el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs Μαρσέιγ: Συνδετικός κρίκος ο Βαλμπουενά

Εννέα χρόνια μετά την τελευταία ευρωπαϊκή τους αναμέτρηση στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τη Μαρσέιγ (21/10, 22:00) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πάλι για την ίδια φάση της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων.

Κοινό πρόσωπο στις δύο αυτές χρονικές περιόδους ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος φορούσε τη φανέλα της Μαρσέιγ εκείνη την εποχή ενώ πλέον αγωνίζεται με τα «ερυθρόλευκα».

Το ματς της Τετάρτης είναι το πέμπτο μεταξύ των δύο ομάδων. Υπέρ των Μασσαλών η παράδοση, με τρεις νίκες και μία ήττα.

Το 1994, για τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Μαρσέιγ είχε προκριθεί: Ολυμπιακός – Μαρσέιγ 1-2, Μαρσέιγ – Ολυμπιακός 3-0. Το 2011, στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο ομάδες είχαν σημειώσει εκτός έδρας νίκη, αμφότερες με 1-0. Λούτσο Γκονζάλες και Γιάννης Φετφατζίδης οι σκόρερ.

Η συνολική παράδοση του Ολυμπιακού απέναντι σε γαλλικές ομάδες είναι 10 νίκες, 3 ισοπαλίες και 15 ήττες (6-2-6 εντός έδρας).

Ολυμπιακός

olyomonoia_novibetgr

Στην 20ή συμμετοχή του στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και στο υπ’ αριθμόν 301 ευρωπαϊκό ματς, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μαρσέιγ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η κλήρωση (με Πόρτο και Μάντσεστερ Σίτι) επιτρέπει στην ελληνική ομάδα να αισιοδοξεί για την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων και την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για το βήμα παραπάνω στην κορυφαία διοργάνωση και μία νίκη στην πρεμιέρα θα ήταν το ιδανικό ξεκίνημα.

Ακόμα και η ισοπαλία δεν μπορεί πάντως να θεωρηθεί αποτυχία, με δεδομένο μάλιστα πως και τις τέσσερις φορές που η ελληνική ομάδα έχει αρχίσει με «Χ» ως γηπεδούχος, έχει συνεχίσει στην Ευρώπη (είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο Γιουρόπα Λιγκ).

Το σύστημα με τρεις κεντρικούς μέσους και σε διάταξη 4-3-3 θα είναι εκτός απροόπτου αυτό που θα εμπιστευθεί ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Πέδρο Μαρτίνς, σε ακόμα ένα ευρωπαϊκό ματς.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ουσιαστικά, δύο θέσεις είναι ακόμα «ανοιχτές». Αυτή του αριστερού μπακ και του δεξιού εξτρέμ.

Ο Ρούμπεν Βινάγκρε εφόσον κριθεί έτοιμος θα πάρει θέση βασικού (για το Τσάμπιονς Λιγκ ουσιαστικά αποκτήθηκε από Γουλβς) ενώ στα δεξιά της επίθεσης παίζουν για μία θέση οι Μασούρας, Ραντζέλοβιτς.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Σα – Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Βινάγκρε (Χολέμπας) – Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά – Ραντζέλοβιτς (Μασούρας), Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά.

Μαρσέιγ

marseille_novibetgrH κάτοχος του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ (το 1992-93 όταν μετονομάστηκε η διοργάνωση από Κύπελλο Πρωταθλητριών), επιστρέφει μετά από έξι χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων.

Το 2013/14 ήταν η τελευταία φορά που οι Μασσαλοί μετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτή θα είναι η δέκατη φορά συνολικά που η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει κατακτήσει το τρόπαιο, θα δώσει το παρών σε φάση ομίλων.

Η Μαρσέιγ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους ως δεύτερη του περσινού Σαμπιονά (το πρωτάθλημα διεκόπη λόγω Covid και η βαθμολογία που υπήρχε εκείνη τη στιγμή μέτρησε ως τελική). Η τελευταία φορά που είχε τερματίσει στη 2η θέση στο πρωτάθλημα ήταν το 1991-92, για να φτάσει την επομένη στην κατάκτηση του τροπαίου.

Αξιο αναφοράς, το γεγονός πως έχει τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου στις 5 από τις 7 πιο πρόσφατες συμμετοχές της. Σε ό,τι αφορά τη συνολική της παράδοση με ελληνικές ομάδες είναι 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα.

Προπονητής της από τον Μάιο του 2019 είναι ο Πορτογάλος Αντρέ Βίλας-Μπόας και το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στο ρόστερ της είναι ο Γάλλος μεσοεπιθετικός Ντμίτρι Παγέτ. Φυσικά, στο ελληνικό κοινό είναι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος όμως δεν έχει δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα.

Ο φετινός απολογισμός της στο πρωτάθλημα είναι 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα (από τη Σεντ Ετιέν), έχοντας βγάλει μεταξύ άλλων και διπλό στο Παρίσι επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Στο τελευταίο χρονικά ματς επικράτησε ως γηπεδούχος της Μπορντό (3-1).

Τσαλέτα-Τσαρ (αμυντικός) και Μπενεδέτο (φορ) ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους και αναμένονται στο αρχικό σχήμα, στο 4-3-3 που αναμένεται να εφαρμόσει ο Αντρέ Βίλας Μπόας.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Μανταντά – Σακάι, Αλφάρο, Τσαλέτα, Αμαβί – Ρονζιέ, Σανσόν, Κουιζάνς – Τοβέν, Μπενεδέτο, Παγέτ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ