el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρί Σ.Ζ. vs Μπάγερν: Η ακτινογραφία του λαμπερού τελικού

Την Κυριακή (23/8, 22:00), Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν θα διεκδικήσουν στη Λισαβόνα το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο πανίσχυρα οικονομικά κλαμπ, που έχουν συνηθίσει να κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.

Η Μπάγερν έχει κάνει φέτος το νταμπλ στη Γερμανία και η Παρί με τη σειρά της έφτασε στο τρεμπλ στη Γαλλία, κατακτώντας πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ.

Τόσο οι Βαυαροί, όσο και οι Παριζιάνοι είναι καταπληκτικές ομάδες όταν έχουν την κατοχή της μπάλας. Στη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων τους βρίσκονται το μεγαλύτερο διάστημα σε φάση επίθεσης και λίγες είναι οι φορές, που χρειάζεται να τεστάρουν την αμυντική τους εγρήγορση.

Ολα τα στοιχεία λοιπόν προμηνύουν πως έχουμε μπροστά ματς το τέλειο ζευγάρι για έναν μοντέρνο τελικό.

Παρί Σεν Ζερμέν: Το δημιούργημα του Κατάρ

mbappe-neymar_novibetgrΗ Παρί ιδρύθηκε μόλις το 1970, με στόχο να προσφέρει στη γαλλική πρωτεύουσα το αντίπαλο δέος, που έψαχνε κόντρα σε παραδοσιακούς γαλλικούς συλλόγους όπως η Σεντ Ετιέν και η Μαρσέιγ.

Η Παρί για πάνω από 40 χρόνια πρακτικά δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει την αποστολή της, όμως το 2011 εξαγοράστηκε από μία θυγατρική εταιρία του Οργανισμού Επενδύσεων του Κατάρ.

Εχοντας από πίσω της την οικονομία ενός ολόκληρου εμιράτου, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως θα έφτανε αργά ή γρήγορα να διεκδικεί το Τσάμπιονς Λιγκ. Με το Κατάρ να χρηματοδοτεί τα ταμεία της Παρί, ήρθαν στην πόλη του φωτός κορυφαίοι αστέρες όπως ο Νεϊμάρ και ο Μπαπέ εκτοξεύοντας το ταλέντο και την ποδοσφαιρική λάμψη της ομάδας.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως όλη αυτή η επιχείρηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας του Κατάρ να ενισχύσει την εικόνα του στον αθλητισμό εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μέσος οπαδός της Παρί, το πιθανότερο είναι πως ούτε ενδιαφέρεται, ούτε σκοτίζεται για το πώς πληρώνεται ο Νεϊμάρ και από πού προέρχονται αυτά τα λεφτά. Γνωρίζει όμως ότι η ομάδα του μέχρι πριν έξι χρόνια δεν είχε κάνει ούτε ένα τρεμπλ και τώρα μετράει ήδη τέσσερα.

Αποτίναξε την ηττοπάθεια

psg_novibetgrΗ Παρί με τις απεριόριστες πλέον οικονομικές της δυνατότητες έχει ισοπεδώσει πλήρως τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στο Σαμπιονά αναδεικνύεται πρωταθλήτρια πριν καλά καλά ξεκινήσει η σεζόν.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ βέβαια η επιτυχία δεν ήρθε το ίδιο εύκολα. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας γνώρισε ουκ ολίγα στραπάτσα μέχρι να φτάσει στον πρώτο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.

Την προηγούμενη τριετία οι Παριζιάνοι δεν είχαν μπορέσει να περάσουν ούτε καν τους «16» γνωρίζοντας μάλιστα ταπεινωτικούς αποκλεισμούς. Τόσο πέρυσι από τη Γιουνάιτεντ, χάνοντας με 3-1 στο Παρίσι, ενώ είχαν κερδίσει στο Μάντσεστερ 2-0, όσο και το 2017 από την Μπαρτσελόνα, όταν πήγαν στο Καμπ Νόου να υπερασπιστούν το 4-0 του πρώτου αγώνα και διασύρθηκαν με 6-1!

Φέτος, το έργο άλλαξε και η Παρί φαίνεται πως αποτίναξε την ταμπέλα της ομάδας που παραπαίει μπροστά στην πρώτη σημαντική πρόκληση. Εκμεταλλευόμενη το βατό μονοπάτι που της έλαχε από τις κληρώσεις (Ντόρτμουντ, Αταλάντα, Λειψία) θα εκπληρώσει το απωθημένο της να παίξει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το όνειρο της κατάκτησης.

Η συμβολή του Τούχελ

tuchel_novibetgrΟ Τόμας Τούχελ αμφισβητήθηκε έντονα την περσινή περίοδο και κακά τα ψέματα το κλασικό γερμανικό τραχύ του στιλ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στον οργανισμό και στα αποδυτήρια της Παρί.

Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο Γερμανός τεχνικός έδωσε επιτέλους στην Παρί αυτό που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια: Συνοχή!

Οι Παριζιάνοι στο ματς με την Αταλάντα βρέθηκαν μεταξύ σφύρας και άκμονος, παρόλα αυτά δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και για πρώτη φορά σε κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι έβγαλαν χαρακτήρα νικητή για να έρθει κατόπιν η πειστική επικράτηση στον ημιτελικό κόντρα στη Λειψία.

Η βελτίωση της Παρί στο κομμάτι της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης είναι φανερή, εντούτοις αυτό δεν είναι βέβαιο ότι αρκεί κόντρα στην Μπάγερν.

Μπάγερν: Χωρίς ανταγωνισμό εντός συνόρων

bayern_novibetgrΗ Μπάγερν είναι από τους πιο επιτυχημένους και ισχυρούς συλλόγους παγκοσμίως, με βαριά παράδοση και ιστορία. Εχει κερδίσει πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τελευταίο το 2013.

Στην Μπουντεσλίγκα μετράει οχτώ σερί τίτλους και ασφαλώς κάνει το απόλυτο κουμάντο εκμεταλλευόμενη, ίσως και αδίστακτα ορισμένες φορές, τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Παραδείγματα ποδοσφαιριστών όπως οι Νόιερ, Κίμιχ, Γκορέτσκα, Λεβαντόφσκι, Ζίλε είναι χαρακτηριστικά της αφαίμαξης που κάνει συχνά πυκνά η Μπάγερν στα υπόλοιπα γερμανικά κλαμπ, για να διατηρείται σταθερά στην κορυφή χωρίς να έχει τον παραμικρό ανταγωνισμό.

Τρομάζουν οι αριθμοί και το πρέσινγκ

Η μηχανή του Χάνζι Φλικ μετράει φέτος 10/10 νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ με 42 γκολ ενεργητικό. Χρειάζεται άλλα τρία για να ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ της διοργάνωσης, που κρατάει η Μπαρτσελόνα από το 2000, έχοντας όμως δώσει τότε 16 παιχνίδια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φετινή Μπάγερν είναι η κορυφαία επίθεση στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού σκοράρει 4,2 γκολ ανά αγώνα!

Αυτό πάντως που τρομάζει ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους της Μπάγερν δεν είναι τα γκολ, αλλά το ανελέητο πρέσινγκ που ασκεί η βαυαρική αρμάδα.

Στον προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα έφτασε στο διαστημικό 8-2, στραγγαλίζοντας τους Καταλανούς με την πίεσή της στην μπάλα. Το σύνολο του Σετιέν δεν μπορούσε να αλλάξει τρίτη πάσα και μοιραία βίωσε την πιο ντροπιαστική βραδιά της ιστορίας του.

Πολλοί θεωρούν ότι η φετινή Μπάγερν είναι ανώτερη ακόμη και από εκείνη του Γιουπ Χάινκες το 2013, όταν έκανε το τρεμπλ. Η αρμάδα του Φλικ έχει συμπληρώσει 29 διαδοχικά παιχνίδια χωρίς ήττα με 28 νίκες, μία ισοπαλία (0-0 με τη Λειψία) και γκολ 97-22!

Ο Λεβαντόφσκι βρίσκεται στη φόρμα της ζωής του: Εχει πετύχει 55 γκολ σε 46 επίσημα ματς την τρέχουσα σεζόν και σε εννιά συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει βρει σε όλες δίχτυα μετρώντας 15 τέρματα!

Ο Μίλερ παίζει πιο έξυπνα από ποτέ. Ο Γκνάμπρι πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το εκπληκτικό σόλο για το 1-0 κόντρα στη Λυών.

Ο Ντέιβις με 36,5 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα διεκδικεί τον τίτλο του ταχύτερου παίκτη στον κόσμο. Ο αλάνθαστος Νόιερ στην εστία είναι σαν το παλιό κρασί. Ο πολυμήχανος Κίμιχ κάνει τα πάντα και συμφέρει και η λίστα με τους πρωταγωνιστές της Μπάγερν τελειωμό δεν έχει.

Κλειδί το πρώτο 20λεπτο

psg-bayern_novibetgr

Στην Παρί, πάντως, εκτιμούν ότι η Μπάγερν δεν είναι άτρωτη. Τόσο στον προημιτελικό όσο και στον ημιτελικό οι Παριζιάνοι διαπίστωσαν πως στο πρώτο 20λεπτο η Μπάγερν επέτρεψε σημαντικές ευκαιρίες στους αντιπάλους της και γλίτωσε από δύο δοκάρια, ένα του Μέσι και ένα του Εκανμπί.

Η Λυών με τον τρόπο που αγωνίστηκε απέναντι στην Μπάγερν για 15-20 λεπτά, πρακτικά έδειξε τον δρόμο στην Παρί, η οποία πλέον γνωρίζει πως αν διασπάσει το πρέσινγκ της Μπάγερν, μπορεί να χτυπήσει στα νώτα του αργού Μπόατενγκ, διότι οι Βαυαροί παίζουν με πολύ ψηλά τις γραμμές τους.

Από την άλλη, ο Χάνζι Φλικ, παραδέχθηκε πως η ομάδα του δεν ήταν αμυντικά σταθερή κόντρα στη Λυών μέχρι να ανοίξει το σκορ ο Γκνάμπρι, ωστόσο ο Γερμανός τεχνικός δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά το πλάνο του. Η Μπάγερν θα ρισκάρει ξανά, αποφασίζοντας να πιέσει την Παρί από τα πρώτα μέτρα, για να κλέψει μπάλες και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ.

Στην Μπάγερν θεωρούν ότι αν προηγηθούν νωρίς, τότε θα μπορέσουν να διαχειριστούν πολύ πιο εύκολα το ματς, όπως συνέβη και κόντρα στη Λυών, αφού έχουν τη δυνατότητα και καλό παιχνίδι υπομονής με κατοχή να κάνουν και να βγουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στην κόντρα επίθεση, αξιοποιώντας την ταχύτητα παικτών όπως ο Γκνάμπρι, ο Πέρισιτς, ο Κομάν ακόμη και ο Κουτίνιο, που συνήθως έρχεται από τον πάγκο.

Η ταυτότητα του τελικού

Οι δύο ομάδες στο παρελθόν έχουν συναντηθεί συνολικά οχτώ φορές. Η Παρί μετράει πέντε νίκες και η Μπάγερν τρεις. Τα γκολ είναι 12-11 υπέρ των Παριζιάνων.

Τελευταία μεταξύ τους ματς τη σεζόν 2017/18 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε η Παρί είχε κερδίσει 3-0 την Μπάγερν στο Παρίσι με γκολ των Ντάνι Αλβες, Καβάνι και Νεϊμάρ.

Η Μπάγερν πήρε άτυπη ρεβάνς στο Μόναχο επικρατώντας με 3-1 χάρη σε γκολ των Λεβαντόφσκι και Τολισό (δις σκόρερ), ο Μπαπέ είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1.

parissg_novibetgr

Παρί Σ.Ζ.

UEFA Ranking: 7

Φόρμα: Μετά την αναστολή όλων των διοργανώσεων τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε αγωνιστεί καθόλου μέχρι τον Ιούλιο, όπου κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας 1-0 τη Σεντ Ετιέν και το Λιγκ Καπ στα πέναλτι απέναντι στη Λυών. Ακολούθησαν οι δύο νίκες της στο Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ με Αταλάντα και Λειψία.

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Πρώτη σε όμιλο με Ρεάλ, Κλαμπ Μπριζ, Γαλατά. Ακολούθως απέκλεισε Ντόρτμουντ, Αταλάντα, Λειψία. 8-1-1 ο απολογισμός της με 25-5 γκολ.

Προηγούμενες συμμετοχές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Τρεις φορές έχει παίξει σε τελικό η Παρί. Το 1996 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων με 1-0 κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης. Την επόμενη χρονιά (1997) το έχασε με 1-0 από την Μπαρτσελόνα. Ενδιάμεσα είχε χάσει και από τη Γιουβέντους το Σούπερ Καπ.

Καλύτερο αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα/Τσάμπιονς Λιγκ: Η φετινή συμμετοχή στον τελικό. Η Παρί έγινε η 41η ομάδα που θα παίξει σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι αν κερδίσει την Μπάγερν θα γίνει η 23η που θα το κατακτήσει.

Τι έκανε πέρυσι: Αποκλείστηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Προϊστορία απέναντι σε γερμανικές ομάδες: Σε 18 ματς έχει απολογισμό 11-2-5 με γκολ 31-19.

Κορυφαίοι σκόρερ φέτος: Μπαπέ 30 γκολ, Ικάρντι 20 γκολ, Νεϊμάρ 19 γκολ.

Κορυφαίοι πασέρ φέτος: Ντι Μαρία 23 ασίστ, Μπαπέ 19 ασίστ, Νεϊμάρ 12 ασίστ.

Περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος: Ντι Μαρία (3.170), Νάβας (3.079), Μαρκίνιος (2.953).

Πιθανή 11ΑΔΑ: Ρίκο, Κέρερ, Τιάγκο Σίλβα, Κιμπεμπέ, Μπερνάτ, Βεράτι, Μαρκίνιος, Ερέρα, Ντι Μαρία, Νεϊμάρ, Μπαπέ.

Υπάρχει ερωτηματικό για το αν είναι σε θέση να προλάβει ο ειδικός των αποκρούσεων πέναλτι, Κέιλορ Νάβας. Αν Κοσταρικανός δεν τα καταφέρει τότε θα παίξει στον άσο όπως και στον ημιτελικό ο Ρίκο. Στους χαφ, υπάρχει ελπίδα ότι ο Βεράτι είναι σε θέση να ξεκινήσει αντικαθιστώντας τον Παρέδες. Στην επίθεση, λογικά ο Ικάρντι θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν το πράγμα στραβώσει.

Προπονητής: Τόμας Τούχελ (Γερμανία), σε 103 παιχνίδια στον πάγκο της έχει απολογισμό 80-11-12 (285-86 γκολ), δηλαδή ποσοστό νικών που αγγίζει το 78%.

bayernmunich_novibetgr

Μπάγερν

UEFA Ranking: 2

Φόρμα: Στα τελευταία 29 επίσημα παιχνίδια της μετράει 28 νίκες και μία ισοπαλία. Εχει να ηττηθεί από τις 7 Δεκεμβρίου το 2019 (2-1 στην Γκλάντμπαχ).

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Τότεναμ, Ολυμπιακό και Ερυθρό Αστέρα. Κατόπιν απέκλεισε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Λυών. 10-0-0 με 42-8 γκολ ο απολογισμός της στη φετινή διοργάνωση.

Προηγούμενες συμμετοχές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Εχει αγωνιστεί 10 φορές σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κερδίζοντας τις πέντε. Συνολικά έχει παίξει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης 13 φορές, έχοντας κατακτήσει επίσης το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1967, το Κύπελλο UEFΑ το 1996 και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2013.

Καλύτερο αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα/Τσάμπιονς Λιγκ: Κάτοχος του τροπαίου πέντε φορές (1974, 1975, 1976, 2001, 2013). Αν κερδίσει την Παρί Σ.Ζ. θα ισοφαρίσει τη Λίβερπουλ στις έξι κατακτήσεις και θα υπολείπεται μόνο της Μίλαν (7) και της Ρεάλ (13).

Τι έκανε πέρυσι: Αποκλείστηκε στους «16» από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ.

Προϊστορία απέναντι σε γαλλικές ομάδες: Σε 34 ματς έχει απολογισμό 19-5-10 με γκολ 54-35.

Κορυφαίοι σκόρερ φέτος: Λεβαντόφσκι 55 γκολ, Γκνάμπρι 23 γκολ, Μίλερ 14 γκολ.

Κορυφαίοι πασέρ φέτος: Mίλερ 26 ασίστ, Κίμιχ 16 ασίστ, Γκνάμπρι 14 ασίστ.

Περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος: Νόιερ (4.500), Κίμιχ (4.264), Λεβαντόφσκι (4.043).

Πιθανή 11ΑΔΑ: Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ντέιβις, Γκορέτσκα, Τιάγκο, Πέρισιτς, Μίλερ, Γκνάμπρι, Λεβαντόφσκι.

Υπάρχει μία μικρή αμφιβολία για τον Μπόατενγκ, που έγινε αναγκαστική αλλαγή στον ημιτελικό. Αν δεν τα καταφέρει θα πάρει τη θέση του ο Ζίλε. Από εκεί και πέρα ομάδα που αλλάζει δεν κερδίζει, όμως ο Φλικ από τη στιγμή που έχει στη διάθεσή του τον Παβάρ, δεν αποκλείεται να απελευθερώσει τον Κίμιχ από μπακ. Αλλωστε, σχεδόν σε όλη τη σεζόν ο Φλικ χρησιμοποιεί τον Κίμιχ στους χαφ, άρα δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν θυσιάσει έναν εκ των Τιάγκο ή Γκορέτσκα. Στους εξτρέμ πάντα ο Κομάν απειλεί τη θέση του Πέρισιτς.

Προπονητής: Χάνζι Φλικ (Γερμανία), σε 35 παιχνίδια στον πάγκο της έχει ρεκόρ 32-1-2 με 115-26 γκολ. Εχει δηλαδή ποσοστό νικών που ξεπερνάει το 91%! Είναι επίσης ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, που κάνει επτά σερί νίκες στα πρώτα του ματς στη διοργάνωση.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ