el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

NBA 2019-20: 10+1 υποψήφιοι παίκτες για MVP

Με αφορμή το πρώτο τζάμπολ της regular season του NBA, πάμε να δούμε τα 10+1 πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη.

Πολλές μετακινήσεις, πολλές ανταλλαγές και πολλά οικεία πρόσωπα σε νέες πολιτείες. Το καλοκαίρι ήταν άγριο, οι ομάδες που έμειναν χωρίς σημαντικές αλλαγές ελάχιστες και όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν του ΝΒΑ, που ανοίγει την αυλαία της τα ξημερώματα της Τετάρτης, προμηνύει πραγματικά ένα φρέσκο ξεκίνημα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με πολύ διαφοροποιημένες ισορροπίες.

Μια συναρπαστική προσφορά* για το ΝΒΑ σε περιμένει στη Novibet!

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ξανά το πρώτο φαβορί

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι πλέον απλά ένας ακόμη σταρ στο ΝΒΑ, είναι ο μέγκα-σταρ της λίγκας. Αναδείχθηκε πέρυσι MVP και ασφαλώς παραμένει και φέτος το πρώτο φαβορί για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, φτάνει βέβαια να οδηγήσει τους Μπακς για δεύτερη σερί σεζόν στην κορυφαία δυάδα της Ανατολής.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP

Το εντυπωσιακό με τον Γιάννη είναι ότι άπαντες βλέπουν ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στο πικ των δυνατοτήτων του. Είναι ασταμάτητος όταν εφορμά στο καλάθι, ωστόσο φέτος θα κριθεί πιο αυστηρά για τις επιδόσεις του στο τρίποντο. Την περσινή σεζόν παρουσίασε σημαντική βελτίωση στα πλέι οφ έχοντας έξω από τη γραμμή 32,7%.

Αν μπορέσει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου να σταθεροποιήσει το ποσοστό του κοντά στο 33% θα τιμωρεί όποτε πρέπει όσους αντιπάλους του δίνουν το σουτ για να μην εκτεθούν κοντά στη ρακέτα.

Όπως και να έχει η περσινή σεζόν μας έδειξε ότι ο Greek Freak έχει για πλάκα 28 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 ασίστ, πάνω από 50% ευστοχία παίζοντας παράλληλα άμυνα για σεμινάριο. Ποιος άλλος μπορεί να τα κάνει αυτά;

Στεφ Κάρι: Ο παλιός των Γουόριορς

Με τον Κέβιν Ντουράντ να έχει μετακομίσει στο Μπρούκλιν και τον Κλέι Τόμπσον εκτός αγωνιστικής δράσης, εκ των πραγμάτων τα φώτα του Σαν Φρανσίσκο θα πέσουν φέτος πάνω στον Στέφεν Κάρι.

Ο Κάρι αναμένεται τόσο επιθετικός όσο τη σεζόν 2015/16 όταν σκόραρε 30 πόντους τον αγώνα και είχε σπάσει το ρεκόρ εύστοχων τριπόντων σε μία σεζόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Στεφ Κάρι

Το αρνητικό για τον Στεφ είναι ότι στην πανίσχυρη δυτική περιφέρεια υπάρχουν αυτήν την στιγμή τουλάχιστον πέντε ομάδες καλύτερες από τους Γουόριορς, κάτι που σημαίνει ότι οι «πολεμιστές» δύσκολα θα βρεθούν στην πρώτη δυάδα της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση, με τη μετακόμιση του franchise από το Οκλαντ στη λαμπερή πλευρά της ακτής, το πολύχρωμο Σαν Φρανσίσκο, όλοι προσμένουν με ανυπομονησία μία σεζόν «υπογραφή» από το παλιότερο πλέον μέλος του Γκόλντεν Στέιτ.

 Άντονι Ντέιβις: Το στοίχημα με τους Λέικερς

Ο Άντονι Ντέιβις αποφάσισε να αποχωρήσει άκομψα από τους Πέλικανς για να προσγειωθεί στη χώρα των Λέικερς και να γίνει συμπαίκτης του Λεμπρόν. Ο «βασιλιάς» μπορεί να είναι το Νο1 στο ΛΑ, ωστόσο φέτος όλα τα μάτια θα είναι καρφωμένα στον πρώην σέντερ της Νέας Ορλεάνης.

Ο Ντέιβις συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους πέντε πιο ταλαντούχους παίκτες του ΝΒΑ. Κάθε χρόνο βελτιώνει το επιθετικό του ρεπερτόριο και πέρυσι σε μία χρονιά όπου είχε 25,9 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2,4 μπλοκ, κατάφερε παράλληλα να γράψει ατομικό ρεκόρ καριέρας στις ασίστ με 3,9.

Αποτέλεσμα εικόνας για anthony davis lakers

Φέτος δήλωσε πως θα επιδιώξει να πάρει τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της χρονιάς. Εάν, λοιπόν, τα νούμερα του αγγίξουν το 28-12-4 (πόντοι-ριμπάουντ-ασίστ) και οι Λέικερς παρουσιάσουν μία κανονική ομάδα και όχι το περσινό τσίρκο τότε δεν αποκλείεται ο «φρύδιας» να συμπεριληφθεί στους βασικούς υποψήφιους για τον τίτλο του MVP.

Λεμπρόν Τζέιμς: Ποιος μπορεί να ξεγράψει τον «βασιλιά»;

Η περσινή σεζόν ήταν η χειρότερη του Λεμπρόν Τζέιμς εδώ και μία δεκαετία και όμως ο αθεόφοβος έγραψε 27 πόντους, 8,5 ριμπάουντ και 8,3 ασίστ, παίζοντας σε μία κάκιστη ομάδα, χωρίς στόχους, χημεία και κίνητρο.

Σχετική εικόνα

Φέτος με την έλευση του Ντέιβις στο «Staples Center» ο «βασιλιάς» θα έχει δίπλα του έναν άξιο συμπαραστάτη. Εάν λοιπόν αποφύγει τους τραυματισμούς και πραγματοποιήσει μία τυπική χρονιά Λεμπρόν παίζοντας ίσως άμυνα με λίγο παραπάνω ενέργεια τότε θα συμπεριληφθεί αυτόματα και αυτός στο κάδρο με τους κορυφαίους παίκτες της σεζόν.

Θα πρέπει βέβαια να βοηθήσει λίγο και η ομάδα με τους Λέικερς να φτάνουν μίνιμουμ τις 50-55 νίκες. Σε κάθε περίπτωση ο Τζέιμς έχει τρομερές συμπάθειες και οι περισσότεροι εύχονται να αποδείξει ότι ανήκει ακόμη στην ελίτ, έστω κι αν τον Δεκέμβριο θα κλείσει τα 35.

Τζοέλ Εμπίντ: Θυμίζοντας τον Σακίλ

Ο Τζοέλ Εμπίντ με 27,5 πόντους, 13,6 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ και 1,9 μπλοκ έγραψε νούμερα την περσινή σεζόν που θύμισαν Σακίλ Ο’Νιλ.

Σχετική εικόνα

Ο σούπερ σταρ των Σίξερς έρχεται από την πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του. Το καλοκαίρι δούλεψε κι άλλο το σώμα του για να αντέξει τις καταπονήσεις και να ελαχιστοποιήσει τους τραυματισμούς, που τόσο πολύ τον ταλαιπωρούν κάθε χρόνο.

Φυσικά, πάντα θα αποτελεί ερωτηματικό σε πόσα παιχνίδια θα παίρνει rest, ωστόσο όσο κυριαρχεί στις δύο ρακέτες και η Φιλαδέλφεια διεκδικεί την κορυφή της Ανατολής τόσο θα φτιάχνει το μονοπάτι του για τον MVP του ΝΒΑ.

Καουάι Λέοναρντ: Ο άνθρωπος που αλλάζει τις ισορροπίες

Ο Καουάι Λέοναρντ είναι ένα πραγματικό κομπιούτερ. Είναι ο άνθρωπος που πήρε ένα ταπεινό franchise όπως οι Ράπτορς και στην πρώτη του χρονιά στον Καναδά τους οδήγησε στον τίτλο.

Η επιλογή του να εγκαταλείψει τον βορρά ενώ πήρε το δαχτυλίδι σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι πλέον βρίσκεται στο κλασάτο Λος Αντζελες και η ενσωμάτωσή του στους Κλίπερς καθιστά αυτόματα την ομάδα του Ντοκ Ρίβερς το πρώτο φαβορί για τον τίτλο!

Αποτέλεσμα εικόνας για leonard kawhi clippers

Ο Λέοναρντ στην περσινή regular season προστατεύτηκε ιδανικά από τον Νικ Νερς για να είναι φρέσκος στα πλέι οφ. Αυτό βέβαια τον απέκλεισε από την κουβέντα του MVP. Φέτος ο 28χρονος άσος ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται ξανά τόσο πολλή ξεκούραση.

Οι Κλίπερς πάντως έχουν σημαντικό βάθος στον πάγκο τους για να του δίνουν ανάσες όποτε κρίνει ο Ρίβερς και ασφαλώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πόλη των αγγέλων κατεύθασε και ο Πολ Τζορτζ, ο οποίος θα μοιράζεται αρκετά την μπάλα με τον Καουάι.

Εν πάση περίπτωση, εάν οι Κλίπερς οδηγήσουν την κούρσα στη Δύση με τον Λέοναρντ να επαναλαμβάνει τα περσινά του νούμερα, τα οποία ήταν τα κορυφαία της καριέρας του (26,6 πόντους, 7,3 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ), τότε ναι μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Γιάννη.

Νίκολα Γιόκιτς: Η ορχήστρα των Νάγκετς

Ο point-center του Ντένβερ, Νίκολα Γιόκιτς είναι η πρόταση που καταθέτουν οι «σβόλοι» για τον πιθανό MVP της σεζόν. Ο Σέρβος άσος είχε την περσινή αγωνιστική περίοδο 20,1 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 7,3 ασίστ και 51,1% ευστοχία!

Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκολα Γιόκιτς

Εφόσον καταφέρει να ανεβάσει τα νούμερά του στο σκοράρισμα και οι Νάγκετς βρεθούν στο top3 της Δύσης τότε ο Γιόκιτς θα μπει και αυτός γερά στην κουβέντα για τον πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ αν και πάντα στην περίπτωσή του θα εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με το αν μπορεί να ηγηθεί μίας πρωταγωνίστριας ομάδας χωρίς να έχει άλλον σταρ δίπλα του.

Ντέμιεν Λίλαρντ: Η σταθερή αξία των Μπλέιζερς

Ο Ντέμιεν Λίλαρντ ανήκει σε ένα κλειστό κλαμπ τριών παικτών μαζί με Κάρι και Χάρντεν, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια ολοκληρώνουν με μίνιμουμ μέσους όρους 25-4-6 (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) και τουλάχιστον 36% ποσοστό στο τρίποντο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντέμιεν Λίλαρντ

Ο ηγέτης του Πόρτλαντ είναι από τους πιο υποτιμημένους σταρ του ΝΒΑ και αν φέτος το πάρει απόφαση μπορεί άνετα να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ. Εάν αυτό βοηθήσει τους Μπλέιζερς να κάνουν εκ νέου 50+ νίκες τότε είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει πολλές ψήφους.

Τζέιμς Χάρντεν: Το πείραμα του Χιούστον

Ο Τζέιμς Χάρντεν οργίασε την περσινή σεζόν με 36,1 πόντους κατά μέσο όρο, επίδοση που δεν είχε επαναλάβει ποτέ στην καριέρα του. Αυτό πάντως δεν έφτανε για να τον αναδείξει MVP για δεύτερη διαδοχική σεζόν, αλλά απλά τον τοποθέτησε στην πρώτη τριάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για james harden

Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του φέτος. Πρώτον μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο να κάνει τα περσινά θαύματα. Δεύτερον στους Ρόκετς προστέθηκε ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο οποίος θα αφαιρέσει προσπάθειες από τον «μούσια». Και τρίτον ο Μάικ Ντ’Αντόνι σκοπεύει τη φετινή περίοδο να μειώσει τα λεπτά του Χάρντεν για να τον έχει σε καλύτερη κατάσταση στα πλέι οφ.

Εάν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το Χιούστον μάλλον δεν θα είναι στην κορυφή της Δύσης την άνοιξη, τότε οι πιθανότητές του να λάβει τον τίτλο του MVP είναι μάλλον λιγότερες από αυτές που φαίνονται εκ πρώτης όψεως.

Άλλωστε στο Χιούστον το βασικό ζητούμενο φέτος είναι να ταιριάξουν Γουέστμπρουκ και Χάρντεν, χωρίς να καταστρέφει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Οι δυο τους είχαν συνυπάρξει για μία τριετία στην Οκλαχόμα, ωστόσο τότε ο ρόλος του Χάρντεν ήταν συμπληρωματικός. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ο Γουέστμπρουκ έπειτα από μία δεκαετία στους Θάντερ έφυγε ως ο κορυφαίος παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Οκλαχόμα και τώρα στο Χιούστον θα επιχειρήσει να αποτινάξει τη ρετσινιά του underachiever, που κόλλησε κατά τη μακρά θητεία του στις «αστραπές».

Αποτέλεσμα εικόνας για Γουέστμπρουκ

Το προσωπικό γινάτι του ιδιόρρυθμου Γουέστμπρουκ μαζί με τον one-man-show Χάρντεν, δημιουργούν μία παράτολμη μίξη ικανή είτε για την απογείωση, είτε για την καταστροφή…

Καϊρί Ίρβινγκ: Ωρα αποδείξεων

 Ο Καϊρί Ιρβινγκ πραγματοποίησε πέρυσι μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του εντός παρκέ (23,8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6,9 ασίστ, 40,1% τρίποντο) και μάλλον τη χειρότερη εκτός αυτών.

 Κατηγορήθηκε ότι διατάραξε τη χημεία των Σέλτικς στο βωμό του ηγετικού του ρόλου με συνέπεια οι Κέλτες να ολοκληρώσουν άδοξα την προσπάθειά τους στα πλέι οφ γνωρίζοντας εύκολα τον αποκλεισμό από τους Μπακς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καϊρί Ίρβινγκ

Φέτος, ο Ιρβινγκ αφήνει τη Βοστώνη και κατηφορίζει στο Μπρούκλιν. Ως ο μοναδικός αστέρας -έως ότου γυρίσει ο Ντουράντ από τη ρήξη αχίλλειου- σε ένα καλά δουλεμένο σύνολο θεωρητικά βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να αποδείξει την ηγετική του στόφα.

 Στο χέρι του είναι λοιπόν να ανεβάσει κι άλλο τα προσωπικά του νούμερα και να παλέψει με τους Νετς για το πλεονέκτημα στην Ανατολή.

Λούκα Ντόντσιτς: Λατρεία για τον Σλοβένο μάγο

Είναι αβέβαιο αν το Ντάλας έχει τα φόντα να μπει ανάμεσα στα θηρία της Δύσης και να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα στην οχτάδα. Το βέβαιο είναι ότι ο Λούκα Ντόντσιτς στη ρούκι του χρονιά στο ΝΒΑ έκλεψε τις καρδιές όλων γράφοντας εξαιρετικά νούμερα (21,2 πόντους, 7,8 ριμπάουντ, 6 ασίστ).

Αποτέλεσμα εικόνας για Λούκα Ντόντσιτς

Με δεδομένο ότι είναι μόλις 20 ετών, το ταβάνι αυτού του παιδιού είναι πραγματικά άγνωστο και πολλοί υπολογίζουν ότι ήδη από φέτος είναι έτοιμο να μπει στη συνομοταξία των κορυφαίων σούπερ σταρ εκτοξεύοντας τα στατιστικά του.

Φυσικά είναι δύσκολο να φανταστούμε τους Μάβερικς να φτάνουν έστω στην 5η θέση και τον Ντόντσιτς να ψηφίζεται για MVP, ωστόσο η παρουσία του έχει δώσει ξανά ζωή και ενδιαφέρον στον οργανισμό του Ντάλας και μαζί με τον Πορζίνγκις συντελούν ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ για τα επόμενα χρόνια.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ