el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs Αϊντχόφεν: Δεν τρομάζουν οι Ολλανδοί

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη (18/2, 19:55) υποδέχεται την Αϊντχόφεν στο «Γ. Καραϊσκάκης» και θα επιδιώξει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έρχεται από την ήττα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο εντός συνόρων έχει σχεδόν εξασφαλίσει τον τίτλο με τη διαφορά που έχει πάρει, επομένως έχει όλη την ευχέρεια να στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη, επιδιώκοντας μία σημαντική διάκριση τόσο για τον σύλλογο όσο και για τη χώρα, η οποία έχει ανάγκη τους βαθμούς για το ranking της UEFA.

Η Αϊντχόφεν είναι μία κλασική ολλανδική ομάδα με επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου, αλλά χωρίς αμυντική ισορροπία. Ούτως ή άλλως, ο Γερμανός τεχνικός της Ρόγκερ Σμιντ όπου έχει δουλέψει (Πάντερμπορν, Σάλτσμπουργκ, Λεβερκούζεν, Γκουοάν), έχει διδάξει επιθετικό ποδόσφαιρο και το ίδιο κάνει και στην PSV.

Βαριά φανέλα αλλά δεν τρομάζει

psveindhoven_novibetgrΗ Αϊντχόφεν είναι από τους πιο ιστορικούς ολλανδικούς συλλόγους και στην τροπαιοθήκη της φιγουράρουν ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1988 και ένα Κύπελλο UEFA το 1978. Φέτος, φτάνει για πρώτη φορά σε νοκ άουτ ευρωπαϊκή φάση μετά την πρόκρισή της το 2016 στους «16» του Τσάμπιοινς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε εκεί από την Ατλέτικο.

Την τελευταία δεκαετία, η καλύτερή της πορεία είναι ένας προημιτελικός στο Γιουρόπα Λιγκ, το 2011, όπου απέκλεισε κατά σειρά τις Λιλ και Ρέιντζερς πριν αποκλειστεί από την Μπενφίκα. Το 2012 έφτασε ως τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ για να αποκλειστεί από τη Βαλένθια και το 2015 στους «32» της ίδιας διοργάνωσης, όπου της έβαλε στοπ η Ζενίτ.

Γενικά, δεν βρίσκεται στο επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών για να προκαλέσει τρόμο ή φόβο.

Οι τραυματισμοί την έχουν φρενάρει

Τη φετινή σεζόν, η Αϊντχόφεν ξεκίνησε με στόχο να χτυπήσει την κυριαρχία του Αγιαξ στην Eredivisie, ωστόσο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο -6 από τον Αίαντα, έχοντας μάλιστα δώσει κι ένα ματς περισσότερο.

Είναι φανερό πως το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα. Στα τέσσερα πιο πρόσφατα επίσημα παιχνίδια της, έχασε 3-1 από τη Φέγενορντ για το πρωτάθλημα, αποκλείστηκε στο Κύπελλο με 2-1 από τον Αγιαξ, πέταξε δύο βαθμούς στη Χάγη με το 2-2 κόντρα στην Ντεν Χάαγκ, και κέρδισε μόνο την Τβέντε με 3-0 στο «Φίλιπς».

Σε αυτήν την κάμψη προφανώς έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ορισμένες απουσίες, όπως αυτές των ταλαντούχων μεσοεπιθετικών Γκακπό και Μαντουέκε. Είναι χαρακτηριστικό πως η Αϊντχόφεν έχει φέτος γνωρίσει έξι ήττες και σε όλες έλειπε ο Γκακπό (9 γκολ/3 ασίστ), δείγμα του πόσο πολύτιμος είναι για τα πλάνα του Σμιντ.

Ο 21χρονος άσος έχει παίξει μόνο σε δύο ματς μέσα στο 2021 και είναι αβέβαιο αν θα είναι 100% έτοιμος για το πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο. Αγώνα δρόμου κάνει και ο πρωταθλητής κόσμου με τη Γερμανία το 2014, Μάριο Γκέτσε, που επίσης προέρχεται από τραυματισμό και δεν έχει αγωνιστεί καθόλου το 2021.

Αντίθετα, δεδομένα εκτός από το πρώτο ματς θα είναι ο Μαντουέκε (8 γκολ/8 ασίστ).

Τα όπλα της Αϊντχόφεν

malen_novibetgrΑπό εκεί και πέρα, το υπερόπλο της Αϊντχόφεν είναι φυσικά ο Ντόνιελ Μάλεν. Ο 22χρονος διεθνής Ολλανδός επιθετικός έχει αγωνιστεί φέτος σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και μετράει 21 γκολ και 7 ασίστ! Για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του η εξουδετέρωση του Μάλεν αναμένεται να κριθεί καθοριστική για την έκβαση των δύο αγώνων κόντρα στην Αϊντχόφεν.

Δίπλα στον Μάλεν, άξιος συμπαραστάτης στέκεται ο πολύπειρος Εράν Ζάχαβι. Ο 33χρονος Ισραηλινός επιθετικός έχει επίσης εξαιρετική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα (8 γκολ φέτος) και παρότι δεν είναι το ίδιο εκρηκτικός όπως ο Μάλεν, χρειάζεται εξίσου μεγάλη προσοχή.

Κομβικo για τον Ολυμπιακo θα εiναι να περιορiσει τα ανεβaσματα των δyο ακραiων μπακ της PSV, η οποiα βασiζει πολy μεγaλο μeρος της επιθετικhς της ανaπτυξης στον διεθνh Γερμανo Φiλιπ Μαξ και στον διεθνh Ολλανδo Ντeνζελ Ντaμφρις

Αμφότεροι είναι δύο πολύ επιθετικοί μπακ, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν δίκοπο μαχαίρι για την Αϊντχοφεν, διότι τις περισσότερες φορές επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα επιθετικά τους καθήκοντα και παραμελούν τα αμυντικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο Μαξ με το φαρμακερό αριστερό του πόδι, είναι φέτος ο πρώτος πασέρ της Αϊντχόφεν με 9 ασίστ, ενώ έχει προσθέσει και 6 γκολ, επίδοση βέβαια εντυπωσιακή για ακραίο αμυντικό. Ούτε όμως ο Ντάμφρις πάει πίσω με 7 ασίστ και 3 γκολ.

14 παιχνίδια με ελληνικές ομάδες

psvpaok_novibetgrΗ Αϊντχόφεν ναι μεν δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τον Ολυμπιακό, στην Ελλάδα ωστόσο έχει έρθει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Νωπές ασφαλώς είναι ακόμη οι μνήμες από την ήττα της με 4-1 στην Τούμπα, από τον ΠΑΟΚ, τον περασμένο Νοέμβριο, για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Συνολικά, η PSV έχει αναμετρηθεί 14 φορές με ελληνικές ομάδες και μετράει εννιά νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες με γκολ 26-18. Επί ελληνικού εδάφους, ο απολογισμός της είναι τρεις νίκες και τέσσερις ήττες.

Η Αϊντχόφεν έχει αγωνιστεί έξι φορές με τον ΠΑΟΚ (4-0-2), και από τέσσερις κόντρα σε Παναθηναϊκό (2-1-1) και ΑΕΚ (3-0-1). Σε νοκ άουτ αναμετρήσεις έχει συναντήσει τρεις φορές ελληνικές ομάδες και απέκλεισε μία την ΑΕΚ το 1992 στο 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και δύο φορές τον ΠΑΟΚ στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2000 και το 2001.

Οι αναμνήσεις με τους Ολλανδούς

Ο Ολυμπιακός έχει ευχάριστες αναμνήσεις από τις αναμετρήσεις του με ολλανδικές ομάδες. Σε συνολικά δέκα παιχνίδια, μετράει τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες.

Την Αϊντχόφεν την αντιμετωπίζει για πρώτη φορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκει στο δρόμο του σύλλογο της Ολλανδίας έπειτα από σχεδόν 11,5 χρόνια.

Μία από τις πιο ένδοξες ευρωπαϊκές βραδιές του Ολυμπιακού γράφτηκε το 1983, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Αγιαξ. Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν τότε η πρώτη ελληνική ομάδα, που απέκλεισε ολλανδική και μάλιστα όχι μία τυχαία, αλλά τον Αίαντα, που είχε τότε στις τάξεις του, παίκτες όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Κούμαν, ο Ράικαρντ και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, Φαν’τ Σχιπ.

Το πρώτο παιχνίδι στο «Ντε Μέερ» είχε λήξει 0-0 και στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, μπροστά σε περισσότερους από 73.000 θεατές, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση κερδίζοντας 2-0 με δύο γκολ του Αναστόπουλου στην παράταση.

olyajax2-0_novibetgrΤρία χρόνια μετά, ο Αγιαξ πήρε την άτυπη ρεβάνς, αφού απέκλεισε τον Ολυμπιακό στους «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων με συνολικό σκορ 5-1. Στο Αμστερνταμ ο πανίσχυρος Αγιαξ, είχε κερδίσει με 4-0 χάρη στα γκολ των Μποσμάν, Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ και Μίρεν. Στον επαναληπτικό της Αθήνας, ο Ολυμπιακός πήρε τιμητική ισοπαλία 1-1 (το γκολ ο Καπουράνης) από τους Ολλανδούς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι το τέλος της διαδρομής εκείνη τη σεζόν και αναδείχθηκαν Κυπελλούχοι Ευρώπης.

Οι μονομαχίες του Ολυμπιακού με τον Αγιαξ τρίτωσαν το 1998 στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τότε, είχε νικήσει στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ 1-0 με υπέροχο γυριστό σουτ του Αλέκου Αλεξανδρή.

Εκείνη η νίκη ήταν καθοριστικής σημασίας για την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ακολούθησε η ήττα με 2-0 στο Αμστερνταμ, ωστόσο ο Ολυμπιακός τερμάτισε τελικά πρώτος στον όμιλό του και έπαιξε για παρθενική και μοναδική φορά μέχρι σήμερα στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 2000, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Χέρενφεν επίσης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ΟΑΚΑ, η παρέα του Ζιοβάνι δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει με 2-0 χάρη σε ισάριθμα γκολ του Βραζιλιάνου άσου. Δυστυχώς όμως στην Ολλανδία, ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει οδυνηρή ήττα με 1-0, η οποία πρακτικά του κόστισε την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Τελευταίες αναμετρήσεις με ολλανδική ομάδα ήταν αυτές με την Αλκμααρ το 2009, επίσης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει δεύτερος στον όμιλο πίσω από την Αρσεναλ και είχε προκριθεί στους «16», μαζεύοντας τέσσερις βαθμούς στα δύο ματς με την AZ. Στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 1-0 με γκολ του Τοροσίδη και στην Ολλανδία είχαν κρατήσει το 0-0.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ