el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

NBA Finals 2019: Σημεία-κλειδιά & stats για Γκόλντεν Στέιτ και Τορόντο

Για τέσσερα σερί χρόνια το ζευγάρι των τελικών του ΝΒΑ ήταν το ίδιο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς όμως μετακόμισε στη Δύση και το Τορόντο βρήκε την ευκαιρία να σπάσει τη μονοτονία παίρνοντας τη θέση του Κλίβελαντ.

Από την άλλη, το Γκόλντεν Στέιτ είναι πιστό στο ραντεβού του για πέμπτη διαδοχική χρονιά κάτι που έχει πετύχει μόνο η Βοστώνη τη δεκαετία του ‘60. Οι Γουόριορς διεκδικούν το τρίτο σερί τους πρωτάθλημα και τέταρτο την τελευταία πενταετία.

Στον αντίποδα, οι Ράπτορς για παρθενική φορά στην ιστορία του franchise αναδεικνύονται πρωταθλητές της Ανατολής, άρα για πρώτη φορά στα χρονικά οι τελικοί του ΝΒΑ θα ξεκινήσουν εκτός ΗΠΑ, στον Καναδά, αφού η ομάδα του Νικ Νερς έχει το πλεονέκτημα έδρας.

Κανονική περίοδος

Τορόντο – Γκόλντεν Στέιτ 2-0

29 Νοεμβρίου: Ράπτορς – Γουόριορς 131-128 (παράταση)

12 Δεκεμβρίου: Γουόριορς – Ράπτορς 93-113

Αντέχει το Τορόντο, φαβορί το Γκόλντεν Στέιτ

Το Τορόντο κινδύνευσε να βρεθεί με 3-1 πίσω στη σειρά με τη Φιλαδέλφεια και να χάσει το έβδομο ματς από τους Σίξερς, ενώ κόντρα στο Μιλγουόκι φλέρταρε έντονα με το 0-3, πριν τελικά προκριθεί με 4-2 κάνοντας τέσσερις διαδοχικές νίκες απέναντι στους Μπακς, δηλαδή στο σύνολο με το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή. Όλα αυτά αποδεικνύουν τις αντοχές και στην σκληράδα που έχουν φέτος οι Καναδοί.

Image result for leonard vs antetokounmpo


Το Γκόλντεν Στέιτ, πάντως, θεωρείται από όλους το μεγάλο φαβορί για το δαχτυλίδι δεδομένου ότι έφτασε στους τελικούς τρέχοντας σερί 5-0 με τον Ντουράντ τραυματία! Ο Κάρι έκανε τη σειρά της ζωής του στο 4-0 επί των Μπλέιζερς με 36,5 πόντους κατά μέσο όρο, 8,3 ριμπάουντ, 7,3 ασίστ και τουλάχιστον 6 εύστοχα τρίποντα και στα τέσσερα παιχνίδια των τελικών της Δύσης!

Οι «πολεμιστές» του Στιβ Κερ είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία επιθετική ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ και έδειξαν πως έχουν τόσο το μέταλλο του πρωταθλητή όσο και την τεχνογνωσία του νικητή. Στα τρία τελευταία ματς κόντρα στο Πόρτλαντ βρέθηκαν κάτω με τουλάχιστον 17 πόντους και όμως σε όλα επέστρεψαν και επικράτησαν.

Και στο 4-2 επί του Χιούστον, το Γκόλντεν Στέιτ επιβίωσε διότι είχε πάντα το καθαρό μυαλό και τις λύσεις στο τέλος, παρότι όλα τα παιχνίδια στα τελευταία πέντε λεπτά ήταν με διαφορές μέχρι πέντε πόντους.

Κλειδί η επιστροφή του Ντουράντ

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι «πολεμιστές» είναι καλύτεροι χωρίς τον Ντουράντ, που αναδείχθηκε MVP των τελικών πέρυσι και πρόπερσι. Μπορεί να είναι εξίσου ικανοί όταν βγαίνουν μπροστά ο Κάρι και ο Γκριν, ωστόσο χωρίς τον «Ντουραντούλα» το Τορόντο αισθάνεται δικαίως ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει το δαχτυλίδι. Άλλωστε, το φετινό Γκόλντεν Στέιτ δεν είναι πολύ καλύτερο από εκείνο του 2016, που έχασε τους τελικούς από το Κλίβελαντ.

Ο 30χρονος άσος ταξίδεψε κανονικά με την αποστολή στον Καναδά, παρόλα αυτά θεωρείται δεδομένο ότι θα χάσει το πρώτο ματς. Αντίθετα, υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να προλάβει το δεύτερο. Για τους Γουόριορς είναι κομβικό να επανέλθει ο Ντουράντ υγιής διότι εκτός από την έμφυτη δεινότητά του στο σκοράρισμα, μπορεί παράλληλα να εξελιχθεί και στο κατάλληλο αμυντικό αντίδοτο για τον Λέοναρντ.

Image result for kd durant


Ο Κάρι είναι ο φυσικός ηγέτης των «πολεμιστών», έχει τη δυνατότητα να βάλει το πιο τρελό τρίποντο, όμως ο Ντουράντ είναι ο ορισμός του two-way παίκτη, δηλαδή παίζει το ίδιο καλή άμυνα όσο επίθεση. Είναι εξαιρετικός rim protector, με το μέγεθός του θα ζορίσει τον Λέοναρντ και με συμπαραστάτη τον Ιγκουοντάλα θα αποδεσμεύσει τον Γκριν για να κάνει όλη την υπόλοιπη βρόμικη δουλειά.

Επίσης, η παρουσία του Ντουράντ θα αποτρέψει την πιθανότητα ο Νερς να κατεβάσει τον Λέοναρντ στο μαρκάρισμα του Κάρι. Ο Λέοναρντ είναι υπερπλήρης παίκτης και στα δύο κομμάτια του παρκέ, επομένως αν δεν έχει να αντιμετωπίσει τον Ντουράντ μπορεί να επιστρατευθεί για να περιορίσει τον Κάρι. Γενικά οι Ράπτορς βλέπουν ότι σταυρώνει καλά το δίδυμο Λέοναρντ-Σιάκαμ πάνω στο πικ-εν-ρολ των Κάρι-Γκριν, που ήταν το βασικό επιθετικό όπλο των «πολεμιστών» στις αναμετρήσεις που έλειψε ο «Ντουραντούλα».

Image result for leonard raptors


Σε ό,τι αφορά την επίθεση για τους Ράπτορς, είναι ζωτικής σημασίας ο Λέοναρντ να βρει άξιους συμπαραστάτες που θα τραβήξουν την προσοχή της άμυνας και έτσι οι Γουόριορς δεν θα προσαρμοστούν ολοκληρωτικά πάνω στον σταρ των Καναδών, που έκανε όργια στη σειρά με τους Μπακς καταγράφοντας 29,8 πόντους, 9,5 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ και 2,2 κλεψίματα ανά αγώνα!

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν αξιόπιστα περιφερειακά σουτ από Λάουρι, Σιάκαμ, Γκριν, ΒανΦλιτ, Πάουελ και ασφαλώς δημιουργία και σκορ από τον Μαρκ Γκασόλ.

Υπεροχή των Γουόριορς στους starters

Ο Λάουρι προφανώς δεν πλησιάζει το ταλέντο του Κάρι, παρόλα αυτά κατά κάποιον τρόπο ξορκίζει τους δαίμονες του πραγματοποιώντας τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του σε postseason. Η αλήθεια είναι πως του έχει βγει η ρετσινιά του παίκτη που λυγίζει στα πλέι οφ. Φέτος όμως δείχνει πιο ώριμος από ποτέ έστω κι αν δεν είναι 100% σταθερός.

Ο Γκριν είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες των Ράπτορς σουτάροντας με 45,5% από το τρίποντο, εντούτοις στην postseason το ποσοστό του έπεσε στο 31,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τέσσερις διαδοχικές νίκες επί των Μπακς είχε 1/15 τρίποντα…

Σε σύγκριση λοιπόν με τον killer Τόμπσον (39,6% στο τρίποντο στα πλέι οφ) η πλάστιγγα στο «δύο» γέρνει σαφέστατα υπέρ των Γουόριορς, αφού ο Διόσκουρος του Κάρι έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι στα δύσκολα είναι πάντα έτοιμος να βγει μπροστά.

Image result for thompson klay


Ο Σιάκαμ ως πρωτάρης στα πλέι οφ όπως ήταν αναμενόμενο πέρασε σε δεύτερο ρόλο επιθετικά και κυρίως κοιτάζει να βγάζει κάποια μεγάλα plays στην άμυνα και να παίρνει κάποια τρίποντα από τη γωνία. Είναι ξεκάθαρο πως συγκριτικά με τον Γκριν δεν μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο αντίκτυπο.

Ο Γκασόλ, αντίθετα, έχει ταιριάξει γάντι στην πεντάδα του Νερς. Ναι μεν ο Ισπανός δεν είναι το πρώτο βιολί όπως στο Μέμφις, όμως θα δώσει με συνέπεια λύσεις με πρόσωπο στο καλάθι, σκοράροντας αν χρειαστεί και από το τρίποντο, τη στιγμή που οι Γουόριορς δεν έχουν καθαρή επιλογή στο πέντε όσο ο Κάζινς ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.

Πιο ζεστός ο πάγκος του Τορόντο

Εάν η σύγκριση των δύο πεντάδων βγάζει ξεκάθαρα νικητές τους Γουόριορς, στον πάγκο η κατάσταση είναι πιο αισιόδοξη για τους Ράπτορς, ειδικά μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του ΒανΦλιτ που είχε 14/17 τρίποντα στα τελευταία τρία ματς κόντρα στους Μπακς!

Εάν προσθέσουμε τον πάντα αξιόπιστο Ιμπάκα και τον εντυπωσιακά ανεβασμένο Πάουελ στους τελικούς της Ανατολής, το Τορόντο έχει μία καλή εναλλακτική τριάδα, που θα δώσει ποιοτικές ανάσες στους starters.

Δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό το ίδιο και στους Γουόριορς. Κουκ, Γερέμπκο, ΜακΚίνι δεν ανήκουν καν στο επίπεδο ενός τελικού ΝΒΑ. Τα χρόνια για τον Λίβινγκστον πέρασαν και δεν είναι πλέον ο ίδιος παίκτης, ενώ στο πέντε όσο ο Κάζινς δεν είναι στο 100%, ο Κερ δεν έχει συγκεκριμένη εναλλακτική βάζοντας εκ περιτροπής τους Μπελ, Λούνεϊ, Τζόουνς.

Βέβαια, με τις διαφαινόμενες επιστροφές του Κάζινς, ο οποίος έχει το κορμί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον σχετικά soft Γκασόλ και του Ντουράντ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Ντουράντ φυσικά λογίζεται βασικός, άρα θα περάσει στον πάγκο ο Ιγκουοντάλα και ο Κερ αυτόματα θα νιώσει πολύ πιο άνετα με το βάθος στο ροτέισον του.

Ενδιαφέροντα στατιστικά

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ (58-24 στην κανονική περίοδο, 12-6 στα πλέι οφ)

Ο δρόμος προς τον τελικό

4-1 το Ορλάντο

4-3 τη Φιλαδέλφεια

4-2 το Μιλγουόκι

Pace: 96,1 κατοχές ανά 48 λεπτά

OffRtg: 108,1 πόντους ενεργητικό ανά 100 κατοχές

DefRtg: 102,4 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές

ΝetRtg: +5,7

* Το Τορόντο είναι η τέταρτη ομάδα/φιναλίστ από τις οχτώ, που μπήκαν στο ΝΒΑ μετά τη διεύρυνση του 1976. Ντάλας, Μαϊάμι και Ορλάντο οι άλλες τρεις.

* Το έκτο ματς της σειράς με το Μιλγουόκι είχε τον χαμηλότερο ρυθμό στην postseason με 87 κατοχές ανά ομάδα.

* Το Τορόντο πήρε μόλις το 48% των ριμπάουντ που διεκδίκησε. Αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό ανάμεσα στις ομάδες της postseason που πέρασαν τον πρώτο γύρο.

* Είναι η κορυφαία έδρα της postseason με 8-2 ρεκόρ και 12,4 net rating (διαφορά πόντων υπέρ/κατά ανά 100 κατοχές).

* 9-1 το ρεκόρ του όταν προηγείται με διψήφιες διαφορές.

* 10-0 το ρεκόρ του όταν βάζει 104 πόντους ανά 100 κατοχές.

* Εχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατοχών που μεταφράστηκαν σε αιφνιδιασμό (18,1%) και το δεύτερο μεγαλύτερο που εκτέλεσε στα τελευταία έξι δευτερόλεπτα (21%).

* Είναι πέμπτο στην κίνηση της μπάλας (327 πάσες ανά 24 λεπτά κατοχής) και 12ο στην κίνηση των παικτών (10,8 μίλια ανά 24 λεπτά κατοχής).

* Βρίσκεται σε ρυθμό για να σπάσει το ρεκόρ των Γουόριορς με 306 εύστοχα τρίποντα στην postseason του 2016. Σουτάρει από το τρίποντο με 34,5% και εκτελεί το 40,6% των προσπαθειών του από το τρίποντο.

* Σουτάρει με 81,8% από τις βολές και είναι πίσω μόνο από το Γκόλντεν Στέιτ (81,9%).

* Είναι η πιο βελτιωμένη άμυνα των πλέι οφ με 4,4 πόντους λιγότερους ανά 100 κατοχές συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε στη regular season.

* Κράτησε τους Μπακς μόλις στους 162 πόντους στο transition όταν τα «ελάφια» πέτυχαν 169 πόντους στη σειρά με τη Βοστώνη, η οποία έληξε με ένα ματς λιγότερο!

* Δέχεται μόλις 0,73 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις isolations.

* Εχει τα περισσότερα deflections στην postseason με 14,4 ανά αγώνα.

* Με το δίδυμο Λάουρι-Λέοναρντ στο παρκέ το Τορόντο έχει πετύχει 148 πόντους περισσότερους από τους αντιπάλους του στην postseason.

Image result for Λάουρι-Λέοναρντ

* Με τον Λέοναρντ στο παρκέ το Τορόντο σκοράρει 111,7 πόντους ανά 100 κατοχές, χωρίς αυτόν μόλις 85,1. Η διαφορά των 26,6 πόντων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη φετινή postseason.

* Ο Γκασόλ σουτάρει με 63,4% εντός έδρας και μόλις με 38,7% εκτός έδρας. Τα 22/28 τρίποντα του Ισπανού σέντερ στα πλέι οφ σημειώθηκαν στο Τορόντο, παρότι οι Ράπτορς έχουν δώσει οχτώ από τους 18 αγώνες τους εκτός έδρας.

* Ο Γκασόλ επιλέγει κατά 52,6% να εκτελεί από το τρίποντο. Στην κανονική περίοδο το ποσοστό ήταν 31,4%.

* Ο Λέοναρντ έχει στην postseason τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (696), τους περισσότερους πόντους (561, 124 παραπάνω από τον δεύτερο), τις περισσότερες εύστοχες βολές (133) και τα περισσότερα κλεψίματα (28).

* Ο Λάουρι σουτάρει με 63,1% στην τέταρτη περίοδο.

* Στους τελικούς της Ανατολής ο Λάουρι είχε ποσοστό ευστοχίας 65,7% και ο ΒανΦλιτ 64,4%.

* Πάουελ (23) και ΒανΦλιτ (22) είναι στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα με τα περισσότερα εύστοχα στα τρίποντα στα φετινά πλέι οφ.

* Ο Πάουελ στα έξι ματς με τους Μπακς σκόραρε περισσότερους πόντους (74) απ’ ότι στα 11 παιχνίδια των δύο πρώτων γύρων (65).

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ (57-25 στην κανονική περίοδο, 12-6 στα πλέι οφ)

Ο δρόμος προς τον τελικό

4-2 τους Λ.Α. Κλίπερς

4-2 το Χιούστον

4-0 το Πόρτλαντ

Pace: 99,2 κατοχές ανά 48 λεπτά

OffRtg: 116,4 πόντους ενεργητικό ανά 100 κατοχές

DefRtg: 110,2 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές

ΝetRtg: +6,2

* Το Γκόλντεν Στέιτ καταγράφει φέτος το χειρότερό του net rating (διαφορά πόντων υπέρ/κατά ανά 100 κατοχές) στην postseason την τελευταία πενταετία. Χειρότερο και από 6,4 του 2016 όταν έχασε τον τίτλο από το Κλίβελαντ.

* Είναι όμως η κορυφαία εκτός έδρας ομάδα των πλέι οφ με 6-2 ρεκόρ και 7,4 net rating.

* Είναι η κορυφαία ομάδα της πρώτης περιόδου στα πλέι οφ με 19,7 πόντους net rating.

* 8-1 το ρεκόρ του όταν προηγήθηκε με διψήφιες διαφορές. 4-3 όταν βρέθηκε κάτω με διψήφιες διαφορές.

* Ήταν η κορυφαία επίθεση της regular season και βελτιώθηκε περαιτέρω στα πλέι οφ σκοράροντας 1,5 πόντο παραπάνω ανά 100 κατοχές.

* Εκτελεί μόνο το 40% των προσπαθειών του μέσα από τη ρακέτα, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην postseason. Έχει όμως το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας τόσο από το ζωγραφιστό (63,4%) όσο και από το τρίποντο (37,0%).

* 66,7% των καλαθιών του ήρθαν από ασίστ, αυτό είναι το καλύτερο ποσοστό στα πλέι οφ. Είναι πρώτο στην κίνηση της μπάλας (322 πάσες ανά 24 λεπτά κατοχής) και πέμπτο στην κίνηση των παικτών (11,3 μίλια ανά 24 λεπτά κατοχής.

* Μετράει οχτώ παιχνίδια με 30+ ασίστ. Ολες οι άλλες ομάδες των πλέι οφ έχουν συνολικά εννιά.

* Σκοράρει 1,12 πόντους ανά πικ εν ρολ.

* Εχει τα λιγότερα drives στα πλέι οφ, μόλις 26,9 ανά αγώνα. Εχει όμως τα περισσότερα post-ups με 15,6 ανά παιχνίδι.

* 11-0 το ρεκόρ του όταν δέχεται λιγότερους από 115 πόντους ανά 100 κατοχές.

* Είναι τρίτο στα deflections με 13,3 ανά αγώνα.

* Μόνο οι Κάρι, Τόμπσον, Γκριν ξεκίνησαν βασικοί και τα 16 φετινά ματς των πλέι οφ.

* Με την τριάδα Κάρι, Τόμπσον, Γκριν στο παρκέ έχουν net rating 6,0 πόντους. Μαζί με τον Ντουράντ το net rating πέφτει στο 4,9.

* Σε 603 λεπτά του Γκριν στο παρκέ, το Γκόλντεν Στέιτ έχει βάλει 148 πόντους περισσότερους από τους αντιπάλους του. Οι Γουόριορς πετυχαίνουν 119 πόντους ανά 100 κατοχές με τον Γκριν στο παρκέ.

* Παίρνει μόνο το 21% των πόντων του από τον πάγκο, το δεύτερο χειρότερο ποσοστό των πλέι οφ.

* Ο Κάρι σημειώνει 1,24 πόντους ανά isolation και 1,18 πόντους ανά πικ εν ρολ.

* O Ντουράντ κερδίζει 8,6 φάουλ ανά αγώνα, τα περισσότερα στα πλέι οφ.

* Ο Ντουράντ είναι ο πρώτος σκόρερ των πλέι οφ με 34,2 πόντους ανά αγώνα. Στην κανονική περίοδο είχε 26.

* Ο Γκριν είχε 7,4 πόντους, 7,3 ριμπάουντ και 6,9 ασίστ στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ τα νούμερα του εκτοξεύτηκαν σε 13,6 πόντους, 9,9 ριμπάουντ και 8,2 ασίστ!

* Ο Γκριν έχει τέσσερα triple-doubles στην postseason, που είναι η καλύτερη επίδοση από τα πέντε του Μάτζικ Τζόνσον το 1984.

* Ο Τόμπσον εκτελεί μόνο το 21% των προσπαθειών από το ζωγραφιστό και παίρνει 8,4 catch and shoot ανά αγώνα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ