el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs ΠΑΟΚ: Προβληματισμός επί δύο

Η κανονική περίοδος της Super League 1 ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή (14/3, 19:00) με το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Μία πολύ σημαντική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο αντιπάλους, που προέρχονται από αρνητικά αποτελέσματα και έχουν τον ίδιο στόχο στο πρωτάθλημα, την έξοδο στο νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ, της ερχόμενης περιόδου.

Στη χειρότερή του φόρμα ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός διανύει τη χειρότερή του περίοδο από τότε που ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία ο Λάζλο Μπόλονι. Από τις 18/2 μέχρι τις 6/3 σε πέντε παιχνίδια γνώρισε τέσσερις ήττες και έφερε μόνο μία ισοπαλία, αυτή με την ΑΕΚ (1-1) στη Λεωφόρο.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι τρεις από τις τέσσερις αυτές ήττες ήρθαν κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, δύο για το Kύπελλο και μία στο πρωτάθλημα.

Ο αποκλεισμός στα προημιτελικά του Kυπέλλου, με τον τρόπο μάλιστα που ήρθε, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους «πράσινους». Ο προβληματισμός εντάθηκε ακόμη περισσότερο από την τελευταία ήττα στα Γιάννινα για τη Super League.

Μετά το νικηφόρο ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός σαν να… έσβησε και κέρδισε μόνο έναν βαθμό στα επόμενα τρία ματς στο πρωτάθλημα (Παναιτωλικός, ΑΕΚ, ΠΑΣ), με συνέπεια να υποχωρήσει στην έκτη θέση της βαθμολογίας.

Υπό κρίση ο Μπόλονι

boloni_novibetgrΤα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος στο εξής θα κρίνεται αγώνα με τον αγώνα. Ασφαλώς το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό για το μέλλον του Ρουμάνου τεχνικού στον «πράσινο» πάγκο.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Παναθηναϊκό το συγκεκριμένο ματς είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο για τον μοναδικό στόχο που του έχει απομείνει φέτος. Το «τριφύλλι» βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο -5 από τον τέταρτο ΠΑΟΚ, επομένως χρειάζεται επιτακτικά τη νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι για να μειώσει τη διαφορά και να ριχθεί εν συνεχεία στη μάχη των πλέι οφ από καλύτερη αφετηρία.

Ο Παναθηναϊκός, πρακτικά στοχεύει φέτος να βγει τουλάχιστον τέταρτος, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι αρκετό για να βγει την ερχόμενη σεζόν στην Ευρώπη.

ΥπενθυμIζεται, Oτι για να δΩσει ευρωπαϊκΟ εισιτΗριο και η 4η θΕση θα πρΕπει ο κυπελλοΥχος να Εχει τερματΙσει στην πρΩτη τριΑδα του πρωταθλΗματος, κΑτι Οχι απΙθανο, δεδομΕνου Οτι στα ημιτελικΑ Εχουν προκριθεΙ εκτΟς απΟ τον ΠΑΣ ΓιΑννινα, ο ΟλυμπιακΟς, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Μπόλονι θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Κουρμπέλη, Σανκαρέ και Βέλεθ. Πιθανότατα, ο Ρουμάνος τεχνικός θα επιλέξει μία 11άδα σε 4-3-3 με τους Διούδη, Μολό, Σένκεφελντ, Πούγγουρα, Χουάνκαρ, Αλεξανδρόπουλο, Μαουρίτσιο, Νιάς, Αϊτόρ, Ιωαννίδη και Ενγκμπακοτό. Θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικούν επίσης οι Χατζηγιοβάνης, Καρλίτος και Καμπετσής.

Αντίθετα, ο Βιγιαφάνιες, που δεν έπεισε στα τελευταία ματς μάλλον θα περάσει στον πάγκο, για να δώσουν περισσότερα τρεξίματα οι Αλεξανδρόπουλος και Νιάς.

Μία νίκη σε επτά ντέρμπι φέτος ο ΠΑΟΚ

paok_novibetgrΗ λέξη προβληματισμός κυριαρχεί και στην πλευρά του ΠΑΟΚ. Μπορεί ο Δικέφαλος να απέφυγε την ήττα στο ντέρμπι με τον Αρη με δύο γκολ στο φινάλε του ματς (1-2/87’, 2-2/94’), εντούτοις η αγωνιστική εικόνα της ομάδας στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης δεν ικανοποίησε τον Πάμπλο Γκαρσία.

Αυτό ήταν το δεύτερο διαδοχικό αρνητικό αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα καθώς είχε προηγηθεί η ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα με 2-1.

Γενικά, ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να βρει ένα δυνατό θετικό σερί που θα τον καταστήσει φαβορί για τη δεύτερη θέση. Στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές, σημείωσε μόνο τρεις νίκες (3-3-2) και ως εκ τούτου κινδυνεύει να ξεκινήσει τα πλέι οφ από την τέταρτη θέση, πίσω από Αρη και ΑΕΚ.

Για τον ΠΑΟΚ, η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντική και για ψυχολογικούς λόγους, διότι ο Δικέφαλος φέτος δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε επτά ντέρμπι φέτος με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Αρη και Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο τους «πράσινους» στον πρώτο γύρο και ο απολογισμός του είναι 1-4-2.

Ενα διπλό στη Λεωφόρο θα δώσει νέα ώθηση στην ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και φυσικά θα περιορίσει αισθητά την «απειλή» του Παναθηναϊκού εν όψει των πλέι οφ, αφού θα ξεφύγει στο +8.

Επιστροφή Τζόλη και αλλαγές στην 11άδα

tzolis_novibetgrΟ Πάμπλο Γκαρσία αναμένεται να διαφοροποιήσει αρκετά την 11άδα του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, συγκριτικά με ό,τι είδαμε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Η επιστροφή του Τζόλη ασφαλώς είναι πολύ θετικό νέο για τον Δικέφαλο, καθώς ο νεαρός άσος αποτελεί φέτος τον MVP των «ασπρόμαυρων» με έξι γκολ και ισάριθμες ασίστ. Ο Τζόλης έχει άμεση συμμετοχή στο 1/4 των φετινών γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και η απουσία του κόντρα στην Αρη φανέρωσε το πόσο κομβικός είναι για την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Ο 19χρονος άσος αναμένεται να πάρει τη θέση του Καγκάβα στο αρχικό σχήμα, επομένως ο Ουάρντα από αριστερός εξτρέμ θα έρθει πιο κεντρικά, σε έναν ρόλο που αποδίδει καλύτερα.

Από εκεί και πέρα, ο Ουρουγουανός τεχνικός του ΠΑΟΚ σκέφτεται να επαναφέρει στην 11άδα τους Μπαμπά και Κρέσπο αντί των Ροντρίγκο και Βαρέλα. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και στους χαφ, αφού ο Ελ Καντουρί παραμένει πάντα μία αξιόπιστη λύση.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ σε 4-2-3-1 πιθανότατα θα απαρτίζεται από τους Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια, Ινγκασον, Κρέσπο, Μπαμπά, Σβαμπ, Τσιγγάρα, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Ουάρντα, Τζόλης, Κρμέντσικ.

Τι λέει η προϊστορία

Στα τελευταία εννιά ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, σε επίπεδο πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ, το ρεκόρ είναι 4-3-2 υπέρ των «πράσινων». Η μία εκ των δύο νικών του ΠΑΟΚ ήρθε στα χαρτιά, το 2017 στα πλέι οφ.

Την προηγούμενη δεκαετία σε 17 ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στη Λεωφόρο, ο απολογισμός είναι 9-4-4 υπέρ του «τριφυλλιού».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ