντ έχει πάρει το όπλο του και πυροβολεί ασταμάτητα. Είχε 50 πόντους στο έκτο παιχνίδι της σειράς με τους Κλίπερς, όπου οι Γουόριορς τσέκαραν την πρόκριση με 4-2, ενώ στις δύο σερί ήττες από τους Ρόκετς στο Χιούστον σημείωσε συνολικά 80!

Image result for kevin durant


Ο Ντουράντ είναι ο πρώτος σκόρερ της postseason με 34,2 πόντους, σουτάρει με 51,3%, έχει 41,6% από το τρίποντο, μοιράζει 4,9 ασίστ και κατεβάζει 5,2 ριμπάουντ. Τα νούμερά του είναι εντυπωσιακά και ασφαλώς το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι αν οι Γουόριορς μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτόν. Ο Ντουράντ τραυματίστηκε στη γάμπα στο πέμπτο παιχνίδι με το Χιούστον και είναι αβέβαιο αν θα προλάβει τους τελικούς με το Πόρτλαντ.

Στο πρώτο κρας τεστ χωρίς τον 30χρονο άσο, ο οποίος κατά τα φαινόμενα μετά το τέλος της σεζόν θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό των…. καταραμένων Νικς, το Γκόλντεν Στέιτ ανταποκρίθηκε και κατάφερε να καθαρίσει τη σειρά (4-2) με τους Ρόκετς μέσα στο «Toyota Center».

Βλέπετε, μπορεί ο Ντουράντ να είναι το πρώτο επιθετικό βιολί των Γουόριορς, όμως ο Στέφεν Κάρι ήταν, είναι και θα είναι ο αρχηγός τους. Ο Στεφ ναι μεν δεν διανύει την καλύτερη postseason της καριέρας του εκτελώντας μόνο με 37,1% από το τρίποντο, όμως στο κρίσιμο έκτο ματς με το Χιούστον, ενώ ήταν άποντος στο πρώτο μέρος, έβαλε 33 στο δεύτερο και «τέζαρε» τις «ρουκέτες»!

Οι «πολεμιστές», λοιπόν, με πρωταγωνιστές τους Splash Brothers (Κάρι-Τόμπσον έβαλαν μαζί 60 πόντους) απέδειξαν σε ένα ματς με τους Ρόκετς ότι μπορούν και χωρίς τον Ντουράντ. Σε μία ολόκληρη σειρά όμως κόντρα στο Πόρτλαντ, η πιθανότητα αποτυχίας αναπόφευκτα θα αυξηθεί αν ο Ντουραντούλα δεν δώσει το «παρών».

Ντάμιαν Λίλαρντ – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς

Ο τύπος είναι ο λόγος που μπορεί στο μέλλον να δούμε και τετράποντο στο μπάσκετ. Στον πρώτο γύρο έσβησε τον Ράσελ Γουέστμπρουκ και το buzzer beater που έβαλε από τα 12 μέτρα στο 4-1 επί των Θάντερ, όπου σκόραρε 50 πόντους έχει ήδη μείνει στην ιστορία.

Μπορεί στη σειρά με τους Νάγκετς το ποσοστό του από το τρίποντο να έπεσε στο 27% από το 46,9% που εκτελούσε κόντρα στην Οκλαχόμα, ωστόσο στο έκτο παιχνίδι, όπου το Πόρτλαντ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο κι έκανε το 3-3, ο Λίλαρντ έβαλε 32 πόντους με 6/13 πίσω από τη γραμμή (46,2%)!

Related image


Ο Dame δεν παίρνει την προβολή των άλλων σταρ του ΝΒΑ, δεν κάνει δηλώσεις που ανακινούν συζητήσεις, είναι όμως άριστος επαγγελματίας, είναι ο κορυφαίος clutch player αυτήν τη στιγμή στη λίγκα και ασφαλώς είναι η βασική αιτία που τα «ρόδα» βρίσκονται για πρώτη φορά στους τελικούς της Δύσης μετά το 2000! Μέχρι στιγμής είναι ο τέταρτος σκόρερ της postseason με 28,4 πόντους, σουτάρει με 41,9%, μοιράζει 6 ασίστ και κάνει 2 κλεψίματα ανά ματς.

Η άλλη αιτία που το Πόρτλαντ φτάνει ως το τέλος της διαδρομής στη Δύση έπειτα από 19 χρόνια είναι ασφαλώς ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, που ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Τέρι Στοτς στη σειρά με τους Νάγκετς έχοντας κατά μέσο όρο 26,4 πόντους και στο κρίσιμο 4-3 (100-96) επί των «σβόλων» ήταν απολαυστικός με 37 πόντους.

Οι δυο τους απειλούν πλέον ανοιχτά τους Γουόριορς και πάνε να πετύχουν κάτι που δεν φαντάζονταν κανείς πριν το ξεκίνημα της σεζόν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ