el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ: Οι μεταγραφές που έμειναν στην ιστορία

Τη στιγμή που το σίριαλ με την αποχώρηση ή όχι του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα καλά κρατεί, ας θυμηθούμε μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ που, στην εποχή τους, έκαναν πάταγο.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι μία από τις λίγες ομάδες στον κόσμο αυτή την εποχή που μπορούν να καλύψουν τις χρηματικές απαιτήσεις του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πιέζει για την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα.

Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η μεταγραφή, θα πρόκειται φυσικά για μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και γενικά του ποδοσφαίρου, αφού πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ιστορίας.

Εχουν υπάρξει 14 περιπτώσεις παικτών στο παρελθόν που η απόκτησή τους από σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ προκάλεσε κλίμα ενθουσιασμού στον φίλαθλο κόσμο, με κορυφαία περίπτωση – σύμφωνα με σχετική ψηφοφορία – την απόκτηση του Γιούργκεν Κλίνσμαν από την Τότεναμ το 1994.

Ρουντ Γκούλιτ (Τσέλσι, 1995)

gullit_novibetgrΧαρισματικός μέσος ο Ολλανδός, μπορούσε στην κυριολεξία να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις σε μεσαία γραμμή και επίθεση, αλλά και σαν λίμπερο.

Η μεταγραφή του στην Τσέλσι το 1994, πολύ πριν την εποχή του Ρομάν Αμπράμοβιτς, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και έκπληξη. Ο Γκούλιτ είχε κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του (πρωτάθλημα Ολλανδίας με Αγιαξ, Αϊντχόφεν, πρωτάθλημα Ιταλίας με Μίλαν, Κύπελλο Ιταλίας με Μίλαν, Σαμπντόρια, Τσάμπιονς Λιγκ με Μίλαν και το Euro 1988 με τους «οράνιε») πριν ενταχθεί στους «μπλε».

Η Τσέλσι ήταν η ομάδα στην οποία έκλεισε την καριέρα του, το 1998.

Xουάν Σεμπάστιαν Βερόν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2001)

veron_novibetgrΕνας από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους της γενιάς του. Αγωνίστηκε κυρίως σαν 8άρι και 10άρι. Τρομερός στο δημιουργικό κομμάτι, είχε αφήσει τα διαπιστευτήριά του με την εθνική Αργεντινής αλλά και στο Καμπιονάτο με Σαμπντόρια, Πάρμα και Λάτσιο πριν αποκτηθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιούλιο του 2001 έναντι 28 εκατομμυρίων λιρών, η ακριβότερη μεταγραφή τότε ξένου μέσου στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά από δύο χρόνια με τους «κόκκινους διαβόλους» και έχοντας αντιμετωπίσει τραυματισμούς, αποχώρησε για την Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τα μισά σχεδόν χρήματα.

Αγωνίστηκε έκτοτε για μία διετία στην Ιντερ, πριν γυρίσει στην πατρίδα του και την Εστουδιάντες (2006-2016).

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2016)

ibra_novibetgrΓια μία 15ετία κέρδιζε συνεχώς τίτλους στην καριέρα του, έχοντας αγωνιστεί στους κορυφαίους συλλόγους και τελευταίο σταθμό την Παρί Σεν Ζερμέν (2012-16) πριν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον αποκτήσει τον Ιούλιο του 2016 ως ελεύθερο μετά από εισήγηση του Ζοζέ Μουρίνιο.

Από τα αγαπημένα παιδιά του Πορτογάλου προπονητή ο Σουηδός, τον οποίο είχε παίκτη για ένα διάστημα στην Ιντερ. Εξαιρετική η παρουσία του 34χρονου τότε επιθετικού τον πρώτο χρόνο ενώ τον δεύτερο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

Φέτος θα αγωνίζεται με τη Μίλαν, στην οποία ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του.

Ρομπίνιο (Μάντσεστερ Σίτι, 2008)

robinho_novibetgrΕνα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Βραζιλίας και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν την εποχή που μεταγράφηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Μάντσεστερ Σίτι το 2008.

Ο 24χρονος τότε Ρομπίνιο δεν είχε συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο και η Ρεάλ Μαδρίτης «αναγκάστηκε» κατά κάποιο τρόπο να τον παραχωρήσει. Αρχικά, ήταν να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Δύο σεζόν έμεινε στη Σίτι. Τη δεύτερη, άρχισαν και τα προβλήματα τραυματισμών. Ο 36χρονος πλέον Ρομπίνιο είναι ελεύθερος αυτή την εποχή, έχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη 2ετία στην Μπασακσεχίρ.

Γιούργκεν Κλίνσμαν (Τότεναμ, 1994)

kilinsmann_novibetgrΔεν είχε αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο η απόκτηση του 30χρονου τότε Γιούργκεν Κλίνσμαν από τους φιλάθλους της Τότεναμ, αφού ήταν μέλος της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1990 έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά την Αγγλία.

Σύντομα πάντως κατάφερε να γίνει πολύ δημοφιλής (και) στο Νησί (πωλήθηκαν περισσότερες από 150.000 φανέλες του με την Τότεναμ), δεν έμεινε όμως παραπάνω από μία σεζόν στους Spurs στους οποίους σημείωσε πολλά γκολ, αλλά δεν κατάφερε να τα συνδυάσει με κάποιον τίτλο.

Στην Τότεναμ αγωνίστηκε και την περίοδο 1997-98 όπου ολοκλήρωσε και την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Κάρλος Τέβες & Χαβιέρ Μασεράνο (Γουέστ Χαμ, 2006)

tevez_mascherano_novibetgrΗ Γουέστ Χαμ συνεργαζόταν με την εταιρία μάνατζμεντ στην οποία ανήκαν οι δύο παίκτες. Αμφότεροι πήγαν στη Γουέστ Χαμ σε ηλικία 22 ετών από την Κορίνθιανς, το 2006 και η απόκτησή τους από τα «σφυριά» είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Εμειναν στην ομάδα μόλις για μία σεζόν και η συνέχεια είναι γνωστή και για τους δύο, αφού καθιερώθηκαν στην εθνική Αργεντινής και στις συνειδήσεις του κόσμου ως μεγάλοι παίκτες, κατακτώντας πολλά τρόπαια σε συλλογικό επίπεδο.

Φαμπρίτσιο Ραβανέλι (Μίντλεσμπρο, 1996)

ravanelli_novibetgrΜετά από μία 4ετία στη Γιουβέντους, με την οποία την τελευταία σεζόν είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ιταλός διεθνής επιθετικός μεταγράφηκε στη Μίντλεσμπρο.

Ηταν η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του πρωταθλήματος τότε, με την «Mπόρο» να δίνει 7 εκατομμύρια λίρες για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Η εξαιρετική του πρώτη σεζόν στην ομάδα, με την οποία ήταν από τους πρώτους σκόρερ της κατηγορίας, δεν είχε το αντίστοιχο αντίκρισμα, αφού η Μίντλεσμπρο υποβιβάστηκε και στις αρχές του 1997-98 μεταγράφηκε στη Μαρσέιγ.

Εκλεισε την καριέρα του το 2004-05 στην Περούτζια, στην οποία είχε κάνει και τα πρώτα του βήματα στο χώρο.

Μαρσέλ Ντεσαγί (Τσέλσι, 1998)

desailly_novibetgrΠαγκόσμιας κλάσης κεντρικός αμυντικός, που μπορούσε να παίξει εύκολα και στα χαφ. Ο Γάλλος εντάχθηκε στην Τσέλσι το 1998, προερχόμενος από σπουδαία καριέρα στη Μίλαν ενώ είχε κατακτήσει και το Μουντιάλ με τους «τρικολόρ».

Για έξι σεζόν ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του Λονδίνου, στην οποία είχε στοιχίσει κοντά στα 5 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από τους «ροσονέρι».

Ο γεννημένος στην Γκάνα παίκτης, που είχε το προσωνύμιο «βράχος», έκλεισε την καριέρα του το 2006 στο Κατάρ.

Εντγκαρ Ντάβιντς (Τότεναμ, 2005)

davids_novibetgrΑπό πιο γνωστές φυσιογνωμίες στους αγωνιστικούς χώρους την περασμένη 20ετία. Αγωνιζόταν με γυαλιά ηλίου, λόγω προβλήματος με την όρασή του.

Στα 32 του χρόνια πήρε μεταγραφή για την Τότεναμ, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί στον μεγάλο τότε Αγιαξ, αλλά και σε Μίλαν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ιντερ. Για μιάμιση σεζόν αγωνίστηκε στην Τότεναμ και έχει μείνει στη μνήμη των περισσότερων φιλάθλων για μία μπουνιά στον τότε συμπαίκτη του Ρόμπι Κιν σε προπόνηση της ομάδας.

Σε μια από τις πιο αναπάντεχες κινήσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είχε διατελέσει παίκτης-προπονητής στην Μπάρνετ.

Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2016)

pogba_novibetgrΗ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 86 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από τη Γιουβέντους.

Είδηση δεν αποτελεί το ποσό, αλλά το γεγονός πως ο Γάλλος κεντρικός μέσος και πρωταθλητής κόσμου με τους «τρικολόρ» το 2018 είχε αρχίσει από τα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ και είχε παραχωρηθεί στη «γηραιά κυρία» το 2012.

Στα 27 του χρόνια πλέον, παραμένει στη Γιουνάιτεντ παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρσι έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν λόγω τραυματισμού.

Αντρέι Σεφτσένκο (Τσέλσι, 2006)

Shevchenko_novibetgrΕχοντας κλείσει τον κύκλο του στη Μίλαν (1999-2006) ο Ουκρανός χαρισματικός επιθετικός αποκτήθηκε από την Τσέλσι το καλοκαίρι του 2006, σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το αγγλικό μοντέλο παιχνιδιού δεν του επέτρεψε να έχει εικόνα ανάλογη με εκείνη της Μίλαν, με συνέπεια να αποχωρήσει το 2009 για την Ντιναμό Κιέβου, όπου άρχισε και έκλεισε την καριέρα του. Από τις μεγαλύτερες διακρίσεις του η ανάδειξή του ως κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη το 2004.

Από το 2016 είναι προπονητής στην εθνική ομάδα της Ουκρανίας.

Ανχελ Ντι Μαρία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2014)

dimaria_novibetgrΚοντά στα 60 εκατομμύρια λίρες έδωσε το καλοκαίρι του 2014 στη Ρεάλ Μαδρίτης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποκτήσει τον Ανχελ Ντι Μαρία σε ηλικία 24 ετών.

Στον αγωνιστικό χώρο ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να δείξει αυτά που μπορούσε (χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη μεταγραφή εκείνη τη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ) και μετά από μόλις μία χρονιά αποχώρησε με προορισμό την Παρί Σεν Ζερμέν, στην οποία και αγωνίζεται έως σήμερα.

Ζορζ Γουεά (Τσέλσι, 2000)

weah_novibetgrΑπό το 2018 είναι Πρωθυπουργός της Λιβερίας αλλά στον περισσότερο κόσμο, ο Γουεά είναι γνωστός για την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους.

Αγωνίστηκε σε Μονακό (1988-1991), Παρί Σεν Ζερμέν (1992-1994) και Μίλαν (1995-2000), πριν κάνει τη μεγάλη έκπληξη η Τσέλσι και τον αποκτήσει ως δανεικό το 2000 σε ηλικία 33 ετών.

Καλύτερος παίκτης στον κόσμο το 1995 και στη λίστα του Πελέ με τους 100 σημαντικότερους παίκτες που βρίσκονται εν ζωή. Σε 15 ματς αγωνίστηκε στο σύνολο με τους «μπλε» του Λονδίνου, με τους οποίους πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2000.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ