el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ: Ολες οι απαντήσεις για το νέο πρωτάθλημα

Στις 12 Σεπτεμβρίου τα φώτα στην Πρέμιερ Λιγκ ανοίγουν ξανά και η πρεμιέρα επιφυλάσσει μεταξύ άλλων την πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ με τη νεοφώτιστη Λιντς, του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Μόλις επτά εβδομάδες μετά το φινάλε της περσινής περιόδου, η αγωνιστική δράση στο κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη επιστρέφει.

Η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί σε τέσσερα σκέλη, αφού η Τσέλσι και η Γουλβς, που είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στις νοκ άουτ φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα, θα αγωνιστούν τη Δευτέρα.

Διαβάστε για τις 14 μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ που έκαναν πάταγο

Οσο για τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, που ολοκλήρωσαν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν την έναρξη της Πρέμιερ, οι αγώνες τους αναβλήθηκαν και έτσι θα εκκινήσουν το μαραθώνιο, αρχής γενομένης από τη 2η αγωνιστική.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και δεν προκύψει ξανά αναστολή του πρωταθλήματος λόγω κορονοϊού, η Πρέμιερ θα ρίξει την αυλαία της στις 23 Μαΐου το 2021, μόλις 19 μέρες πριν την τελική φάση του Euro 2020.

Οι ημερομηνίες των ντέρμπι

Η Λίβερπουλ ξεκινά την υπεράσπιση του τίτλου της με ένα απαιτητικό πρόγραμμα.

Μετά τη συναρπαστική πρεμιέρα κόντρα στη Λιντς, ακολουθούν το ματς στο Λονδίνο με την Τσέλσι, το εντός έδρας παιχνίδι με την Αρσεναλ, η έξοδος στην Αστον Βίλα και κατόπιν το πρώτο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ με την Εβερτον, στο «Γκούντισον Παρκ». Η πρώτη μονομαχία με τη Μάντσεστερ Σίτι έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου στο «Ιτιχαντ».

Ζόρικη εκκίνηση περιμένει και την Κυπελλούχο Αρσεναλ, με συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια. Τα επόμενα εκτός έδρας ματς των «κανονιέρηδων», μετά το εναρκτήριο της σεζόν με τη Φούλαμ το ερχόμενο Σάββατο, είναι κόντρα σε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιντς, Τότεναμ και Εβερτον! Εν ολίγοις η Αρσεναλ έχει πρόγραμμα-φωτιά μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη και σε περίπτωση που δεν αξιοποιήσει την έδρα της θα χάσει με το καλημέρα την επαφή της με την τετράδα.

mancitymanutd_novibetgrΤα δύο ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα σε Σίτι και Γιουνάιτεντ έχουν οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου και τις 6 Μαρτίου αντίστοιχα. Το πρώτο έργο της παραδοσιακής κόντρας ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ θα παιχθεί στις 16 Ιανουαρίου στο «Ανφιλντ» και το δεύτερο πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, την 1η Μαΐου στο «Ολντ Τράφορντ».

Η Τσέλσι μόλις τη 2η αγωνιστική θα μετρήσει τις δυνάμεις της απέναντι στους πρωταθλητές, ενώ στα τέλη Οκτώβρη μετά το δεύτερο παράθυρο των εθνικών θα πάει στο Μάντσεστερ για τον αγώνα με τη Γιουνάιτεντ. Χαϊλάιτ ημερομηνίες για τους «μπλε» η Boxing Day, όπου έχει προγραμματιστεί το ντέρμπι με την Αρσεναλ στο «Εμιρατς» και η 2/1, όπου θα κάνουν ποδαρικό στο 2021 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Πότε θα επιστρέψουν οι οπαδοί;

football-fans_novibetgrΗ σεζόν θα ξεκινήσει με κλειστές τις πόρτες των γηπέδων για τους θεατές, ωστόσο αργότερα μέσα στη σεζόν αναμένεται να υπάρξει επιστροφή φιλάθλων σε ένα ποσοστό επί της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων και με κανόνες αποστασιοποίησης.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκάλυψε πως έχει ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων επί του θέματος με την Πρέμιερ Λιγκ και όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προγραμματίσει την ασφαλή επιστροφή των φιλάθλων της στο «Ολντ Τράφορντ», όταν αυτή επιτραπεί.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» πάντως επιβεβαίωσαν πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν την 1η Οκτωβρίου, επομένως έως τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα του ποδοσφαίρου σε άδεια γήπεδα.

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ είχαν συζητήσει στις 24 Ιουλίου για την πιθανότητα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με παρουσία θεατών, αξιοποιώντας τα φιλικά προετοιμασίας σαν test events, προκειμένου να δουν στην πράξη πως μπορούν να διαχειριστούν την επιστροφή των φιλάθλων.

Το ποσοστό που τέθηκε στο τραπέζι κυμαίνεται από 30% μέχρι 50% και πλέον απομένει να φανεί πότε η Πρέμιερ θα είναι έτοιμη οργανωτικά να σηκώσει το συγκεκριμένο βάρος, δίνοντας ξανά χρώμα στις κερκίδες.

Τι καινούριο υπάρχει στους κανονισμούς;

var_novibetgrΗ Πρέμιερ Λιγκ μετά την επανέναρξη της περσινής σεζόν υιοθέτησε τη δυνατότητα των πέντε αλλαγών, ωστόσο οι σύλλογοι στις 6 Αυγούστου ψήφισαν κατά το συγκεκριμένου μέτρου και έτσι στο αγγλικό πρωτάθλημα επιστρέφουμε στα παραδοσιακά με τις τρεις αλλαγές.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στη διαιτησία, ο επικεφαλής των επαγγελματιών διαιτητών της χώρας, Μάικ Ράιλι, ανέλυσε εκ νέου τη λειτουργία του VAR στους συλλόγους και συμφωνήθηκε στο εξής να εφαρμοστεί πλήρως το πρωτόκολλο της FIFA.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος αναμένεται να δούμε περισσότερα on field reviews από τους διαιτητές, οι οποίοι συχνά δέχθηκαν κριτική για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούσαν το βίντεο για υποκειμενικές αποφάσεις όπως ο καταλογισμός μίας κόκκινης κάρτας ή ενός πέναλτι.

Ποιες ομάδες πάνε για πρωτάθλημα;

liverpool-city_novibetgrΗ Λίβερπουλ έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Για να σπάσει επιτέλους αυτήν την κατάρα έπρεπε να πραγματοποιήσει μία διαστημική σεζόν, φτάνοντας σε σημείο να θεωρείται σίγουρη πρωταθλήτρια από τον Ιανουάριο κιόλας.

Η πρόκληση της διατήρησης των σκήπτρων είναι πάντα πιο δύσκολη υπόθεση και ασφαλώς το γεγονός ότι ανέβασε τόσο υψηλά πέρυσι τον πήχη αποτελεί από μόνο του ένα πολύ μεγάλο κίνητρο.

Δείτε τις αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ

Σε αντίθεση πάντως με τις Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακόμη και την Αρσεναλ, που προχώρησαν σε σημαντικές προσθήκες για να καλύψουν το χάσμα με τους «κόκκινους», η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει προς το παρόν υπογράψει μόνο τον Κώστα Τσιμίκα ως αναπληρωματικό μπακ του Αντι Ρόμπερτσον.

Πολλές φορές μία καλοδουλεμένη μηχανή, χρειάζεται υλικά ανανέωσης για να μη χάσει τη φρεσκάδα της την επόμενη σεζόν. Ο οργανισμός Λίβερπουλ δεν πιστεύει σε αυτή τη λογική, αντίθετα ποντάρει στη συνοχή που έχει αποκτήσει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια επί Κλοπ και θεωρεί ότι είναι εφικτή η επανάληψη ως ένα σημείο της περσινής άριστης σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα συνέπειας της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία δύο χρόνια είναι εντυπωσιακά και οι δυο τους αναμένεται να δώσουν ξανά τον τόνο για το πόσο ψηλά θα κινηθεί και φέτος η μάχη του τίτλου.

Από εκεί και πέρα, η Τσέλσι με τις πολυδάπανες μεταγραφές της (Βέρνερ, Ζίγεκ, Χάβερτς), το νέο αίμα που διαθέτει (Εϊμπραχαμ, Μάουντ, Πούλισιτς, Χάντσον-Οντόι) και τον Φρανκ Λάμπαρντ να κουβαλάει μία πολύτιμη χρονιά εμπειρίας στον «μπλε» πάγκο, αποτελεί εν δυνάμει τον… τρίτο πόλο που θα επιδιώξει να μπει σφήνα στο κλασικό δίδυμο των τελευταίων ετών.

Είναι ικανή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το βήμα παραπάνω;

fernandes_novibetgrΗ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε την περσινή σεζόν στην τρίτη θέση και είχε παρουσία σε τρεις ημιτελικούς (Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο Αγγλίας, Λιγκ Καπ Αγγλίας), αποτελέσματα αν μη τι άλλο που μαρτυρούν πρόοδο.

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2018, έχοντας το καθήκον να ανοικοδομήσει το ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων». Υπάρχει όμως ένα σημείο που ο χρόνος πίστωσης τελειώνει και σε ομάδες όπως η Γιουνάιτεντ η πρόοδος παύει να είναι πρόοδος αν δεν συνοδεύεται από τίτλους.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει ακόμη νωρίς να ειπωθεί πως η Γιουνάιτεντ είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Λίβερπουλ και Σίτι. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα προπονητή, εφόσον η διαφορά από την κορυφή φτάσει ξανά σε χαοτικά επίπεδα, όπως την περσινή σεζόν.

Οπως και να έχει οι «μπέμπηδες» με την προσθήκη του Φαν ντε Μπέικ μαρτύρησαν τις προθέσεις τους και επιδιώκουν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Αν μάλιστα κατορθώσουν να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους στα επίπεδα του δεύτερου μισού της περσινής σεζόν, από τότε δηλαδή που πάτησε το πόδι του στο «Ολντ Τράφορντ» ο ηγετικός Μπρούνο Φερνάντες, τότε ίσως η Γιουνάιτεντ εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη.

Μπορεί κάποιος να σπάσει την τετράδα;

arteta_novibetgrΦαντάζει πολύ δύσκολο να σπάσει η τετράδα Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θεωρητικά αντιρρήσεις θα εκφράσουν οι δύο ομάδες του Βόρειου Λονδίνου, Αρσεναλ και Τότεναμ, όπως επίσης και η Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς, που έχασε στο νήμα την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη σεζόν.

Η Αρσεναλ πραγματοποίησε πέρυσι τη χειρότερή της χρονιά εδώ και 25 έτη! Χειρότερα φέτος δεν γίνεται να πάει… Ακόμη πάντως και σε μία κάκιστη σεζόν κατάφερε να γλυκάνει στο τέλος τις εντυπώσεις με την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ παράλληλα έδειξε ότι με τον Μικέλ Αρτέτα, μπορεί να ορθώσει ανάστημα στα ματς με αντιπάλους από το big6.

Η προσθήκη του Γουίλιαν είναι αν μη τι άλλο ποιοτική και μένει να φανεί αν ο 22χρονος Γκάμπριελ από τη Λιλ, θα της προσφέρει επιτέλους αμυντική σταθερότητα, στοιχείο που της λείπει διαχρονικά.

Από την πλευρά της η Τότεναμ έχει αποφύγει τις φανταχτερές μεταγραφές και κινήθηκε στα σίγουρα, αποκτώντας δύο παίκτες ψημένους στην Πρέμιερ όπως ο Χόιμπιεργκ (Σαουθάμπτον) και ο Ντόχερτι (Γουλβς). Η αλήθεια πάντως είναι πως το στρατόπεδο των «σπιρουνιών» δεν εκπέμπει ενθουσιασμό και οι εμφανείς τάσεις αυτοκαταστροφής του Ζοζέ Μουρίνιο τα τελευταία χρόνια, μάλλον δίνουν το προβάδισμα στην Αρσεναλ στην κόντρα των δύο ομάδων από το Βόρειο Λονδίνο.

Αλλωστε, ο Μουρίνιο είναι εθισμένος στην κατάκτηση τίτλων και ως εκ τούτου μάλλον θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του φέτος σε πιο εφικτούς στόχους, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Θα προκύψει ξανά ομάδα έκπληξη σαν τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ;

sheffieldutd_novibetgrΗ Σέφιλντ Γιουνάιτεντ κατέπληξε τους πάντες πέρυσι και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις νεοφώτιστες, καθώς χωρίς τυμπανοκρουσίες έφτασε σε σημείο να διεκδικεί ευρωπαϊκή έξοδο.

Φέτος, η Πρέμιερ υποδέχεται στις αγκαλιές της από την Τσάμπιονσιπ τις Γουέστ Μπρομ, Φούλαμ και Λιντς. Η Γουέστ Μπρομ είχε τερματίσει τελευταία το 2018 στην Πρέμιερ, η Φούλαμ τη μιμήθηκε το 2019, ενώ η Λιντς επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια, εκεί δηλαδή που ανήκει, έπειτα από 16 χρόνια.

Από τις τρεις, η Λιντς φαντάζει αυτή με την ισχυρότερη δυναμική. Είναι μία ομάδα από την οποία περιμένουμε το απροσδόκητο, λόγω του «τρελού» Μαρσέλο Μπιέλσα. Ενός ανθρώπου που ζει και αναπνέει για το συγκεκριμένο άθλημα και σίγουρα με το στιλ του θα προσφέρει ένα διαφορετικό χρώμα στην Πρέμιερ.

Η Λιντς κέρδισε πέρυσι τον τίτλο στην Τσάμπιονσιπ, παίζοντας κλασικό ποδόσφαιρο Μπιέλσα. Παιχνίδι γρήγορης κατοχής με παίκτες που κινούνται αδιάκοπα στο γήπεδο. Το περσινό ματς στον τρίτο γύρο του κυπέλλου κόντρα στην Αρσεναλ, στο «Εμιρατς» ήταν μία καλή πρόγευση για το τι θα δούμε φέτος από τη Λιντς. Για μία ώρα σε εκείνο το παιχνίδι τα «παγώνια» είχαν διαγράψει από τις μνήμες όλων ότι ανήκουν σε μικρότερη κατηγορία και πρακτικά έχασαν την πρόκριση λόγω αναποτελεσματικότητας.

Σε αυτό το κομμάτι θα κριθεί η χρονιά της Λιντς στην επάνοδό της στα μεγάλα φώτα. Αν μπορέσει στα ματς που θα έχει κυριαρχικό ρόλο να είναι αποτελεσματική και ο νεοαποκτηθείς Ροντρίγκο της δώσει το εύκολο γκολ, τότε ίσως εξελιχθεί σε νέα Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, παίζοντας ωστόσο πολύ πιο συναρπαστικό ποδόσφαιρο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ