el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός: Μια ζωή ντέρμπι

Το αιώνιο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό συγκεντρώνει πάντα τα φώτα πάνω του ανεξαρτήτως σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο αντίπαλοι. Διαβάστε την ανάλυση για το ματς της Λεωφόρου (Κυριακή 14/2, 19:30).

Μπορεί η μεταξύ τους σύγκρουση φέτος να μην κρίνει κάτι στην τελική έκβαση του τίτλου, καθώς ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει αισθητά από τους διώκτες του, ωστόσο ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να σπάσει το εντυπωσιακό αήττητο των «ερυθρόλευκων», στο πρώτο παιχνίδι που θα χρησιμοποιήσει στη φανέλα του το επετειακό σήμα για το έπος του Γούμπλεϊ.

Ολα για το ευρωπαϊκό εισιτήριο

arispao_novibetgrΟ Παναθηναϊκός διανύει ίσως την καλύτερή του περίοδο από τότε που ανέλαβε ο Λάζλο Μπόλονι και παρότι υπήρξαν κάποια εσωτερικά προβλήματα μεταξύ προπονητή και ορισμένων ποδοσφαιριστών, αγωνιστικά η ομάδα φαίνεται πως δεν έχει επηρεαστεί.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, καθώς το «τριφύλλι» μετά την ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ είναι αήττητο οχτώ διαδοχικές αγωνιστικές, έχοντας μαζέψει σε αυτά ματς 20 βαθμούς. Αν μάλιστα είχε καταφέρει να κερδίσει και τη Λαμία στη Λεωφόρο, τώρα ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν ισόβαθμος στην τρίτη θέση μαζί με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι έχει καταγράψει σημαντικά βήματα προόδου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός στόχου, που είναι η διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ενας στόχος πολύ σημαντικός τόσο για το πρεστίζ του συλλόγου, ο οποίος απουσιάζει από το ευρωπαϊκό προσκήνιο μία τριετία, όσο ασφαλώς και για την οικονομική του σταθερότητα.

Oλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ θα παλέψει σκληρά με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρη για μία θέση που θα του δώσει το δικαίωμα του χρόνου να αγωνιστεί στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση της UEFA, το Κόνφερενς Λιγκ.

Για αυτό λοιπόν οφείλει να κυνηγάει σε όλα τα ματς το μέγιστο κέρδος. Το ίδιο προφανώς θα κάνει και απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου πάντα τα κίνητρα είναι πολύ περισσότερα από ένα τρίποντο.

Γύρισε «άβρεχτος» από τα Γιάννινα

giannina_novibetgrΟ Παναθηναϊκός είχε προγραμματισμένο παιχνίδι την Πέμπτη στα Γιάννινα για το Kύπελλο, το οποίο ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκεται το γήπεδο του ΠΑΣ. Αυτό σημαίνει, ότι οι «πράσινοι» με εξαίρεση το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν υπέστησαν περαιτέρω ταλαιπωρία.

Επίσης, είναι πολύ θετικό για τον Λάζλο Μπόλονι, πως επιστρέφουν στη διάθεσή του ο Σωκράτης Διούδης και ο Μπαρτ Σκένκεφελντ, οι οποίοι δεν είχαν ακολουθήσει την αποστολή στα Γιάννινα. Ως εκ τούτου, ο Ρουμάνος τεχνικός δεν υπολογίζει για το ντέρμπι μόνο τους Κουρμπέλη, Μπουζούκη και Σαβιέρ.

Οι τρεις νέοι προσφέρουν έξτρα λύσεις

sankare_novibetgrΟ Μπόλονι αναμένεται να διατηρήσει το 4-3-3, που επέλεξε και στο τελευταίο νικηφόρο παιχνίδι των «πράσινων» κόντρα στον Ατρόμητο. Ωστόσο, οι τρεις προσθήκες που έκανε το «τριφύλλι» τον Ιανουάριο με τους Νιάς, Σανκαρέ και Ν’Γκμπακοτό σίγουρα δημιουργούν ευχάριστο πονοκέφαλο στον έμπειρο τεχνικό. Πλέον οι επιλογές έχουν πληθύνει αισθητά και ο Μπόλονι στο εξής μπορεί να ανακατεύει κατά το δοκούν την τράπουλα.

Και οι τρεις προαναφερθέντες έκαναν ντεμπούτο ως αλλαγή την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιστέρι. Μάλιστα ο Νιάς κλήθηκε να αγωνιστεί σε ρόλο στόπερ αντί του Σένκεφελντ, παρότι η φυσική του θέση είναι αμυντικός χαφ.

Ο κεντρικός χαφ Σανκαρέ ερχόμενος από τον πάγκο πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 84ο λεπτό, ενώ ο εξτρέμ Ν’Γκμπακοτό έδειξε με την ταχύτητα και την τεχνική του, πως μπορεί να βοηθήσει άμεσα το «τριφύλλι».

Αήττητος 15 σερί αγώνες ο Ολυμπιακός

camara_novibetgrΟ Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει πρακτικά καπαρώσει τον εφετινό τίτλο, επομένως βασικό του κίνητρο στο πρωτάθλημα είναι να το κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του αήττητος.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την ήττα από την Πόρτο στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τρέχουν ένα αήττητο σερί 15 αγώνων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Για την ακρίβεια μετρούν 13 νίκες και δύο ισοπαλίες με 1-1 κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ εκτός έδρας.

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από τη νίκη με 2-1 την Τετάρτη, επί του Αρη, στο Καραϊσκάκη, στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Πέδρο Μαρτίνς στο συγκεκριμένο παιχνίδι επέλεξε να κάνει διευρυμένο ροτέισον, αφού άλλαξε δέκα ποδοσφαιριστές συγκριτικά με την 11αδα που είχε παρατάξει στο 3-0 επί του ΟΦΗ.

Από τους 11 που είχαν ξεκινήσει κόντρα στους Κρητικούς, μόνο ο Μπα αγωνίστηκε βασικός και απέναντι στον Αρη.

Τα κέρδη από το ματς με τον Αρη

Πέρα από τις ανάσες που πήραν οι βασικοί ποδοσφαιριστές, τα κέρδη του Ολυμπιακού από την αναμέτρηση με τον Αρη ήταν πολλά.

Κατ’ αρχάς πήρε χρόνο συμμετοχής για 68 λεπτά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, κάτι απαραίτητο για να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Ο Λαλά έδειξε με το καλημέρα ότι μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση για το δεξιό άκρο της άμυνας. Ο Χασάν, σκοράροντας δις, συνέχισε να επιβεβαιώνει πως είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για εναλλακτικός φορ πίσω από τον Ελ Αραμπί, ενώ και ο Κάιπερς άρπαξε την ευκαιρία πραγματοποιώντας επίσης πολύ θετική εμφάνιση.

Με το μυαλό και στην Αϊντχόφεν

olympiacos_novibetgrΟ Μαρτίνς λοιπόν έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση αφού το οπλοστάσιό του είναι γεμάτο (ερωτηματικό υπάρχει μόνο για τον Μπρούμα) σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν με διαδοχικά κρίσιμα ματς.

Μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου ακολουθεί η πρώτη μάχη με την Αϊντχόφεν για το Γιουρόπα Λιγκ, ακολούθως το ματς πρωταθλήματος με τον Αρη, επίσης στο Καραϊσκάκη και εν συνεχεία η ρεβάνς με τους Ολλανδούς στο «Φίλιπς Στάντιον». Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του τέσσερα πολύ απαιτητικά παιχνίδια σε διάστημα 11 ημερών και μπορεί να αισιοδοξεί, καθώς φαίνεται πως βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση και φόρμα για να ανταπεξέλθει.

Κι όλα αυτά, ενώ η διοίκηση της ομάδας φρόντισε να ανταμείψει με νέα συμβόλαια σημαντικούς παίκτες, όπως οι Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Μασούρας, Καμαρά και Μπα. Μία κίνηση ασφαλώς, που μαρτυρά την πρόθεση της ΠΑΕ, να τονώσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία του ρόστερ εν όψει της τελικής ευθείας στη σεζόν.

Οι νόμοι της Λεωφόρου και το σερί του Μαρτίνς

leoforos_novibetgrΣτον πρώτο γύρο στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός κέρδισε δύσκολα 1-0 τον Παναθηναϊκό με γκολ του Κώστα Φορτούνη. Την προηγούμενη δεκαετία οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι αναμετρήθηκαν συνολικά 22 φορές με τον Ολυμπιακό να μετράει 10 νίκες (δύο με διακοπή αγώνα, και μία άνευ αγώνα), τον Παναθηναϊκό 5 νίκες, ενώ 7 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα.

Την περσινή σεζόν με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και τα δύο ντέρμπι έληξαν ισόπαλα, 1-1 στην κανονική περίοδο και 0-0 στα πλέι οφ.

Οι ισορροπίες ωστόσο στη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού, στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι διαφορετικές.

Στα τρία τελευταία ντέρμπι που διεξήχθησαν στη Λεωφόρο (εξαιρείται το ματς της σεζόν 2015/16 που δεν ξεκίνησε ποτέ και κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού), οι «πράσινοι» μέτρησαν ισάριθμες νίκες. Τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι τη σεζόν 2013/14 με 1-0 χάρη σε γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 90ο λεπτό.

Εκείνη η νίκη των «ερυθρόλευκων» ήταν η πρώτη μετά από 30 χρόνια στη Λεωφόρο σε επίπεδο πρωταθλήματος! Σε αυτό το χρονικό διάστημα βέβαια υπήρξε και μία νίκη του Ολυμπιακού για το Κύπελλο με 4-1, στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι το αήττητο σερί του Πέδρο Μαρτίνς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος τεχνικός από τότε που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, τον Ιούλιο του 2018, δεν έχει χάσει ποτέ κόντρα στους «πράσινους». Αναλυτικά, σε επτά ντέρμπι μετράει τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ