el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 Ρεκόρ που έμειναν στην ιστορία

Ανέκαθεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν μέγιστες συγκινήσεις, συναρπαστικές μάχες και μεγάλες επιδόσεις.

Το Noviblog ανατρέχει στο παρελθόν και σας θυμίζει δέκα μεγάλα ρεκόρ που έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία.

10. Γκρεγκ Λουγκάνις – Ο κορυφαίος καταδύτης

Ο Λουγκάνις αναδείχθηκε δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης το 1984 και το 1988. Είναι ο μοναδικός άνδρας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κερδίζει στις καταδύσεις σε δύο σερί διοργανώσεις.

Θεωρείται ο κορυφαίος Αμερικανός καταδύτης και το 1988 είχε αναδειχθεί αθλητής της χρονιάς. Ηταν ο πρώτος τότε που βαθμολογήθηκε με άριστα δέκα και από τους επτά κριτές. Κανείς δεν κατάφερε έκτοτε να ξεπεράσει τη βαθμολογία του (754,41).

Ο 61χρόνος σήμερα Λουγκάνις ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή βιβλίων, το χορό, το θέατρο, ενώ είναι και LGΒT+ ακτιβιστής.


 

9. Ιαν Μίλαρ – 10 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Ιαν Μίλαρ κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι αθλητής της ιππικής ομάδας του Καναδά και έχει συμμετάσχει σε δέκα Ολυμπιακούς Αγώνες! Τελευταία του συμμετοχή ήταν στο Λονδίνο σε ηλικία 65 ετών!

Παρότι έχει τόσες παρουσίες κατάφερε να κατακτήσει μόνο ένα μετάλλιο (αργυρό), στο Πεκίνο το 2008, στην ομαδική υπερπήδηση εμποδίων με άλογο το «In Style».

Λόγω της διαχρονικότητάς του στο συγκεκριμένο αγώνισμα είναι πολύ αγαπητός στον Καναδά και το παρατσούκλι του είναι «Captain Canada». Ο Μίλαρ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση το 2019 σε ηλικία 72 ετών για να συνεχίσει ως προπονητής αναβατών και νέων αλόγων.


 

8.Μάρτζορι Τζέστρινγκ – Η νεότερη Ολυμπιονίκης

Η Μάρτζορι Τζέστρινγκ ήταν η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα. Τα κατάφερε σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936, στο αγώνισμα των καταδύσεων από βατήρα τριών μέτρων.

Το ρεκόρ της Τζέστρινγκ παραμένει ασφαλώς ανέγγιχτο μέχρι και σήμερα. Η Αμερικανίδα αθλήτρια πέθανε το 1992 σε ηλικία 69 ετών.


 

7. Κενενίσα Μπεκέλε – Ο θρύλος των μεγάλων αποστάσεων

Θρυλικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων με τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια. Εκανε το νταμπλ στα 5.000 και 10.000 μέτρα στο Πεκίνο, ενώ στην Αθήνα είχε κατακτήσει το χρυσό στο δεκάρι και το αργυρό στο πεντάρι.

Ο Μπεκέλε διατηρεί ακόμη από το 2008 τα Ολυμπιακά ρεκόρ και στις δύο αποστάσεις. 12:57.82 στα 5.000 μέτρα και 27:01.17 στα 10.000. Ο Αιθίοπας δρομέας κατείχε και το Παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο συγκεκριμένα αγωνίσματα για πάνω από 15 χρόνια, ωστόσο τα έσπασε σε αμφότερα ο Τζοόσουα Τσεπτεγκέι το 2020.

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ (VID)

Ο αθλητής από την Ουγκάντα έτρεξε στη Βαλένθια το δεκάρι σε 26:11.00 και στο Μονακό το πεντάρι σε 12:35.36. Ο Τσεπτεγκέι θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να κάνει το νταμπλ στο Τόκυο και απειλεί ασφαλώς ανοιχτά τα Ολυμπιακά ρεκόρ του Μπεκέλε.


 

6. Μαρκ Σπιτς – Ο προάγγελος του Φελπς

Ο Σπιτς έκανε απίστευτα πράγματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου κερδίζοντας επτά χρυσά μετάλλια, κάνοντας ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε οχτώ ημέρες! Ο Αμερικανός κολυμβητής είχε πρωτεύσει στα 100 και 200 μέτρα πεταλούδα, στα 100 και 200 μέτρα ελεύθερο, καθώς επίσης και σε τρεις σκυταλοδρομίες.

Πέρασαν 36 χρόνια για να βρεθεί άλλος κολυμβητής να κατακτήσει περισσότερα χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Ο 71χρονος σήμερα Σπιτς, κατέκτησε συνολικά στην καριέρα του εννιά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Μάλιστα, στο διάστημα από το 1968 ως το 1972 κατέρριψε 35 παγκόσμια ρεκόρ!


 

ολυμπιακοι αγωνεσ TOKIO

μακροχρονια στοιχηματα με κορυφαιεσ αποδοσεισ στη novibet


5. Μπομπ Μπίμον – Το απίστευτο άλμα

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, το 1968, στο άλμα εις μήκος, ο Μπομπ Μπίμον σόκαρε την υφήλιο πηδώντας στα 8,90! Ηταν μία απίθανη επίδοση για την εποχή. Όταν κατάλαβε ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για 55 εκατοστά έπεσε στα γόνατα και δεν το πίστευε.

Το ρεκόρ του Μπίμον άντεξε για 23 χρόνια, μέχρι να το καταρρίψει ο Μάικ Πάουελ στο Τόκυο με 8,95. Παρόλα αυτά, η επίδοση του Μπίμον παραμένει η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών και ασφαλώς κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Για να αναλογιστούμε τι έκανε ο 74χρονος σήμερα Μπίμον, πριν 53 χρόνια, αρκεί να δούμε πού κρίθηκε η πρωτιά στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ρίο το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Χέντερσον με άλμα στο 8,38, στο Λονδίνο ο Ράδερφορντ με 8,31 και στο Πεκίνο ο Σαλαντίνο με 8,34.


The GiANT Heart: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ & NOVIBET


 

4. Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ – Η αμφιλεγόμενη

Ήταν αμφιλεγόμενη, έφυγε νωρίς από τη ζωή, έμεινε πάντως στην ιστορία ως η γρηγορότερη σπρίντερ όλων των εποχών. Οι χρόνοι της αποτελούν μέχρι και σήμερα Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 και τα 200 μέτρα.

Ειδικά η κούρσα της στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, το 1988, έχει μείνει αξέχαστη. Η Flo-Jo είχε τρέξει την απόσταση τότε σε 21:34! Η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο είναι 21:61 και ανήκει στην Γκαμπριέλε Τόμας, ενώ ακόμη και η θρυλική Μάριον Τζόουνς δεν είχε καταφέρει ποτέ να πλησιάσει την Τζόινερ έχοντας ως καλύτερη επίδοση τα 21:62 το 1998.

Η Flo-Jo κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στα 100 μέτρα από τα trials της Ιντιανάπολις το 1988 με 10:49, μία επίδοση που τελικά επικυρώθηκε από την IAAF, παρότι υπήρξαν φωνές ότι έγινε ευνοϊκό άνεμο. Την ίδια χρονιά στη Σεούλ πήρε το χρυσό με 10:54 και ευνοϊκό άνεμο +3.0.

Η Τζόινερ κατέκτησε συνολικά πέντε Ολυμπιακά μετάλλια, τρία χρυσά και δύο αργυρά. Πέθανε σε ηλικία μόλις 38 ετών, ο θάνατός της αποδόθηκε σε επιληπτική κρίση, αν και υπήρχαν διάφορες θεωρίες για χρήση αναβολικών ουσιών.


 

ολυμπιακοσ αγωνεσ τοκιο

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗ NOVIBET


3. Νάντια Κομανέτσι – Το τέλειο δέκα

Η Κομανέτσι είναι η πρώτη γυμνάστρια που κατάφερε να βαθμολογηθεί με άριστα 10 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Αυτό που κατάφερε η Ρουμάνα αθλήτρια ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή και μάλιστα στους πίνακες το σκορ της δεν μπορούσε να φανεί διότι δεν υπήρχε ο αριθμός 10!

Στο Μόντρεαλ, η Κομανέτσι βαθμολογήθηκε συνολικά επτά φορές με 10 και κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στο σύνθετο ατομικό, στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό ισορροπίας. Στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, το 1980, κατέκτησε άλλα δύο χρυσά μετάλλια (δοκό ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους) αποσπώντας ακόμη δύο φορές άριστη βαθμολογία.

Συνολικά στην καριέρα της, η 59χρονη σήμερα Νάντια Κομανέτσι κατέκτησε εννιά Ολυμπιακά μετάλλια σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Μόντρεαλ και Μόσχα.


 

2. Μάικλ Φελπς – Συλλέκτης χρυσών

Πρόκειται για τον σπουδαιότερο και πιο επιτυχημένο Ολυμπιονίκη όλων των εποχών. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων μεταλλίων (28) σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων (23).

Το 2008 στο Πεκίνο, με οχτώ χρυσά μετάλλια έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ένας άλλος Αμερικανός κολυμβητής, ο Μαρκ Σπιτς, από το 1972 με επτά πρωτιές. Η «σφαίρα της Βαλτιμόρης» κατέκτησε επίσης έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια στην Αθήνα το 2004, τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά στο Λονδίνο το 2012 και πέντε χρυσά και ένα αργυρό στο Ρίο το 2016.

Ο Φελπς κρατάει ακόμη μέχρι σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ στη μικτή ατομική στα 400μ. σε 50αρα πισίνα από τους Ολυμπιακούς του 2008, όταν είχε διανύσει την απόσταση σε 4:03.84.


 

1. Γιουσέιν Μπολτ – Ο απόλυτος σταρ

Οι συστάσεις εδώ περιττεύουν. Ασφαλώς πρόκειται για τον κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών. Η «αστραπή» σάρωσε τα πάντα στο διάβα της σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας συνολικά οχτώ χρυσά μετάλλια, στα 100, 200 μέτρα και στα 4Χ100.

Ο Μπολτ είναι κάτοχος τόσο του Παγκόσμιου ρεκόρ όσο και του Ολυμπιακού στα 100 και στα 200 μέτρα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 είχε τρέξει τα 100 σε 9:63, μόλις πέντε εκατοστά πιο αργά από το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (9:58), που είχε σημειώσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009.

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και στα 200 μέτρα, καθώς το 2008, στο Πεκίνο, με χρόνο 19:30 έσπασε το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον (19:32), το οποίο κρατούσε από τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996.

Ένα χρόνο μετά, στο παγκόσμιο του Βερολίνου, ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κατέβασε κι άλλο την κορυφαία επίδοση του πλανήτη σε 19:19 και ως εκ τούτου η κούρσα του στο Πεκίνο έχει μείνει πλέον… απλά η κορυφαία Ολυμπιακή στην ιστορία.


 

Διαβάστε ακόμα… 

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Προγνωστικά, η ελληνική αποστολή


Μια GiANT Heart και πολλά συγχαρητήρια

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ