el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός: Τα συν και πλην των «αιωνίων»

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται την Παρασκευή (6/12, 21:30) στο ΟΑΚΑ, σε μία από τις σπάνιες φετινές τους αναμετρήσεις. Διαβάστε την πλήρη ανάλυση του αιώνιου ντέρμπι.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε την κόντρα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός… αμέτρητες φορές κάθε σεζόν σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, η αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Α1 περιόρισε στο ελάχιστο τα συναπαντήματα των δύο «αιωνίων» και ασφαλώς οι δύο συναντήσεις τους στην Ευρωλίγκα αποκτούν αυτόματα ακόμη μεγάλη βαρύτητα διότι ως συνήθως μετά από ήττες σε τέτοιου είδους ματς ακολουθούν έντονη κραδασμοί.

Το πικρό της υπόθεσης είναι πως το πρώτο ελληνοευρωπαϊκό ντέρμπι της φετινής σεζόν θα διεξαχθεί μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα μετά την απόφαση των διεθνών του Ολυμπιακού να θέσουν εαυτόν εκτός Εθνικής λόγω της πρόσληψης του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ρικ Πιτίνο από τον Παναθηναϊκό.

Κατά τα άλλα η αναμέτρηση της Παρασκευής υπόσχεται μία γνήσια τιτανομαχία εννιά αστέρων, δεδομένου ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός φαίνεται πως βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου, με τους μεν «πράσινους» να διαλύουν την προηγούμενη εβδομάδα την Μπασκόνια στο ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο, τους δε «ερυθρόλευκους» να εκπλήσσουν ευχάριστα κάνοντας περίπατο με τη Μιλάνο του Ετορε Μεσίνα.

Παναθηναϊκός: Άλλη ομάδα με Πιτίνο

Η επιστροφή του Πιτίνο στον «πράσινο» πάγκο προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού. Ο Αμερικανός hall of famer έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού πιο γρήγορα και από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η παρουσία του εκτοξεύει τις προσδοκίες για την εφετινή σεζόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πιτίνο

Ο Πιτίνο μοιάζει ο καταλληλότερος άνθρωπος για να πάρει το μέγιστο από το έντονο αμερικανικό στοιχείο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και, το κυριότερο, μπορεί να εγγυηθεί την ηρεμία ακόμη και όταν έρθουν οι στραβές, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ με τον Αργύρη Πεδουλάκη διότι πάντα ήταν ο εύκολος στόχος.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζίμερ Φριντέτ με την Μπασκόνια, όπου σκόραρε 21 πόντους με 4/5 τρίποντα κατέδειξε με το καλημέρα την αλλαγή στην ψυχολογία του Αμερικανού σουτέρ, ο οποίος στα χέρια του Πιτίνο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επιθετικό υπερόπλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για fredette panathinaikos vs baskonia

Παράλληλα, ο Πιτίνο αξιοποίησε στο έπακρο τον Ταϊρίς Ράις δίνοντας στον Νικ Καλάθη κάτω από 26 λεπτά συμμετοχής, κάτι που φάνταζε αδιανόητο στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Εν ολίγοις ο 67χρονος θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ κατάφερε να αποδείξει ότι μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πεντάδα Φριντέτ και Ράις χωρίς να γίνονται ευάλωτοι στην άμυνα λόγω έλλειψης μεγέθους.

Ολυμπιακός: Σταθερά βελτιωμένος

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός πήρε μία δύσκολη αλλά σωστή απόφαση λύνοντας τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπλατ στις αρχές Οκτωβρίου διαβλέποντας πως αυτή η σχέση δεν οδηγούσε πουθενά.

Παρότι ακολούθησαν ηχηρά χαστούκια και βαριές ήττες κόντρα σε Μακάμπι και Εφές, ο Κεστούτις Κεζμούρα όσο περνούν οι αγωνιστικές αποδεικνύει πως αξίζει την ευκαιρία που του δόθηκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κεστούτις Κεμζούρα

Σε συνδυασμό με τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν στο ρόστερ (έφυγαν Χαπ, Κουζμίνσκας, ήρθαν Ρότσεστι, Ριντ) ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται εμφανώς βελτιωμένος από παιχνίδι σε παιχνίδι και πλέον αρχίζει να παίρνει ουσία από ολόκληρο το υλικό του.

Ο Γουέιντ Μπάλντγουιν βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ομάδας και στα τελευταία τρία ματς σκόραρε 33 πόντους! Ο Γουίλ Τσέρι με το Μιλάνο έπαιξε 22 λεπτά και ο Βενζένκοφ σχεδόν 20. Ο Ρούμπιτ αρχίζει να βρίσκει τον εαυτό του κατεβαίνοντας στη φυσική του θέση, στο «4» και ο Λιθουανός κόουτς κατορθώνει σταδιακά να μοιράζει σε όλους ρόλους ενεργοποιώντας και τους 12 παίκτες του πάγκου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρούμπιτ

Υπερέχει ποιοτικά η «πράσινη» περιφέρεια

Ο Παναθηναϊκός φέτος στηρίζεται εμφανώς στην ποιοτική του περιφέρεια.

Ο Καλάθης αυτήν την στιγμή θεωρείται ο κορυφαίος πλέι μέικερ της Ευρώπης και ασφαλώς είναι ο πρώτος πασέρ της διοργάνωσης με 9,1 ασίστ ανά παιχνίδι (!), όταν ο δεύτερος Βασίλιε Μίσιτς μοιράζει 6,45. Η απόδοσή του πάντα αποτελεί βαρόμετρο για την εικόνα του Παναθηναϊκού.

Αποτέλεσμα εικόνας για nick calathes

Μπορεί να απειλήσει κάθετα μετά από πικ εν ρολ, μπορεί να τρέξει εκπληκτικά το γήπεδο, έχει βελτιώσει κατακόρυφα τα νούμερά του στο τρίποντο (43,2%) και φυσικά η επίδρασή του στο παιχνίδι των «πράσινων» είναι κομβική, διότι από τις αποφάσεις του κρίνονται τα περισσότερα plays.

Από εκεί και πέρα ο Φριντέτ με 14,1 πόντους είναι ο δεύτερος σκόρερ φέτος του Παναθηναϊκού και με τον Πιτίνο αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τα 21:26 λεπτά που έχει μέχρι στιγμής.

Το «τριφύλλι» περιμένει πλέον και πιο ποιοτικά λεπτά από τον Ράις καθώς αναμένεται να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο μετά την αλλαγή προπονητή, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Παππά, ο οποίος πάντα βγαίνει μπροστά στα μεγάλα ματς.

Για τον Ολυμπιακό έχει ειπωθεί πολλάκις πως ένα από τα βασικά του ελαττώματα είναι η περιφερειακή άμυνα. Μπορεί λοιπόν να σταματήσει την ποιοτική τετράδα του Παναθηναϊκού;

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπανούλης

Σπανούλης και Ρότσεστι είναι ευάλωτοι στα πόδια, ο Μπόλντγουιν παρότι έχει το μέγεθος είναι άγουρος σε συνθήκες τέτοιων αγώνων και ίσως ο Κεμζούρα επιλέξει σαν «εξολοθρευτές» τους Τσέρι και Κόνιαρη, οι οποίοι μπορούν να θυσιάσουν το κορμί τους και να φορτωθούν με τα απαραίτητα φάουλ για να ανακόψουν τον ρυθμό του Παναθηναϊκού.

Για τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο, πιο σημαντικό δεν είναι το στοπ στα «πράσινα» γκαρντ, όσο να αναδείξουν τις αμυντικές αδυναμίες των Φριντέτ και Ράις.

Ο Σπανούλης (10 πόντοι κατά μέσο όρο) παίζει λες και είναι 30 ετών, ο έμπειρος Ρότσεστι είναι ικανός να δώσει λύσεις με το μακρινό του σουτ, ο Μπόλντγουιν έχει το κορμί για να δημιουργήσει miss match και αν μπει στην εξίσωση με θετικό πρόσημο και ο απρόβλεπτος Πάντερ, δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να «χτυπήσει» τους δύο Αμερικανούς του Παναθηναϊκού στην άμυνα για να τους δημιουργήσει αβεβαιότητα και στην επίθεση.

Η μάχη των φόργουορντ

Κρίσιμο επίσης είναι το ερώτημα ποια ομάδα θα πάρει περισσότερα πράγματα από τους φόργουορντ. Ο Παναθηναϊκός έχει σε τρομερή φόρμα φέτος τον Παπαπέτρου. Ο διεθνής σμολ φόργουορντ σκοράρει 11,2 πόντους και είναι ο κορυφαίος σουτέρ των πρωταθλητών Ελλάδος με 45,9% στο τρίποντο. Ο Τζόνσον, αντίθετα, δεν έχει σταθεροποιήσει ακόμη την απόδοσή του, ωστόσο υπάρχει αυτή η προσδοκία ειδικά μετά την έλευση του Πιτίνο.

Στην αντίπερα όχθη, ο Παπανικολάου μετά από ένα κάκιστο τουρνουά με την Εθνική στην Κίνα βρίσκει ξανά τον καλό του εαυτό, εκτελεί φέτος με 42,9% στο τρίποντο και ειδικά κόντρα στην Αρμάνι ήταν απολαυστικός με 17 πόντους. Μαζί λοιπόν με τον αξιόπιστο και οικονομικό στις προσπάθειες Μπράντον Πολ (42,6% τρίποντο), ο Ολυμπιακός διαθέτει μία δυάδα που δίνει ενέργεια στην άμυνα και σουτ στην επίθεση.

Η σούπερ μάχη ωστόσο θα γίνει στο «4». Εκεί ο Ντεσόν Τόμας θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Πρίντεζη. Πρόκειται για τους δύο πρώτους σκόρερ των «αιωνίων».

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντεσόν Τόμας

Ο Τόμας σκοράρει φέτος 14,3 πόντους και ο Πρίντεζης 11,4. Αμφότεροι αποτελούν σταθερές αξίες στο επιθετικό πλάνο των δύο ομάδων. Ο Πριντέζης ενδεχομένως υπερισχύει λίγο στο post παιχνίδι, όμως ο Τόμας εκτελεί με σιγουριά από τα έξι μέτρα με πρόσωπο, έχει βελτιώσει κατακόρυφα το παιχνίδι του κοντά στη ρακέτα με τις σωματικές επαφές και η προσφορά του είναι πολύπλευρη αφού εκτός από πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού είναι και πρώτος ριμπάουντερ με 5,2 ανά αγώνα, εκ των οποίων 2,1 επιθετικά.

Ο κυρίαρχος Μιλουτίνοφ

Αν ο Παναθηναϊκός είχε έναν παίκτη σαν τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στο πέντε θα είχε κλείσει από τώρα θέση στο φάιναλ φορ. Αυτή η άποψη κυριαρχεί στην πλειονότητα των φίλων της ομάδας.

Είναι εμφανές πως οι «πράσινοι» δεν διαθέτουν ακόμη έναν σέντερ τοπ κλας και ελπίζουν πως θα τον βρουν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος πέρυσι επί των ημερών του Πιτίνο σημείωσε τρομακτική πρόοδο.

Φέτος, πάντως, αν αθροίσουμε τα ριμπάουντ των Παπαγιάννη, Μήτογλου, Βουγιούκα, Ουάιλι βγαίνουν μαζί 10 κατά μέσο όρο. Μόνος του ο Σέρβος γίγαντας του Ολυμπιακού κατεβάζει 9,8! Είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ της Ευρωλίγκα και σε 11 αγωνιστικές έχει ήδη γράψει πέντε double-double αφού σημειώνει 10,5 πόντους ανά ματς.

Το ερωτηματικό ωστόσο για τον Ολυμπιακό αφορά την ετοιμότητα του Γούιλι Ριντ. Ο μακρύς Αμερικανός είναι ένα αξιόλογο back up του Μιλουτίνοφ, το οποίο μπορεί στον χρόνο που ο Σέρβος δεν θα βρίσκεται στο παρκέ να δώσει τις άμυνες και τα ριμπάουντ που χρειάζονται.

Αν αυτός λείψει, τότε ο Κεμζούρα αναγκαστικά θα καταφύγει σε αλχημείες τύπου Ρούμπιτ και τότε η «ερυθρόλευκη» ρακέτα θα γίνει ιδιαιτέρως ευάλωτη, διότι ο πρώην άσος της Μπάμπεργκ δεν έχει ούτε την έκρηξη, ούτε την ενέργεια παικτών όπως ο Ουάιλι ή ο Μήτογλου.

Για τον Παναθηναϊκό εξ αρχής έχει αναφερθεί το πρόβλημα στα ριμπάουντ, άρα θα πρέπει να δουλέψουν τα ομαδικά box out για να περιοριστούν τα επιθετικά του Ολυμπιακού.

Από εκεί και πέρα, αν παίξει ο Βουγιούκας θα προσφέρει ορισμένες επιθέσεις στο post με ασφάλεια, ενώ αν πάρει περισσότερο χρόνο ο Παπαγιάννης θα επιχειρηθούν συνεργασίες με τον Καλάθη, προκειμένου ο εγκέφαλος των «πράσινων» να εκμεταλλευτεί το ψηλό κορμί του Big Pap πάνω από τη ρακέτα.

Τι λένε τα στατιστικά

Ο Παναθηναϊκός δομήθηκε το καλοκαίρι για να σκοράρει με κάθε τρόπο και αυτό το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης είναι η κορυφαία επίθεση της Ευρωλίγκας με 88,45 πόντους κατά μέσο όρο και στα περισσότερα ποιοτικά στατιστικά υπερέχουν του Ολυμπιακού.

Αποτέλεσμα εικόνας για rice panathinaikos

Γενικά ο Παναθηναϊκός, βάσει αριθμών, εμφανίζεται πιο δημιουργικός, προσέχει περισσότερο την μπάλα, έχει πιο πολλές κατοχές και είναι πιο εύστοχος. Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» διατηρούν την κορυφαία επίδοση στη διοργάνωση στο κλάσμα ασίστ/λάθη με 210/112, είναι επίσης πρώτοι στο true shooting (δίποντα, τρίποντα, βολές) με 51,43% ευστοχία και εκτελούν έξω από τα 6,75μ. με 38,68% όντας έβδομοι στην Ευρωλίγκα.

Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός είναι μόλις 10ος στην παραγωγή πόντων με 77,91 ανά αγώνα, 12ος στο true shooting με 47,14% ευστοχία, 13ος στο τρίποντο με 33,07% και απογοητευτικός στο κλάσμα ασίστ/λάθη αφού με επίδοση 156/132 είναι μόλις προτελευταίος ανάμεσα στις 18 ομάδες του πρωταθλήματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπιακός μπάσκετ

Σε σύγκριση πάντως με τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» υπερέχουν στην άμυνα καθώς δέχονται 78,91 πόντους ανά ματς, όντας στη μέση της κατάταξης, ενώ οι «πράσινοι» έχουν την πέμπτη χειρότερη της διοργάνωσης με παθητικό 82,36 πόντους κατά μέσο όρο.

Η ευρωπαϊκή προϊστορία

Οι δύο αιώνιοι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν 15 φορές στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός μετράει 10 νίκες και ο Παναθηναϊκός 5.

Σε ουδέτερο έδαφος έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί στα φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα το 1994 και το 1995 αντίστοιχα. Ο Παναθηναϊκός πήρε ρεβάνς το 2009 στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου μετέπειτα κατέκτησε τον πέμπτο ευρωπαϊκό του τίτλο.

Με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα έχουν πραγματοποιηθεί έξι ματς και οι νίκες είναι μοιρασμένες. Την τελευταία τριετία με το νέο φορμάτ στην Ευρωλίγκα σε έξι μεταξύ τους παιχνίδια σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις νίκες έναντι δύο των «πράσινων».

Τέλος, ο Ολυμπιακός κατέχει το ρεκόρ της ευρύτερης νίκη σε ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα, το 1997 είχε σπάσει την έδρα του πρωταθλητή Ευρώπης τότε Παναθηναϊκού, στον πρώτο προημιτελικό, κερδίζοντας με διαφορά 20 πόντων (49-69) μέσα στο ΟΑΚΑ. Μετέπειτα έκανε το 2-0 στο ΣΕΦ και ακολούθως κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο φάιναλ φορ της Ρώμης.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ