el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

NBA Playoffs: Ενα εντελώς νέο παιχνίδι!

Με σύνθημά του «a whole new game», το ΝΒΑ καταθέτει μία νέα πρόταση-εκδοχή του παιχνιδιού, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτά είναι τα 6 πράγματα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον από τις πρώτες επτά ημέρες των πλέι οφ.

Οι όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για τη φούσκα του Ορλάντο καταρρίπτονται πανηγυρικά στην πράξη. Μπορεί οι ομάδες να αγωνίζονται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, έχοντας στο πλευρό τους μόνο μερικές δεκάδες ψηφιακούς θεατές, παρόλα αυτά το παιχνίδι αυτό καθαυτό παραμένει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Μετά λοιπόν την 100% επιτυχημένη επιστροφή της κανονικής διάρκειας, ακολούθησε η πρώτη εβδομάδα της postseason, η οποία δεν έχει αφήσει κανέναν με παράπονο.

Ολοι οι αγώνες του ΝΒΑ προσφέρονται σε Live Streaming* από τη Novibet (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

1 Βίοι αντίθετοι

leonard_novibetgrΣτο ΝΒΑ υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Ο Καουάι Λέναρντ όταν ξεκινούν τα πλέι οφ εκτινάσσει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο.

Ο δύο φορές MVP των τελικών του ΝΒΑ στα πρώτα τέσσερα ματς των Κλίπερς με τους Μάβερικς μετράει κατά μέσο όρο 33 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ! Ο Λέναρντ αναμφίβολα ανταποκρίνεται στη φήμη που τον συνοδεύει, αλλά και στο τεράστιο τριετές συμβόλαιο, ύψους 103 εκατ. δολαρίων, που υπέγραψε το καλοκαίρι με τους Κλίπερς.

Σε αντίθεση με τον Λέναρντ, ο έτερος «big» των Κλίπερς δεν έχει ακόμη γοητεύσει με τις εμφανίσεις του. Για να είμαστε ακριβείς, ο Πολ Τζορτζ μέχρι στιγμής απογοητεύει. Για τα δεδομένα του οι 15,3 πόντοι κατά μέσο όρο στη σειρά με το Ντάλας είναι πολύ μικρό νούμερο. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση αν κοιτάξουμε τα στατιστικά του Τζορτζ, ο οποίος σουτάρει κόντρα στους Μαβς με το θλιβερό 29% και πίσω από τη γραμμή του τριπόντου μόλις με 22%.

Οπως είναι λογικό οι αποκαρδιωτικές εμφανίσεις του Τζορτζ στην postseason είναι βασικό θέμα στα social media και οι αναφορές στο «Pandemic P», έχουν κατακλύσει το Twitter στις δύο ήττες των Κλίπερς από την παρέα του Λούκα Ντόντσιτς.

Με τη σειρά πλέον στο 2-2 και με τον δεύτερο καλύτερό τους παίκτη να… βαράει τούβλα, οι Κλίπερς φλερτάρουν με μία γκράντε αποτυχία, δεδομένου ότι όταν ξεκινούσαν τα πλέι οφ, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εκτιμούσαν πως έχουν στο τσεπάκι μίνιμουμ τους τελικούς της Δύσης.

2 Η νέα σκηνή του NBA

doncic_novibetgrΚανείς δεν έχει την απαίτηση ή την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να γεννηθεί ένας νέος Τζόρνταν, ή ένας νέος Κόμπι.

Παρόλα αυτά το ΝΒΑ συνεχίζει να βγάζει από τη μήτρα του καινούριους σταρ και πρωταγωνιστές, που κρατούν το ενδιαφέρον του αθλήματος αμείωτο. Η λατρεία στον Λέναρντ και τον Λεμπρόν είναι απολύτως φυσιολογική, ωστόσο κακά τα ψέματα την παράσταση στον πρώτο γύρο των πλέι οφ έχει κλέψει το χαμογελαστό παιδί από τη Σλοβενία.

Κάποιοι τον λοιδόρησαν όταν επιλέχθηκε στο Νο.3 του ντραφτ για τα παραπανίσια κιλά του ή την έλλειψη αθλητικότητας. Ο Ντόντσιτς όμως διέψευσε τους πάντες πανηγυρικά, ακόμη και τους πιο θερμούς υποστηρικτές του. Διότι ποιος περίμενε ένα 21χρονο παιδαρέλι από τα Βαλκάνια να αγωνίζεται σαν σούπερ σταρ από το πρώτο του βήμα κιόλας στα παρκέ της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας του πλανήτη.

Μόλις στο τέταρτο ματς της καριέρας του στα πλέι οφ πραγματοποίησε μία εξωγήινη εμφάνιση με 43 πόντους, 17 ριμπάουντ, 13 ασίστ και ένα απίστευτο buzzer-beater στη νίκη επί των Κλίπερς. Κι όλα αυτά με πρόβλημα στον αστράγαλο.

Για να συνειδητοποιήσουμε τι πέτυχε στο 4ο παιχνίδι με τους Κλίπερς ο Ντόντσιτς ας τσεκάρουμε τα εξής:

Α) Εγινε σε ηλικία 21 ετών και 177 ημερών ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των πλέι οφ που σημειώνει buzzer beater, σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο Κέβιν Μάρτιν (23 ετών και 86 ημερών) από το 2006.

Β) Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ σε παιχνίδι πλέι οφ, που τελειώνει στα βασικά στατιστικά (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) με 43-17-13! Κανείς άλλος δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο.

Γ) Είναι μόλις ο δεύτερος παίκτης σε ολόκληρο το ΝΒΑ, που κάνει triple-double σε αγώνα πλέι οφ με 30+ πόντους σε ηλικία μικρότερη των 22 ετών. Ο άλλος ασφαλώς είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Δ) Είναι ο μοναδικός παίκτης μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν που σημειώνει 40 πόντους και buzzer beater, ενώ η ομάδα του βρίσκεται πίσω στο σκορ, σε αγώνα των πλέι οφ. Ο Τζόρνταν το είχε κάνει αυτό το 1989.

Ε) Είναι μόλις ο ένατος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που σημειώνει διαδοχικά triple-doubles στα πλέι οφ. Στο τρίτο παιχνίδι ο Λούκα είχε γράψει 13-10-10 πριν βγει νοκ άουτ με πρόβλημα στον αστράγαλο.

3 Μίτσελ is on fire

mitchell_novibetgrΣτην κατηγορία των νέων πρωταγωνιστών του παιχνιδιού, μαζί με τον Ντόντσιτς, ασφαλώς ανήκει πλέον δικαιωματικά και ο Ντόνοβαν Μίτσελ.

Ο τριτοετής γκαρντ των Τζαζ κάνει πράγματα και θάματα κόντρα τους Νάγκετς και αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σκόρερ των πλέι οφ με 39,5 πόντους κατά μέσο όρο!

Ο άλλοτε άσος του Λούιβιλ, έχει πετύχει απέναντι στο Ντένβερ δύο φορές 50+ πόντους και έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, που σημειώνει δύο πενηντάρες σε σειρά πλέι οφ μετά τους Αλεν Αϊβερσον και Μάικλ Τζόρνταν.

Με τις εμφανίσεις, που πραγματοποιεί ο Μίτσελ, οι Τζαζ θα είχαν ήδη σκουπίσει τους Νάγκετς, αν δεν υπήρχε ο Τζαμάλ Μάρεϊ, που σημείωσε 36 πόντους στο πρώτο ματς της σειράς, όταν το Ντένβερ έκανε το 1-0 στην παράταση και 50 στο τέταρτο παιχνίδι.

4 Η δύναμη του πατέρα

conley_novibetgrΟι Τζαζ μπορούν να θεωρηθούν από τις ευχάριστες εκπλήξεις των πλέι οφ και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον εκπληκτικό Ντόνοβαν Μίτσελ.

Η Γιούτα όταν έκανε trade τον Μάικ Κόνλεϊ την περασμένη σεζόν, ήλπιζε ότι βρήκε τον ιδανικό έμπειρο πόιντ-γκαρντ, που θα συμπληρώσει το κομμάτι που έλειπε για να εξελιχθεί η ομάδα από ένα ανταγωνιστικό σύνολο σε διεκδικήτρια του τίτλου. Ο πολύπειρος Κόνλεϊ δεν κόλλησε αμέσως στο κλίμα των Τζαζ και το πρώτο διάστημα πάλευε να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του.

Τον Φεβρουάριο άρχισε να ανοίγει το γκάζι, όμως τον Μάρτιο ήρθε ο κορονοϊός και όλα πάγωσαν. Μετά την αποχώρησή του από τη φούσκα για τη γέννηση του γιου του, ο Κόνλεϊ αναγκαστικά έχασε τα πρώτα δύο ματς της σειράς με τους Νάγκετς, αφού ως όφειλε μπήκε σε τετραήμερη καραντίνα.

Οταν επέστρεψε στο Game 3, οδήγησε τους Τζαζ σε μία επιβλητική νίκη σκοράροντας 27 πόντους. Στο τέταρτο παιχνίδι ήταν εξίσου καθοριστικός προσθέτοντας ακόμη 26 πόντους. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε αυτά τα δύο ματς απέναντι στους «σβόλους» ο Κόνλεϊ σούταρε από το τρίποντο 11/16!

Η ιστορία λοιπόν του φρέσκου πατέρα που παίζει με φτερά στα πόδια επαναλαμβάνεται. Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι ο Φρεντ Φαν Φλιτ των Ράπτορς έφτασε σε σημείο να ψηφίζεται για MVP των τελικών με τις εμφανίσεις που έκανε κόντρα στους Γουόριορς μετά τη γέννηση του παιδιού του.

5 Τώρα έρχονται τα καλά στην Ανατολή

antetokounmpo_novibetgrΜε εξαίρεση το πρώτο ματς στο Μπακς – Μάτζικ, όπου το Ορλάντο έκανε την έκπληξη, όλα τα άλλα παιχνίδια στην ανατολική περιφέρεια κύλησαν ομαλά και σύμφωνα με τα προγνωστικά.

Σέλτικς, Ράπτορς και Χιτ έχουν ήδη σκουπίσει τους αντιπάλους τους (Σίξερς, Νετς, Πέισερς αντίστοιχα) και το μόνο που απομένει είναι να σφραγίσει το εισιτήριο για τους «4» και το Μιλγουόκι επιτυγχάνοντας την Τετάρτη το 4-1 κόντρα στο Ορλάντο.

Ενώ λοιπόν ο πρώτος γύρος κύλησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, στα ημιτελικά αναμένεται ο κακός χαμός. Η κόντρα των Ράπτορς με τους Σέλτικς έμοιαζε αναπόφευκτη από το ξεκίνημα της σεζόν. Οι πρωταθλητές παίζοντας μπάσκετ, που θυμίζει Σπερς από τις καλύτερες εποχές τους κόντρα στην πιο σκληρή και tough to beat ομάδα του ΝΒΑ. Στη regular season η Βοστώνη είχε κερδίσει τη σειρά με 3-1, ωστόσο σε δύο από εκείνα τα τέσσερα ματς το Τορόντο είχε στερηθεί σημαντικά στελέχη του ροτέισον.

Μακρά σειρά προμηνύεται και στον άλλον ημιτελικό. Το Μαϊάμι αποδίδει εκπληκτικό μπάσκετ, έχει ικανότατους σουτέρ (Ρόμπινσον, Χίρο, Ολίνικ), διαθέτει σπουδαίους αμυντικούς (Αντεμπάγιο, Ιγκουοντάλα), έχει δύο ηγέτες στην περιφέρεια (Μπάτλερ, Ντράγκιτς) και καθοδηγητής από τον πάγκο είναι ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της λίγκας, ο Ερικ Σπέλστρα.

Ολα αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι Χιτ αναμένεται να κάνουν δύσκολη τη ζωή στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα στα «ελάφια». Ειδικά από τη στιγμή, που το υποστηρικτικό τιμ του Γιάννη δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με τους Μίντλεντον, Μπλέντσο και Μπρουκ Λόπες έχουν πολλά ups and downs καθ’ όλη την παρουσία των Μπακς στη φούσκα.

6 Πάει περίπατο το «trust the process»

Philadelphia 76ers offseason preview: Should Sixers trade Joel ...

Στη Φιλαδέλφεια κάνουν υπομονή πολλά χρόνια και το σλόγκαν «trust the process» αντηχούσε σε κάθε γωνιά των αποδυτηρίων της.

Η υπομονή όμως έχει και τα όριά της και η εμπιστοσύνη στη διαδικασία και την εξέλιξη κάποια στιγμή παύει. Η αξιοθρήνητη εικόνα των Σίξερς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ με τους Σέλτικς, όπου δέχθηκαν το sweep δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την απουσία του Μπεν Σίμονς και όλα δείχνουν ότι στην πόλη της αγαπημένης αδελφότητας αναμένονται εκ βάθρων αλλαγές.

Είναι γεγονός πως οι Σίξερς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σταθερά ένα σύνολο, που μοιάζει να στερείται χημείας. Ενώ οι μονάδες υπάρχουν, λείπει το ομαδικό στοιχείο. Το πόσο είναι αυτό ευθύνη μόνο του προπονητή Μπρετ Μπράουν, ο οποίος θα πληρώσει το μάρμαρο είναι προς συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο πως η Φιλαδέλφεια έχει ένα αρκετά κακοσχεδιασμένο ρόστερ.

Για παράδειγμα εγείρονται πολλές ενστάσεις για την απόφαση να δοθεί max contract στον Τομπάιας Χάρις και τετραετές συμβόλαιο 109 εκατ. δολαρίων στον βετεράνο Αλ Χόρφοντ.

Με τέσσερις λοιπόν παίκτες στο ρόστερ, που αμείβονται ετησίως με πάνω από 30 εκατ. δολάρια και τον Τζίμι Μπάτλερ πλέον να φοράει τη φανέλα των Χιτ, οι Σίξερς είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν καταστάσεις και να βγουν στην αγορά για trade, συμπεριλαμβάνοντας στα ανταλλάγματα ακόμη και κάποιον εκ των δύο σταρ, Μπεν Σίμονς ή Τζόελ Εμπίντ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ