el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νόρντζελαντ: Το μυστικό της πιο νεανικής ομάδας στην Ευρώπη

Η Νόρντζελαντ της Δανίας διαθέτει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ποιος ο ρόλος της ακαδημίας ποδοσφαίρου Right to Dream που συνεργάζεται μαζί της.

Τόπο στα νιάτα όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη για τη Νόρντζελαντ. Μία ομάδα που φέτος συμπληρώνει μόλις 29 χρόνια ζωής στη Δανία: δημιουργήθηκε το 1991 από τη συγχώνευση των Φαρούμ και Στάβνσολτ και από τον Μάρτιο του 2003 έχει μετονομαστεί σε Νόρντζελαντ.

Πραγματοποιεί σταθερά βήματα προόδου σαν ομάδα. Το 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία της Δανίας. Εκτοτε μετράει 4 ευρωπαϊκές συμμετοχές, έχοντας κατακτήσει 2 Κύπελλα (2009-10, 2010-11) και 1 πρωτάθλημα Δανίας (2011-12).

Η διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου είναι φέτος ο ρεαλιστικός στόχος για τη Νόρντζελαντ (το πρωτάθλημα Δανίας επανεκκινεί στις 29/5) που χαρακτηρίζεται από το νεανικό ρόστερ της. Πρόκειται για τη νεανικότερη ομάδα των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, με το μέσο όρο να είναι τα 21.3 έτη.

Από το έμψυχο δυναμικό της, ξεχωρίζουν οι έξι Γκανέζοι κάτω των 20 ετών, όλοι προϊόντα των Ακαδημιών Right to Dream με τις οποίες διατηρεί συνεργασία η Νόρντζελαντ.

Η συνεργασία και η μετονομασία του γηπέδου

Η Αφρική αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία πλούσια πηγή παικτών για τις ομάδες της Ευρώπης και τις γνώσεις της για την ήπειρο φρόντισε να αξιοποιήσει η Νόρντζελαντ από το 2016.

Τότε ανακοινώθηκε η μετονομασία του γηπέδου από Farum Park σε Right to Dream Park, προς τιμήν της εν λόγω ακαδημίας ποδοσφαίρου που εδρεύει στην Γκάνα.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει σχετικά ο Ολέ Πάλμα, τότε CEO της ομάδας:

«Το Right to Dream Park θα είναι το πρώτο γήπεδο που οι νεαροί ταλαντούχοι παίκτες μας θα ονειρεύονται να αγωνιστούν», δήλωνε ο Ολε Πάλμα, τότε CEO της ομάδας. «Θέλουμε όλοι να έχουν μεγάλα όνειρα και θα δώσουμε ευκαιρίες σε όλα τα νέα ταλέντα που θα παλέψουν για να τα εκπληρώσουν. Θα είναι το μέρος που όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα θα είναι περήφανοι να βλέπουν τα μελλοντικά αστέρια».

Η ακαδημία ιδρύθηκε το 1999. Ο σκοπός της ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και η δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον οι νεαροί παίκτες. Πλην του ποδοσφαίρου, η ακαδημία αναλαμβάνει και τη μόρφωση των νεαρών ενώ από το 2013 δημιουργήθηκε και πρόγραμμα για κορίτσια.

Οι έξι μικροί Γκανέζοι

Τη φετινή περίοδο η Νόρντζελαντ διαθέτει έξι παίκτες κάτω των 20 ετών που προέρχονται από την ακαδημία της Γκάνας και οι περισσότεροι έχουν ενεργό ρόλο. Αυτός που ξεχωρίζει, είναι ο 19χρονος κεντρικός μέσος Μοχάμεντ Κουντούς. Είναι η δεύτερή του σεζόν και ήδη μετράει 19 συμμετοχές και 9 γκολ, όντας και ο πρώτος σκόρερ της. Ας τους δούμε όλους συνοπτικά.

Μάξουελ Βολέντσι (στόπερ): Στα 18 του χρόνια, αγωνίζεται κυρίως με την ομάδα Νέων αλλά και τις ρεζέρβες. Ανήκει στη Νόρντζελαντ από τον Ιούλιο του 2019 και πρόκειται για έναν παίκτη που θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Πλην του κέντρου άμυνας, μπορεί να αγωνιστεί τόσο σαν δεξί μπακ όσο και σαν αμυντικός μέσος.

Κλίντον Ανβί (αριστερός μπακ-χαφ): Ο 19χρονος ακραίος, που μπορεί να αγωνιστεί από μπακ μέχρι εξτρέμ, διανύει τη δεύτερή του σεζόν στην ομάδα και είναι η πρώτη που έχει αρχίσει να θεωρείται ως παίκτης του βασικού κορμού (15 συμμετοχές, οι 11 ως βασικός φέτος στο πρωτάθλημα).

Μοχάμεντ Κουντούς (κεντρικός μέσος): Δεύτερη σεζόν στην ομάδα και από την πρώτη θεωρείται βασικός. Πέρσι αγωνίστηκε σε 26 ματς πρωταθλήματος και φέτος μετράει ήδη 19 συμμετοχές και 9 γκολ. Θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα της χώρας και από το 2019 είναι διεθνής με την Ανδρών της Γκάνας. Κοστολογείται στα 2.7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt.

Αμπού Φράνσις (κεντρικός μέσος): Πρώτη σεζόν στην ομάδα, με 12 συμμετοχές και 3 γκολ για τον 19χρονο (οι 7 ως βασικός), ο οποίος πλην τον άξονα της μεσαίας γραμμής, μπορεί να αγωνιστεί και στην κορυφή της επίθεσης.

Ισαάκ Ατανγκά (επιθετικός): Γεννημένος τον Ιούλιο του 2000, εντάχθηκε στη Νόρντζελαντ το καλοκαίρι του 2018. Λίγες ευκαιρίες πέρσι, φέτος όμως, είναι από τους βασικούς συντελεστές της, έχοντας ήδη 7 γκολ και 4 ασίστ σε 27 συμμετοχές. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην κορυφή της επίθεσης όσο και τα άκρα.

Ιμπραχίμ Σαντίνγκ (εξτρέμ): Εκανε ντεμπούτο τον Ιούλιο του 2018 και αγωνίστηκε σε 2 ματς συνολικά πέρσι. Φέτος ο 20χρονος  έχει αρχίσει να παίρνει τις ευκαιρίες του (17 συμμετοχές, 2 γκολ). Αγωνίζεται κυρίως ως δεξιός εξτρέμ, μπορεί όμως με άνεση να παίξει και στα αριστερά.

Το Top-10 στην Ευρώπη σε χρόνο νεαρών παικτών

Συνολικά, οι παίκτες κάτω των 20 ετών της Νόρντζελαντ έχουν πάρει το 58,3% του χρόνου συμμετοχής τη φετινή σεζόν, επίδοση που φέρνει την ομάδα της Δανίας στην πρώτη θέση συνολικά, από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

1.   Νόρτζελαντ 58,5%
2.   ΤΣΣΚΑ Μόσχας 56,3%
3.   Χέρενφεν 53,0%
4.   Ντουνάισκα Στρέντα 50,3%
5.   Ενεργκέτικ Μινσκ 48,9%
6.   Αντερλεχτ 46,8%
7.   Σεν Γκάλεν 46,2%
8.   Νίτρα 44,9%
9.   Τσέλιε 43,0%
10. Φαμαλικάο 43,0%

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ