el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός: Τα συν και πλην των αιωνίων

Η Ευρωλίγκα επέστρεψε και μαζί της φέρνει μόλις στη 2η αγωνιστική της κανονικής περιόδου το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (9/10, 21:00). Αυτά είναι τα κλειδιά του αγώνα.

Βαθμολογικά μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερη πίεση, καθώς η χρονιά ξεκίνησε μόλις πριν μία εβδομάδα, ωστόσο τα παιχνίδια μεταξύ των αιωνίων πάντα έχουν βαρύνουσα σημασία, χαρακτηρίζονται από αυξημένη φόρτιση και αναπόφευκτα προκαλούν τριγμούς στην ηττημένη πλευρά.

Πόσο μάλλον όταν και τα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν πως για δεύτερη διαδοχική σεζόν το μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσής τους θα είναι η Ευρωλίγκα, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός συνεχίζει να απέχει από την Α1.

Η Euroleague σε live streaming* στη Novibet

Παναθηναϊκός: Πρώτο δείγμα θετικό

paobc_novibetgrΟ Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του στη φετινή Ευρωλίγκα κέρδισε με 78-76 στη Μόσχα τη Χίμκι πραγματοποιώντας μία ελπιδοφόρα εμφάνιση εν όψει της συνέχειας.

Κακά τα ψέματα, οι πολλές ανακατατάξεις σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο προκάλεσαν απορίες για τη δυναμική του φετινού Παναθηναϊκού και για το αν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στη διοργάνωση διεκδικώντας τουλάχιστον την οχτάδα.

Ειδικά Στοιχήματα για τη Euroleague

Προφανώς είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνει κουβέντα για στόχους, ειδικά μάλιστα απ’ έναν αγώνα, όπου στον αντίπαλο έλειπαν τρεις κομβικοί παίκτες (Σβεντ, Μονρό, ΜακΚόλουμ).

Εντούτοις, το σύνολο του Γιώργου Βόβορα παρουσίασε ένα μαχητικό προφίλ και υπενθύμισε προς όλους ότι θα το πληρώσουν ακριβά αν βιαστούν να ξεγράψουν το «τριφύλλι».

Βγήκαν μπροστά οι Ελληνες

papapetrou_novibetgrΗ ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο επίσημο ματς του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα ήταν αδιαμφισβήτητα ο Λευτέρης Μποχωρίδης.

Ελλείψει των τραυματιών Σαντ-Ρος και Πιέρ Τζάκσον, ο Γιώργος Βόβορας παρέδωσε την μπαγκέτα της οργάνωσης στον 27χρονο άσο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα. Επαιξε πάνω από 32 λεπτά, είχε 10 πόντους και έδειξε ότι σε ειδικές καταστάσεις, όπως στη Ρωσία, όπου ο Παναθηναϊκός στερήθηκε τους βασικούς χειριστές του, μπορεί να προσφέρει μία αξιόπιστη λύση. Δυστυχώς ο πρώην άσος του Αρη υπέστη θλάση στη γάμπα και θα απουσιάσει από το ντέρμπι της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, έπαιξε σαν πραγματικός αρχηγός. Παρότι είχε 0/6 τρίποντα, δεν δίστασε να πάρει τις προσπάθειες που του αναλογούσαν, ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα (16 πόντους), κατέβασε 8 ριμπάουντ και έβαλε το πιο κρίσιμο γκολ-φάουλ της αναμέτρησης.

Σε πολύ υψηλά στάνταρ κυμάνθηκε και η εμφάνιση του Κώστα Μήτογλου, ο οποίος σε μία κακή ομαδική βραδιά από το τρίποντο, πρόσφερε τα τρία από τα μόλις πέντε εύστοχα τρίποντα του Παναθηναϊκού. Το κυριότερο όμως ήταν πως κατέβασε 9 ριμπάουντ, όντας ο πρώτος ριμπάουντερ των «πράσινων».

Διαβασμένος ο Βόβορας

vovoras_novibetgrΓενικά, ο Βόβορας αξιοποίησε στο έπακρο το short-handed ρόστερ που είχε στη διάθεσή του, παίρνοντας σημαντικά πράγματα ακόμη και από τον όγδοο και ένατο παίκτη του ροτέισον.

Ο Μπεν Μπεντίλ για παράδειγμα σε μόλις 11 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 11 πόντους, ενώ ο Λεωνίδας Κασελάκης σε λιγότερο από 9 λεπτά στο παρκέ κατέβασε έξι ριμπάουντ, εκ των οποίων τα πέντε επιθετικά.

Σε γενικές γραμμές, ο Παναθηναϊκός μπορεί να εμφάνισε ένα επιθετικό έλλειμμα, ωστόσο δεν άφησε καμία μπάλα να πάει χαμένη, κατέβασε 19 επιθετικά ριμπάουντ, ανανεώνοντας επτά παραπάνω επιθέσεις συγκριτικά με τη Χίμκι και το κυριότερο ήταν όσο σκληρός έπρεπε στην άμυνα.

Προσαρμόστηκε στο μαρκάρισμα του Μπούκερ, που του έκανε ζημιά στο πρώτο ημίχρονο και τελικά κράτησε εύκολα κάτω από τους 80 πόντους την ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις.

Ζητούμενο η καλύτερη αξιοποίηση του Νέντοβιτς

nedovic_novibetgrΤα νέα αποκτήματα ασφαλώς είναι πολύ νωρίς για να κριθούν αυστηρά. Ο Μάρκους Φόστερ κρίνεται θετικός (10 πόντους σε 20:42 με 3/8 σουτ, 4/5 βολές), ωστόσο είναι εμφανές ότι προέρχεται από πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου και για αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να νιώσει ασφάλεια και άνεση στις κινήσεις του.

Από την πλευρά του, ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν μεν άστοχος με 3/10 προσπάθειες και 0/2 βολές, ωστόσο ήταν φανερό πως η Χίμκι στόχευσε πάνω του για να τον εξουδετερώσει.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που οφείλει να λύσει ο φετινός Παναθηναϊκός. Ο Σέρβος είναι εξαιρετικός σκόρερ και στην καλή του βραδιά μπορεί να οργιάσει, από την άλλη όμως ελλείψει καθαρόαιμου σουτέρ στο ρόστερ, θα γίνεται πάντα ο εύκολος στόχος της αντίπαλης άμυνας.

Ενδεχομένως λοιπόν για αυτό ο Βόβορας κατέληξε στην επιλογή του Πιέρ Τζάκσον για τον άσο. Ενός σκόρινγκ πόιντ-γκαρντ, ο οποίος θα έχει πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια του και θα αποφορτίζει τον Νέντοβιτς, που με τη σειρά του θα πρέπει να αποφεύγει τους συχνούς κραδασμούς με την αντίπαλη άμυνα.

Πρόβλημα στην περιφέρεια

bochorides_novibetgrBέβαια, στο ματς με τον Ολυμπιακό όλα δείχνουν ότι ο Τζάκσον δεν θα προλάβει. Συν το πρόβλημα του Μποχωρίδη τα πράγματα στην περιφέρεια έχουν γίνει πολύ στενά για το «τριφύλλι».

Ετσι, λοιπόν προέκυψε η προσωρινή λύση του Κίφερ Σάικς (πρώην Τουρκ Τέλεκομ, Αρμάνι), ενός παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του Τζάκσον, ο οποίος υπέγραψε μηνιαίο συμβόλαιο. Ο Σάικς γνωρίζει ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στον Παναθηναϊκό για μεγαλύτερο διάστημα, παρόλα αυτά στο χέρι του είναι να αδράξει την ευκαιρία, τώρα που οι «πράσινοι» μετρούν μαζεμένες απώλειες στον άσο.

Σε ό,τι αφορά στον Σαντ-Ρος, ο Κουβανός κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι καθαρόαιμος άσος, παρόλα αυτά ο Γιώργος Βόβορας φαίνεται πως θέλει να τον κατεβάσει στο «ένα» για προφανείς λόγους. Πρώτον θα επιδιώξει να κρύψει τη χτυπητή του αδυναμία στο μακρινό σουτ και δεύτερον επιθυμεί να δώσει μέγεθος στην περιφερειακή του γραμμή, με έναν παίκτη, ο οποίος μπορεί να θυσιάσει το κορμί του στην άμυνα.

Μέσα στη χρονιά θα εγείρονται συχνά ερωτηματικά για την παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού και την (μη) αξιοποίηση των ψηλών (Παπαγιάννης, Μήτογλου, Ογκαστ), δεδομένου ότι δεν υπάρχει καθαρός δημιουργός όπως πέρυσι ο Καλάθης. Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι «πράσινοι» διαθέτουν τα υλικά και το μέγεθος για να αποκτήσουν ταυτότητα σκληροτράχηλης ομάδας.

Ολυμπιακός: Το επιπλέον βάρος

sloukas_novibetgrΟ Ολυμπιακός από την πλευρά του ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα, αφού έχασε στο ΣΕΦ με 68-67 από τη Ζαλγκίρις. Παρότι οικοδόμησε διαφορά 11 πόντων στο τρίτο δεκάλεπτο, στο τέταρτο σημείωσε μόνο 9 και μοιραία δεν έφτασε ποτέ στο ροζ φύλλο αγώνα.

Αυτό το γεγονός ενδεχομένως του δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος εν όψει του αιώνιου ντέρμπι, διότι σε περίπτωση νέας ήττας θα βρεθεί άμεσα στις -2 νίκες από τον Παναθηναϊκό. Το κλίμα πάντως στο λιμάνι παραμένει θετικό, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δουλειά του Γιώργου Μπαρτζώκα και πίστη ότι η φετινή έκδοση των «ερυθρόλευκων» θα επιστρέψει σε στάνταρ οχτάδας.

Ψάχνει ισορροπία στο ροτέισον

spanoulis_novibetgrΤα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από το πρώτο παιχνίδι εστιάζονται κυρίως στο ροτέισον που έγινε. Είναι εμφανές ότι ο Ολυμπιακός φέτος είναι πολύ πιο γεμάτος και στην πρεμιέρα ο κόουτς Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του. Μάλιστα με εξαίρεση τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, οι 11 εκ των 12 της αποστολής έπαιξαν τουλάχιστον 10 λεπτά.

Στο σύγχρονο μπάσκετ όμως δεν είναι εύκολο να κερδίσεις με αυτόν τον τρόπο ματς που πηγαίνουν στις λεπτομέρειες. Ο Κώστας Σλούκας για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από 26 λεπτά και πήρε μόλις έξι προσπάθειες (0/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα). Μοίρασε βέβαια 7 ασίστ, ωστόσο από το υψηλότερο συμβόλαιο της ομάδας πάντα περιμένεις μεγαλύτερη επιθετική συμμετοχή και επίδραση.

Κουμπώνει καλά ο Μάρτιν

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό από την ήττα της πρεμιέρας εντάσσεται ασφαλώς η παρουσία του Χασάν Μάρτιν.

Ο Μάρτιν έδειξε πως μπορεί να υπηρετήσει άρτια το βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας που θα είναι το πικ εν ρολ. Είναι δυναμικός σκρίνερ, έχει γρήγορο βύθισμα στη ρακέτα, δυνατά άκρα για να γραπώνει τις μπάλες και καλή επαφή με το καλάθι. Σε ένα λοιπόν νορμάλ βράδυ από πλευράς απόδοσης αναδείχθηκε εύκολα πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών με 12 πόντους και 6/6 δίποντα.

Η δημιουργία και το spacing

harrison_novibetgrΕίναι προφανές πως με Σλούκα και Σπανούλη ότι το επίπεδο της δημιουργικότητας του Ολυμπιακού εκτοξεύεται. Η ομάδα του Μπαρτζώκα μπορεί να ηττήθηκε από τη Ζαλγκίρις, εντούτοις μοίρασε 20 ασίστ, επτά παραπάνω από τους Λιθουανούς.

Το βασικό ζητούμενο βέβαια για τον Ολυμπιακό είναι να βρει σωστές αποστάσεις στην επίθεσή του και να εξελιχθεί σε μία αξιόπιστη ομάδα από το τρίποντο βασιζόμενη εκ πρώτης στους Χάρισον, Βεζένκοφ και δευτερευόντως στους σουτέρ θέσης Παπανικολάου, Τζένκινς.

Δυστυχώς στο ματς με τη Ζαλγκίρις, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τον προσανατολισμό τους στην 4η περίοδο, χάλασαν το spacing και εκτέλεσαν 0/8 τρίποντα.

Το αμυντικό φίλτρο και το ριμπάουντ

olyzalgiris_novibetgrΣε ό,τι αφορά στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο Μπαρτζώκας ενδέχεται να αλλάξει τα πλάνα του. Με τον φόργουορντ Ζαν-Σαρλ να έχει υποστεί θλάση, δεν αποκλείεται να επιστρατεύσει τον Λαρετζάκη ρίχνοντας στη μάχη ακόμη ένα γκαρντ, που μπορεί να πιέσει στην περιφέρεια, εκεί δηλαδή που ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι πληγωμένος.

Παρότι λοιπόν Σλούκας, Σπανούλης, Πρίντεζης και Βεζένκοφ υστερούν σε αθλητικότητα, ο Ολυμπιακός φρόντισε φέτος να έχει δύο defensive stoppers, αφού μετά τον ΜακΚίσικ πρόσθεσε στη δύναμή του και τον δοκιμασμένο Τζένκινς.

Συν τους δύο αθλητικούς σέντερ που διαθέτει (Μάρτιν, Ελις), οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν στο παρκέ πεντάδες με ικανοποιητικό αμυντικό φίλτρο. Η έλλειψη ωστόσο ενός παίκτη με μεγάλο μέγεθος και ξεκάθαρη έφεση στο ριμπάουντ, ίσως αποτελέσει πρόβλημα στην πορεία της σεζόν.

Είναι ενδεικτικό πως απέναντι στη Ζαλγκίρις παρότι τα ποσοστά ευστοχίας των δύο ομάδων ήταν παραπλήσια (42,6% ο Ολυμπιακός – 46,5% η Ζαλγκίρις), οι Λιθουανοί κατέβασαν έξι παραπάνω ριμπάουντ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ