el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ: Μπορεί η Τότεναμ να πάρει το πρωτάθλημα;

Αν κάποιος στο ξεκίνημα της σεζόν έλεγε στους φίλους της Τότεναμ ότι φέτος τα «σπιρούνια» μπορεί να διεκδικήσουν την Πρέμιερ Λιγκ, αυτοί μάλλον θα γελούσαν. Παρόλα αυτά οι πρώτες οχτώ αγωνιστικές αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον και τόσο ουτοπικό…

Η περσινή σεζόν ήταν γεμάτη απογοητεύσεις για την Τότεναμ. Στο Κύπελλο, στο Τσάμπιονς Λιγκ και ασφαλώς στο πρωτάθλημα με πολλά μέτρια έως κακά παιχνίδια. Τελικά, τα «σπιρούνια» έσωσαν τα προσχήματα κερδίζοντας την είσοδό τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και έτσι απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έπειτα από δέκα χρόνια.

Η φετινή ξεκίνησε με τον πήχη σχετικά χαμηλά και βασικό στόχο την τετράδα. Ειδικά μάλιστα μετά την αποτυχημένη πρεμιέρα με την εντός έδρας ήττα από την Εβερτον, ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στις τάξεις των φίλων της Τότεναμ.

spurseverton_novibetgrΟι περισσότεροι, αν όχι όλοι είχαν αποδεχθεί ότι για ακόμη μία χρονιά θα δουν μία από τα ίδια με τις Λίβερπουλ, Σίτι να εξαφανίζονται και τους υπόλοιπους να παλεύουν αρχικά για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατ’ επέκταση για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πρωτόγνωρες συνθήκες

Το τρέχον πρωτάθλημα όμως είναι το πιο ιδιαίτερο όλων των εποχών. Σε συνθήκες πανδημίας πολλές ισορροπίες έχουν ανατραπεί και ομάδες, όπως η Λίβερπουλ και η Σίτι, που την προηγούμενη διετία δεν «έβλεπαν» κανέναν στο διάβα τους, μοιάζει αδύνατο φέτος σε ένα τόσο στενό και επιβαρυμένο καλεντάρι, να επιδοθούν σε μία τρελή κούρσα 90+ βαθμών.

Αμφότερες έχουν ήδη υποστεί ταπεινωτικές ήττες από Αστον Βίλα και Λέστερ αντίστοιχα, ενώ στην περίπτωση της Λίβερπουλ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απώλεια του Φαν Ντάικ σε βάθος χρόνου είναι δεδομένο πως θα κοστίσει.

Ολα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα περιβάλλον πιο ρευστό, που ευνοεί τον ανταγωνισμό. Είναι όμως ικανή η Τότεναμ, που αυτή τη στιγμή προσφέρεται 4ο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Novibet σε απόδοση 11,00, να εκμεταλλευτεί αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες;

spurs_novibetgrΑρέσει η Τότεναμ των πρώτων οχτώ αγώνων

Η εικόνα των Λονδρέζων στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρα. Ξεπέρασαν πολύ γρήγορα το κακό ποδαρικό με την Εβερτον και στους επόμενους επτά αγώνες μάζεψαν 17 βαθμούς, όντας αυτή τη στιγμή στο -1 από την κορυφή, όπου φιγουράρει η Λέστερ.

Αυτοί οι 17 βαθμοί θα μπορούσαν να είναι και 21, διότι στο 1-1 με τη Νιούκαστλ, το πρώτο ημίχρονο ήταν για 3-0 και τελικά το ματς έληξε ισόπαλο με υπόδειξη πέναλτι στις καθυστερήσεις μέσω VAR, ενώ στο 3-3 με τη Γουεστ Χαμ έγινε το… απίστευτο να δεχθεί τρία γκολ μετά το 81’.

Η Τότεναμ πάντως πήρε το μάθημά της από το πάθημα σε αυτούς τους δύο αγώνες και πριν τη διακοπή έτρεξε σερί τριών κλασικών νικών Μουρίνιο με Μπέρνλι, Μπράιτον, Γουέστ Μπρομ. «Dirty wins» όπως λένε και οι Αγγλοι.

Προηγουμένως βέβαια, είχε διαλύσει με 6-1 τη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ γράφοντας ήδη από τον Οκτώβριο ένα από τα κορυφαία χαϊλάιτ της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Δυάδα φωτιά που μπορεί να γίνει big 3

kaneson_novibetgrΗ Τότεναμ αυτή τη στιγμή έχει στην επίθεσή της το πιο παραγωγικό δίδυμο της Πρέμιερ. Κέιν και Σον έχουν πετύχει μαζί 15 γκολ, 7 ο Αγγλος, 8 ο Κορεάτης.

Ο Κέιν θυμίζει ένα κράμα μεταξύ Σίρερ και Σέριγχαμ. Φονιάς δηλαδή μέσα στο αντίπαλο κουτί και ταυτόχρονα συμμετοχικός στο παιχνίδι, με νούμερα (8 ασίστ) που θα ζήλευαν τα κορυφαία δεκάρια του πλανήτη. Από την άλλη ο Σον εκμεταλλεύεται το ξεπέταγμά του, τη σβελτάδα του και συμπληρώνει αρμονικά τον Κέιν.

Σε αυτή τη δυάδα φαίνεται πως ο Μουρίνιο θέλει σταδιακά να προσθέσει και τον Γκάρεθ Μπέιλ για να φτιάξει μπροστά μία τριάδα «μεγάλων», ένα big 3, που ενδεχομένως θα οδηγήσει την Τότεναμ σε κάτι που δεν φαντάζονταν κανείς πριν τρεις μήνες.

Ο Ουαλός σταρ είχε βαλτώσει στη Μαδρίτη και έψαχνε εναγωνίως κάτι που θα του έδινε κίνητρο να αγωνιστεί ξανά στο επίπεδο που μπορεί. Με την επιστροφή του στην Τότεναμ, το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη του και ήδη στο ματς με την Μπράιτον αποδείχθηκε καθοριστικός πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ.

bale_novibetgr

Παίρνει λύσεις από όλο το ρόστερ

Παράλληλα, ο Μουρίνιο φαίνεται πως έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τανγκί Ντομπελέ και πλέον παίρνει πράγματα από τον χαρισματικό Γάλλο, box to box χαφ.

Οι μεταγραφές του καλοκαιριού προσφέρουν άμεσα πολύτιμες υπηρεσίες. Σταθερότατος ο Χόιμπεργκ, ανεβαίνει ο Ντόχερτι, μπακ κλάσης ο Ρεγκιλόν, ακατανόητο πώς η Ρεάλ συναίνεσε στην παραχώρησή του στην Τότεναμ.

Γενικά, δίνεται η εντύπωση πως τα «σπιρούνια» έχουν το βάθος (Μπεργκβάιν, Λο Σέλσο, Μόουρα, Λαμέλα, Γουίνκς, Ντέιβις, Οριέ) και τις επιλογές για να ανταποκριθούν σε δύο ταμπλό βγάζοντας εις πέρας και τους βατούς αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ.

Πρόγραμμα βουνό μέχρι την Boxing Day

mourinho_novibetgrΣε κάθε περίπτωση, το υλικό της Τότεναμ δεν μπορεί να υποτιμηθεί και κυρίως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ξεγράψει τόσο πρόωρα από τη μάχη του τίτλου, ειδικά μετά την αγωνιστική της συμπεριφορά στις πρώτες οχτώ στροφές της σεζόν.

Ασφαλώς εγείρονται ενστάσεις για το αν ο Μουρίνιο έχει πια την πνευματική ηρεμία να κάνει πρωταθληματισμό, διότι μετά την τρίτη και τελευταία Πρέμιερ, που κατέκτησε το 2015 με την Τσέλσι, η καριέρα του έχει διαγράψει πτωτική πορεία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Μετά λοιπόν το διάλειμμα για τις εθνικές, ακολουθεί ένα πρόγραμμα βουνό μέχρι την Boxing Day. Τα «σπιρούνια», μέσα σε 36 ημέρες θα δοκιμαστούν κατά σειρά με Μάντσεστερ Σίτι (εντός), Τσέλσι (εκτός), Αρσεναλ (εντός), Κρίσταλ Πάλας (εκτός), Λίβερπουλ (εκτός), Λέστερ (εντός) και Γουλβς (εκτός).

Αυτή η επτάδα αγώνων θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς αν η Τότεναμ είναι έτοιμη να κάνει τη μεγαλύτερη υπέρβαση της ιστορίας της, φτάνοντας για πρώτη φορά στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ