el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ντέρμπι

Μετά το διάλειμμα για τις εθνικές η δράση επιστρέφει στη Σούπερ Λιγκ με το αιώνιο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, το Σάββατο (21/11, 19:30) στο «Γ. Καραϊσκάκης». Διαβάστε την ανάλυση.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα μεταξύ τους ματς να μην κρίνουν τίτλους, όμως η μονομαχία του κόκκινου με το πράσινο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ματς τα σεζόν εξιτάροντας το ποδοσφαιρικό κοινό.

Ο Ολυμπιακός αρχής γενομένης από το ντέρμπι του Σαββάτου ξεκινάει ένα πρόγραμμα-φωτιά με εννιά αναμετρήσεις σε έναν μήνα, μέχρι δηλαδή τις 20 Δεκεμβρίου.

Σε αυτά τα εννιά παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται οι τρεις αγωνιστικές του β’ γύρου στο Τσάμπιονς Λιγκ και ασφαλώς το εξ αναβολής ντέρμπι με την ΑΕΚ, το οποίο έχει οριστεί για τις 16/12. Σε αυτό το διάστημα είναι δεδομένο πως οι αντοχές των πρωταθλητών Ελλάδας θα δοκιμαστούν σοβαρά και παράλληλα θα κριθεί η ευρωπαϊκή τους χρονιά.

Σημαντικές απουσίες ο Ολυμπιακός

hassanelarabi_novibetgrΗ προετοιμασία για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να κριθεί ιδανική, διότι ο Ολυμπιακός είχε 13 διεθνείς, εκ των οποίων πέντε με ταξίδια στην Αφρική (Ντρέγκερ, Σισέ, Καμαρά, Χασάν, Ελ Αραμπί).

Μάλιστα τα νέα που ήρθαν από το Μαρόκο και την Αίγυπτο δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για τους «ερυθρόλευκους». Τόσο ο Ελ Αραμπί, όσο και ο Χασάν διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά την ενσωμάτωσή τους στις εθνικές τους ομάδες και παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πατρίδες τους.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν εκ των πραγμάτων θα στερηθεί τους δύο επιθετικούς του τόσο για το αιώνιο ντέρμπι, όσο και για το ματς της ερχόμενης Τετάρτης με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Καραϊσκάκη. Δύο απώλειες ασφαλώς κομβικές καθώς Χασάν και Ελ Αραμπί έχουν σημειώσει φέτος μαζί τα 11 από τα 17 γκολ των «ερυθρόλευκων» σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Ο κατάλογος των απουσιών όμως για τον Ολυμπιακό μάκρυνε κι άλλο μετά τον τραυματισμό του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός υπέστη θλάση και ως εκ τούτου θα λείψει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Πλέον, ο Μαρτίνς περιμένει τα τελευταία τεστ για τον κορονοϊό ελπίζοντας να μην προκύψει κάποιο άλλο απρόοπτο, κυρίως από τους διεθνείς, που είχαν ταξίδια εκτός Ελλάδας.

Ο Φορτούνης σε ρόλο επιθετικού

Μάντσεστερ Σίτι-Ολυμπιακός: Εκτός αποστολής ο Φορτούνης - Newsbomb - Ειδησεις - News

Σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι του Σαββάτου, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει τρεις επιλογές για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στο «9».

Είτε θα παίξει με ψευτοεννιάρι τον Κώστα Φορτούνη, είτε θα πάει στη λύση του Σουντανί, είτε θα καταφύγει σε κάτι… ακραίο, όμως είναι η περίπτωση του Κάιπερς, ο οποίος θεωρείται συμπληρωματική λύση.

Το πιθανότερο είναι πως τον ρόλο του επιθετικού θα επωμιστεί ο Φορτούνης, διότι ο Σουντανί μετά τον σοβαρό τραυματισμό που πέρασε δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και παράλληλα αποτελεί πλέον τον μοναδικό επιθετικό στην «ερυθρόλευκη» ευρωπαϊκή λίστα, άρα πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο στα ματς με Σίτι και Μαρσέιγ.

Για τον Ολυμπιακό, σίγουροι στην ενδεκάδα για το ντέρμπι θεωρούνται οι Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Καμάρα, Μπρούμα και Φορτούνης. Στους εξτρέμ ο Μασούρας διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Ραντζέλοβιτς γιατί έχει καλύτερη επαφή με τα δίχτυα.

Παίζεται μία θέση στους στόπερ μεταξύ Σισέ και Μπα. Επίσης στη θέση του αριστερού μπακ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προλάβει να αγωνιστεί ο Χολέμπας, ή θα προτιμηθεί ο Βινάγκρε. Δεν αποκλείεται επίσης και το ενδεχόμενο να πάει αριστερά ο Ραφίνια και να παίξει δεξιά ο Ντρέγκερ.

Από εκεί και πέρα, ο Μαρτίνς, λόγω και των απουσιών που έχουν προκύψει, υποχρεωτικά θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να ενεργοποιεί περισσότερο παίκτες όπως ο Τιάγκο Σίλβα (δεν έχει αγωνιστεί καθόλου φέτος), ο Πέπε και ο Λοβέρα.

Κρας τεστ τα ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό

villafanes_novibetgrΟ Παναθηναϊκός από την πλευρά του έχει ξεκινήσει άσχημα τη φετινή σεζόν και στο τελευταίο ματς πριν τις εθνικές γνώρισε την πρώτη του ήττα επί ημερών Μπόλονι, με 1-0 από τον Ατρόμητο.

Αυτή τη στιγμή το «τριφύλλι» βρίσκεται στην 9η θέση και στο -2 από την εξάδα των πλέι οφ. Οι επόμενες πέντε αγωνιστικές περιλαμβάνουν τρία σημαντικά κρας τεστ για τους «πράσινους», διότι μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ακολουθούν τα ντέρμπι με ΑΕΚ (6/12) και ΠΑΟΚ (20/12 στην Τούμπα). Ενδιάμεσα βέβαια έχει και δύο must win εντός έδρας ματς με Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής ο Παναθηναϊκός έστειλε επτά παίκτες σε διεθνείς υποχρεώσεις, όλοι Ελληνες (Κουρμπέλης, Διούδης, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Ιωαννίδης). Ο Μπόλονι λοιπόν είχε την ευκαιρία να δουλέψει με το μεγαλύτερο μέρος του έμψυχου δυναμικού.

Τα πλάνα του Μπόλονι

Σε ό,τι αφορά στα πλάνα της ενδεκάδας, ο πολύπειρος τεχνικός φαίνεται πως έχει καταλήξει στους εννιά και εκκρεμούν ακόμη δύο θέσεις.

Σίγουροι θεωρούνται ο Διούδης στον άσο. Οι Ζαγαρίτης, Σάντσες στους μπακ. Ελλείψει του τραυματία Βέλεθ, ο Πούγγουρας θα είναι ο παρτενέρ του Σένκεφελντ στους στόπερ. Στους χαφ ασφαλώς θα αγωνιστούν Κουρμπέλης και Μαουρίτσιο. Στο ένα φτερό θα κινηθεί ο Χατζηγιοβάνης, ενώ ακλόνητος στην επίθεση είναι ο Καρλίτος.

boloni_novibetgr

Μολό, Σαβιέρ και Αϊτόρ διεκδικούν μία θέση στους εξτρέμ, με τον Μπόλονι να δοκιμάζει εκεί μέχρι και τον Χουάνκαρ. Επίσης, είναι ανοιχτό αν θα παίξει ο Βιγιαφάνιες πίσω από τον Καρλίτος. Ο Αργεντινός άσος δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος για να βγάλει 90λεπτο και είναι αβέβαιο αν ο Ρουμάνος τεχνικός θα πάρει το ρίσκο να τον ξεκινήσει.

Εφόσον ο Βιγιαφάνιες δεν πάρει φανέλα βασικού, τότε είτε θα επιστρατευθεί ο Αλεξανδρόπουλος σε μία πιο αμυντικογενή λογική (4-3-3), είτε ο Μακέντα σε ένα 4-4-2 ως παρτενέρ του Καρλίτος στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός ως αουτσάιντερ

Ο Παναθηναϊκός εδώ και μία οχταετία πηγαίνει σταθερά ως το ξεκάθαρο αουτσάιντερ στο Φάληρο, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που είτε έχει επιβιώσει, είτε έχει βάλει πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα ντέρμπι είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση.

Τη σεζόν 2012/13 ισοφαρίστηκε σε 1-1 στο 87’. Την επόμενη σεζόν επικράτησε με 3-0 στην ευρύτερη νίκη του στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης». Το 2014-15 έχασε οριακά 1-0. Το 2015-16 λύγισε με 3-1, ενώ το σκορ ήταν 1-1 μέχρι το 87’. Το 2017/18 πήρε ισοπαλία 1-1 ισοφαρίζοντας στο 87’ και το 2018/19 πήρε ξανά ισοπαλία 1-1, χάνοντας τη νίκη στο 94’!

Τα πιο δύσκολα βράδια του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια στο Φάληρο, ήρθαν τη σεζόν 2016/17, όταν είχε χάσει με 3-0 και τον περασμένο Ιούνιο, όταν ηττήθηκε ξανά με το ίδιο σκορ στα πλέι οφ της περσινής αγωνιστικής περιόδου.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού

elarabi_novibetgrΠέρυσι, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο με τον Ελ Αραμπί να ξεκλειδώνει την αντίπαλη άμυνα στο 74’.

Τελευταία ήττα του Ολυμπιακού σε αιώνιο ντέρμπι ήταν το 2017 εκτός έδρας με 1-0 από γκολ του Βιγιαφάνιες. Εντός έδρας δεν έχει χάσει ξανά μετά το 0-3 του 2014.

Από τότε που άνοιξε τις πύλες του το νέο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός σε 18 ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και κύπελλο, μετράει 10 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόνο 2 ήττες.

Ο αήττητος Μαρτίνς και το ρεκόρ του Μπόλονι

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αντιμετωπίσει έξι φορές τον Παναθηναϊκό τη διετία που βρίσκεται στον «ερυθρόλευκο» πάγκο και παραμένει αήττητος (3-3-0).

Ο Λάζλο Μπόλονι από την πλευρά του έχει τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό τέσσερις φορές στο παρελθόν και ο απολογισμός του είναι 1-0-3.

Τη σεζόν 2009/10, όταν ήταν στον πάγκο της Σταντάρ, είχε συναντήσει τους «ερυθρόλευκους» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη Λιέγη είχε επικρατήσει με 2-1, ωστόσο στο «Γ. Καραϊσκάκης» ηττήθηκε με 2-0. Δύο χρόνια μετά, ο Μπόλονι ως τεχνικός του ΠΑΟΚ γνώρισε δύο ήττες από τον Ολυμπιακό, στο ελληνικό πρωτάθλημα, 2-1 στο Φάληρο και 2-0 στη Θεσσαλονίκη.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ