el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι 10 Καλύτερες Ατάκες του Νίκου Αλέφαντου

Οι ατάκες του Νίκου Αλέφαντου έχουν αφήσει εποχή και σίγουρα δίχως δεύτερη σκέψη, ο Νίκος Αλέφαντος είναι μια από τις πιο καλτ φιγούρες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ενας προπονητής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο χώρο, τόσο με έργο του, όσο και με την ευθύτητά του, η οποία ορισμένες φορές έφτανε σε σημείο… παρεξηγήσεως. Δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα με δημοσιογράφους, ποδοσφαιριστές, συναδέλφους προπονητές ακόμη και οπαδούς. Ασκησε δριμύτατη κριτική, σκαρφάλωσε στα κάγκελα, έλεγε πάντα την άποψή του.

Λίγα Λόγια για τον Νίκο Αλέφαντο

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει κάποιον τίτλο στην Α’ Εθνική στην Ελλάδα, παρά μόνο ένα Κύπελλο Κύπρου με τον ΑΠΟΕΛ και δύο πρωταθλήματα Β’ Εθνικής με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Πιερικό, ωστόσο δούλεψε σε πάνω από 20 διαφορετικές ομάδες! ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Ηρακλής, Πανιώνιος, ΟΦΗ, Παναχαϊκή, Απόλλων Καλαμαριάς, Δόξας Δράμας, Εθνικός, Προοδευτική και Ιωνικός είναι μόνο μερικές από αυτές.

Ασφαλώς ξεχωριστή θέση στην καριέρα του είχαν οι τρεις θητείες του στον πάγκο του Ολυμπιακού, η πρώτη επί Σταύρου Νταϊφά και οι δύο επόμενες επί ημερών Σωκράτη Κόκκαλη, τον οποίο πάντα αποκαλούσε ευεργέτη.

Ο Αλέφαντος όλη του τη ζωή βρισκόταν σε ένα γήπεδο και παρέδιδε μαθήματα ή αλλιώς μάθαινε μπαλίτσα όπως θα έλεγε και ο ίδιος. Χρησιμοποιούσε λαϊκή γλώσσα, οι αναλύσεις του για το ποδόσφαιρο πάντα έδιναν τροφή για συζήτηση και οι ατάκες του γίνονταν viral, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Πόσους προπονητές άλλωστε ξέρετε που έγιναν τραγούδι; Ο Αλέφαντος ήταν παλικάρι και το τραγούδησαν και «Τα παιδιά από την Πάτρα».

Πάμε να δούμε τη ζωή του Νίκου Αλέφαντου μέσα από δέκα ατάκες του που έμειναν στην ιστορία:

1. «Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα»

Το Μάρτιο του 1999 η Προοδευτική του Νίκου Αλέφαντου γνωρίζει τιμητική ήττα στο «Νίκος Γκούμας» από την ΑΕΚ του Ολεγκ Μπλαχίν με 1-0.

Το ματς επισκιάστηκε από το σοβαρό επεισόδιο που είχε ο Αλέφαντος στον πάγκο με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή της Προοδευτικής, Γουίλιαμ Μπαρτολομέου. Ο τελευταίος δυσαρεστήθηκε που έγινε αλλαγή και ο Αλέφαντος του χίμηξε!

Μετά το ματς, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρόπουλος ζήτησε από τον Αλέφαντο ένα σχόλιο για το εν λόγω επεισόδιο. Ο Αλέφαντος χαρακτήρισε τον παίκτη του τουρίστα και ξεκαθάρισε πως με αυτόν προπονητή δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει το ματς.

 

Ο Λυκουρόπουλος επέμεινε όμως για το επεισόδιο και ενοχλημένος ο Αλέφαντος απάντησε με μία ατάκα που έγραψε ιστορία: «Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα. Ρε μάθε μπαλίτσα…».

2. «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα, 3-0»

Ο Νίκος Αλέφαντος δεν είχε κρύψει ποτέ ότι ήταν Ολυμπιακός και πολλές φορές ίσως αυτό τον παρέσυρε στις εκτιμήσεις που έκανε.

Ετσι, τον Ιανουάριο του 2004, παραμονές του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη, είχε φιλοξενηθεί σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη και προέβλεψε άνετη νίκη των «ερυθρόλευκων».

Συγκεκριμένα, είχε υποστηρίξει ότι ο Ολυμπιακός θα μπει στα δίχτυα του ΠΑΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά «καλώς τα παιδιά, καλώς τα, 3-0».

 

Την επομένη του αγώνα, όπου ο ΠΑΟΚ τελικά κέρδισε 2-1 με γκολ των Σπάσιτς και Σαλπιγγίδη, βγήκε ξανά στον ίδιο σταθμό και παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας πως ο ΠΑΟΚ ήταν χαλύβδινος, άριστα στημένος, έπαιξε σύγχρονο ποδόσφαιρο στην κόντρα, ενώ αποθέωσε τον Σαλπιγγίδη, για τον οποίο πριν τον αγώνα είχε πει:

Ο ΣαλπιγγΙδης και οι σφαΙρες αυτΕς εΙναι για να παΙξουν εδΩ μΕχρι τη Β’ ΕθνικΗ κατηγορΙα. Για να βγεις στην ΕυρΩπη να παΙξεις, πεθΑνανε οι 1 και 15 Υψος, ξΕχασΕ τους

3. «Τα πάντα όλα»

Η πιο διαδεδομένη ατάκα του Νίκου Αλέφαντου. Τη χρησιμοποιούσε συχνά στο λόγο του και την έκανε trend για σχεδόν μία δεκαετία. Τη χρησιμοποιούσε ακόμη και ο γυναικείος πληθυσμός, ασφαλώς για άσχετα θέματα, πέραν του ποδοσφαίρου.

tapantaola_novibetgr

 

Αυτή η ατάκα ήταν και ο τίτλος στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2013.

4. Οι ντακότες, οι γκαζοζέν και τα σκατοδοχεία!

Γνωστή ήταν η… αδυναμία του Νίκου Αλέφαντου προς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Αλέφαντος δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση τις προπονητικές ικανότητες του Σέρβου και πίστευε ότι οι επιτυχίες του οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι είχε τις περισσότερες φορές τους καλύτερους παίκτες.

Για αυτό του ασκούσε συχνά πυκνά κριτική. «Ο Μπάγεβιτς παίρνει τους γρήγορους κι εγώ δουλεύω με ντακότες, γκαζοζέν και σκατοδοχεία με ποδαράκια», είχε πει για τον Ντούσκο ο Αλέφαντος.

5. Οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη και το Μεγάλο Σάββατο

Εντονη κριτική είχε ασκήσει ο Νίκος Αλέφαντος και στον νυν τεχνικό της εθνικής Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, όταν δούλευε στον ΠΑΟΚ, καθώς θεωρούσε ότι αργούσε να κάνει αλλαγές.

 

«Ο Σάντος… κοίταξε να δεις, ο Σάντος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται, αλλά στον πάγκο… μπορεί να’ χουνε μπει οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα κι αυτός να ξυπνήσει το Μεγάλο Σάββατο», είχε πει.

6. «Εισπράκτορας στα τρόλεϊ»

Ο Νίκος Αλέφαντος δεν έμενε μόνο σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά έκρινε και στιλιστικά τους προπονητές.

 

Στην εκπομπή του ΑΡΤ με τον Γιάννη Καρατζαφέρη, βλέποντας τις δηλώσεις του Τάκη Γκώνια σε μία συνέντευξη Τύπου, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Μόνο με το κούρεμα που έκανε αυτό, κατευθείαν μέσα, φύγε διορίζεσαι εισπράκτορας στα τρόλεϊ. Δώσε την αποζημίωση, φύγε. Μα είναι κούρεμα προπονητή αυτό…»!

Ο Αλέφαντος είχε σχολιάσει και το κούρεμα του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Νούνιες λέγοντας: «Ο Νούνιες; Ποιος Νούνιες, ξέχασε τον αυτόν… μου θυμίζει τους Beatles».

7. «Οι ζώνες είναι για τα παντελόνια»

Στο στόχαστρό του είχε μπει και ο Τάκης Λεμονής, όταν ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού και είχε επιλέξει να παίξει άμυνα ζώνης σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

«Πού πας ρε Κωστέα-Γείτονα με τις ζώνες-νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια», τον είχε «δικάσει».

8. «Η Ιταλία βγάζει μαρκαδόρους»

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν λάτρης της αμυντικής τακτικής και παρότι αναγνώριζε ότι η Βραζιλία βγάζει πιο ταλαντούχους παίκτες, πίστευε ότι θα κερδίσει η Ιταλία: «Και να ξέρετε ότι η Βραζιλία βγάζει μπαλαδόρους παιχταράδες αλλά η Ιταλία βγάζει μαρκαδόρους».

9. Ο Τζακερόνης και τα Πατήσια…

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν από τους προπονητές που πήγαινε συχνά σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο εξωτερικό, παρακολουθώντας προπονήσεις τεχνικών εγνωσμένης αξίας, όπως ο Αλμπέρτο Τζακερόνι.

Μόνο που ο Αλέφαντος άθελά του έκανε τον Ιταλό, Ελληνα.

Ειχα παει ρε στη Μιλαν, στην προετοιμασία του Τζακερονη. Ειναι φιλος μου ο Τζακερονης, να το ξερεις. Τρελαθηκα. Τους πλακωνει στην προπονηση ο Τζακερονης και τους αλλαζει τον αδοξαστο.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι άλλοι Ελληνες προπονητές δεν παρακολουθούσαν σεμινάρια: «Έχω πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια. Ποιος άλλος πάει από τους πρωτοκλασάτους προπονητές; Κανείς. Μόνο ο Αναστόπουλος. Οι άλλοι δεν πάνε ούτε μέχρι τα Πατήσια».

10. «Το τρένο φεύγει στις 8:30»

Ο Αντόνιο Κόντε είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν ήταν τεχνικός στην Τσέλσι καθώς είχε να διαχειριστεί ορισμένους παίκτες προχωρημένης ποδοσφαιρικής ηλικίας.

Ο Νίκος Αλέφαντος του είχε βρει τη λύση, αφού τους έστειλε όλους με το τρένο: «Πώς λέγεσαι; Ιβάνοβιτς. Το τρένο φεύγει στις 8:30. Θες να πάρεις των 8:30 ή των 10:00; Καλύτερα των 8:30 γιατί δεν μπορώ να βλέπω τη μάπα σου».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ