el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ vs ΑΕΚ: Ποιος μπορεί να κυνηγήσει τον Ολυμπιακό;

Την Κυριακή (24/1, 19:30) στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1 σε ένα ντέρμπι που θα δείξει πολλά για το ποια ομάδα από τις δύο έχει τη δυνατότητα να καταδιώξει τον Ολυμπιακό στη συνέχεια του πρωταθλήματος και κυρίως εν όψει πλέι οφ.

Ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό απέδειξε με την εμφάνισή του ότι η πραγματική διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο μαρτυρά ο βαθμολογικός πίνακας και το +10 των «ερυθρόλευκων» από τον Δικέφαλο του Βορρά.

Μετά το 1-1 κόντρα στους πρωταθλητές Ελλάδος, ο ΠΑΟΚ κέρδισε εύκολα με 3-0 στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ και την Τετάρτη (20/1) ήταν καταιγιστικός συντρίβοντας με 5-0 την ΑΕΛ για το Κύπελλο, στην Τούμπα.

Γενικά, μετά από ένα διάστημα με μέτριες εμφανίσεις, όπως αυτές κόντρα στην ΑΕΛ (1-1) για το πρωτάθλημα, κόντρα στον Ατρόμητο (ήττα 3-2) στο Περιστέρι και απέναντι στο Βόλο (νίκη 3-1), ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως βρίσκει ξανά τα επιθυμητά επίπεδα φόρμας, στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Τα δύο κολλητά ντέρμπι με ΑΕΚ εντός και Ολυμπιακό την ερχόμενη Τετάρτη (27/1) στο «Γ. Καραϊσκάκης», θα κρίνουν εν πολλοίς αν η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο φέτος από μία θέση απλά στην πρώτη τριάδα.

Νέα πνοή από Ουάρντα και Κρμέντσικ

wardakrmencik_novibetgr

Στην αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ στα τελευταία ματς σημαντική είναι η συμβολή του Αμρ Ουάρντα και του Μίχαελ Κρμέντσικ, δύο δηλαδή παικτών που αποκτήθηκαν κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός επέστρεψε στην Τούμπα από τον Βόλο και άμεσα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Γκαρσία σε έναν ρόλο πίσω από τον στράικερ, στο 4-2-3-1, που εφαρμόζει κατά κόρον ο Ουρουγουανός τεχνικός.

Ο Ουάρντα με τη διάθεσή του, τα τρεξίματα που προσφέρει και την τεχνική του ικανότητα έχει δώσει νέα πνοή στη μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Ο 27χρονος άσος μοιάζει αποφασισμένος να αξιοποιήσει τη νέα ευκαιρία, που του έδωσε ο Δικέφαλος του Βορρά και πλέον δείχνει πιο ώριμος για να διαχειριστεί τις υψηλές απαιτήσεις μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.

Σε ό,τι αφορά στον Κρμέντσικ, ο Τσέχος θηριώδης φορ φαίνεται πως είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε ο ΠΑΟΚ για την κορυφή της επίθεσης. Χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής, ο πρώην άσος της Κλαμπ Μπριζ έχει ήδη αρχίσει να θεωρείται βασικός στα πλάνα του Πάμπλο Γκαρσία, φτάνοντας μάλιστα τα τρία γκολ σε πέντε συμμετοχές.

Σε αντίθεση με τον… ανεμικό Τσόλακ, ο Κρμέντσικ έκανε αισθητή την παρουσία του άμεσα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και συγκριτικά με τον πιο ελαφρύ Σβιντέρσκι, είναι ξεκάθαρο ότι το αισθάνονται πολύ περισσότερο οι αντίπαλοι αμυντικοί. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν παίκτη σημείο αναφοράς στο «9» και ο Κρμέντσικ με το εκτόπισμά του είναι ικανός να το προσφέρει αυτό.

Τζόλης ο XFactor

tzolis_novibetgr

Από εκεί και πέρα, ο X-Factor του φετινού ΠΑΟΚ είναι δίχως δεύτερη σκέψη ο Χρήστος Τζόλης. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός με τις εμφανίσεις του έχει κλέψει τις καρδιές των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά και δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης στη γενιά του.

Ο Τζόλης έχει αγωνιστεί φέτος σε 26 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και έχει γράψει 12 γκολ και έξι ασίστ, νούμερα ασφαλώς αξιοζήλευτα για έναν παίκτη που κλείνει τα 19 του χρόνια στις 30 Ιανουαρίου.

Ο Τζόλης στο πρόσφατο ματς κυπέλλου με την ΑΕΛ, πέτυχε το πρώτο του χατ τρικ με την επαγγελματική ομάδα του ΠΑΟΚ. Στο πρωτάθλημα φέτος έχει σημειώσει τέσσερα γκολ κόντρα σε ΑΕΛ, Λαμία, Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ, ενώ στο τελευταίο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου μπήκε αλλαγή μόνο για επτά λεπτά, λίγο έλειψε στις καθυστερήσεις να χαρίσει τη νίκη στον ΠΑΟΚ, όταν το σουτ που επιχείρησε βρήκε το δοκάρι της εστίας του Σα.

Το πλάνο του Πάμπλο Γκαρσία

garcia_novibetgrΣε ό,τι αφορά στην 11άδα του ΠΑΟΚ ο Πάμπλο Γκαρσία δείχνει κατασταλαγμένος σε μεγάλο βαθμό και τα διλήμματα που υπάρχουν αφορούν δύο το πολύ τρεις θέσεις. Στον άσο, οι μέτριες εμφανίσεις του Πασχαλάκη με Ατρόμητο και Ολυμπιακό καθιστούν φαβορί τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Ο Βιεϊρίνια, που πήρε ανάσες στο Κύπελλο, λογικά θα επιστρέψει ως αριστερός μπακ κόντρα στην ΑΕΚ, αντί του άπειρου Περέιρα. Ο Ροντρίγκο θα καλύψει τη δεξιά πλευρά και παρτενέρ του Ινγκασον στο κέντρο της άμυνας θα είναι ένας εκ των Κρέσπο ή Βαρέλα, με τον Ισπανό να έχει τον πρώτο λόγο.

Στους χαφ η παρουσία του Ελ Καντουρί είναι αδιαπραγμάτευτη. Δίπλα στον Μαροκινό θα παίξει είτε ο Αουγκούστο, είτε ο Σβαμπ με τον Αυστριακό να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Τέλος, στην επιθετική γραμμή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς δύσκολα θα σπάσει η τετράδα Κρμέντσικ, Ουάρντα, Τζόλη, Ζίβκοβιτς.

Η δουλειά του Χιμένεθ

jimenez_novibetgrΗ επιρροή του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος διανύει την 4η θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ, έγινε πολύ σύντομα αντιληπτή στο αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Η ΑΕΚ επί Καρέρα επιχειρούσε να κερδίσει τα παιχνίδια της μέσα από την ποιοτική της επίθεση, ωστόσο αμυντικά δεν ενέπνεε την παραμικρή σιγουριά. Αυτή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην από τον Χιμένεθ.

Αφού πέρασε η πρώτη κρυάδα με την ήττα (3-0) στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό, ο Χιμένεθ έβαλε τις δικές του αρχές και πλέον η Ενωση κερδίσει με τον τρόπο που ζητάει ο προπονητής της. Είναι ενδεικτικό πως η ΑΕΚ στα τελευταία πέντε ματς, έχει σημειώσει ισάριθμες νίκες και έχει παθητικό μόλις ένα γκολ, κόντρα στον Ατρόμητο με πέναλτι στο 89’.

Αναλυτικά, η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 τον Παναιτωλικό εντός έδρας με το ίδιο σκορ εκτός έδρας τη Λαμία και τον Αρη, ακολούθησε το 2-1 επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ και την Τετάρτη το 2-0 επί του Απόλλωνα στο ίδιο γήπεδο για το Κύπελλο. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των αγώνων η αμυντική σταθερότητα της Ενωσης.

Η επιστροφή του Σιμάνσκι

szymanski_novibetgrΤο εντυπωσιακό είναι ότι ο Χιμένεθ έχει ενεργοποιήσει πολύ μεγάλο κομμάτι του ρόστερ σε αυτά τα παιχνίδια χωρίς η απόδοση της ΑΕΚ να έχει διακυμάνσεις.

Συγκριτικά με την τελευταία αναμέτρηση για τη Super League 1, ο Ισπανός τεχνικός έκανε επτά αλλαγές στην 11άδα στο κύπελλο με τον Απόλλωνα. Ανάμεσα σε αυτές ο 19χρονος δεξιός μπακ Ραντόνια, ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, η αποκάλυψη από τον μεσοβδόμαδο αγώνα ήταν ο Σιμάνσκι. Ο Πολωνός χαφ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και κορονοϊό και πολλοί είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει στο ρόστερ της Ενωσης, αφού φέτος έχει καταγράψει μόνο δύο συμμετοχές στο πρωτάθλημα, που μεταφράζονται σε 54 αγωνιστικά λεπτά.

Ο 25χρονος άσος όμως με την πληθωρική παρουσία του την Τετάρτη σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, φώναξε «παρών» και έστειλε μήνυμα στο Χιμένεθ, ότι μπορεί να προσφέρει ακόμη μία λύση πρώτης γραμμής για τη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ.

Οδηγός το ματς με τον Αρη

arisaek_novibetgrΟ Χιμένεθ στα ματς με ομάδες μικρότερης δυναμικής επέλεξε το 4-2-3-1 με τον Μάνταλο σε ρόλο δεκαριού και τον Λιβάγια να παίζει στο ένα φτερό.

Κόντρα στον Αρη όμως, ο Ισπανός τεχνικός προτίμησε το 4-3-3 με τρεις καθαρόαιμους χαφ (Κρίστισιτς, Σιμόες, Γαλανόπουλος). Κατάφερε έτσι να ελέγξει απόλυτα το κέντρο και απενεργοποίησε πλήρως την επιθετικότητα του Αρη. Το ματς του «Κλεάνθης Βικελίδης» λογικά θα είναι οδηγός και εν όψει Τούμπας.

Ο Σιμόες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος στην τριάδα των χαφ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τέσσερις παίκτες που διεκδικούν δύο θέσεις.

Ο Κρίστισιτς προέρχεται από τραυματισμό, ωστόσο αναμένεται να είναι κανονικά διαθέσιμος, επομένως θέτει υποψηφιότητα. Ο εργατικός Γαλανόπουλος, που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις του Χιμένεθ. Ο Σάκχοφ, που είναι σταθερός φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και φυσικά ο Σιμάνσκι, μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο Κύπελλο.

Στα βαθιά ο Λάτσι, πολλές επιλογές στην επίθεση

oliveiralivaja_novibetgrΣτην άμυνα, υπάρχει ο πονοκέφαλος με τον τραυματισμό του Νεντελτσιάρου, που τον έχει θέσει νοκ άουτ. Ο Τσιγκρίνσκι επίσης προέρχεται από τραυματισμό και είναι αβέβαιο αν θα κριθεί απόλυτα έτοιμος για να ξεκινήσει το ντέρμπι. Αρα δεν αποκλείεται να δούμε ξανά δίδυμο στους στόπερ τον Σβάρνα με τον 18χρονο Λάτσι.

Ο τελευταίος μπήκε ως αλλαγή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις του αγώνα με τον Αρη. Εν συνεχεία έπαιξε βασικός τόσο με τον Ατρόμητο όσο και με τον Απόλλωνα. Ο Χιμένεθ δείχνει να εμπιστεύεται τον νεαρό Σλοβένο και τολμάει να τον ρίξει στα βαθιά.

Στους μπακ, ο Μπακάκης θα καλύψει τη δεξιά πλευρά. Στην αριστερή, ο πιο δυναμικός Ινσούα έχει το προβάδισμα έναντι του Λόπες. Στην επίθεση, η ΑΕΚ διαθέτει πληθώρα επιλογών.

Επειδή ο Ανσαριφάρντ έρχεται από τραυματισμό, μάλλον τον πρώτο λόγο για την κορυφή έχει ο Ολιβέιρα. Στα άκρα η μία θέση μοιάζει καπαρωμένη από τον Λιβάι Γκαρσία. Για την άλλη ερίζουν ουκ ολίγοι, όπως ο Μάνταλος, ο Λιβάγια, ο Μαχαίρας, που ήταν βασικός με τον Αρη, ακόμη και ο Τάνκοβιτς.

Η προϊστορία και το παρελθόν του Χιμένεθ

aekpaok_novibetgr

Στον πρώτο γύρο οι δύο Δικέφαλοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1. Την περσινή σεζόν στα τέσσερα μεταξύ τους ματς για το πρωτάθλημα υπήρξε ισορροπία με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από μία νίκη και δύο ντέρμπι να λήγουν ισόπαλα.

Η ΑΕΚ στην Τούμπα κέρδισε πέρυσι στα πλέι οφ με 2-0. Είχε επίσης βγάλει διπλό (1-0) στα πλέι οφ το 2017. Ωστόσο, σε κανονική περίοδο, αν εξαιρέσουμε το επεισοδιακό ματς της σεζόν 2017/18, η Ενωση έχει να κερδίσει εκτός έδρας τον ΠΑΟΚ από το 2010.

Την τελευταία δεκαετία, με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα οι δύο Δικέφαλοι έχουν αναμετρηθεί 13 φορές. Ο ΠΑΟΚ μετράει δέκα νίκες και η ΑΕΚ τρεις.

Στα αξιοσημείωτα ασφαλώς είναι το γεγονός ότι στην καριέρα του ο Μανόλο Χιμένεθ έχει αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ 15 φορές, όλες βέβαια ως τεχνικός της ΑΕΚ. Απέναντι σε κανέναν άλλον αντίπαλο δεν έχει τόσα παιχνίδια!

Ο 56χρονος τεχνικός της Ενωσης έχει απολογισμό οχτώ νίκες, μία ισοπαλία και έξι ήττες. Από τις έξι ήττες οι τρεις είναι σε τελικό κυπέλλου, το 2017, το 2018 και το 2019. Αν απομονώσουμε τα ματς για το πρωτάθλημα, το ρεκόρ (7-0-3) του Χιμένεθ απέναντι στον ΠΑΟΚ είναι εξαιρετικό.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ