el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ vs Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ντέρμπι

Το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ξεχωρίζει από την 13η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στη Σούπερ Λιγκ. Διαβάστε την ανάλυση.

Η συγκεκριμένη αγωνιστική είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί μέσα στο 2020, αφού εν συνεχεία θα υπάρξει ολιγοήμερη διακοπή λόγω Χριστουγέννων και κατόπιν το πρωτάθλημα θα επαναρχίσει στις 3 Ιανουαρίου με την πρώτη στροφή του δεύτερου γύρου.

Αφήνει πίσω του τον Αρη ο ΠΑΟΚ

arispaok_novibetgrΟ ΠΑΟΚ προέρχεται από την ήττα με 1-0 στο ντέρμπι με τον Αρη και πλέον βρίσκεται στο -5 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικό για τον Δικέφαλο τόσο για βαθμολογικούς λόγους, όσο και για ψυχολογικούς.

Στον ΠΑΟΚ αφενός θέλουν να μην επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να ξεφύγει περαιτέρω στην κορυφή της βαθμολογίας, αφετέρου θέλουν να αφήσουν πίσω τους την ήττα από τον Αρη, η οποία ήταν η πρώτη φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε ό,τι αφορά στα πλάνα του Πάμπλο Γκαρσία, ο Ουρουγουανός τεχνικός θα συνεχίσει στη συνταγή του 4-3-3, την οποία έχει καθιερώσει από τότε που διαδέχθηκε τον Αμπελ Φερέιρα.

Στον άσο ο Πασχαλάκης, που έπαιξε βασικός και με τον Αρη, φαίνεται πως έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ζίβκο Ζίβκονιτς. Με δεδομένο ότι ο Βαρέλα είναι αμφίβολος στο κέντρο της άμυνας θα αγωνιστεί εκ νέου το δίδυμο Ινγκασον-Μιχαηλίδης.

Στα αριστερά ασφαλώς η θέση είναι καπαρωμένη από τον Γιαννούλη. Αντίθετα, στα δεξιά υπάρχει σοβαρό ερωτηματικό καθώς ο Ουαγκέ τραυματίστηκε σοβαρά στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ο Ροντρίγκο είναι αμφίβολος. Ο Γκαρσία λοιπόν θα κληθεί να επιλέξει έναν εκ των Βιεϊρίνια, Λύρατζη ή Κρέσπο για δεξιό μπακ.

Στους χαφ η επιστροφή του κορυφαίου σε απόδοση παίκτη της ομάδας, Ελ Καντουρί, απλοποιεί τα πράγματα. Ο Μαροκινός θα επιστρέψει στην 11αδα αντί του Τσιγγάρα πλαισιώνοντας τον Αουγκούστο και τον Σβαμπ. Αμετάβλητη αναμένεται η τριάδα μπροστά με τους Τζόλη, Ζίβκοβιτς στα άκρα και τον Σβιντέρσκι στην κορυφή της επίθεσης.

Στην καλύτερή του φάση ο Παναθηναϊκός

paogiannina_novibetgrΟ Παναθηναϊκός από την πλευρά του μπορεί να ξεκίνησε άσχημα το πρωτάθλημα, όμως το τελευταίο διάστημα έχει βρει τα πατήματά του και αποδεικνύει πως δεν θα έχει πρόβλημα στο τέλος να τερματίσει στην πρώτη εξάδα της κανονικής περιόδου.

Οι «πράσινοι» διανύουν την καλύτερή τους περίοδο φέτος με τρεις διαδοχικές νίκες επί του Παναιτωλικού, της ΑΕΚ και του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτή τη στιγμή έχουν 18 βαθμούς σε 12 αγώνες βρίσκονται στην 5η θέση, στο +3 από τον 7ο ΟΦΗ και θέλουν να κλείσουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα από την τετράδα.

Ο Λάζλο Μπόλονι, που έχει βάλει σε μία τάξη τα πράγματα στο «τριφύλλι», αλλάζοντας άρδην την αγωνιστική του εικόνα συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε επί των ημερών Πογιάτος, δεν έχει ιδιαίτερους λόγους για αλλαγές στο αρχικό σχήμα.

Ο Ρουμάνος φαίνεται πως έχει βρει ένα λειτουργικό σύστημα (4-3-3) και με αυτό θα πορευτεί και στην Τούμπα. Μοναδικό ίσως ερωτηματικό υπάρχει στη θέση του αριστερού μπακ, με τον Χουανκάρ να διεκδικεί φανέλα βασικού από τον Ζαγαρίτη.

Από εκεί και πέρα ο Διούδης θα είναι στον άσο. Στην άμυνα θα παίξουν ξανά οι Βέλεθ, Σένκεφελντ, Σάντσες. Στους χαφ δίπλα στον αρχηγό Κουρμπέλη, θα κινούνται οι Αλεξανδρόπουλος και Μαουρίτσιο. Στην κορυφή της επίθεσης θα προτιμηθεί λογικά ο Μακέντα αντί του Καρλίτος, με τον Ιταλό να έχει στηρίγματα δίπλα του, τους Χατζηγιοβάνη και Βιγιαφάνες.

Ιδιαίτερο ματς για Μαουρίτσιο και Μπόλονι

mauricio_novibetgrΑσφαλώς ιδιαίτερο αναμένεται το ματς για τον Μαουρίτσιο, ο οποίος θα επιστρέψει για πρώτη φορά στην Τούμπα ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ.

Ο Βραζιλιάνος χαφ αγωνίστηκε με τη φανέλα του Δικεφάλου για τρεις σεζόν και πανηγύρισε μαζί του ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Ελλάδος. Σίγουρα λοιπόν με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη θα συναντήσει πολλές γνώριμες φιγούρες. Ο 32χρονος άσος κατηφόρισε το φθινόπωρο στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε βασικό γρανάζι των «πράσινων». Φέτος έχει καταγράψει οχτώ συμμετοχές με το «τριφύλλι», μετρώντας και μία ασίστ.

Ξεχωριστή ωστόσο θα είναι η αναμέτρηση και για τον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος θα επιστρέψει επίσης για πρώτη φορά ως αντίπαλος στην Τούμπα, έστω κι αν πέρασαν οχτώ ολόκληρα χρόνια από τότε που έφυγε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Ρουμάνος τεχνικός καθοδήγησε τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2011/12 και ασφαλώς εκείνη την περίοδο είχε παίκτη του τον νυν προπονητή του Δικεφάλου, Πάμπλο Γκαρσία. Οι δυο τους είχαν άριστη σχέση τον έναν χρόνο, που ο Μπόλονι παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη και βέβαια η πρώτη τους μονομαχία ως προπονητές αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Υπό τις οδηγίες του Μπόλονι, ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει εκείνη τη σεζόν 3ος στην κανονική περίοδο, αλλά έπεσε 5ος στα πλέι οφ. Στο κύπελλο έφτασε ως τα προημιτελικά.

Στην Ευρώπη τα είχε πάει εξαιρετικά, αφού πέρασε δύο προκριματικούς γύρους (Βαλερένγκα, Καρπάτι) για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί πρώτευσε αφήνοντας πίσω του τις Ρούμπιν Καζάν, Τότεναμ και Σάμροκ, για να αποκλειστεί τελικά στους «32» της διοργάνωσης από την Ουντινέζε.

Κλειδί η αποτελεσματικότητα

makeda_novibetgrΟ ΠΑΟΚ είναι 3ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση με 18 γκολ πίσω από τον Ολυμπιακό (28) και την ΑΕΚ (21). Παρόλα αυτά είναι η πιο δημιουργική ομάδα της Σούπερ Λιγκ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δικέφαλος επιχειρεί τις περισσότερες τελικές (145) στο πρωτάθλημα και είναι μπροστά από τον δεύτερο σε αυτόν τον τομέα Ολυμπιακό, που έχει 130. Το συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιο δημιουργικός ενισχύεται από το γεγονός ότι υπερέχει του Ολυμπιακού και σε εύστοχες πάσες, έχοντας 858 έναντι 847 των «ερυθρόλευκων».

Το πρόβλημα λοιπόν του ΠΑΟΚ εντοπίζεται κυρίως στην αποτελεσματικότητα και για αυτό έχει ήδη ανακινηθεί κουβέντα για το αν χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση τον Ιανουάριο στη θέση του στράικερ. Είναι ενδεικτικό πως στην κατάταξη του πρωταθλήματος με τα γκολ ανά τελικές, ο ΠΑΟΚ είναι μόλις ένατος!

Υπάρχουν δηλαδή οχτώ ομάδες στη λίγκα που είναι πιο αποτελεσματικές από τον Δικέφαλο, ανάμεσα σε αυτές και ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται στην 5η θέση πίσω από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Αρη και Απόλλωνα Σμύρνης.

Η δυστοκία του ΠΑΟΚ εξηγείται εν πολλοίς από τις μέτριες εμφανίσεις φέτος των δύο επιθετικών του. Ο Σβιντέρσκι έχει σκοράρει πέντε φορές και ο Τσόλακ, που αποκτήθηκε για βασικός μόνο μία και αυτή με πέναλτι.

Ο ΠΑΟΚ δηλαδή έχει πάρει μόλις το 33% των γκολ του από τους δύο επιθετικούς του. Το αντίστοιχο ποσοστό του Παναθηναϊκού ανέρχεται στο 61%, αφού Μακέντα και Καρλίτος έχουν βάλει μαζί τα οχτώ από τα 13 γκολ της ομάδας τους.

Τι λέει η προϊστορία

paokpao_novibetgr

Την προηγούμενη πενταετία η μερίδα του λέοντος ανήκει στον ΠΑΟΚ ο οποίος σε 16 συνολικά αναμετρήσεις πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ, μετράει επτά νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία οχτώ ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως έδρας, ο Δικέφαλος κράτησε ανέπαφη την εστία του έξι φορές.

Την περσινή σεζόν πάντως, ο Παναθηναϊκός σε τέσσερις αγώνες κόντρα στον ΠΑΟΚ για τη Σούπερ Λιγκ έμεινε αήττητος. Στην κανονική περίοδο πήρε 2-2 στην Τούμπα και κέρδισε 2-0 στο ΟΑΚΑ, ενώ στα πλέι οφ έφερε δύο φορές 0-0.

Από το 2000 και μετά ο ΠΑΟΚ έχει φιλοξενήσει στην Τούμπα για το πρωτάθλημα τον Παναθηναϊκό 29 φορές. Η προϊστορία σε αυτές τις αναμετρήσεις είναι αρκετά ισορροπημένη με τον Δικέφαλο να μετράει 12 νίκες και το «τριφύλλι» 10, ενώ επτά ντέρμπι έληξαν ισόπαλα.

Σε ό,τι αφορά στον Πάμπλο Γκαρσία, ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό 11 φορές και ο απολογισμός του είναι 4-1-6. Σε αυτά τα 11 ματς κόντρα στους «πράσινους» σημείωσε ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ.

Από την πλευρά του ο Μπόλονι τη μία και μοναδική φορά, που έπαιξε στην Τούμπα ως προπονητής αντίπαλης ομάδας, ήταν το 2005 στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, όταν είχε ηττηθεί με τη Ρεν με 5-1.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ